PDA

Zobacz pełną wersję : Kupno D90

marlotnik
28-12-2015, 18:10
Drodzy forumowicze

Chciałbym Was poprosić o pomoc. Być może nie jest to odpowiedni dział, ponieważ docelowy to "giełda - kupię", ale mam jeszcze za mało postów a bardzo zależy mi na Waszej pomocy. Noszę się z zamiarem kupna pierwszej lustrzanki, jestem zdecydowany na Nikona D90. Przeglądam różne aukcje na allegro, olx wszyscy zachwalają swój sprzęt, piszą o niskich przebiegach, body oraz obiektywie w idealnym stanie. Kilka ofert było ciekawych ale nie potrafię podjąć decyzji. Czy moglibyście mi podpowiedzieć, pomóc w wyborze sprzętu. Będę Wam bardzo wdzięczny. Na co zwracać uwagę, czym się kierować... Wkleję kilka przykładowych linków do aukcji, prosiłbym o poradę w co warto zainwestować. Ze względu na to że aparat ma swój wiek, liczę się z tym że przebieg może być wysoki, stan też nie będzie idealny, jednak chciałbym wybrać najlepszą ofertę z dostępnych lub też może ktoś z Was ma sprzęt do sprzedania który nie jest bardzo wyeksploatowany.

http://olx.pl/oferta/aparat-nikon-d90-obiektyw-nikkor-18-105-vr-CID99-IDdeVHx.html#1372eead51

http://olx.pl/oferta/nikon-d90-oraz-dwa-obiektywy-nikkor-bdb-CID99-IDdesEL.html

http://allegro.pl/nikon-d90-nikkor-18-105-vr-d-90-18-105-i5863250237.html

http://allegro.pl/nikon-d90-50-1-8-d-gwarancja-i5887294150.html

http://allegro.pl/nikon-d90-nikkor-18-105mm-i5886550630.html

http://allegro.pl/nikon-d90-18-105-i5887059801.html#thumb/6

Aparat może być z obiektywem 18-105, w lutym noszę się zamiarem kupna NIkkora 70-300 do samolotów, przyrody oraz innych fotografii.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Jeśli macie inne propozycje jestem otwarty.

d90
28-12-2015, 18:44
Cena z pierwszego linka to 1500zl.
Za tyle (nawet za tysiaka) d300 kupisz. I tak zrob.
A te d90 za takie pieniadze niech se wiszą kolejny rok w ogłoszeniach.
Zapomnij o d90.
W stanie igła max 900 zł mozna dac. Z gripem. Ani grosza wiecej.

cz4rnuch
28-12-2015, 18:50
Cena z pierwszego linka jest za aparat z obiektywem 18-105 ;) Mimo, to i tak uważam że idzie taki zestaw kupić taniej. Samo body w dobrym stanie to pewnie ok 750-800PLNów. Na odległość możesz jedynie sprawdzić stan wizualny, czy nie jest poobijany, ma porysowany ekranik albo czy guma pod kciuk nie odłazi. Najlepiej się umów na macanko ze sprzedającym.

ksh
28-12-2015, 18:56
Dokładnie, D90 w dobrym stanie jest mocno przeszacowane w ofertach, przecież D300 widzę na alledrogo od tysiaka, a D7000 nie wiele droższe a;le w ciemno może tego modelu bym nie kupił.

amirez
28-12-2015, 19:05
Super, że pytasz. Po pierwsze nie kupuj w ciemno, bez macania! Dotknij, obejrzyj dokładnie, czy body nie latało, popatrz na gumy, rysy, otarcia. Po drugie sprawdź przebieg opandą. Niski dla jednego to 5k, dla drugiego 50k. Poproś np. sprzedającego o zdjęcie dzisiejszej gazety.
Dwa: przemyśl, czy warto pchać się w używkę. Ew. naprawy lustrzanek to droga zabawa, dlatego też istotna jest mimo wszystko gwarancja.
Trzy: D90 już swoje lata doskonałości ma za sobą Może lepszym rozwiązaniem będzie D300? Też wiekowy ;) ale to body z innej półki.
Cztery: może warto dociułać, skredytować i kupić nówkę z linii 3xxxx, 5xxxx. A jak starczy to wyżej? Podaj Twój budżet, będziem kombinować ;)
ps. przestudiuj forumową giełdę. Ceny są tutaj w granicach rozsądku. Odejmij od nich upust negocjacyjny i będziesz miał realny ogląd.

