Zobacz pełną wersję : Małe własne studio
Witam Nikoniarze ;)
Mam małe pomieszczenie gospodarcze ( wymiary: długość 2,3 m, szerokość 2 m, wysokość 2,2 m ) i tu następuje pytanie czy w takim pomieszczeniu mogę zorganizować małe studio foto ? Robiłem próby na ogniskowej 18 mm mam duzy kąt widzenia idealny do robienia całej sylwetki. Tło chce kupić szeorkie 1,6 m. i to już wybrałem, ale jakie oświetlenie ? lampe czy softbox ? światło stałe czy błyskowe ? jaka moc żarówki ( oprawki ) , żeby w tak małym pomieszczeniu za każdym razem nie mieć prześwietlonego kadru ??
Proszę o rzeczowe podpowiedzi ;)
Pozdrawiam
Połóż na podłodze pod ścianą coś długości 1.6m (żeby wiedzieć, jak szerokie będzie tło), postaw osobę o takim wzroście, jak przeciętni modele, w pewnej odległości od tła, stań w miejscu, z którego chcesz robić zdjęcia, zrób kilka klatek, nawet z wbudowaną lampą (na próbę). Obejrzyj efekty, sprawdź, czy tło nie jest za wąskie, czy przerysowania nie są za duże. Jak napiszesz o swoich wnioskach, pomyślimy o oświetleniu (parasolka ma np. 90cm średnicy, a jej "patyk" też ma pewną długość, więc też będzie zajmować miejsce).
Uzupełnienie: w takim pomieszczeniu (moim zdaniem) ciężko byłoby robić małe produkty, a co dopiero całe sylwetki, ale może koledzy napiszą coś innego.
To powiem tak. Fotografowałem już na tle 1,6m szerokim i jak na moje początkujące w tej materii zdjęcia i ujęcia było wystarczające . fotografowałem na tym ponad rok, ale niestety nie u mnie i w większym pomieszczeniu. Tam miałem parasolki rozpraszające światło z światłem błyskowym i regulacją mocy. Ale nie mam doświadczenia w kompletowaniu sprzętu tym bardziej w takim pomieszczeniu ;)
Ok, to spróbuj ustawić jakąś osobę w tym pomieszczeniu, w pewnej odległości od tła 1.6m, i sprawdź jak to wygląda. Potem pomówimy o lampach :)
Troszkę pofocone i nawet to wygląda:) wiadomo nie rewelka ale to nie ma byc studio wyposażone za tysiące złotych a coś do rozwijania siebie i swojego portfolio :)
Więc co z tym oświetleniem? Ktoś mi coś poradzi ?;)
Jeśli sylwetka nie jest przerysowana, to...
... bierz 200Ws z regulacją co najmniej do 1/32, i poważnie zastanów się na wielkością nasadek-acesoriów, be jeśli w studio o szerokości 2m założysz na lampę softbox 1.2m to...
... może Ci wchodzić w kadr, a biorąc pod uwagę jego głębokość, może się prawie opierać o osobę fotografowaną ;)
W tak małym pomieszczeniu (co prawie, że się nie nadaje) kupiłbym lampę 400 ws i odbijał ją od ściany o którą się opieram ustawiając dosłownie lampę obok siebie i stawiając jakiegoś murzyna.
Inna opcja - światło na ziemi, skierowane pionowo w górę na ukośny ekran - da najpłytsze źródło o sporej powierzchni. Trzeba oczywiście zrobić jeszcze pionową zastawkę.
Pozdro
Wiesiek
Światło stałe czy błyskowe?
Ws - to błyskowe
Pozdro
Wiesiek
Z własnego doświadczenia napisze że szkoda kasy na lampy studyjne, serio, pomieszczenie za małe i nie opanujesz tego światła, szybko się zniechęcisz, jedyne co mi przychodzi do głowy żeby opanować odbicia itd to zastosować oświetlenie stałe, jednak nie doradzę ci jakie dokładnie bo sam o to pytam w innym temacie ponieważ nie wiem jaka siła światła, watów itd.
@spike44 mam napisać szczerze? Niestety uważam, że musimy. Możesz w tym pomieszczeniu zrobić zdjęcie całego człowieka. OK. Ale zrobienie tam studia foto?
Studio nie ma nawet 5 m kwadratowych!!! a rozważacie fotografowanie całej postaci na szkle o ogniskowej 18 mm? Masakra. Zero swobody twórczej. Żadnej zmiany odległości, wysokości z której robimy zdjęcia, żadnej manipulacji światłami (kontra? gdzie?). Zresztą jak odstawi modelkę od tła na 1 m :) :) :) i spróbuje umieścić kontrę to będzie stał 1 m przed modelką i na rybim oku (bo 18 mm to ... za długie szkło :) :) :)) zabraknie mu tła za modelką (tło szer 1,6 m). Świecenie jedynie bezpłciowe - na ściany.
Jak dla mnie to to studio od biedy się nada do ciasnego portretu. Daruj sobie robienie tam studia. Będziesz klepał tam ciągle jednakowe fotki (obarczone wadami) i po kilku sesjach ci się znudzi (gdy te wady zaczniesz dostrzegać).
Cóż. Bardzo delikatna odpowiedź. :wink:
@spike44 mam napisać szczerze? Niestety uważam, że musimy. Możesz w tym pomieszczeniu zrobić zdjęcie całego człowieka. OK. Ale zrobienie tam studia?.
Idąc tropem tej myśli - klasycznego studia się nie zrobi. Ale może "studio na 5 m2"? Czyli coś z założenia innego. Stawiam modela w kąt tak aby głową dotykał ścian, odejście robi się na pełny portret, ściany maluję na czarno, studio wyposażamy w lampy ze snootami. Koncentruję się na psychologi, aranżacji drobnymi gadżetami, do roboty zaprzęgami cienie. Albo dokładam niski sufit i mam portret w trzech ścianach (tło białe). Im bardziej o tym myślę tym więcej widzę pomysłów. Można się tam nieźle pobawić. Rezultat zdjęcia spojone myślą 5 m2 znakomicie pasuje do obecnych czasów gdzie wielu stać na niewiele. To o nich mogłaby być opowieść.
Pozdro
Wiesiek
Jedna "opowieść" pewnie tak. Może kiedyś jeszcze druga się trafi. Ale żeby takie studio organizować dla wykonania jednej amatorskiej "opowieści" to już chyba przesada. Takie coś można przecież zrobić w kącie dowolnego pokoju, bez specjalnych przygotowań.
Idąc tropem tej myśli - klasycznego studia się nie zrobi. Ale może "studio na 5 m2"? Czyli coś z założenia innego. Stawiam modela w kąt tak aby głową dotykał ścian, odejście robi się na pełny portret, ściany maluję na czarno, studio wyposażamy w lampy ze snootami. Koncentruję się na psychologi, aranżacji drobnymi gadżetami, do roboty zaprzęgami cienie.Przy ktorej modelce mu sie znudzą kadry dziewczyny wciśniętej w kąt?
Jeden facet ;) robi sobie selfie w windzie. Ten facet to nawet jest znany ludziom interesujacym się modą. Ale w tym przypadku nie chodzi o dobre zdjecia, a o pokazanie zmian w stylizacji.
To co on chce zrobic to szybka droga do zniechecenia się w zabawe w studio.Max za kilka miesiecy bedzie szukał innego pomieszczenia albo odpusci sobie tego typu fotografie.
Kto każe fotografować Ci modelki - to najnudniejszy temat jaki sobie można wyobrazić. :)
Ludzie to jest temat. Ale oczywiście nie mam zamiaru udowadniać, że 5 m2 to jest miejsce na klasyczne studio. Pokazuję tylko, że nawet w ograniczeniach (albo przede wszystkim) można znaleźć siłę. Z zalet też widzę bardzo niewielką powierzchnię tła do zmian. Trochę gipsu, trochę farby i za każdym razem mogę mieć inną fakturę. Takie pudełko może ciekawie oddziaływać na zaproszonych gości i może da się wycisnąć z nich więcej jak w klasycznym studio. Interakcja z modelem jest więcej warta od światła.
Kiedyś ukuto pojęcie getta fotograficznego czyli tkwienia w bardzo wąskich ramach pewnych kryteriów wykształconych przez fotografów. To forum jest gettem fotograficznym i nie jest to jakaś ocena tylko po prostu stwierdzenie faktu. Sam też w nim tkwię (swoim wewnętrznym) choć parę prób wyrwania było. Autor pytania jak zechce to być może udowodni, że na 5 m2 można zrobić rzeczy istotne a ja dopowiem, że bez problemu na 100 m2 można robić rzeczy nieistotne.
Pozdro
Wiesiek
Kto każe fotografować Ci modelki - to najnudniejszy temat jaki sobie można wyobrazić. :)
Interakcja z modelem jest więcej warta od światła.
ja dopowiem, że bez problemu na 100 m2 można robić rzeczy nieistotne.
Wiesz tu schodzisz na temat umiejętności. Nie lubię gdy w wątach technicznych padają argumenty, że fotograf X robi jakimś prostym sprzetem super foty. No bo po co postęp w sprzecie, po co rozmowa o parametrach. To wtrącenie nie na temat.
Piszesz o graniu emocjami, o wyłapywaniu niuansów itd - to się da robić niezaleznie od studia, można i w zastanych wnętrzach - po co studio?
Zakładasz też tu spore doświadczenie i spostrzegawczość. Tymczasem samo postawienie pytania o studio 5m2 sugeruje mi, że nie mamy do czynienia z doświadczonym fotografem.
hostman22
31-12-2015, 17:48
Jacek akurat dobrze pisze, można sobie zrobić studio w kurniku, tylko po co? ;). Z własnego doświadczenia wiem, że w każdym mieście jest nawet małym jest jeden fotograf który ma już albo w pełni, albo bardzo dobrze wyposażone studio. Taniej i wygodniej jest wynająć studio o przyzwoitej powierzchni masz lampy, blendy, ekrany spokojnie można panować nad światłem... .