Zobacz pełną wersję : Rozbudować laptop, nowy laptop czy nowy komputer
Cześć,
mam teraz laptopa - Asus K73SV (x73s) (https://www.asus.com/Notebooks/K73SV/):
17" 1600x900
Intel Core i3-2330M (Socket G2)
4 GB RAM
60 GB SSD + 186 GB HDD
Intel HD Graphics 3000 + NVIDIA GeForce GT 540M
Laptop mam już kilka lat ale wszystko w nim działa. Ale potrzebuję mocniejszego komputera do gier i wywoływania zdjęć. Zastanawiam się co zrobić:
1. rozbudować laptopa
Mógłbym dołożyć 4 GB (mogę mieć max 8 GB), większe dyski. Problem z CPU - nie wiem czy dostanę coś pod Socket G2, tak na szybko nic nie znalazłem. Oraz grafiki chyba nie wymienię.
2. wymienić laptop na nowy
3. dokupić komputer
4. wymienić laptop na desktop
- laptop wyjdzie drożej niż nowy komputer
+ laptop zajmie mniej miejsca
- i tak mam zewnętrzny monitor
- i tak dużo korzystam z tableta
+ nowy komputer miałby tylko 1 monitor
- laptop ma mniejsze możliwości rozbudowy
+ laptop jednak jest bardziej przenośny
- laptop będzie pewnie bardziej cichy
Co myślicie?
nikoniarz
25-12-2015, 20:30
Składaj stacjonarkę, a laptopa zostaw do zadań mobilnych...
RobertMiernik
25-12-2015, 20:30
Jakiś czas temu się nad tym samym zastanawiałem i mimo, że mam bardzo potężnego laptopa wyszło mi, że stacjonarka jest lepszym rozwiązaniem.
Takiej wydajności/możliwości i niezawodności w laptopie nie osiągniesz nawet za duże pieniądze a stacjonarka to zawsze miejsce o w miarę stałych parametrach pracy, w którym można się skupić i robić to co należy bez przeglądania durnych filmików na yutubach czy innych nikoniarzy...
B_Marcin
26-12-2015, 10:26
Wymienić laptop na desktop, tablet zostawić tam gdzie zależy Ci na mobilności.
Pobawiłbym sie w zrobienie monsterka z tego laptopa. Chocby wymień procek na najszybszy jaki możesz wsadzić na G2 (na ebay leży masa procków na G2 od i3 po i7). i5 możesz dostać ponizej 100zł, 8GB zawsze warto mieć i jak są to pamięci PC3, cena nie jest zabójcza. Co do SSD wymieniłbym od razu ma 256, ze względu na prędkość.
Przy okazji wyczyściłbym środek z syfu co nazbierał się przez lata, przy nowym procku, nowa pasta termoprzewodząca oraz może nawet nowy wiatrak.
Ale monster to raczej nie będzie ;)
Skłaniam się jednak w stronę desktopa...
Zauważ, że na rozbudowę wydasz może ok. 1000zł a na desktopa potrzebujesz jakieś 5x tyle (a będzie ciężko w tym budżecie wpasować przyzwoity monitor).
Teraz masz procek o 2 jajach, wsadzenie i7 4 jajecznego o 8 wątkach oraz 8GB RAM zmieni złomka w niezłego laptopa.
RobertMiernik
29-12-2015, 12:19
możesz wydać tysiaka na rozbudowę i dalej mieć marnego laptopa... ciekawa alternatywa ;)
Teraz masz procek o 2 jajach, wsadzenie i7 4 jajecznego o 8 wątkach oraz 8GB RAM zmieni złomka w niezłego laptopa.
Pytanie, czy ten sprzęt jest przygotowany na pracę z takimi procesorami. Różnice w TDP to różnice w ilości ciepła do odprowadzenia, energii do dostarczenia... Dodajmy do tego, że ten mobilny i7 będzie wolniejszy od dzisiejszych i5 Skylake a cały sprzęt będzie sprzętem używanym z pewnym przebiegiem. O ile da się w tym modelu wymienić procesor ( nie jest wlutowany w płytę, jest odpowiednie firmware, etc ).
Skoro i7-2630QM (ten procek uciągnie ten laptop) jest dla Was marne to ja już podziękuję. Bo każdy śpi na forsie i potrzebuje 12 jaj i 24 wątków oraz 32GB ram aby zmniejszyć fotkę w Irfanie oraz wrzucić ją na fejsa.
