Zobacz pełną wersję : Ryski na kitowych szklach 18-70
Na kitowych szklach mojego nowiutkiego d70s jest ryska wielkosci 2-3mm.
Kiedy przynioslam aparat do wymiany, okazalo sie, ze wszystkie egzemplarze, jakimi sklep dysponowal (4) posiadaly bardzo podobna ryske w tym samym miejscu.
Sprzedawca sam sie zdziwil i nie wiedzial, co za licho.
Czy ktos moze wie, czy to wada, czy co innego i czy to wplywa na jakosc zdjec. Chodzi oczywiscie o szkla Nikkor 18-70.
Ryska jest przy samym brzegu.
dzieki, ikr
wasilewk
18-05-2007, 22:03
Ja mam taki obiektyw w swoim D80, ale żadnych rys nie ma.
Kupowany razem z Body (oddzielnie były zapakowane w pudełka) w Saturnie.
Pzdr.
--
*KW*
W którym miejscu ta ryska dokładnie? Może jakieś zdjęcie podeślij
Kiedy przynioslam aparat do wymiany, okazalo sie, ze wszystkie egzemplarze, jakimi sklep dysponowal (4) posiadaly bardzo podobna ryske w tym samym miejscu.
Czy ktos moze wie, czy to wada, czy co innego i czy to wplywa na jakosc zdjec. Chodzi oczywiscie o szkla Nikkor 18-70.
dzieki, ikr
jeżeli masz ryskę na przedniej soczewce i nie jest na tyle głęboka że załamie się na niej światło w jakiś drastyczny sposób to nie powinna mieć żadnego wpływu na jakość zdjęć(tym bardziej że z boku)
gratuluję zakupu:)
pozdrawiam
W którym miejscu ta ryska dokładnie? Może jakieś zdjęcie podeślij
Zdjecia zrobie rano.
Jest na wewnerznej soczewce, mniej wiecej na godzinie 5 (patrzac przez obiektyw przypiety do body).
jeżeli miałbyś się zgodzić na taką ryskę na obiektywie to niech ci spuszczą z ceny zakupu, pomyśl , jak będziesz ten obiektyw sprzedawał kupujący zwróci na to uwagę i będziesz musiał zejść z ceną , no chyba że to nie ma dla ciebie żadnego znaczenia.
jeżeli miałbyś się zgodzić na taką ryskę na obiektywie to niech ci spuszczą z ceny zakupu, pomyśl , jak będziesz ten obiektyw sprzedawał kupujący zwróci na to uwagę i będziesz musiał zejść z ceną , no chyba że to nie ma dla ciebie żadnego znaczenia.
Jasne, ze ma. Najgorsze to, ze w przypadku reklamacji - ani kasy ani aparatu przez czas dluzszy... Bo wymienic ani nie maja na co, ani nie chca...
Obawiam sie, czy aby jakiejs lewej partii nie wypuscili; dystrybutor jakis z Holandii ...
zamiast sie cieszyc, to ja sie teraz zamartwiam.
Jasne, ze ma. Najgorsze to, ze w przypadku reklamacji - ani kasy ani aparatu przez czas dluzszy... Bo wymienic ani nie maja na co, ani nie chca...
Obawiam sie, czy aby jakiejs lewej partii nie wypuscili; dystrybutor jakis z Holandii ...
zamiast sie cieszyc, to ja sie teraz zamartwiam.
Ryska to nie koniec świata:)
Radość z nowego nabytku powinna być większa niż jakaś tam ryska!
ale za blekota- idż i targuj co wyszarpiesz-Twoje:twisted:
Ryska to nie koniec świata:)
Radość z nowego nabytku powinna być większa niż jakaś tam ryska!
ale za blekota- idż i targuj co wyszarpiesz-Twoje:twisted:
szczerze mowiac to jestli na moim szkielku by sie takowa ryska znalazła to bym sie załamał:-) zaraz bym w sklepie wyladował i oczywiscie wymiana albo obnizka!!
szczerze mowiac to jestli na moim szkielku by sie takowa ryska znalazła to bym sie załamał:-) zaraz bym w sklepie wyladował i oczywiscie wymiana albo obnizka!!
zgadzam się
jeszcze sprzedawcę bym za krawat chwycił:twisted: ;)
chciałem tylko na duchu podnieść by nie przyćmiło to radości z zakupu:)
zgadzam się
jeszcze sprzedawcę bym za krawat chwycił:twisted: ;)
chciałem tylko na duchu podnieść by nie przyćmiło to radości z zakupu:)
Zakup zakupem, radość radościa... a rysa rysą!!... no i po radości... ale i ja podniosę na duchu:) mogło by ci sie trafić coś gorszego;-)
dzieki, ikr
wymien na nowy lub zwrot pieniedzy - tak bym zrobil.
Rafał_Sz
19-05-2007, 10:24
wymien na nowy lub zwrot pieniedzy - tak bym zrobil.
Nawet jeśli Ci to nie przeszkadza w foceniu, to w przypadku sprzedaży szkła w przyszłości cena z ryską może się okazać dużo niższa. Pierwsze to bym walczył o wymianę, choć teraz może Ci być trudno, bo jak udowodnić sprzedawcy, że ona tam była w momencie zakupu?