PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 problem z AF w dalszych odległościach

tomekko
18-05-2007, 20:41
Witam,
w końcu przyszła pora by zadać pytanie fachowcom - zostałem do tego zmuszony przez niepokojące zachowanie mojego nikona. Otóż chodzi o ustawianie ostrości w trybie AF. Zaznaczam że doświadczenie powtarzałem na 2 obiektywach: Nikkor 18-70 i Nikkor 55-200. Możliwe że poprostu tak powinno być ale wydaje mi się to dziwne. A więc do rzeczy. Sytuacja była następująca: pokaz fajerwerków, nie było jeszcze zbyt ciemno. Złapałem w kadrze niebo (tylko i wyłącznie, nic innego nie było w kadrze) w miejscu gdzie powinna dziać się akcja, nacisnąłem spust do połwy, AF przejechał cały zakres ogniskowych, doszedł do końca i tu wg mnie wskaźnik ostrości powinien przestać migać i zacząć świecić ciągle. Ale tak się nie stało, tzn. przy ciągle zablokowanym spuście w połowie wskaźnik migał, nie byłem w stanie nacisnąć spustu do końca, ponieważ nie była ustawiona ostrość. Czy takie zachowanie jest normalne? W sytuacji kiedy w kadrze są np jeszcze chmury, wyraźnie odznaczające się od nieba - ostrość na chmury łapie bez problemu. Jeśli to jest normalne, to jak w takim razie sfotografować pokaz fajerwerków? Tylko przez MF? No i jak np zrobić przy użyciu AF zdjęcie zachmurzonego nieba, jeśli chmury nie odznaczają się wyraźnie na tle nieba?

Może moje pytanie jest głupie ale chciałbym wiedzieć czy coś mojemu aparatowi dolega, czy to normalne.

blekota
18-05-2007, 20:46
a czy wiesz jak działa auto focus? na zasadzie poszukiwania kontrastu masz to nawet w instrukcji aparatu pokazane

tomekko
18-05-2007, 20:50
No dobrze, czyli w takim razie wszystko jest ok? No to jak ustawiać się właśnie np na fotki fajerwerków? Tylko MF? I co gdy np chcę zrobić zdjęcie bezchmurnego nieba tak, by cały kadr był "niebieski" przy użyciu AF? Z tego wygląda że się nie da?

Nie bijcie :) Ja świerzy jestem :)

251kris
18-05-2007, 21:15
Za ten tego ten świeżość, nikt nie powinien Cię tu zbić ...:)
Niebo jest juz w tak duzej odległości od aparatu, że możesz spokojnie ustawiś ostrość na nieskończoność.

tomekko
18-05-2007, 21:30
Niebo jest juz w tak duzej odległości od aparatu, że możesz spokojnie ustawiś ostrość na nieskończoność.

Wiem że mogę, ale nie przy użyciu AF, bo nie dostaję potwierdzenia ostrości i w konsekwencji nie mogę zrobić zdjęcia.

P.S.
Ale mi głupio z powodu tego "świeŻego" błędu...

blekota
18-05-2007, 22:42
kiedyś widziałem w jakimś kompakcie taki program ,, fajerwerki , sztuczne ognie'' poszukaj może masz w aparacie.

tomekko
18-05-2007, 22:55
wydaje mi się, że wyczuwam ironię ... :)

wnioskuję z tego że wszystko działa tak jak powinno i tylko się zbłaźniłem tym pytaniem - ale cóż, kto pyta ten przeważnie dostaje odpowiedź :)

dzięki