Zauważ, że na rozbudowę wydasz może ok. 1000zł a na desktopa potrzebujesz jakieś 5x tyle (a będzie ciężko w tym budżecie wpasować przyzwoity monitor).
Mam już jeden dobry monitor. Pytanie czy potrzebuję drugi tak samo dobry. Myślę, że nie, wystarczy taki np za 500zł (strzelam) żeby tam odpalić jakiś edytor tekstu, przeglądarkę itp.
Skoro i7-2630QM (ten procek uciągnie ten laptop) jest dla Was marne to ja już podziękuję. Bo każdy śpi na forsie i potrzebuje 12 jaj i 24 wątków oraz 32GB ram aby zmniejszyć fotkę w Irfanie oraz wrzucić ją na fejsa.
Fotograficznie to bardziej mi zależy na czasie reakcji na modyfikacje w CaptureOne - chciałbym w czasie rzeczywistym widzieć jak zmienia się zdjęcie jak przesuwam suwaczek. Zmniejszanie robię na koniec, w tle.
Poza tym chciałbym też, żeby dało się grać w gry ;) A tutaj chyba najważniejsza jest karta graficzna, której nie wymienię.
No i myślałem o jakimś sprzętowym RAIDzie który zapewniałyby zwiększone bezpieczeństwo. Nie jestem pewien, czy warto.
Zdecydowanie lepiej skupić się na desktopie, przy dzisiejszej stagnacji w nowinkach do pc nie jest trudno poskładać sensowny komputer, przecież nie trzeba kupować płyty głównej za 1200zł z wielkim pięknym napisem GAMING, do większości procesorów i5 nawet tych najwydajniejszych płyta główna to w okolicy 300zł, procesor czy musi być topowy i7 za kilka tysięcy to nie wiem zwłaszcza że alternatywą jest rozbudowa laptopa o mobilne procesory, które najmocniejsze są słabsze od i5 w cenie 900zł.
Trzeba podejść do tego rozsądnie i bez przesady, obecnie PC nie zmienia się dwa razy w roku żeby nadążyć za softem i grami.
Jeśli wybierzemy już kartę graficzną, płytę główną i procesor, to reszta jest typowa, zwykły ram, zwykłe ssd, normalne ciche chłodzenie, obudowa ładna na oko, zasilacz firmowy żeby pociągnął bez pocenia się i tyle.
Jeśli ktoś jednak szuka komputera dla entuzjasty no to mamy problem, tam liczy się czy mamy w CS GO 460fps czy tylko 450fps :)
No i myślałem o jakimś sprzętowym RAIDzie który zapewniałyby zwiększone bezpieczeństwo. Nie jestem pewien, czy warto.
Poszukaj na forum informacji o tym - było. W skrócie, RAID to nie jest zabezpieczenie danych ale zabezpieczenie ciągłości pracy. Poza tym, sensowny hardware kontroler RAID to pewnie 1000PLN + ( nie wiem w jakich cenach są najtańsze :P ).
Jemu chyba chodzi o RAID w trybie zapisu na dwóch dyskach, jednak nadal to nie jest pro zabezpieczenie i nie traktuje się go jako 100% kopii zapasowej, jednak do sprzętu domowego można stosować.
Zapewne chodzi mu o RAID 1. Mi też. RAID nie jest zabezpieczeniem danych i nie do tego się go wykorzystuje. A jako, że nie jest zabezpieczeniem danych, to nie jest alternatywą dla backupów. I jest to prawdą zarówno w środowisku biznesowym jak i domowym.
... ale z innych względów nie jest traktowane jako zabezpieczenie danych, mamy ten sam sterownik, ten sam soft, ta sama płyta, zasilanie itd, jednak w domowych warunkach spełnia funkcje zabezpieczenia danych w formie minimum, czyli jak uwali się jeden dysk to na drugim mamy całą resztę, czyli jest to alternatywa, dodatkowo koszty tego są minimalne ponieważ to tylko drugi dysk, reszta jest w kompie.
Jeśli podchodzimy do tego jako "środowisko biznesowe lub domowe" i oczekujemy że ktoś ma wydać na zabezpieczanie swoich danych konkretną sumę to tak zgadzam się trzeba wydac tysiące, firma zapewniająca taki sprzęt będzie zapewne bardzo zadowolona.
