Zobacz pełną wersję : Internet do zakładu foto-video
Mam zakład na Piotrowskiej w Łodzi. Obecnie jedziemy na LTE, ale czasami zdarza się konieczność wysyłki zdjęć lub filmów często po kilka GB i net niedomaga. Są tam jakieś ograniczenia i idzie to jak krew z nosa. Zastanawiam się nad Abo w Orange lub Netii. Ktoś korzysta z ich usług? Jaki transfer da się z tego wydusić? Chodzi mi o prędkość wysyłki, a nie odbioru.
Zwykle to zależy od możliwości technicznych w konkretnej lokalizacji. Zatem należy pytać operatora. A prędkości deklarowane chyba nie są tajemnicą? Powinny być jasno podane w ofercie. Kiedyś standardem było ratio 1:4. Teraz jest bardzo różnie, ale często jest gorzej. Ale za to faktyczna prędkość wysyłania najczęściej jest równa deklarowanej.
Z reguły prędkości wysyłania kończą się w granicach 1-4Mbps.
Orange ma też w ofercie światłowód - 100/10Mbps i 300/30Mbps.
Łącz s metrycznych chyba nie ma teraz w ogólnej ofercie i w takiej sprawie najlepiej zrobi bezpośredni kontakt z.dostawcami internetu.
Są łącza symetryczne, ale najczęściej u lokalnych operatorów (np. moico.pl). W Netii mam ratio 1:4
RobertMiernik
29-12-2015, 12:16
Rozglądnij się za kablówkami, na piotrkowskiej jakiś operator powinien być, zwykle oprócz telewizji mają też internety, czasem nawet dość szybkie.
sokrates
17-01-2016, 15:20
Jeśli opłata w granicach tysiąca netto miesięcznie nie jest poza budżetem polecam usługę metro ethernet od Orange. To symetryczny, szybki internet po światłowodzie.
Używam w firmie 50/50 mbit. i jestem bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o transfery plików po ftp czy na dyski chmurowe bez problemu osiągam pełne deklarowane przepustowości w obie strony.