PDA

Zobacz pełną wersję : Pixel X800N - SB910 -Nissin di866 mark ii czy coś*innego ?

wulisu
24-12-2015, 18:05
Zacznę od owes lamps Pixel X800N https://www.ephotozine.com/article/pixel-x800n-standard-speedlite-review-28102 cry ktoś posiada jakie wrażenia z użytkowania ?
W necie ma dosyć dobre noty od użytkowników, dawno temu miałem SB800 potem sprzedałem a obecnie temat lampy powraca bo się pojawia potrzeba.
Szukam czegoś sprawdzonego zastosowanie to glównie doświetlanie , rozjaśnianie cieni, obiekty fotografowane to dzieci, w dalszej przyszłości rozbudowa o dodatkowe lampy i praca bezprzewodowa ?
Jakieś sugestie ?

nikoniarz
24-12-2015, 18:43
Jak jest kasa to brać SB-910. Czemu? Bo ponoć to najlepsze co z lamp stworzył Nikon. Pełna kompatybilność i funkcjonalność (z pewnymi korpusami).

GonzoG
24-12-2015, 18:56
Jak szukasz czegoś sprowadzonego, do zapomnij o chińczykach, a tym bardziej o pixelu, który jest zależnie kilka miesięcy na rynku.

Numer 1. to przy Nikonie zawsze będą najwyższe sabinki, potem Metz z najwyższej serii (58, 64).

asche
24-12-2015, 20:55
Ja zachęcony recenzjami zamówiłem - koszt za tego Pixela to ok. 370 zł. Zobaczymy ... pewnie przyjdzie już na Nowy Rok. Miałem SB-600 wcześniej, później Metza 50 AF-1 a teraz spróbuję chińczyka.

wulisu
25-12-2015, 15:12
Ja zachęcony recenzjami zamówiłem - koszt za tego Pixela to ok. 370 zł. Zobaczymy ... pewnie przyjdzie już na Nowy Rok. Miałem SB-600 wcześniej, później Metza 50 AF-1 a teraz spróbuję chińczyka.
To koniecznie podziel się wrażeniami z użytkowania tego Pixela.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak szukasz czegoś sprowadzonego, do zapomnij o chińczykach, a tym bardziej o pixelu, który jest zależnie kilka miesięcy na rynku.

Numer 1. to przy Nikonie zawsze będą najwyższe sabinki, potem Metz z najwyższej serii (58, 64).
Do Sabinki się skłaniam bo SB800 była/jest świetną lapmpą pewnie gdybym miał okazję kupić używaną w dobrym stanie SB800 to bym ją wziął bo była niezawodna.

wulisu
26-12-2015, 23:27
Mam do was pytanie sprawa dotyczy używanej lampy SB910 z gwarancją.
Na jakich warunkach serwis nikona rozpatruje gwarancję, chodzi mi o to czy musi być dołączona karta gwarancyjna podbita przez sklep i numerem lampy w karcie gwarancyjne i oryginalny dowód zakupu ( kserokopia faktury zakupu wystarczy ? ), oraz czy trzeba być pierwszym właścicielem czy nie ?

asche
08-01-2016, 09:19
A więc wczoraj się chwilę pobawiłem Pixelem X800N, pierwsze wrażenia:

- ekranik LCD to mocna strona lampy, podaje dużo informacji o parametrach, jest bardzo pożyteczny wskaźnik naładowania akumulatorów,
- ergonomia - układ przycisków wymaga przyzwyczajenia ale jakoś strasznie nie jest upierdliwy, mogli dodać regulację jasności ekranu LCD,
- słabo dopasowana gumowa zaślepka skrywająca gniazdo zasilania i gniazda microUSB,
- przy obracaniu palnika wrażenie jakby przeguby były zrobione z gumy, w stosunku do SB-600 i Metza 50 AF-1, które wydawały mi się twarde
- in plus metalowa stopka,
- in minus - jest ciut mniejsza niż sanki na aparacie - niestety lampa się lekko rusza,
- laserowa dioda wspomagania AF - fajnie się sprawdza z Nikonem 85/1.8D, z Sigmą 35/1.4 dużo słabiej (projekcja krzyżyków, linii jest wyżej niż punkty AF w wizjerze), ze względu na mankament wymieniony w punkcie powyżej, trzeba co chwilę sprawdzać czy lampa jest przekręcona do oporu w prawo, żeby środkowy punkt AF wypadł ze środkowym punktem linii wspomagania AF,
- można wyłączyć wspomaganie AF (w moim poprzednim Metzu tego nie było),
- zoom do 200mm,
- co do samych błysków - za mało zdjęć zrobiłem, żeby wydać jakąkolwiek sensowną opinię. W każdym bądź razie histogramy zdjęć wyglądają bardzo ładnie, w jednym przypadku wyszło mocno przepalone zdjęcie (na ok. 160 zdjęć).

