Zobacz pełną wersję : Czy nikon ma miedzynarodowa gwrancje??
slowik84
18-05-2007, 21:54
Witam mam pytanie:
Czy jezeli moj nikon jest kupiony w holandii i tam ma podbita gwarance to czy ona obowiazuje takze u nas czy ten swistek jest g***o wart ??
prosze o odpowiedz z gory dziekuje
Megazordon
19-05-2007, 00:46
Najlepiej będzie, jeśli skierujesz to pytanie bezpośrednio, najwygodniej drogą mailową, do instytucji zwanej Nikon Polska. Jeśli kupujesz aparat w Polsce, to dołączona jest do zestawu polska gwarancja i przez to podejrzewać można, że ta europejska jest, jak to się wyraziłeś "g***o warta", ale nigdy nic nie wiadomo.
Odpowiedzi szukaj zatem u źródła.
Maciek321
19-05-2007, 02:14
Witam mam pytanie:
(...) to czy ona obowiazuje takze u nas (...) ??
Tak
arutrek2-
19-05-2007, 22:28
No cóż, ja mam gwarancję z Chin i mogę ją wyrzucić;) Jest chyba coś takiego jak gwarancja europejska. Szkoda tylko, że Chiny są w Azji;)
Megazordon
20-05-2007, 00:33
Szkoda tylko, że Chiny są w Azji;)
Nooo to akurat niewielka szkoda.
slowik84
20-05-2007, 21:01
Nooo to akurat niewielka szkoda.
w 100% zgadzam sie ze to nie szkoda :p na ja mam gwarance podbita w Holandii wiec mozliwe ze bedzie honorowana w polce
brzankis
21-05-2007, 01:13
Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego w Polsce Nikon daje na swoje produkty jedynie roczna gwarancje?
Czy w kazdym kraju Europy sa rozne okresy gwarancji?
Obecnie mieszkam we Wloszech i tutaj Nikon Italia daje 24 miesieczna gwarancje,istnieje rowniez mozliwosc za niewielka oczywiscie doplata otrzymac gwarancje trzy lub czteroletnia Nitala.
w kazdym kraju sa rozne czasy. kwestia ustawodawstwa. zasadniczo nikon daje rok, reszta zalezy od prawa w danym kraju. w ogolnie unii spokojnie wyciagniesz dodatkowy rok, w niektorych krajach wiecej.
W Polsce masz 2 lata, bez względu na to, co o tym sądzi producent. Sprzedawca może skierować do autoryzowanego serwisu, ale jak ten nie bedzie chciał przyjąć, to obowiązkiem sprzedawcy jest usunięcie usterki w dowolny sposób. Chociażby u "znajomego elektronika-pasjonata". Byle skutecznie.
D_Z_I_A_D_E_K
21-05-2007, 20:13
Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego w Polsce Nikon daje na swoje produkty jedynie roczna gwarancje?
Czy w kazdym kraju Europy sa rozne okresy gwarancji?
Obecnie mieszkam we Wloszech i tutaj Nikon Italia daje 24 miesieczna gwarancje,istnieje rowniez mozliwosc za niewielka oczywiscie doplata otrzymac gwarancje trzy lub czteroletnia Nitala.
no cóż "nieznajomość prawa szkodzi".
roznica jest w tym ze pierwsze 12 miesiecy gwarantuje nikon, nastepne 12 jest w kwestii sprzedawcy. jak on sie i z kim dogada mnie jako klienta nie interesuje.