Zobacz pełną wersję : Różnice w trybach Live View różnych modeli lustrzanek
maslanypotwor
26-12-2015, 02:28
Witam
Jestem początkującym fotografem. Swoją przygodę zacząłem kilka miesięcy temu z Nikonem D5200 + kitowym 18-105. Razem z kolegą czasem wybieramy się na sesję w plenerze. On używa Canona D700 i właśnie podglądając jak czasem ustawia zdjęcia mając aparat na statywie, wpadła mi do głowy pewna zagwostka. Otóż jego Canon podczas wyświetlania obrazu w trybie Live View ma możliwość "modyfikacji" to znaczy gdy zmieni czas naświetlania to kadr wyświetlany na ekranie odpowiednio się ściemni bądź też rozjaśni. Pozwala mu to w miarę precyzyjnie dobrać ustawienia do danej sceny. Próbując znaleźć w swoim D5200 taką funkcję... poległem. Spodziewam się, że jestem mocno niedouczony i jest to pewna oczywistość, którą ktoś miły wytłumaczy mi w poście poniżej a ja wtedy spalę się ze wstydu.
Pozdrawiam
Maciek
W D5200 symulacja ekspozycji jest tylko i wyłącznie gdy masz wybrany tryb manualny i włączone manualne ustawienia dla filmów.
maslanypotwor
26-12-2015, 11:25
Dziękuję za szybką odpowiedź. Faktycznie to ustawienie pozwoliło mi osiągnąć oczekiwany efekt (no wiedziałem, że się spalę ze wstydu). Aż dziwne, że tej opcji nie sprawdziłem...
A mam jeszcze pytanie odnośnie zmiany przysłony. Czy jest to spowodowane jakimś czynnikiem technicznym, że manualna zmiana przysłony jest niemożliwa? Korzystam teraz z 35 f1.8 i aparat sam ustawia maksimum bez względu na mój wybór czasu naświetlania.
Tak, w Nikonach przysłona jest sterowana mechanicznie za pomocą popychacza przysłony. Mechanizm jest zrobiony tak żeby domknąć przysłonę do wartości roboczej tuż przed zrobieniem zdjęcia. Dopiero nowe modele (D750 i D810) mają możliwość sterowania przysłoną w LV. Mógłbyś też nią sterować z przypiętym obiektywem typu E, ale tych to jest kilka modeli i wszystkie są drogie.
Tak, w Nikonach przysłona jest sterowana mechanicznie za pomocą popychacza przysłony. Mechanizm jest zrobiony tak żeby domknąć przysłonę do wartości roboczej tuż przed zrobieniem zdjęcia. Dopiero nowe modele (D750 i D810) mają możliwość sterowania przysłoną w LV. Mógłbyś też nią sterować z przypiętym obiektywem typu E, ale tych to jest kilka modeli i wszystkie są drogie.ale to nie ma nic wspólnego z pytaniem autora wątku.
To w takim razie obraz w Live View jest prawdziwy tylko dla maksymalnie otwartej przesłony? I robiąc fotki na domkniętej przysłonie LV się już nie przyda?
Pytam o modele D5xxx, D7xxx.
maslanypotwor
26-12-2015, 12:59
To w takim razie obraz w Live View jest prawdziwy tylko dla maksymalnie otwartej przesłony? I robiąc fotki na domkniętej przysłonie LV się już nie przyda?
Z tego co właśnie sprawdziłem to przy włączonym LV i WŁĄCZONYCH ustawieniach manualnych filmów, przysłona nie daje się zmieniać. Dopiero po wyłączeniu Manualnych Ustawień Filmów przysłona daje się zmienić.
- - - - kolejny post - - - - - -
ale to nie ma nic wspólnego z pytaniem autora wątku.
Szczerze mówiąc to wyjaśnienie użytkownika Assire odpowiedziało na moje pytanie. Chodziło mi własnie o to czy istnieje możliwość zmiany przysłony w trybie LV po włączeniu manualnych ustawień filmów. Szkoda, że tylko w droższych modelach. No nic i tak zdecydowanie wolę korzystać z wizjera :)
Przy zmianie przysłony w trybie A przed włączeniem LV aparat domyka ją do ustawionej wartości. Przynajmniej mój D610 tak robi. Jedyne czego nie mogę to właśnie jej zmienić podczas podgladu, bo to ze względu na konstrukcję popychacza wymagałoby otwarcia jej do wartości maksymalnej i powrotu do wartości nowo ustalonej.
D5xxx i D7xxx powinny działać tak samo. Proponuje po prostu sprawdzić zaglądając w obiektyw ;)
Nie. Poprostu ustawione parametry ekspozycji nie mają żadnego przełożenia na jasność obrazu LV - oczywiście z wyjątkiem przesłony, która jest domykana do ustawionej wartości w momencie włączenia LV/zrobienia zdjęcia, ale i tak przesłona na wpływa bezpośrednio na obraz LV, a jedynie pośrednio (jeśli za mało światła to obraz LV będzie ciemny bo aparat nie będzie w stanie go sobie rozjaśnić)
Witam
Jestem początkującym fotografem. Swoją przygodę zacząłem kilka miesięcy temu z Nikonem D5200 + kitowym 18-105. Razem z kolegą czasem wybieramy się na sesję w plenerze. On używa Canona D700 i właśnie podglądając jak czasem ustawia zdjęcia mając aparat na statywie, wpadła mi do głowy pewna zagwostka. Otóż jego Canon podczas wyświetlania obrazu w trybie Live View ma możliwość "modyfikacji" to znaczy gdy zmieni czas naświetlania to kadr wyświetlany na ekranie odpowiednio się ściemni bądź też rozjaśni. Pozwala mu to w miarę precyzyjnie dobrać ustawienia do danej sceny. Próbując znaleźć w swoim D5200 taką funkcję... poległem. Spodziewam się, że jestem mocno niedouczony i jest to pewna oczywistość, którą ktoś miły wytłumaczy mi w poście poniżej a ja wtedy spalę się ze wstydu.
Pozdrawiam
Maciek
Piszesz, że jesteś początkujący wiec nasuwa się pytanie do czego mają służyć te dociekania o jasności obrazu na podglądzie? Chciałbym więc na wszelki wypadek przestrzec: obraz na podglądzie zarówno w LV jak i po wykonaniu zdjęcia nigdy nie powinien być podstawą do oceny poprawności ekspozycji. Poprawność ekspozycji ustalamy przy pomocy światłomierza w aparacie lub zewnętrznego, ewentualnie oceniamy ją na podstawie histogramu, ale powtarzam, nigdy nie na podstawie wyświetlacza podglądu w aparacie.
maslanypotwor
29-12-2015, 14:30
Piszesz, że jesteś początkujący wiec nasuwa się pytanie do czego mają służyć te dociekania o jasności obrazu na podglądzie? Chciałbym więc na wszelki wypadek przestrzec: obraz na podglądzie zarówno w LV jak i po wykonaniu zdjęcia nigdy nie powinien być podstawą do oceny poprawności ekspozycji. Poprawność ekspozycji ustalamy przy pomocy światłomierza w aparacie lub zewnętrznego, ewentualnie oceniamy ją na podstawie histogramu, ale powtarzam, nigdy nie na podstawie wyświetlacza podglądu w aparacie.
Może powiedzmy dokładniej, że jestem ciut dalej niż zupełnie początkujący ;)
Pytanie nasunęło się z czystej ciekawości. Zdziwiłem się czy to może być prawdą, że dwa aparaty dość zbliżone cenowo (i bardzo często porównywane jako alternatywa tego drugiego) różnią się tą funkcją.