PDA

Zobacz pełną wersję : Wyjaśnijcie laikowi

zak19
30-12-2015, 00:08
Witam.
Dostałem D90 z obiektywem 18-105.
Z grubsza temat przesłony i czasu naświetlania ogarniam i staram się robić zdjęcia bez trybu auto.
Problem mam ze zrozumieniem samych obiektywów.
No bo tak mam standardowy obiektyw (kit) z zakresem ogniskowej 18-105. Chcąc kupić teleobiektyw (nie jakiś super jasny czy w ogóle super) no to musi mieć wysoką ogniskową np 200 lub 300. ok.
Ale jak to jest w przypadku obiektywów szerokokątnych? Załóżmy obiektyw 18-55. Mała ogniskowa i to chyba też jeden z KITów dodawanych w zestawach. Znalazłem taki obiektyw przeglądając aukcje i sprzedający pisze, że to szerokokątny obiektyw. Oczywiście cały czas piszę o NIKKOach DX AF VR
No i teraz moje pytanie. Skoro pierwszy ma zakres 18-105 a drugi 18-55 i ten drugi jest szerokokątny to czy zakładając ten pierwszy i pracując tylko w zakresie 18-55 to mam to samo co w przypadku pracy na tym drugim i mam też szeroki kąt?

Tak samo nie rozumiem obiektywów ze stałą ogniskową. O co chodzi że ogniskowa 24 (nie wiem czy dobrze pamiętam) jest idealna do portretów? Przecież ustawiając ogniskową na jakimkolwiek obiektywie jej wartość się nie zmienia sama przez naciśnięcie spustu migawki.

Bardzo proszę o jakieś wytłumaczenie bo nie umiem sobie tego w głowie poukładać. I chciałbym zaznaczyć, że to moja pierwsza lustrzanka i mam ją od 3 miesięcy.

Jacek_Z
30-12-2015, 01:00
..Załóżmy obiektyw 18-55. Mała ogniskowa i to chyba też jeden z KITów dodawanych w zestawach. Znalazłem taki obiektyw przeglądając aukcje i sprzedający pisze, że to szerokokątny obiektyw. Oczywiście cały czas piszę o NIKKOach DX AF VR
No i teraz moje pytanie. Skoro pierwszy ma zakres 18-105 a drugi 18-55 i ten drugi jest szerokokątny to czy zakładając ten pierwszy i pracując tylko w zakresie 18-55 to mam to samo co w przypadku pracy na tym drugim i mam też szeroki kąt?
Tak, te dwa obiektywy w zakresie 18-55 będa pokazywały to samo, przewagą tego twojego jest to, że masz "dłuższy koniec" i zakres 55-105

Tak samo nie rozumiem obiektywów ze stałą ogniskową. O co chodzi że ogniskowa 24 (nie wiem czy dobrze pamiętam) jest idealna do portretów? Przecież ustawiając ogniskową na jakimkolwiek obiektywie jej wartość się nie zmienia sama przez naciśnięcie spustu migawki..24 to nie jest fajna ogniskowa do portretów. Trochę za krótka. Klasycznie powinno się robić (na DX) od 50 mm w góre.

Nie czytaj co tam na aukcjach wypisują. Czasami wystawiający towar są amatorami i sami błądzą w tym co piszą. A czasami celowo nawijają makaron na uszy by złapać nieświadomego nabywcę.

Wczytaj się w to: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/kat-widzenia-obiektywu-i-perspektywa-wszystko-co-warto-wiedziec

Julius
30-12-2015, 01:03
18-105 to obiektyw, który pokrywa zakresem 18-55, w dodatku Twój jest lepszy optycznie i ma chyba szybszy AF. 18-55 to gorsza, tańsza wersja.

upraszczając szeroki kąt to powiedzmy te 18mm, obiektywy poniżej 18mm są tzw. UWA - czyli bardzo szerokie - patrzysz w wizjer i widzisz dużo szerszy obrazek niż gołym okiem. gołe oko to w Twoim aparacie ok 35mm.

Stała ogniskowa - przekręc swoje 18-105 na 24 mm i nie kręć zoomem - tak wygląda obiektyw stało ogniskowy 24mm. W praktyce stałki są zazwyczaj duzo lepsze optycznie od obiektywów zmienno ogniskowych - potocznie zoomów, w dodatku są jaśniejsze, co pozwala na lepsze rozmycie tła, czyli uzyskanie tzw. bokehu.

Do Twojego aparatu idealny do portretów będzie 50 1.8G , 85 1.8 D lub G - pod DX te ogniskowe są uznawane za idealne, ale są i ludzie co woleliby trzaskać 105 , albo 180 mm - zależy od preferencji. 50mm jest najbardziej uniwersalna, bo pozwala w miarę swobodnie focic w pomieszczeniach i na zewnątrz, w 85 będzie już za ciasno (ustaw na swoim obiektywie 50 mm i nie ruszajac pierscieniem zmiany ogniskowych spróbuj robić zdjęcia, a potem powtórz czynność na 85 i zobacz co Ci bardziej odpowiada, spróbuj wyobrazić sobie ograniczenia i korzyści w przypadku uzycia jednego i drugiego)

Na stałce obraz będzie ładniejszy, ostrzejszy i dzięki przysłonie (parametr F) będziesz w stanie uzyskać rozmycie obrazu i wpuścic więcej światła - pozwala to uzyskac dodatkowo krótsze czasy, lepiej naświetlone zdjecia bez potrzeby podbijania ISO co wiąże się krótko mowiąc z pogorszeniem jakosci obrazka.