Tylko jak to sie ma do przeciętnego użytkownika, który czesto nie ma nawet hasła do kompa, a przywracanie systemu wyłączone bo tak i już :)
Trzeba podejść do tego rozsądnie i bez przesady, obecnie PC nie zmienia się dwa razy w roku żeby nadążyć za softem i grami.
Zgadzam się z powyższym, laptopa kupiłem z 3 lata temu, jeśli nie wcześniej, komórkę też 3 lata temu, i właściwie mi wystarcza. No ale ja nie gonię za nowinkami, nie musze mieć najlepszego sprzętu gdzie za pięcio procentowy wzrost wydajności lub możliwości trzeba zapłacić 95% ceny.
Swoją drogą ciekawe, kiedy (nie ośmielam się napisać "czy") czeka nas jakaś rewolucja sprzętowa. Pojemne i małe baterie? Trójwymiarowe monitory? Jakaś prawdziwa VR? Czy po prostu nowa technologia procesorów, np 100 razy szybsza (chociaż nie wiem czy można by to było nazwać rewolucją...). A może bezprzewodowy sposób zasilania - wreszcie koniec z tymi wszystkimi przewodami, żeby nazwać najbardziej oczywisty skutek :)
obudowa ładna na oko,
Ja bym dodał "niewielka".
Poszukaj na forum informacji o tym - było. W skrócie, RAID to nie jest zabezpieczenie danych ale zabezpieczenie ciągłości pracy. Poza tym, sensowny hardware kontroler RAID to pewnie 1000PLN + ( nie wiem w jakich cenach są najtańsze [emoji14] ).
Ale w odpowiednich trybach np duplikuje dane na dwóch dyskach, więc jak jeden padnie to jest duża szansa, że na drugim dysku te dane przetrwają.
Swoją drogą ciekawe, kiedy (nie ośmielam się napisać "czy") czeka nas jakaś rewolucja sprzętowa. Pojemne i małe baterie? Trójwymiarowe monitory? Jakaś prawdziwa VR? Czy po prostu nowa technologia procesorów, np 100 razy szybsza (chociaż nie wiem czy można by to było nazwać rewolucją...). A może bezprzewodowy sposób zasilania - wreszcie koniec z tymi wszystkimi przewodami, żeby nazwać najbardziej oczywisty skutek :)
Pytanie czy to opłaca się producentom, którzy koszą niesamowite dochody na nowszy smarfonie, który ma o 0,2" większy ekran i rozdzielczość 4K, a w pc zakup karty graficznej za ponad 2,5 tysiąca rekompensuje piękna animacja grzywy u konia :)
Takiego uwolnienia technologii militarnych jak w latch 60-70 już nie będzie raczej, co z tego że są juz technologie budowy procesorów gdzie bramka logiczna jest wielkości pojedynczych atomów, są optyczne, grafenowe itd, jednak nie ma tych milionów jakie były w wyścigu zbrojeń.
Troszkę chyba odbiegliśmy od tematu, jak autor będzie chciał pomocy w konkretnym wybraniu składaka pc to chętnie pomogę.
Ale w odpowiednich trybach np duplikuje dane na dwóch dyskach, więc jak jeden padnie to jest duża szansa, że na drugim dysku te dane przetrwają.
Wiem co robi RAID i wiele to nie zmienia.
... ale z innych względów nie jest traktowane jako zabezpieczenie danych, mamy ten sam sterownik, ten sam soft, ta sama płyta, zasilanie itd, jednak w domowych warunkach spełnia funkcje zabezpieczenia danych w formie minimum, czyli jak uwali się jeden dysk to na drugim mamy całą resztę, czyli jest to alternatywa, dodatkowo koszty tego są minimalne ponieważ to tylko drugi dysk, reszta jest w kompie.
To chroni tylko i wyłącznie przed padnięciem dysku, ale nawet to znacznie gorzej niż kopia offline.
Dodajmy do tego, że zupełnie nie chroni przed zagrożeniami na poziomie OS ( cryptolockery, przypadkowe usunięcie, etc )...
Dla mnie to nie jest żadne minimum.
