Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Klaudia
limak816
22-12-2015, 23:53
Witam, zaczynam przygodę z fotografią. Proszę was bardziej doświadczonych kolegów o opinie (szczere).
Dzięki :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://wstaw.org/w/3Jb1/)
Nie znam się na fotografii studyjnej, ale może było by trochę lepiej, jakby modelka siedziała dalej od tła. Można by też postarać się zrobić coś z tym cieniem i dobrać trochę inaczej ciuchy.
Na pewno rzuca się w oczy kawałek kostki na dole :) Pewnie spece zaraz to zjadą...
Jakim szkłem robione - bo czysto jakościowo słabe to zdjęcie jest. Mnie tam nie przeszkadza, że widać cień. Kostka troszkę razi pośród tej wszechobecnej czerni. WB jak dla mnie zbyt zielone.
Kostka! ;)
Jakim sprzętem robione, przy jakich parametrach ( ISO, przysłona ) ?
Cienie na twarzy wyglądają dla mnie dość kiepsko, ogólnie mam wrażenie jakby zdjęcie zostało potraktowane odszumianiem. Na twarzy dzieją się jakieś nieciekawe rzeczy, albo to mój monitor źle wyświetla(?).
Na portrecie się nie znam, ale to co mi rzuca się w oczy:
Modelka w trochę nienaturalnej dla mnie pozie, a ręka mocno odcina się od reszty dołu i wygląda kiepsko - trochę bez pomysłu. No i ciut ciemno dla mnie, ale to może być związane też z jakością zdjęcia - giną mi szczegóły w cieniach.
Myszowor
23-12-2015, 14:53
Ja zrobił bym coś z cieniem za modelką, zastosował 2 punkt światła gdzieś po lewej.
Ogólnie bardzo ładne, oprócz kostki ;D
Gadryiel
28-12-2015, 18:01
A mnie się podoba, poza kostką oczywiście ;)
Jeśli nie powiększę zdjęcia do max rozmiaru, to wygląda przyzwoicie. Podoba mi się ten cień jak i poza. Doświetliłbym tylko jeszcze twarz od spodu blendą czy czymś innym, tak aby nie było tego cienia pod nosem i ostrego cienia od włosów, który nieatrakcyjnie w tym przypadku przeciął twarz.
Fajnie, że są bliki w oczach. Następnym razem możesz pomyśleć o innym ułożeniu dłoni. Jeśli to początki, to super Ci wyszło!