Zobacz pełną wersję : Nikon 24 70 f/2.8G ED problem z przysłoną
mati54329
24-12-2015, 14:10
Witam, kilka dni temu robiłem zdjęcia i przysłona pracowała jak trzeba, dzisiaj chciałem zrobić zdjecie krajobrazu i ku mojemu zdziwieniu do przymknięciu do f/22 otrzymałem jaśniejsze zdjęcie niż przy f/2.8.
Czy przysłona mogła się zaciać? da się to jakoś naprawić? jeszcze wczoraj wszystko pracowało jak trzeba.
Proszę o pomoc.
Sprawdź działanie przysłony na początku zakresu. Tryb M, auto ISO wyłączone, jeden czas i przysłony 2.8, 3.2, 3.5, 4.0. Każde kolejne zdjęcie powinno być ciemniejsze. Jeśli ściemnia się dopiero od wyższej wartości, to do regulacji jest obiektyw.
Jeśli jest OK, to sprawdź działanie na wysokich przysłonach.
Tryb M, auto ISO włączone, przysłona 22. Zrób zdjęcia na różnych czasach. Jeśli prześwietlenie jest mocniejsze na krótkich czasach, to klei się przysłona. Obiektyw do naprawy.
Jeśli fotki są równo prześwietlone, to zostaje wygięty popychacz w body. Ale powinno to być sygnalizowane napisem Err po zrobieniu zdjęcia.
Sprawdź, od jakiej wartości zaczyna prześwietlać. Sprawdź, czy po zapięciu obiektywu, przysłona otwiera się całkowicie.
mati54329
24-12-2015, 14:45
Próbowałem na Tryb M, auto ISO wyłączone, jeden czas i przysłony 2.8, 3.2, 3.5, 4.0, wszystkie zdjęcia takie same,
Tryb M, auto ISO wyłączone, jeden czas i przysłony 22, zdjęcie jest prześwietlone trochę.
Jak mam zdjęty obiektyw i patrze na niego to przysłona jest całkiem otwarta, a jeśli zoomem poprzybliżam i pooddalam to przysłona zmniejsza się i robi się mały otwór.
Próbowałem na Tryb M, auto ISO wyłączone, jeden czas i przysłony 2.8, 3.2, 3.5, 4.0, wszystkie zdjęcia takie same,.
A od jakiej wartości się ściemnia?
Ewidentnie źle wyregulowany popychacz.
mati54329
24-12-2015, 15:09
powiem Ci, że bardzo dziwny przypadek mam. jak robie zdjęcia ustawiam na Tryb M, auto ISO wyłączone, jeden czas i przysłony od 2.8 do 22, (zdjecie na każdej po kolei) i wszystkie zdjęcia identyczne.
tak jak by się zaciął na f/2.8. z Kolei gdy ustawie na tryb M Iso stałe, przesłonę stała f/22 i przełączam na live view jest bardzo jasno jak na f/2.8, gdy "pozumuje" obraz się sciamnia, gdy "pozumuje" kilka razy obraz jest już całkiem czarny, jak "zumuje" to się samo ściemnia.
"zumuje"- przybliżam i oddalam
To naciśnij guzik podglądu GO i sprawdź, czy przysłona się domyka. Pewnie źle założyłeś bagnet.
mati54329
24-12-2015, 15:26
co masz na myśli "naciśnij guzik podglądu GO i sprawdź, czy przysłona się domyka" ? nie bardzo rozumiem jaki guzik, apropo bagnetu to chyba nie możliwe, bo przed rozbiórką, poznaczyłem w którym miejscu był i bagnet jest idealnie tak jak był
Taki guzik w aparacie, koło bagnetu. Jak się go naciśnie, to przysłona się domyka. Widać to w wizjerze i przez przednią soczewkę.
Naprawiałem wiele obiektywów po kimś, kto sam sobie zakładał bagnet. W modelach ze stałym światłem to nie zawsze jest takie proste.
mati54329
24-12-2015, 16:04
po naciśnięciu przycisku GO, przysłona nawet nie drgnie, (chyba, bo jak patrze przez wizjer to nie zamyka się), przycisk koło bagnetu po stronie rękojeści nikon d600.
Czyli mam rozumieć, że jest źle założony bagnet i dlatego tak się dzieje? to powstało jakieś uszkodzenie czy po prostu może pomóc ponowne założenie bagnetu? Mogę to jakos sam naprawić?
Czyli mam rozumieć, że jest źle założony bagnet i dlatego tak się dzieje? to powstało jakieś uszkodzenie czy po prostu może pomóc ponowne założenie bagnetu? Mogę to jakos sam naprawić?
Na 100%. Swiadczy o tym poniższy opis.
Jak mam zdjęty obiektyw i patrze na niego to przysłona jest całkiem otwarta,
mati54329
24-12-2015, 16:23
okej, może jutro albo po świętach rozbiore go i złoże na nowo, zobaczymy czy pomoże :) dzięki wielkie za pomoc :) gdybym cos jeszcze nie wiedział będę Pytał :)
Wesołych Świąt :)
- - - - kolejny post - - - - - -
no tak, ale czemu gdy kilka razy przybliże to otwór się zwęża? bo nurtuje mnie to trochę..
Bo w tym modelu przysłona ma dwa popychacze. Jeden jest zależny od ogniskowej.