PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Gdańsk - Długa i Długi Targ z Katowni

Boleczek
28-12-2015, 22:37
No to tym razem historyjka z łażeniem po schodach w tle. W tym sezonie miałem przyjemność dokumentować na zlecenie organizatora Jarmark Bożonarodzeniowy w Gdańsku. Malownicza impreza z masą światełek, wenecka karuzela, grzane wino, uśmiechnięci do ósemek ludzie. Pogoda bez grama śniegu, ale udało mi się kilka razy zamoknąć, przemoknąć i opierać się wichurom. W ramach zdjęć miałem się wdrapać na naszą średniowieczną wieże „Katowni” – dziś Muzeum Bursztynu. Poza włażeniem po kręconych schodkach ze sprzętem, próbą na ile termo aktywne ciuchy oprowadzają wilgoć od środka trzeba było się też wstrzelić w czas. Wieżę zamykano o 15.40, zmierzch zaczynał się ok 15.25, światła uliczne zapalały się o ok 15.30-35. No to w górę. Wdrapuję się. Przemiły strażnik na szczycie sprawdza czy nie jestem dywersantem. Prowadzi do okien. Proszę o otwarcie. On na to z rozbrającą szczerością, że „owszem jest taka opcja, ale klucze zostały na dole, a on nie zejdzie bo musi mnie pilnować”. Bosko… zerkam na zegarek, rozbieram się „do koszulki” i melduję mu, że ja po nie polecę. Znowu niespodzianka – „tam już nie ma komu panu dziś ich wydać”. Czuję, że nie powalczę ze złośliwością losu. Lecę do okna wychodzącego na Targ Węglowy. Szyba krystalicznie czysta o dziwo. Proszę o zgaszenie wszelkich świateł w wieży – udaje się. Przyklejam się do szyby – zdjęcia dla Klienta zrobione. Idę do okna wychodzącego na Długą i Długi Targ. Widok zapiera dech… Okno – sakramencko brudne. Czekam na włączenie świateł ulicznych. A tu przysłowiowa d…a… coś się opóźnia. Światła się nie włączają – jedyna podświetlona rzecz to choinka pod Ratuszem. Zapinam 70-200, szukam fragmentu nie zasyfionej deszczem szyby. Coś się znajduje, ale szału nie ma. Strażnik mnie pogania. Irytacja narasta. Strzał. Jeden. Drugi. Za jasno. Poruszone (to z łapy z podpórką o szybę). Za ciemno. Coś w końcu mam. Pakuję się. Dom. Gmeranie w NEFie… Coś tam przysłaniam, coś kombinuję…Coś widać.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/DSH60412-1.jpg
źródło (http://dawidlinkowski.pl/wp-content/uploads/2015/12/DSH6041-2.jpg)

madebyzosiek
28-12-2015, 23:10
Świetnie wyszło jak na opisywane warunki. Miło wspominam wakacje, też takie robiłem, tylko w dzień :-)

dominikpl72
29-12-2015, 12:07
No to teraz możesz opowiadać, że przeżyłeś swoją małą prywatną Katownię :)

GaijinPawel
01-01-2016, 15:26
Ciekawe zdjęcie.