Lampę kupiłem na Aliexpress 20.12.2015 r., wysłana pocztą holenderską, dotarła na moją pocztę 05.01.2016 r. - szczęśliwie udało jej się ominąć naliczenia VATu, co dało ostateczny koszt 370 zł.
Dodatkowo dostałem do niej stofen, odbłyśnik srebrny/biały i filtry barwne. Od razu został zaktualizowany FW do wersji F04 (była wgrana wersja F03).
Kupno tej lampy było podyktowane brakiem współpracy AF w Sigmie 35/1.4 z lampą Metz 50 AF-1 - po założeniu lampy na odległość większą niż ok. 1m Sigma pudłowała, z założonym Pixelem wydaje się być znacznie lepiej (większość strzałów wczoraj trafiona w punkt).

Za 370 zł jest to moim zdaniem bardzo dobry zakup, oczywiście mając na uwadze, że nie dostaniemy w tej cenie wykonania lampy systemowej czy Metza.

seba12
21-01-2016, 17:56
Cześć
Możesz napisać jak się sprawuje pixel ? Może jakieś fotki dla testu?
Pozdrawiam

asche
24-01-2016, 08:33
Pixel sprawuje się dobrze, błysk jest powtarzalny. Jedyna poważna wada to niedopasowana stopka lampy, o której pisałem wyżej.
Co do zdjęć - nie zamieszczam, nie mam drugiej lampy (najlepiej gdyby to była systemowa np SB-910) żeby zrobić jakieś porównanie a tylko w takim przypadku wrzucanie zdjęć miałoby jakikolwiek sens.
Testy lampy ze zdjęciami można znaleźć w internecie.

Z mojej strony podsumowując - za taką kasę warto ją kupić.

Jakub365
21-02-2016, 12:38
Lepsze to od YN568?

GonzoG
21-02-2016, 13:06
Lepsze to od YN568?
Na papierze wyraźnie.

asche
21-02-2016, 15:26
A bo ja wiem ... nie mam porównania. Lampa ma wszystko to co systemowe i Metz (np. TTL BL), raz na jakiś czas zdarza jej się przepalić (bardzo rzadko) a tak to śmiga wyśmienicie.

wulisu
12-03-2016, 14:22
Mogę kupić od kolegi SB800 mam ją w tej chwili w domu i testuję, w bardzo dobrym stanie ( wszystkie akcesoria w komplecie) użycie niewielkie on amator a w ostatnich latach używał jej sporadycznie. Cena 720 zł. I tu pytanie czy warto czy lepiej Metz 52 ? czy Metz ma coś czego nie ma SB800 jest w czymś lepsza ? W późniejszym etapie będą dokupował jakieś 2 chińskie do działań plenerowych. To ma być lampa która ładnie naświetla, błysk jest powtarzalny i nie ma z nią problemu. O ile pamiętam w Metzu nie można szybko wprowadzić korekty błysku SB800 ma to ładnie na wierzchu i szybko można to zmienić, wiem że guzikologia SB800 nie należy do najbardziej logicznych ale jak się ją pozna to później nie zwraca się na to uwagi. No i Metz 52 jest ciut mocniejsza no ale nie wiem na ile w praktyce to jest odczuwalne porównując do SB800.
Co myślicie ?

madebyzosiek
12-03-2016, 14:39
Jeżeli SB800 jest w dobrym stanie, to ją bierz bez zastanowienia. Jej godnym przeciwnikiem może być chyba tylko SB910, wygrywając właściwie tylko obsługą, która jest znacznie łatwiejsza niż w 800.

wulisu
12-03-2016, 15:04
Stan jest idealny i pewny kolega jest pierwszym właścicielem i należy do osób które dbają o sprzęt bardziej niż o siebie :grin: Jest też elektronikiem i jak coś jest nie tak zaraz naprawia i sprawdza, tak więc żadnych obaw nie mam. Pewnie że SB910 ma lepszą obsługę ale jak wspomniałem jak już się zna SB800 to przestaje być problematyczne. Ale cena za jaką mogę kupić używkę SB800 a SB910 jest nie do porównania i co dla mnie jest ważne SB800 jest mniejsza idealnie wchodzi mi do mniejszej torby gdzie mogę upchnąć 3 szkła i lampę, z SB910 miałbym problem. Jak wspomniałem do działań plenerowych będę kupował dodatkowe lampy ale to już temat na osobny wątek bo będzie wiązał się z różnymi modyfikatorami, soft boxami, parasolkami etc.. w sumie to już chyba sobie odpowiedziałem.
Pozdrawiam

madebyzosiek
12-03-2016, 15:28
Dokładnie sobie odpowiedziałeś :) Bierz dopóki kolega się nie rozmyśli, cena też jest bardzo akceptowalna :)

wulisu
12-03-2016, 15:34
Dokładnie sobie odpowiedziałeś :) Bierz dopóki kolega się nie rozmyśli, cena też jest bardzo akceptowalna :)
Też tak pomyślałem :mrgreen: