Zobacz pełną wersję : SB 910 - pierwszy raz
Witam.
Prawdopodobnie jutro (czwartek) dostanę paczkę od kuriera. Ma być to lampa SB 910. Nigdy do tej pory nie robiłem zdjęć z dodatkową lampą, a ponieważ wigilia, to chciałbym, żeby te zdjęcia były dobrze naświetlone.
Stąd moje pytanie. Jak ją ustawić, żebym mógł swobodnie robić zdjęcia w mieszkaniu. Oczywiście światło odbite od sufitu (sporo się o tym naczytałem). Będę korzystał z obiektywu 18-105 mm.
Chodzi mi o tryb automatyczny lampy tak, żeby sama dobierała siłę błysku, podczas gdy ja będę korzystał z trybu manual w aparacie (tj. czas i przysłonę będę ustawiać ręcznie).
Czy tryb automatyczny działa ze światłem odbitym, czyli jak palnik skierowany do góry?
I jak go ustawić?
Oczywiście po świętach na spokojnie sobie poczytam co i jak, ale teraz proszę o taką szybką instrukcję na gorąco.
Skoro się już tak oczytałeś, to:
Automat lampy działa z każdym trybem, każdym ustawieniem palnika i każdym aparatem... nawet nie Nikonem (byleby miał stopkę lub gniazdo do lampy).
TTL (http://pl.wikipedia.org/wiki/Through_the_lens) - działa tylko z Nikonem i każdym ustawieniem palnika.
Ustawić lampę należy tak, aby uzyskać zamierzony efekt - a ten można uzyskać na wiele sposobów.
Używania lampy, jak i aparatu trzeba się nauczyć. Nie da się dać jednego przepisu na dobre zdjęcia - co najwyżej mogą być "poprawne", ale to nie znaczy że będą się do czegoś nadawały, bo jest wiele sytuacji, gdy dane ustawienia lampy absolutnie się nie nadają, za to do innych są niemal idealne.
W twoim przypadku jedyne co możesz zrobić to włączyć w lampie TTL albo automat, w aparacie dać też automat, któryś z trybów tematycznych, albo w ostateczności tryb "A"...
Bo z tego co piszesz, to jesteś jeszcze na etapie uważania, że manual jest od robienia lepszych zdjęć - a zapewne ustawiasz parametry ekspozycji do wskazań światłomierza (to samo robią tryby A i S tylko że 100000x szybciej od ciebie).
Poza tym manual przy lampie rządzi się innymi prawami i trzeba się tego nauczyć, inaczej masz gwarantowane zepsucie czegoś.
Co do lampy, nie pomogę, bo 910 to widziałem przez szybę w FJ ;) Ale po co manual? Nie lepiej tryby A i S? Na swoim Metzu robię rodzinkę w trybie A z lampą ustawioną na iTTL.
Dzięki za odpowiedź. Mam nikona i wiem, że jest w ustawieniach opcja TTL.
Co do ustawień aparatu. To nie korzystam z automatu. Korzystam z trybów manualnych i pół automatycznych (preselekcji przysłony i preselekcji czasu), bo mam wtedy wpływ np. na głębię. Automat nie zawsze da odpowiednią głębię lub odpowiedni czas, żeby zamrozić ruch. Jeśli chodzi o aparat to powiedzmy, że jestem obcykany, tylko do tej pory nie korzystałem z lampy dodatkowej tylko z wbudowanej i te zdjęcia mi się nie podobały. Ostre cienie itd.
Sporo się naczytałem na temat światła odbitego, białych karteczek, dyfuzorów cieni itd., ale nie wiem jak i co ustawić w lampie. Będą robione wyłącznie zdjęcia rodzinne. I tak na szybko chciałem wiedzieć co ustawić, żeby dobrze doświetlić osoby fotografowane i nie tracić czasu na poznawanie ustawień.
Co do czego to poczytam po świętach i w pierwszy i drugi dzień świąt się trochę pobawię, ale w Wigilie chciałbym zrobić kilka zdjęć z lampą.
Ra sumując. W aparacie i lampie ustawiam TTL i sama na podstawie światłomierza dostosuje siłę błysku. Dobrze rozumuje?
Do Alf: Obawiam się, że nie posiadam w aparacie iTTL, chyba że uaktywnia się po podłączeniu lampy. Aparat Nikon d7100. W przyszłości planuję przesiadkę na D810.
madebyzosiek
24-12-2015, 00:11
Posiadasz w aparacie iTTL, wszystkie nikony nowe posiadają tego właśnie TTLa :-) Jeżeli ogarniesz tryby manualne, to ustaw na lampie TTL-BL i Będzie cacy, tylko nie spawaj, lampa w sufit :-) W aparacie nic nie ustawiasz. Udanych zdjęć :-)
Ok. Wielkie dzięki.
Zdrowych i wesoły świąt.
Pozdrawiam.
Do poczytania: foto.jasiu.pl
Do ustawienia: jeśli dasz lampę w sufit, to możesz mieć oświetlenie z dużą przewagą górnego, czyli "podbite oczy" (cień), można sobie pomóc wysuwając z głowicy biały kartonik.
Lampa dotarła, ale okazało się, że aku które kupiłem były słabo naładowane. Na szczęście posiadam ładowarkę procesorową.