madebyzosiek
28-12-2015, 19:22
I przede wszystkim na giełdzie oferty są raczej pewne, czego nie można powiedzieć o ofertach ze znanych portali aukcyjnych...
Ja swojego D90 sprzedawałem we wrześniu za 800 zł (2011 rok, ok 28000 przebiegu). Nabywca z tego forum raczej zadowolony :-)

marlotnik
28-12-2015, 20:49
Dziekuje Wam za szybki odzew. Jeśli chodzi o kwote to myślę ze 2000zl to maksymalna kwota ktora moge dac za aparat plus dodatki. Przyznaje ze myslalem nad d300 ale kwoty na gieldach internetowych to okolo 2500 za body plus obiektyw. Duzo czytalem na d300 i bardzo duzo opinii bylo zadowalajacych, chcialem kupic cos porzadnego co na kilka lat mi posluzy, przede wszystkim to samoloty, spotterstwo, czasem krajobrazy, macro. Oględziny na żywo to moze byc problem bo nie mam transportu, jedynie gwarancja miesieczna lub conajmniej tygodniowa. Co do gieldy to chyba bym musial długo czekax az ktos wystawi d300 w bardzo dobrym/dobrym stanie z niskim przebiegiem. A na dzien dzisiejszy jeszcze nie jestem w stanie wystawic ogloszenia o kupnie wiec moze tu bede wklejal linki, równiez jesli macie propozycje Swoje lub znacie kogos kto chce sprzedac to jestem otwarty ma wszelkie propozycje.

hostman22
28-12-2015, 20:53
akurat d300/s się pojawiają co jakiś czas, ja bym poczekał...

marlotnik
28-12-2015, 21:09
Podjalem decyzje i cierpliwie czekam na d300. Mysle ze warto i znajde cos do 2000zl. W wolnych chwilach bede przegladal forumowa gielde, moze cos na aukcjach bedzie godnego uwagi, licze też na Waszą pomoc. ;-)

marlotnik
29-12-2015, 11:29
Dziś rano przeglądałem aukcje i znalazłem kilka propozycji, co o nich sądzicie :

http://allegro.pl/nikon-d300s-nikkor-18-135mm-wysylka-0zl-i5881540709.html

http://allegro.pl/nikon-d300-przebieg-17031-bardzo-dobry-stan-i5887534477.html co prawda bez obiektywu ale body wygląda wporządku.

http://olx.pl/oferta/nikon-d80-nikkor-18-135-f3-5-5-6g-if-ed-tamron-70-300m-f1-4-5-6-CID99-IDclUEJ.html#95501194ea duży zestaw za niską kwotę

Jeśli chodzi o macanie sprzętu to będę chciał się dogadać z kupującym o gwarancje rozruchowa lub może miesięczna abym mógł dokładnie obejrzeć przedmiot w domu.

madebyzosiek
29-12-2015, 12:11
D80 sobie raczej podaruj, pierwszy aparat jest dość drogi, obiektyw ma raczej wartość sentymentalną niż realną, poproś o wysłanie zdjęcia dzisiejszej gazety (jpg prosto z puszki) i sprawdź ten przebieg, w drugim przypadku jest tak samo (w sensie poproś o fotkę).
Na prawdę nie chcesz kupić od kogoś z naszej giełdy? Chyba, że te D300/s które tam są wiszą z przyzwyczajenia :-)

marlotnik
29-12-2015, 13:04
Aparat moze byc z gieldy, zalezy mi na tym aby aparat byl w jak najlepszym stanie i przebieg nie byl wygorowany. Wydaje mi sie ze na gieldzie sa aparaty troszke wyeksploatowane jednak moge sie mylić :-) Pewnie na allegro i olz bardziej. Jesli chodzi o gielde to d300 chyba moge spotkac rzadko.

madebyzosiek
29-12-2015, 13:14
Ja tam na szybko widziałem 3, w tym jeden za chyba 1400 z niskim przebiegiem. Pamiętaj też, że w D300 przebieg ok 50-60000 to jest dość mało. Pozdrawiam

TOP67
29-12-2015, 13:18
Do samolotów, zwłaszcza wojskowych, D300 jest zdecydowanie lepszym wyborem niż D90. Dużo lepszy AF oraz szybkość w serii i bufor. Poczekaj i szukaj. Zimą zwykle jest taniej.

d90
29-12-2015, 14:08
Ja mam taka rade jeszcze co do olx i rożnych dziwnych osob sprzedających.
Pokryj dojazd do serwisu, sprawdzicie czy kręcony nie był i w jakim jest stanie. Czy nie wymaga napraw.
Zrob tak skoro sie znasz a kasy za duzo nie masz...

Z giełdy naszej - raczej - na minę nie wdepniesz.
Ale
jak widac po piszących i ich braku zaufania do innych, to jednak jest mozliwe. Bo opinie o nieuczciwości sprzedających jakos powstać musza. Moze po prostu sami tak robia, i dlatego posądzają innych.
Tak czy inaczej - ostrożnie.
A gwarancji na stare klamoty nikt ci nie da. Tylko komis chyba.

Acha
Z dwóch d90 i d300
Zdecydowanie ten drugi.
Przebieg około 40 tysi spokojnie bierz. To stare konstrukcje. Sprawdzone.
Powinno byc oki.

60 tysi na d300 to moim zdaniem juz był ciut katowany lub ostro pracował.
Około 80-100 tysięcy migawkę tylko po sprawdzeniu osobistym w serwisie. Juz elementy moga wymagać wymiany.

Sprawdź na pewno na kazdym czasie czy "pstryka" odpowiednio. Czy kolka chodzą normalnie itd. Wszystko co odbiega on normy to juz ryzyko szybkiej wymiany.
Gumy - jesli złażą to mz body było trzymane w reku czesto. Wiec przebieg bedzie spory.
Ale to dokupisz za grosze i sobie zmieniasz jakby co sam w domu.