Pytanie czy to opłaca się producentom, którzy koszą niesamowite dochody na nowszy smarfonie, który ma o 0,2" większy ekran i rozdzielczość 4K, a w pc zakup karty graficznej za ponad 2,5 tysiąca rekompensuje piękna animacja grzywy u konia :)
Takiego uwolnienia technologii militarnych jak w latch 60-70 już nie będzie raczej, co z tego że są juz technologie budowy procesorów gdzie bramka logiczna jest wielkości pojedynczych atomów, są optyczne, grafenowe itd, jednak nie ma tych milionów jakie były w wyścigu zbrojeń.
Troszkę chyba odbiegliśmy od tematu, jak autor będzie chciał pomocy w konkretnym wybraniu składaka pc to chętnie pomogę.
Czy to się opłaca producentom - np. bezlusterkowcy strasznie narzekają na żywotność baterii, na pewno producent oferujący lepsze baterie miałby dużą przewagę nad konkurencją. Tak samo w telefonach, tam raczej nie da się kupić kilku baterii i je wymieniać, bo wyłączenie smartfona to nie to samo co wyłączenie aparatu fotograficznego.
Ja tam się cieszę, że nie ma milionów na wyścig zbrojeń ;)
Chętnie skorzystam z oferty pomocy! Chociaż myślałem raczej o kupnie jakiegoś gotowego zestawu. Ale nie liczyłem jeszcze, czy składak byłby tańszy. Więc nie wykluczam.
Wiem co robi RAID i wiele to nie zmienia.
To chroni tylko i wyłącznie przed padnięciem dysku, ale nawet to znacznie gorzej niż kopia offline.
Dodajmy do tego, że zupełnie nie chroni przed zagrożeniami na poziomie OS ( cryptolockery, przypadkowe usunięcie, etc )...
Dla mnie to nie jest żadne minimum.
Oczywiście, więc raid nie byłby jedynym zabezpieczeniem. Oprócz niego robiłbym to co teraz robię, czyli synchronizację dysku na zewnetrzny dysk raz na miesiąc. Ale jakby to miało kosztować +1200 zł, czylo 25-30% wartości komputera, to pewnie odpuszczę. Jakby były kontrolery za np 200 zł to co innego.
merkator
06-01-2016, 19:02
Archiwizacja danych, żadne macierze dyskowe RAID, żadne rozwiązania chmurowe tak mocno lansowane jako zbawienie fotografów. Po pierwsze też mogą ulec awarii a po drugie czy potrafisz sprawnie i skutecznie odzyskać z nich swe dane po padnięciu dysku ? Najtańsze i najpewniejsze są dyski zewnętrzne na usb, sprawiasz sobie takie dwa i kopiujesz rawy na oba naraz. Takie rozwiązanie jest tanie i zapewnia dłuższą trwałość danych bo dyski są w stanie spoczynku a nie kręcą się cały czas jak w RAID. Kolega który zajmuje się tymi tematami od lat wybił mi inne rozwiązania z głowy.
Wyobraź sobie, że mam laptopa z 2006 roku FL90, co na pokładzie: intel core 2, 4M Ram, dysk 750 Gb, win xp. I w zasadzie wystarcza mi do dziś.
Pomału myślę o czymś stacjonarnym, przyczyna podobna jak u Ciebie. Chciałbym mieć szybszą reakcję na suwaczki i szybciej wywoływane rawy.
Dlaczego stacjonarny komp montowany samodzielnie, te z marketów nie są najwyższych lotów i jakości. Składak samodzielny lub w małej wyspecjalizowanej firmie będzie tańszy i bardziej wydajny.
Warto zainwestować w miarę nowe a przyszłościowe rozwiązania. Aby uzyskać dużą szybkość przetwarzania danych trzeba postarać się wyeliminować wąskie gardło każdego komputera jakim jest transmisja danych na i z dysku. Wchodzi obecnie na rynek rozwiązanie o wiele wydajniejsze niż dyski SSD, są to dyski M.2, o ile mnie pamięć nie myli przepustowość łącza M.2 jest 4 razy wyższa niż SATA 3. Jest szansa, że obrazek nadąży za suwaczkami ;)
Drugi ważny element to szyna danych, warto zainwestować w architekturę 64 bitową na płycie głównej. Różnica jest taka jak przy głębi kolorów z jpg'a do raw'a 14 bitowego. No i do tego odpowiednia ilość ram , na pewno nie mniej 8 MB w kościach DDR4.
Reszta komponentów odpowiednio dobrana do Twych oczekiwań i sakiewki ;)
Co ma M.2 do szybkości reakcji programu jak LR czy C1 na suwaczki? Na to mają pływ procesor i ilość pamięci a nie musi to być magiczne DDR4.
Wchodzi obecnie na rynek rozwiązanie o wiele wydajniejsze niż dyski SSD, są to dyski M.2
??
Drugi ważny element to szyna danych, warto zainwestować w architekturę 64 bitową na płycie głównej. Różnica jest taka jak przy głębi kolorów z jpg'a do raw'a 14 bitowego.
??
No i do tego odpowiednia ilość ram , na pewno nie mniej 8 MB w kościach DDR4.
??
Proszę, nie pisz o rzeczach na których się nie znasz.
Najtańsze i najpewniejsze są dyski zewnętrzne na usb, sprawiasz sobie takie dwa i kopiujesz rawy na oba naraz.
Nie jest najpewniejsze. Jest kompromisem niskiej ceny i w miarę niezłego poziomu bezpieczeństwa.
Proszę się nie kłócić ;)
Zacząłem już konkretnie szukać co kupić ale za dużo jest możliwości więc jeszcze nie wiem co wybrać ;)
O M.2 słyszałem i jeśli prędkość rzeczywiście jest 4x większa a przy tym cena nie wzrosła odpowiednio i do tego nie ma innych minusów (awaryjność, konieczność chłodzenia) to może warto rozważyć.
Z drugiej strony, pytanie czy szybkie dyski SSD (na sata) wciąż ograniczają wydajność całego zestawu i są najwęższym gardłem...
merkator
09-01-2016, 12:12
Proszę się nie kłócić ;)
Zacząłem już konkretnie szukać co kupić ale za dużo jest możliwości więc jeszcze nie wiem co wybrać ;)
O M.2 słyszałem i jeśli prędkość rzeczywiście jest 4x większa a przy tym cena nie wzrosła odpowiednio i do tego nie ma innych minusów (awaryjność, konieczność chłodzenia) to może warto rozważyć.
Z drugiej strony, pytanie czy szybkie dyski SSD (na sata) wciąż ograniczają wydajność całego zestawu i są najwęższym gardłem...
Nie chcę się kłócić, choć czasem posiadam odmienne zdanie ;)
M.2 jest jeszcze bardzo drogie, płyta główna ok. 2 tys zł a dysk 700 zł za 256 GB, spory wydatek. Jednak jeśli myśli się o komputerze na wiele lat warto inwestować w najnowsze i najwydajniejsze rozwiązanie. Choć nie jest to konieczne. Ważniejsza jest architektura płyty głównej czyli szyna danych 64 bitowa oraz szybki kontroler sata w połączeniu z dobrym jakościowo dyskiem SSD.
Natomiast od "monterów" wiem, że dysk SSD innemu dyskowi nie równy, to co piszą producenci nie zawsze odpowiada prawdzie. Często SSD tych nie renomowanych marek ma parametry tylko w tabelce a w realu jest o wiele słabiej. Muszę się upewnić, ale chyba Samsung i Intel trzymają parametry, reszta prawdopodobnie nie. Ale nie chcę tu żadnej firmy dyskredytować bo nie mam rzetelnej wiedzy na ten temat. Jeśli Cię to interesuje to zgłęb temat.;)
To są moje sugestie jak patrzeć na ewentualny zakup nowego sprzętu, czy to laptopa czy stacjonarnego.
Ostatnio istnieje trend w laptopach aby główny dysk z systemem operacyjnym był na SSD a w kieszeni DVD drugi dysk talerzowy. DVD tak rzadko się używa, że może być na USB.
Nie chcę się kłócić, choć czasem posiadam odmienne zdanie ;)
M.2 jest jeszcze bardzo drogie, płyta główna ok. 2 tys zł a dysk 700 zł za 256 GB, spory wydatek. Jednak jeśli myśli się o komputerze na wiele lat warto inwestować w najnowsze i najwydajniejsze rozwiązanie. Choć nie jest to konieczne.
Tylko pytanie, ile to jest wiele lat. Jak dla mnie, jeśli komputer wytrzyma 4 lata to będzie ok. Mój laptop jest chyba z poczatku 2012 roku. Kupiłem model ze średniej-wyzszej półki (intel i3, 4gb ram, lepsza jak na laptopy karta graficzna, 2 kieszenie na dysk). W sumie wystarczał mi dlatego, że mało gram, dokupiłem dysk ssd i dużo używam tableta).