Co do światła odbitego. Palnik w sufit + dyfuzor biały + kartonik. Zdjęcia o niebo lepsze od tych z lampą wbudowaną.
Trochę zajęło mi czasu zrozumienie dlaczego lampa pokazuje niski stan aku, skoro je naładowałem. Gdzieś na forum wyczytałem, że lampa nie pokazuje stanu naładowania/rozładowania aku. Proszę o komentarz i odpowiedź co pokazuje wskaźnik (drabinka) z prawej strony na wyświetlaczu. W instrukcji nie znalazłem jego znaczenia.
Dzięki za ten link. Przyda się.
madebyzosiek
25-12-2015, 14:59
To jest temperatura palnika, lampa nie pokazuje stanu akumulatorów, pokaże Ci jak się rozładują. Objawem słabych aku jest dłuższy czas ładowania po błysku :-)
Aliennowicz
26-12-2015, 12:45
Mój problem również dotyczy pierwszej styczności z lamą ale w zestawie D7100 + SB-700. Chodzi o nie doświetlanie zdjęć podczas zdalnej pracy lampy.
Wyobraźmy sobie taką sytuację:
Lampa podpięta pod korpus w trybie TTL. Na korpusie tryb M: 1/200, f/5.6 ISO100, pomiar matrycowy (choć to nie ma znaczenia bo problem pojawia się przy każdym pomiarze).
Wykonuję zdjęcie i zdjęcie jest ok. Doświetlenie w miarę poprawne.
Odpinam lampę od korpusu i z zachowaniem tych samych parametrów (oczywiście w trybie Remote) wykonuję zdjęcie, przy czym lampę ustawiam tuż nad sankami aby ustawienie było możliwie mocno zbliżone jak do zdjęcia z lampą na korpusie. Wykonuję zdjęcie i ... klops bo zdjęcie jest niedoświetlone. Zachodzę w głowę co się dzieje.
Dopiero kompensacja o 1 EV zbliża naświetlenie do poprawnego. Nie wiem czy to normalne i dlaczego tak się dzieje.
Nie ma przy tym znaczenia czy jest to tryb M czy S. Efekt taki sam: na sankach zdjęcia wychodzą super a w trybie zdalnym zaczynają się kłopoty. Jest to irytujące bo za każdym razem muszę wykonywać po kilka ujęć, żeby wprowadzić odpowiednią kompensację.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten problem? Miało być super a wychodzi jak wychodzi :/
madebyzosiek
26-12-2015, 14:27
Nie potrafię sobie wyobrazić tego układu, gdy lampa nie jest na sankach (w sensie w jakim jest wtedy ułożeniu i jak świeci na obiekt) ale pierwsze co mi przychodzi do głowy, to za małe iso, które powoduje, że brakuje jej mocy podczas błysku z większej odległości niż z sanek...
Aliennowicz
26-12-2015, 14:40
Właśnie o to chodzi, że jest w tej samej odległości.
Chodzi o to, że lampa jest trzymana tuż nad sankami: sanki, 2 mm odstępu i lampa (możliwie tak blisko sanek żeby warunki były możliwie zbliżone do tego jakby lampa była na sankach).
Mój problem również dotyczy pierwszej styczności z lamą ale w zestawie D7100 + SB-700. Chodzi o nie doświetlanie zdjęć podczas zdalnej pracy lampy.
Wyobraźmy sobie taką sytuację:
Lampa podpięta pod korpus w trybie TTL. Na korpusie tryb M: 1/200, f/5.6 ISO100, pomiar matrycowy (choć to nie ma znaczenia bo problem pojawia się przy każdym pomiarze).
Wykonuję zdjęcie i zdjęcie jest ok. Doświetlenie w miarę poprawne.
Odpinam lampę od korpusu i z zachowaniem tych samych parametrów (oczywiście w trybie Remote) wykonuję zdjęcie, przy czym lampę ustawiam tuż nad sankami aby ustawienie było możliwie mocno zbliżone jak do zdjęcia z lampą na korpusie. Wykonuję zdjęcie i ... klops bo zdjęcie jest niedoświetlone. Zachodzę w głowę co się dzieje.
Dopiero kompensacja o 1 EV zbliża naświetlenie do poprawnego. Nie wiem czy to normalne i dlaczego tak się dzieje.
Nie ma przy tym znaczenia czy jest to tryb M czy S. Efekt taki sam: na sankach zdjęcia wychodzą super a w trybie zdalnym zaczynają się kłopoty. Jest to irytujące bo za każdym razem muszę wykonywać po kilka ujęć, żeby wprowadzić odpowiednią kompensację.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć ten problem? Miało być super a wychodzi jak wychodzi :/
Przede wszystkim pytanie - czym i w jakim trybie odpalana lampa ??
Czyli co dokładnie ustawione w lampie i na aparacie, bo "Remote" na lampie nie mówi absolutnie nic, gdyż masz 2 tryby (SU-4 i CLS) i kilka ustawień dla nich.
Aliennowicz
26-12-2015, 15:55
Lampa zdalna odpalana jest błyskiem z lampy wbudowanej. Na lampie jest tryb TTL - zauważyłem, że inny wybór w Remote jest niemożliwy: manualny lub GN. W menu ustawione jest Remote Advanced.