PDA

Zobacz pełną wersję : Eneloop biały (Sanyo) BC-700 wyświetla null

Lukasio
26-12-2015, 21:45
Jak w temacie. Czy to oznaka końca aku? Ma ok 5 lat. Tylko że zwykla ladowarka jakiegoś Energizera ładuje eneloopa. Tylko oczywiście nie wiem do jakiej pojemności.

kux
26-12-2015, 22:42
może być też tak, że go po prostu za bardzo rozłdowujesz

jasin
26-12-2015, 22:54
Miałem to samo i z tego co pamiętam, chyba w instrukcji było napisane, że tak się dzieje kiedy aku jest wyładowany do zera, po jakimś czasie zacznie się ładować normalnie.

amirez
26-12-2015, 23:39
Jak masz , to na początek naładuj jakąś zwykłą ładowarką. Sugestia: aku za mocno rozładowane, z drugiej strony 5 lat przy intensywnym użytkowaniu to też może być złom, chociaż producent jakieś 2k cykli zapewnia.

Schwefel
27-12-2015, 02:28
Czy to oznaka końca aku?
Oznacza tyle, że jest rozładowany poniżej poziomu od jakiego startuje BC700. Też tak miałem i musiałem podładować w zwykłej ładowarce żeby BC700 zobaczyła ten aku. Potem 2-3x refresh i będziesz wiedział czy złom czy nie.

Lukasio
27-12-2015, 11:38
Jest tak Panowie jak mowicie, podladowalem zwykłą i bc-700 ruszyła. Eneloop z był czasem w gripie, czasem w sabince. A z drugiej strony, czyż to nie jest dziwne, że tak solidna ladowarka jak bc nie ruszy całkiem rozladowanego? Chyba że bc to nie taka solidna jest...

GonzoG
27-12-2015, 12:19
Jest tak Panowie jak mowicie, podladowalem zwykłą i bc-700 ruszyła. Eneloop z był czasem w gripie, czasem w sabince. A z drugiej strony, czyż to nie jest dziwne, że tak solidna ladowarka jak bc nie ruszy całkiem rozladowanego? Chyba że bc to nie taka solidna jest...
Solidna ładowarka kosztuje ponad 1k... BC to te lepsiejsze tanie ładowarki z pełną kontrolą.

A całkiem rozładowanego aku nie ruszy żadna mikroprocesorowa, bo nie wie że taki został do niej włożony. Aku musi mieć określoną rezystancję, a rozładowanego wybiegają poza zakres.
Kolejną sprawą jest to, że takie skrajnie rozładowanego aku powinno się najpierw traktować niskim prądem, a BC od razu traktuje takim jak się ustawi.

amirez
27-12-2015, 13:09
Właściwie wszystkie urządzenia, mimo iż "wyłączone" cyckają trochę prądu. W fotografii przodują chyba gripy. Dlatego wiedząc, że nie będziemy dłużej używać lepiej aku z urządzenia wyjąć. Co i tak nie chroni przed samorozładowaniem. Enloopy lubią być ładowane i są najbardziej stabilne na poziome ok. 3/4 naładowania. Zbyt głębokie rozładowanie skraca życie akumulatorka.

Lukasio
27-12-2015, 14:08
No to już wiem więcej. Dzięki. Dodam tylko że zawsze rozladowywuje najnizszym możliwym prądem. Podobnie z ladowaniem. 100/200 w przypadku BC-700.

GonzoG
27-12-2015, 18:43
Najniższy prąd przy ładowarce mikroprocesorowej nie jest zalecany i można w ten sposób tylko zniszczyć aku.
Co prawda BC w miarę radzą sobie, ale i tak trwa to znacznie dłużej niż powinno (przy 1/10C pełne ładowanie nie powinno przekraczać ~13h, a BC-1000 ładuje białe eneloopy ok 17-18h).

Standardem dla ładowarek z CPU zostało przyjęte ~1/3C (pojemności aku) - czyli dla białych to ok 500-700mA (z tego wychodzi też, że BC-700 jest do ładowania aku nie większych niż ~2100mAh)

Rozładowywać można jakim się chce, choć bezpieczniej jest niskim, ale ładowanie eneloopów najlepiej robić prądem z zakresu 500-1000mA.

Lukasio
27-12-2015, 20:03
No to teraz już jest ok. Wiem wszystko. Możemy kończyć wątek życząc wszystkim w Nowym Roku aby nie było dnia z rozladowanym akumulatorkiem.

Jacek S.
28-12-2015, 00:27
Dodam, że jak ktoś nie ma innej ładowarki, to można spiąć bieguny rozładowanego aku z naładowanym przy pomocy np. spinacza biurowego. Po chwili ładowanie się rozpocznie i można odpiąć nasz "starter".