Zobacz pełną wersję : Nikon D750 + Bateria zamiennik ?
indepedente
22-12-2015, 21:30
Witam, szukam jakiegoś dobrego akumulatora / baterii do D750.
Teraz moje pytanie.....
Posiadam Grip MEIKE, i co możecie teraz polecić ? Oryginalną baterię czy jakiś dobry zamiennik ?
zdecydowanie oryginal, dobry zamiennik kosztuje prawie tyle co oryginal
Krzychoo_
23-12-2015, 10:24
Mam grip Meike, kupiłem do niego zamiennik Newell. Nie widzę specjalnie różnicy między nim a oryginałem, ale nie pstrykam wyczynowo. Być może w intensywnym użytkowaniu widać za co się płaci. Newella mam od lutego i nic się nie dzieje.
Maciek N
23-12-2015, 11:12
Newell rzeczywiście jest jednym z najlepszych zamienników. Jest tylko o 20-25% słabszy od oryginału. Różnice są bardziej zauważalne przy wideo gdzie baterie trzeba wymieniać dość często.
Biorąc pod uwagę ceny to jednak namawiam na oryginał.
Zamienniki stosowałam tak we wcześniejszych puszkach jak i w D750... Zawsze były to Fotoenergia z pewnego źródła...
Powiem tak: po kilku latach padł jeden na D90. Podkreślam KILKA (około 4 lata)... Tzn. Działa ale trzyma z 300 zdjęć....
Tylko jeden na 4.... Kosztowały mnie mniej niż 1 oryginał.
Wniosek... Opłaca się. Ale kup kilka.
Dlatego na D750 też mam komplet zamienników, a wymieniłem na drugą zapasową dopiero w połowie wesela (lampa miała swoje zasilanie)
Tylko oryginał. Zawsze jest szansa, że Nikon zrobi jak z D3200 i zablokuje zamienniki w nowszym firmware.