Zobacz pełną wersję : LR pomoc
Luki1803
26-12-2015, 22:37
Witam
Mam pytanie czy jeśli sformatuje dysk to LR zachowa ustawienia wszystkich zdjęć?
Sprecyzuj, postaramy się pomóc....
Co chcesz formatować, czy tam znajdują się zdjęcia?
LR ma możliwość pamiętania ustawień i obróbkę zdjęć poprzez plik BACKUP pod warunkiem że pliki które mają być pamiętane wrócą na to samo zdjęcie.....
Jest możliwe aby wskazać ewentualne "przeniesiony" i miejsce to musisz potem wskazać "każdy katalog osobno"
Luki1803
26-12-2015, 22:58
Zdjecia mam na Dysku D: a chce sformatować dysk systemowy "C:" czyli zdjęcia nie ruszają się z miejsca. A ten plik backup gdzieś konkretnie się zapisuje?
Juz zrobiłem ten plik z backup teraz jak zainstaluje LR od nowa to muszę go wgrać?
2pompony
26-12-2015, 23:28
Przy pracy z LRem masz dwie rzeczy do backupowania: same zdjęcia jako takie i plik z całością obróbki, jaką kiedykolwiek wykonałeś pod LRem (tzw. Catalog).
Jak się domyślam z opisu, same pliki zdjęć są bezpieczne, bo format dotyczy tylko dysku C i nie sięga na dysk D, gdzie zdjęcia siedzą. To dobrze. Natomiast oczywiście stracisz całą obróbkę LRa, jeśli siedzi ona na dysku C (bo wcale nie musi). Żeby jej nie stracić, zrób backup Catalogu i wrzuć go w bezpieczne miejsce.
Jak potem postawisz system i LRa, zamiast w LRze tworzyć nowy, pusty Catalog i ponownie importować tam obrazki, wczytaj do niego ten backup, który zrobiłeś w poprzednim akapicie i będziesz od razu miał stan taki wszystkich zdjęć (obróbka, tagowanie, gwiazdki/flagi/kolory, dane GPS, i tak dalej), jak w momencie tworzenia backupu. Czyli nic nie tracisz, pomimo nowej instalacji wszystkie dane ze starej są do odtworzenia śmiesznie prosto, jeśli zadbasz, żeby ten backup Catalogu nie zaginął podczas formatu.
Luki1803
26-12-2015, 23:30
Wszystko jasne dziękuję za pomoc
Ja od dawna ustawiam, aby LR tworzył obok RAWa plik xmp. Takie przyzwyczajenie z CameraRaw.
2pompony
26-12-2015, 23:58
Ale pliki xmp nei przenoszą wielu rzeczy: całej obróbki, historii, flag, kopii wirtualnych i jeszcze paru innych potrzebnych rzeczy. W sumie to tylko przepis na aktualne, finalne wywołanie zdjęćia, bez żadnej możliwości odtworzenia poszczególnych kroków czy innych wersji.
Natomiast oczywiście stracisz całą obróbkę LRa, jeśli siedzi ona na dysku C (bo wcale nie musi).
To 2 pytania: gdzie ustawić aby ten katalog był tworzony w innym miejscu oraz czy można wskazać już istniejący katalog z rawami (wtedy przenosząc katalog np. "zdjęcia" z dysku D, wiem, że przenoszę wszystko?
A jeszcze trzecie pytanie: czy przechodząc z LR 5 na LR 6 można też tak przekopiować katalog aby 6 miała wszystko to co miałem w 5?
2pompony
27-12-2015, 14:46
Wstęp
Przez 'Catalog' (przez C z dużej litery, w odróżnieniu od zwykłego słowa 'katalog' przez k i z małej) rozumiem nie zwykły katalog z jakimiś plikami (tzn. folder, albo teczkę jak mówią makowcy), tylko specjalny folder utworzony przez LRa, w którym znajduje się coś jak baza danych zawierająca całą obróbkę wszystkich zdjęć, jakie zaimportowaliśmy do LRa i potem w nim obrabialiśmy. Słowem to nie jest taki zwykły folder, tylko coś innego.
1. Gdzie umieścić Catalog?
Gdziekolwiek.
Masz do wyboru wszystkie aktualnie dostępne dyski (muszą być online). Przy tworzeniu nowego, pustego Catalog LR podaje defaultową ścieżkę, którą możesz zmienić na dowolna inną według własnego uznania. Od tej pory LR będzie pamiętał do niego ścieżkę, jaka została ustalona (albo defaultowa, albo zmieniona przez Ciebie).
Jeśli masz już utworzony Catalog i na nim pracujesz, a chcesz zmienić jego miejsce pobytu, można to zrobić na pare sposobów. Jednak żeby niczego nie zbroić i ominąć problemy, najprościej będzie jak zrobisz kopię (backup), następnie przeniesiesz ten backup tam, gdzie będziesz chciał i zamiast otwierać Catalog ze starego miejsca, otwórz backup z nowego miejsca. Otwiera się go w LRze robiąc proste File > Open lub Ctrl O.
Jak już otworzysz backup, sprawdzisz, że nic nei zginęło, wszystko się udało i jest OK, mozesz skasować stary Catalog. Od tej pory, jak zwykle zresztą, LR będzie pamiętał ścieżkę do ostatnio otwartego Catalog.
Zamiast tego sposobu można po prostu wyeksportować Catalog prosto z LRa w nowe miejsce (np. na inny dysk), lub przesunąć bądź przekopiować bez udziału LRa zawartość Catalog na inne miejsce - ale ja szanuję swoją pracę i jeśli gdzieś jest mniejsza szansa na to, że ją stracę, wolę użyć tego sposobu, więc właśnie taki polecam w akapicie dwa piętra wyżej.
Możesz mieć kilka Catalog, na różnych dyskach, ale opłaca się mieć je na możliwie najszybszym - żeby zoptymalizować pracę LRa.
2. Catalog razem z RAWami na Dysku D (powiedzmy, bo może być i na Z)
Można tak zrobić, i po przeniesieniu i zdjęć i Catalog na inny dysk (powiedzmy z D na E) wystarczy:
1. Otworzyć w LRze Catalog z nowego miejsca, czyli dysku E
2. Pokazać najbardziej nadrzędny folder z plikami RAW na dysku E, wtedy LR sobie wszystkie zdjęcia znajdzie.
Powtarzam, można tak robić, ale to nie jest dobry pomysł. Różne artykuły o optymalizacji pracy LRa mówią, żeby trzymać Catalog na dysku systemowym (jako domyślnie najszybszym i o najlepszym połączeniu), a pliki RAW trzymać gdzie indziej, bo ilość zdjęć idzie nieraz w Terabajty, i najzwyklej szkoda to wszystko trzymać na dysku C. Zatem powtarzając - można wszystko trzymać na dysku D, ale opłaca się tego nei robić, żeby przyspieszyć pracę pod LRem.
3. Przechodzenie z LR5 na LR6
Przy takim przejściu LR 6 musi sobie zaktualizować (przerobić po swojemu i dostosować) Catalog z piątki. W zalżności od wielkości może to trwać parę/paręnaście minut, ale potem LR 6 utworzy sobie swój własny Catalog, którego od tej pory będzie używać. Zasady postępowania z takim nowym Catalog szóstki (tworzenie, backupowanie, przenoszenia i tak dalej) są identyczne jak w LR 5.
Dzięki, będę testował. Mam nadzieję, że niczego nie spapram
chociaż przyznam, że spodziewałem się wejścia w Preferences albo Catalog Settings a nie zwykłe File>open