PDA

Zobacz pełną wersję : Lampy studyjne

justuss
22-12-2015, 13:23
Hej. Planuje zakup lamp do mojego studia (które dopiero powstaje). Co doradzacie, na co zwrócić uwagę przy zakupie? jaki model wybrać? czego unikać? Mam do dyspozycji jakieś po 1500 na lampę plus dodatkowo 1000 na softy, garnki itp.

Ze świątecznymi pozdrowieniami
Justa

r_m
22-12-2015, 19:51
Na to, o czym pisaliśmy przy okazji poprzednich takich pytań ;) - na zastosowanie, i sposób spełnienia Twoich wymagań, na stabilność temp. barwowej przy różnej mocy, na powtarzalność błysku (temp. barwowa i moc), na zakres regulacji.

ksh
22-12-2015, 20:47
Jaka wielkość studia i co ma być fotografowane.

Jacek_Z
23-12-2015, 00:53
Ale tu w odróznieniu do innych wątków budżet na lampę jest spory. Można nawet myśleć o najtańszych firmówkach . Np Elinchromy - ale i tak te najtańsze robią w Chinach, a podział mocy słaby. I sama moc tez niewielka. Więc w sumie sobie bym odpuścił. Tym bardziej, że osprzętu mniej, bowensowskie mocowanie jest popularniejsze, a chinske softy zdecydowanie tansze. Jest i chińszczyzna na Elinchroma, ale jest tego wiele mniejszy wybór.

Natomiast najwięcej się dostanie od chinczyków - np lampy które juz omawiałem: Jinbei MSN II 400: http://fripers.pl/p/lampa-studyjna-msn-2-400-v-jinbei-z-odbiornikiem-radiowym/
Rewelacja - regulacja do 1/128, pilot aż 300W, krótki czas błysku, zdalne sterowanie radiem. Nic tylko kupować (gdybym dzis wyposażał studio).
Można też patrzeć na Fomei.

justuss
28-12-2015, 11:17
Planuję robić portrety. Przede wszystkim zdjęcia osób. Interesują mnie lampy błyskowe. Chce, żeby to były lampy, które zagwarantują mi stabilność i nie będą się wiecznie przycinały i psuły. Czy jest szansa na coś takiego do 1600zł za lampę ( chcę dwie ) ?
:roll: