PDA

Zobacz pełną wersję : Eset na androida czy bedzie dzialal?

piotereks
31-12-2015, 12:41
Witam Was serdecznie.
Zakupiłem/ a tak serio przyniósł Mikołaj/. Tableta - myTab 10 II z systemem Android 4.4.2 KitKat.
opcjonalnie mam na miesiąc bezpłatnie antywirusa F-Secure. Poczytałem ze wcale nie jest taki och ah. Opłata za niego przez Plusa 5 zl na miesiąc , czyli 60zl na rok.
chciałem zainstalować ESEST Mobile Security for Android. na dole opisu jest napisane cytuje"
UWAGA:
Zrootowane urządzenia nie są wspierane.
Moduł antyspamowy nie działa na Android 4.4 (Kit Kat) ze względu na zmianę przez Google mechanizmów zarządzających wiadomościami SMS/MMS.

Jak to rozumieć bezie chodził prez wifi i routera czy nie?
proszę was drodzy moi o poradę bo tematyka mi strasznie obca.
a.. może zostać przy F-Secure i nic nie kombinowac?

amirez
31-12-2015, 13:52
Zrootowane urządzenia nie są wspierane.

Root - to administrator w systemach Linux, Android. Fabrycznie konto administratora jest zablokowane i nie podmienisz sam Andka 4 na Andka 5. Urządzenia "zrotowane" to np. tablet, w którym przy pomocy specjalnego programu odblokowano konto roota /administratora/ i podmieniono system fabryczny na inny, lub wprowadzono istotne zmiany w systemie.
Ja na tablecie używam darmowego antywirusa i nic się nie dzieje. Chyba trochę szkoda kasy. Sprawdź, czy do antywirusa, który masz w komputerze firma nie dołącza darmowej wersji do tabletu.
MyTab działa przez wi-fi bezproblemowo. Pierwsza wersja miała trochę mały zasięg.

GonzoG
31-12-2015, 14:17
Ja nie używam antywira na andku i nigdy nie miałem żadnych problemów.
Poza tym zawirusowac androida nie jest tak łatwo. Zainstalowanie każdej aplikacji wymaga potwierdzenia, skrypty na stronach www nie działają na Androidze, zostają SMS/MMS wykorzystujące dziury s sofcie, ale to też jest w dużej mierze wykluczone przez same aplikacje do SMS, chyba że korzystasz z tej w systemie.

Na tablecie bym się tym nie przejmował. Ja osobiście używam tabletu do ręcznego oczyszczania pendrive z wirusów (usuwania wszystkich nie znanych mi plików.)

Kurtz
31-12-2015, 14:37
Poza tym zawirusowac androida nie jest tak łatwo.
Szczególnie nieaktualne urządzenia, które mają często po kilka niezałatanych krytycznych luk...

"Antywirusy" na androida to trochę strata czasu i pieniędzy. Ich możliwości są bardzo małe.

piotereks
31-12-2015, 18:17
ale to będzie ten Eset dzialal z tym tabletem czy tez nie? Pytam bo przez Google Play można esteta sciagnac darmowo , tylko czy na androidzie 4.4.bedzie chodzil

- - - - kolejny post - - - - - -

Root - to administrator w systemach Linux, Android. Fabrycznie konto administratora jest zablokowane i nie podmienisz sam Andka 4 na Andka 5. Urządzenia "zrotowane" to np. tablet, w którym przy pomocy specjalnego programu odblokowano konto roota /administratora/ i podmieniono system fabryczny na inny, lub wprowadzono istotne zmiany w systemie.
Ja na tablecie używam darmowego antywirusa i nic się nie dzieje. Chyba trochę szkoda kasy. Sprawdź, czy do antywirusa, który masz w komputerze firma nie dołącza darmowej wersji do tabletu.
MyTab działa przez wi-fi bezproblemowo. Pierwsza wersja miała trochę mały zasięg.
Dzieki za odpowiedz, ale to na moim myTab II, będzie eset o któryem pisałem działał czy nie? Pytam bo na Google Play można eseta nabyc na Androida bez opłat, tylko czy będzie dzialal?
Co to używania antywirsow , ja akurat korzystam, jest poczta, przelewy bankowe itp., trochę strach. pozdrawiam.