Stałki to zoom w nogach - dobra zabawka dla początkującego fotografa bo zamiast stania w miejscu i zbliżania / oddalania kadru zmuszają do myślenia, poruszania się, szukania innych kątów. Także polecam.

A jak chcesz tele to raczej nie znajdziesz taniej i lepiej niż N70-210 f4 (600-800zł), jeśli zależy ci na szybkim AF to N70-300 VR - ale ten jest już sporo drozszy (uzywki od 1200) lub tamron 70-300 VC

TOP67
30-12-2015, 01:04
Może zacząć od tego? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238635

GonzoG
30-12-2015, 01:47
Ogniskowa to wielkość fizyczna i jest zawsze stała dla danego układu optycznego (obiektywy zoom mają zmienny układ optyczny).

Tylko ogniskowa i wielkość matrycy określają jaki jest kąt widzenia, a tym samym czy jest szeroko czy nie. Zasada określania czy jest szeroki czy nie jest prosta:
<= szerokości matrycy - obiektyw szeroki
< wysokości matrycy - obiektyw ultra szeroki
= przekątnej matrycy - standard
> przekątnej matrycy to teleobiektyw

(D90 ma matrycę ~24x16mm)

Zoom może być obiektywem ze wszystkich grup - czyli być jednocześnie szeroki, standardowy i tele.

Tak więc jeśli 18-55 jest szeroki, to 18-105 też taki musi być.

zak19
30-12-2015, 12:45
Dzięki za odpowiedzi. wychodzi na to, że dobrze to rozumiałem :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/katy_widzenia_2-1.jpg
źródło (https://www.szerokikadr.pl/public/repozytorium/poradnik/201207/3/katy_widzenia_2.jpg)

Ta infografika najlepiej to odzwierciedla moim zdaniem. Reszta artykułu prowadzi do prostego wniosku. Amator taki jak ja nie potrzebuje obiektywu szerokokątnego. Już bardziej przyda się dobry statyw. Zawsze można zrobić serię zdjęć (krajobraz) i poskładać w panoramę. W czasach fotografii cyfrowej możemy każde zdjęcie dowolnie kadrować i uzyskać zadowalający nas efekt więc jakieś zdjęcia grupowe też nie stanowią większego problemu.
Chyba rozsądniejszym jest poszukanie jakiegoś teleobiektywu do ogniskowej 300 i stałej 50tki i oczywiście nie rezygnować z posiadanego już KITu

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie zdjęcia poniżej

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.eldesign.pl/sesjefotograficznelodz/images/sesja-fotograficzna-fotografia-lodz.jpg)

Jak uzyskać taki efekt? Czy użyto obiektywu Lensbaby?

Julius
30-12-2015, 13:06
raczej nie,

jasna stałka, bardzo blisko obiektywu był jakiś liść/coś co lekko przesłaniało obraz i zrobiło się takie rozmycie/zacienieni przy włosach-ramieniu

reszta to obróbka

tak na moje oko

madebyzosiek
30-12-2015, 13:11
raczej nie,

jasna stałka, bardzo blisko obiektywu był jakiś liść/coś co lekko przesłaniało obraz i zrobiło się takie rozmycie/zacienieni przy włosach-ramieniu

reszta to obróbka

tak na moje oko
Na moje oko jest dokładnie tak samo, liście przesłaniające delikatnie obiektyw i mała głębia ostrości.

Jacek_Z
30-12-2015, 13:18
.Amator taki jak ja nie potrzebuje obiektywu szerokokątnego. Już bardziej przyda się dobry statyw. Zawsze można zrobić serię zdjęć (krajobraz) i poskładać w panoramę. W czasach fotografii cyfrowej możemy każde zdjęcie dowolnie kadrować i uzyskać zadowalający nas efekt więc jakieś zdjęcia grupowe też nie stanowią większego problemu.
Chyba rozsądniejszym jest poszukanie jakiegoś teleobiektywu do ogniskowej 300 i stałej 50tki i oczywiście nie rezygnować z posiadanego już KITu..Odważne stwierdzenie. A jak zrobisz zdjęcie na imprezie, w pomieszczeniu. Tzw "u cioci na imieninach" ? Poskładasz ze zdjęć zrobionych na 50 mm? Szerokie kąty też sie przydają.

Johny42
30-12-2015, 13:54
Odważne stwierdzenie. A jak zrobisz zdjęcie na imprezie, w pomieszczeniu. Tzw "u cioci na imieninach" ? Poskładasz ze zdjęć zrobionych na 50 mm? Szerokie kąty też sie przydają.
"Chyba rozsądniejszym jest poszukanie jakiegoś teleobiektywu do ogniskowej 300 i stałej 50tki i oczywiście nie rezygnować z posiadanego już KITu"

Wygląda na to, że 18 mm zostaje, więc coś tam na "imieniny cioci" będzie. Tylko pewnie trzeba będzie pomyśleć o jakiejś lampie ;)