Natomiast od "monterów" wiem, że dysk SSD innemu dyskowi nie równy, to co piszą producenci nie zawsze odpowiada prawdzie. Często SSD tych nie renomowanych marek ma parametry tylko w tabelce a w realu jest o wiele słabiej. Muszę się upewnić, ale chyba Samsung i Intel trzymają parametry, reszta prawdopodobnie nie. Ale nie chcę tu żadnej firmy dyskredytować bo nie mam rzetelnej wiedzy na ten temat. Jeśli Cię to interesuje to zgłęb temat.;)
Najlepiej sprawdzić zestawienia, testy w sieci.
To są moje sugestie jak patrzeć na ewentualny zakup nowego sprzętu, czy to laptopa czy stacjonarnego.
Ostatnio istnieje trend w laptopach aby główny dysk z systemem operacyjnym był na SSD a w kieszeni DVD drugi dysk talerzowy. DVD tak rzadko się używa, że może być na USB.
Hm dvd przez usb, nie pomyślałem o tym. Tylko czy warto? Taki wewnetrzny dvd mniej zajmuje miejsca, nie przeszkadza, pewnie jest też tańszy
merkator
09-01-2016, 14:33
Tylko pytanie, ile to jest wiele lat. Jak dla mnie, jeśli komputer wytrzyma 4 lata to będzie ok. Mój laptop jest chyba z poczatku 2012 roku. Kupiłem model ze średniej-wyzszej półki (intel i3, 4gb ram, lepsza jak na laptopy karta graficzna, 2 kieszenie na dysk). W sumie wystarczał mi dlatego, że mało gram, dokupiłem dysk ssd i dużo używam tableta).
Tak jak wspomniałem wcześniej mam compal FL90, to laptop z 2006 roku. Budowany na częściach intel'a, na chwilę składania go dla mnie był prawie z najwyższej półki.
Służy mi bezawaryjnie do dziś, ale pomału robię rozeznanie rynku w co by teraz wdepnąć ;)
Jeśli płyta w twoim laptopie obsłuży więcej pamięci to taka zmiana na pewno zwiększyła by wydajność komputera, a i tak jest to w miarę mocny sprzęt.
Zauważ, że używam słowa wydajność a nie szybkość.
Najlepiej sprawdzić zestawienia, testy w sieci.
Skoro im wierzysz ;) bo ja nie do końca, ale zasięgnij języka w firmach które montują sprzęt. Czasem ważniejsza jest niezawodność. Ja do komponentów intela i samsunga mam zaufanie, ale to moje osobiste podejście, każdy może mieć inne.
Hm dvd przez usb, nie pomyślałem o tym. Tylko czy warto? Taki wewnetrzny dvd mniej zajmuje miejsca, nie przeszkadza, pewnie jest też tańszy
Jeśli masz sam napęd to wystarczy obudowa ze sterownikiem za bodajże 40 zł. W sumie jak często korzysta się dziś z DVD, okazjonalnie.
Natomiast w podobnej cenie można na allegro kupić "wkład" w który montujesz zwykły dysk 2'5 cala i w ten sposób zwiększasz dostępną przestrzeń na dane. Acha, musisz rozpoznać jaką masz wysokość DVD, 9 czy 12 mm. Bo szkoda się pomylić.
Skoro im wierzysz bo ja nie do końca, ale zasięgnij języka w firmach które montują sprzęt. Czasem ważniejsza jest niezawodność.
Myślę, że kolega odnosił się do zestawień bazujących na znanych i powszechnie używanych benchmarkach. Jeżeli chodzi o wydajność CPU to nie mam żadnych problemów żeby ufać słupkom. W przypadku GPU trzeba mieć większą wiedzę niż CPU i większy przekrój różnych benchmarków, ze względu na poziom wyspecjalizowania grafiki i bardzo różnych obciążeń. Co do niezawodności - to zupełnie inna kwestia niż porównywanie wydajności.
M.2 jest jeszcze bardzo drogie, płyta główna ok. 2 tys zł
Płyty za 2k PLN to już najwyższa półka. Można dostać bardzo sensowną płytę z M.2 PCIe za połowę tego, albo sensowną za mniej niż połowę.
Ważniejsza jest architektura płyty głównej czyli szyna danych 64 bitowa
O jakiej architekturze i o jakiejś szynie mówisz ?