Kurtz
31-12-2015, 18:40
Bankowość internetowa na androidzie? Odważnie.

piotereks
31-12-2015, 23:13
Bankowość internetowa na androidzie? Odważnie.
a czemu nie? z antywirusem

GonzoG
01-01-2016, 01:28
a czemu nie? z antywirusem
A co ci da antywirus na aplikacje, które sam zainstalowałeś, a które zbierają wszystkie informacje z telefonu...

Antyvir na andku nie jest do ochrony danych, a do ochrony przed aplikacjami wysyłającymi drogie SMS/MMSy.
Jak nie masz zrootowanego telefonu/tabletu i wgranego systemu z ochroną danych, to nic ci po antywirusie.

Kurtz
01-01-2016, 03:07
Nie znam żadnego antywirusa który wykorzystywałby roota na telefonie ( ale słabo znam ten rynek ). Ogólnie rzecz biorąc nie korzystałbym z androida do bankowości internetowej. Nigdy. Pomijam już nawet tragicznie napisane aplikacje banków.
Antywirus na androidzie może ułamek tego co antywirusy na komputerach klasy PC. Może praktycznie tylko przeskanować dostępne dla niego pliki... i tyle. Każde sensowniejsze zagrożenie ukryje się przed takim antywirusem bez najmniejszego problemu, szczególnie, jeżeli telefon jest zrootowany.

RobertMiernik
01-01-2016, 03:22
Używanie antywirusa na androidzie to pomyłka.
Każda uruchomiona aplikacja działa w 'piaskownicy' i jest całkowicie izolowana.
Antywirus może tylko skasować pobrane pliki bez możliwości skanowania aplikacji więc jedyne co robi to zużywa baterię i obciąża procesor.

A bankowość czy dowolna inna aplikacja zainstalowana z zaufanego źródła jest właśnie dużo bezpieczniejsza niż na pccie więc nie strasznie ludzi.

Niezrootowany Android jest standardowo dużo bezpieczniejszą platformą niż Windows (mimo braku antywirusa).

GonzoG
01-01-2016, 15:00
(...) Każde sensowniejsze zagrożenie ukryje się przed takim antywirusem bez najmniejszego problemu, szczególnie, jeżeli telefon jest zrootowany.
Root nie zwiększa zagrożenia. Jest dokładnie odwrotnie.
Każda aplikacja musi pytać o uprawnienia roota, więc jak jej ich nie dasz, to.jest jak bez roota, ale za to system może być bezpieczniejszy, bo aplikacja korzystająca z uprawnień roota może kontrolować wszystko i przed taką się nic nie uktryje (ale dopiero po zapisaniu w pamięci). Niestety twórcy AV mają gdzieś roota i wolą robić niepotrzebne aplikacje... Tzn poza funkcją gromadzenia danych.

Jedynie gdy masz roota jest sens używania jakichkolwiek zabezpieczeń typu antyvir czy firewall, bo inaczej to tylko aplikacje filtrujaca jakieś śmieci, bo nawet nie jest w stanie pilnować tego co pobiersz z internetu. Mogą jedynie sprawdzać pobrane i zapisane w pamięci urządzania pliki.
A jak coś ma się dostać na telefon, to i tak przejdzie obok AV, BK wystarczy aby aplikacja nie korzystała z systemowego pobierania plików i AV już nie jest w stanie tego sprawdzić.

Kurtz
01-01-2016, 15:22
Root nie zwiększa zagrożenia. Jest dokładnie odwrotnie.
Root zwiększa niebezpieczeństwo bo pozwala malware łatwiej uzyskać uprawnienia roota w systemie.

Każda aplikacja musi pytać o uprawnienia roota, więc jak jej ich nie dasz, to.jest jak bez roota, ale za to system może być bezpieczniejszy, bo aplikacja korzystająca z uprawnień roota może kontrolować wszystko i przed taką się nic nie uktryje (ale dopiero po zapisaniu w pamięci).
Po pierwsze, ten mechanizm "pytania" o uprawnienia roota też można obejść, po drugie, zrootowany telefon oznacza, że część aplikacji działa z uprawnieniami roota i wyexploitowanie błędu w tych aplikacjach oznacza całkowite przejęcie telefonu. Po drugie, z tego co wiem nie ma żadnych sensownych aplikacji monitorujących ( pełniących rolę systemu zabezpieczeń jak na desktopie ).

amirez
01-01-2016, 18:11
Odpowiadając głównemu autorowi wątku: eset będzie działał na tablecie. Dla spokoju duszy możesz wgrać i używać. Nie wiem jak eset, ale część androidowskich antywirusów, za free, w ramach szeroko pojętej reklamy własnej potrafi wyświetlić fałszywe ostrzeżenie: znaleziono wirusa, kup płatną wersję.

piotereks
01-01-2016, 19:35
Odpowiadając głównemu autorowi wątku: eset będzie działał na tablecie. Dla spokoju duszy możesz wgrać i używać. Nie wiem jak eset, ale część androidowskich antywirusów, za free, w ramach szeroko pojętej reklamy własnej potrafi wyświetlić fałszywe ostrzeżenie: znaleziono wirusa, kup płatną wersję.

Uffff, dzięki za jakas odpowiedz, bo się osobiście zakrecilem w tych watkach czytanych wcześniej. Dla mnie konkretnego laika to za ciężkie tematy zbyt szczegolowe, ale poczytałem z ciekawoscia. Dzieki wszystkim. po przeczytaniu to tak mysle ze wg autorow to na Androidzie nie ma sensu zakladac zadnego antywirusa. Hm to powiedzcie mi po co to wtedy aplikacje antywirusowe dostępne np. na tablety w Google play , czy bezpośrednio u producentow. Powidzcie mi czy rzeczywiście ludzie jezdzacy /latający/. po całym swiecie nie korzystają z tabletow z aplikacjami bankowymi?

RobertMiernik
01-01-2016, 19:50
Korzystają i nie ma z tym najmniejszych problemów.
Po prostu nie używaj tego samego tabletu do testowania pirackich aplikacji i gier. Jeśli będziesz instalował tylko oprogramowanie z marketu z rozsądną ilością pobrań/komentarzy to będzie ok.

GonzoG
01-01-2016, 20:59
Uffff, dzięki za jakas odpowiedz, bo się osobiście zakrecilem w tych watkach czytanych wcześniej. Dla mnie konkretnego laika to za ciężkie tematy zbyt szczegolowe, ale poczytałem z ciekawoscia. Dzieki wszystkim. po przeczytaniu to tak mysle ze wg autorow to na Androidzie nie ma sensu zakladac zadnego antywirusa. Hm to powiedzcie mi po co to wtedy aplikacje antywirusowe dostępne np. na tablety w Google play , czy bezpośrednio u producentow. Powidzcie mi czy rzeczywiście ludzie jezdzacy /latający/. po całym swiecie nie korzystają z tabletow z aplikacjami bankowymi?
Aplikacje są, bo ludzie mają paranoje na punkcie pozornego bezpieczeństwa i myślą, że taka aplikacja zabezpieczyć przed ich własną głupotą (bo tak to trzeba nazwać).
Podstawowym celem tych AV jest blokowanie aplikacji wysyłających drogie SMSy, ale ich działanie w tym względzie zależy od wersji systemu.

Ale najlepszym zabezpieczeniem jest czytanie uprawnień instalowanych aplikacji. Np. aplikacja do przeglądania zdjęć nie potrzebuje dostępu do danych użytkownika czy wysyłania SMS/MMS - i wiadomo, od razu widać, że takowa jest podejrzana.

Kurtz
01-01-2016, 23:54
Jeśli będziesz instalował tylko oprogramowanie z marketu z rozsądną ilością pobrań/komentarzy to będzie ok.
To nie jest żadna gwarancja bezpieczeństwa.

Rynek malware na androida rośnie, również tego kradnącego dane do kont, przechwytującego smsy z potwierdzeniami, etc. Nie jest to tak popularne w Polsce z różnych powodów, ale częstotliwość występowania takiego malware będzie rosła. Malware nie rozprzestrzenia się tylko przez zainstalowane "pirackie" oprogramowanie, czy generalnie, spoza marketu - do infekcji wykorzystywane są błędy w systemie i aplikacjach. Biorąc pod uwagę, że od dawna ponad 80% urządzeń na androidzie pracuje w wersji z co najmniej jedną podatnością, trzeba być bardzo ostrożnym mówiąc o bezpieczeństwie androida.

piotereks
02-01-2016, 12:06
Dzieki za komentarze. A..... trochę z innej beczki. ładowarka tebletu ma na ładowarce napisane na wyjściu 5V==2A. te które ładuja telefony/smartfona/. maja np. moja Samsunga 5V==800mA. Czy taka od telefonu można ładować tableta/wejścia pasuja/. Czy lepiej tego nie robic?

gALL
02-01-2016, 12:11
Naładuje ale ładowanie będzie trwało wieki.

RobertMiernik
02-01-2016, 12:33
Zza to odwrotnie można...