Zobacz pełną wersję : Ttl jak ustawić?
Jakub365
23-12-2015, 18:21
Witam. Posiadam lampę photix mittros i uzuwam jej w ttl na aparatach d7100 oraz d600 lecz mam wrażenie, że lampa nie korzysta z ttl ponieważ czy dam czas 1/30 czy 1/250 oraz ISO 100 czy 3200 mam wrażenie, że blyska bardzo mocno gdzie np. Robiąc w dzień i dajac większe iso błysk powinien być delikatny byle tylko doswietlil lekko, a tu mam wrażenie, ze blyska z większą mocą. I zdjęcia wychodzą przepalone. Co powinienem ułatwić w aparacie aby lampa blyskala w ttl bo jedynie tylko na lampie ustawiam tryb ttl i to wszytsko.
hostman22
23-12-2015, 20:39
Z przedbłyskami też masz przepalenia? Przy okazji mówimy o i-ttl czy ttl? Zawsze możesz ustawiać kompensacje mocy błysku w lampie (tylko nie wiem jaką masz lampę ;) )
Mitros ma tylko i-TTL.
A czemu za mocno - bo aparat nie jest wszechwiedzącą wróżką i nie wie czego chcesz, więc ustawia się i do zastanego i dodatkowo dopala lampą, która ma określoną moc minimalną i słabiej nie błyśnie.
To twoim zadaniem jest tak ustawić pomiar światła, aby uzyskać oczekiwany efekt. A ustawień masz trochę masz:
3 tryby pomiaru światła
2 korekty (ekspozycji i błysku, przy czym ekspozycji może być tylko dla zastanego lub dla całości)
i-TTL albo i-TTL-BL (jeśli Mitros pozwala na taki wybór).
Teraz czas wziąć lampę i nauczyć jak zmiany poszczególnych ustawień będą wpływały na zdjęcia