Rozsądna cena za body w stanie oki z przebiegiem około 40-50-55 tysi to maks mz 1100 zł.
To juz muzealne body. Nie ma w nim zadnej magii.
Szukaj. Znajdziesz.

W komisach bedzie drozej ciutke. Ale dopłacając masz gwarantowana usługę naprawy jakby cos sie wywaliło na dniach po zakupie.
Mz tez warto.

marlotnik
29-12-2015, 23:38
Rozumiem. Dziekuje za porady. Rozgladam sie na gieldzie forumowej, olx i innych portalach ale cena samego body w dobrym stanie to okolo 1400 do 1700. Do tego musze jeszcze doliczyc obiektyw. :-) czekam cierpliwie :-)

artur0372
30-12-2015, 00:34
Lepiej poczekaj, dozbieraj kasę i kup D7100. Czasami można trafić za 2200-2300zł. na gwarancji. Wiem, że jest masa pochwał na temat D300 czy D300s, ale są też głosy które ten legendarny AF obalają.
D300 to puszka z przed prawie 9-ciu lat. Weź sobie do serca jeszcze to, że ogólnie dostępne jest oprogramowanie, które umożliwia cofanie licznika, co przy naszej narodowej mentalności nie jest bez znaczenia :-)
Ja osobiście nie wierzę w to, że aparat pro z takim stażem ma przebieg do kilkunastu tysięcy, ale mogę się mylić (albo nie :-))

Julius
30-12-2015, 10:49
Znajomy ma D300s np z przebiegiem ok. 6000 klatek - fascynat ptaszków, kupił na zapas + żonie, żona jak to zona zrobi 100 zdjęć w roku i aparat właściwie sie kurzy. Bedac ostatnio w AB Foto słyszałem o gościu, który kupił u nich D800 i szkieł za prawie 20 tys, a aparatu uzył kilka razy - kiedyś też będzie pewnie sprzedawał, bo ma hajs i będzie chciał nowy i też nikt mu nie będzie wierzył :P Nie ma reguły wg mnie, ale faktem jest, że trzeba ostrożnie. Ja osobiście po 2 przygodach od komisów trzymam się z dala - może i dają gwarancję rozruchową, ale to nie jest tak, że robią to za darmo.

Każdy chce zarobić, jeśli body/szkło jest faktycznie w super stanie to będzie sprzedawane dużo drożej niż reszta, jeżeli jest cena niska i super stan, to mnie zapala się lampka ostrzegawcza. Oni na tym przecież zarabiają, nie jest tak, ze udaje im się kupić body 30% taniej tylko dlatego, ze np. ktoś chce kasy od razu, bo taka osoba może to opylić bez problemu na alle w tej cenie, albo i ciut wyżej - właściwie równie szybko. Zawodowi fotografowie, czy zaawansowani amatorzy raczej nie sprzedają sprzętu kupionego za grube tysiaki półdarmo bo potrzebują na już odzyskać 1000, czy 1500zł.

Każdy komis czy to samochodowy, czy foto trochę odpicowuje sprzedawany towar - w przypadku aut mycie, blacharka, drobne poprawki + przebieg i myśle, że podobnie jest z aparatami. Płacimy za złudzenie posiadania gwarancji, złudzenie pewności zakupu, a tak naprawdę za to, że ktoś nam coś ciut ładniej podaje na talerzu - ładniej niż amator, który nie ma czasu albo pojęcia, jak produkt do sprzedaży przygotować... albo jest zbyt uczciwy, żeby to robić.

W przeciwieństwie do komisu osoba, która jest włascicielem aparatu/obiektywu może opowiedzieć jego całą historię, pokazać zdjecia jakie nim robił z roznych okresów, po portfolio mozna zobaczyc w jakich warunkach foci itp. W komisie kupuje się suchy produkt - uzywajac analogii do samochodów - nie wiesz, czy jeździła nim babcia, czy 18 latek, który palił sprzęgło na wszystkich światłach.

Ja wszystko co kupiłem poza 18-105 i sb-910 kupiłem używane, na alle i giełdzie forumowej. Dużo dowiedziałem się o produkcie, jak kupować, z ludźmi rozmawiałem, wypytałem o to i tamto i jak czułem, że ktoś jest szczery, nie ściemnia to brałem - Bogu dzięki jeszcze się nie przejechałem.

artur0372
30-12-2015, 12:11
Takich ludzi jak Twój znajomy to można chyba policzyć na palcach jednej ręki.
Też nie polecam komisów.
Też kupuję używany sprzęt (tak w 90%). Na odległość nie ma innej rady jak intuicja.
Do autora tematu:
Jak w opisie aukcji np. na alle... nie ma pełnych informacji o sprzęcie typu: "przebieg, 100% sprawny" itp. albo jak ktoś pisze "więcej inormacji na maila" lub przeczytaj informacje "o mnie" . to na bank jest coś nie tak.
Przeczytaj dwa sąsiednie tematy, tam trochę więcej piszą o "wyższości" D300 nad innymi puszkami.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=268309
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267419