Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 sterowanie aparatu
Witam!
Mój Nikon z niewielkiej odległości przypierniczył w ziemie.
Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda w porządku.
Jest tylko mały mankament blokada przepuszcza mi z trybu "A" na "M". I odwrotnie.
Na innych trybach blokada trzyma.
Jest sens wysyłać do serwisu ?
Może można samemu coś na to zaradzić ?
Dzięki z góry za odzew!
r.pszczolkowski
30-12-2015, 13:32
Wg. mnie nie ma sensu, bo biorą za to duże pieniądze. Któryś z użytkowników forum miał ten sam problem, ale zlecił wymianę tego elementu znajomemu elektronikowi za flaszkę i dzięki temu zaoszczędził sporą sumkę. Pokrętło przesuwa się luźno, czy czuć opór?
Mam na myśli, czy skok jest wyczuwalny?
Jest w miarę wyczuwalny. Nie ma możliwości żeby się samo przesunęło.
Teraz zauważyłem że jak potrzęsę aparatem to słychać że coś tam grzechocze.
Pewnie jakaś blaszka spadła etc.
r.pszczolkowski
30-12-2015, 13:44
Mój d7100 też przeżył swój lot. Po upadku również odnotowałem coś, co sprawiało wrażenie, że coś tam w środku lata. Okazało się, że to kuleczka z czujnika położenia aparatu i nie ma się czym przejmować. Skąd dobiega ten dźwięk? Jeżeli z okolicy wbudowanej lampy, trochę spod niej, to wszystko chyba w porządku :)
Dźwięk wydobywa się z okolic pokrętła od sterowania.
Zrobiłem kilka zdjęć w terenie i wszystko jest w porządku.
Może coś w przyszłości wyjdzie. Zobaczymy :D
r.pszczolkowski
30-12-2015, 15:20
Masz szczęście, że nic nie pękło. Mi pękła tylna obudowa. W rezultacie wydałem 600zł na jej wymianę, wymianę bagnetu i regulację korpusu. Wszystko w autoryzowanym serwisie, ale warto było, bo robota solidna :) Szczęśliwego Nowego Roku i żeby służył Ci jak najdłużej :)