Zobacz pełną wersję : Kalibracja gdzie wysłać??
Kamil1985
29-12-2015, 17:30
Witam posiadam Nikona D5000 i obiektyw Nikkor 50mm 1.4 G. Niestety sprzęt nie jest nowy i nie posiadam gwarancji a zauważyłem że podczas korzystania z tego obiektywu mam FF. Pytanie w takim razie gdzie mógłbym skalibrować taki obiektyw.?? Ponadto ewidentnie lepiej trafia mi z ostrością gdy korzystam z Live view, przez wizjer potrafi naprawde sie pomylic z ostroscia. Doczytalem na forach iz jest to prawdopodobnie wina nieskalibrowanego sprzetu. Moze sie ktos juz borykał z takim problem i jak sobie poradzil??
Poprawną kalibrację zrobi ci tylko serwis Nikona.
Każdy inny co najwyżej skalibruje aparat, wyciekniętym softem, pod konkretny obiektyw, ale wtedy przestanie dobrze ostrzyć z innymi.
Najpierw sprawdź, czy nie masz shiftfocus. Bo tego to chyba nawet firmowy serwis nie skalibruje.
Postaw aparat na statyw, najlepiej przed lampą na bruku. Ustaw f1.4 i ostrość w LV na lampę. Wyłącz AF. Zrób serię zdjęć na przysłonach 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8.0. Sprawdź na bruku czy płaszczyzna ostrości się nie przesuwa.