Zobacz pełną wersję : Nikon D610 + 24-70 /2.8
Hej, mam problem z zestawem D610 + Nikkor 24-70/2.8. Zaznaczam na wstępie, że nie jestem mistrzynią w kwestii techniczno-serwisowych.
Mam wrażenie, że AF w szkle, działa sobie tutaj jak chce. Doradźcie co zrobić? czy od razu powinnam wysyłać do serwisu? co w ogóle może dolegać moim podopiecznym?
"Tutaj" to znaczy gdzie? W Płocku? ;)
Gdybyś bardziej opisała problem to może ktoś by starał się pomóc.
AF najczęściej działa tak jak się go ustawi. A jak coś jest nie tak, o albo będzie ze wszystkimi szkłami (problem aparatu), albo tylko z jednym (problem AF w obiektywie).
Niestety bez szczegółów nikt nie będzie w stanie Ci pomóc.
Najlepiej jak wstawisz kilka zdjęć z dokładnym opisem wszystkich ustawień AF jaki były przy danych zdjęciach (tryb AF, wybrany punkt, priorytet ostrości/spustu, itp).
r.pszczolkowski
21-12-2015, 13:05
"Tutaj" to znaczy gdzie? W Płocku? ;)
Powinieneś się domyślić :D
AF najczęściej działa tak jak się go ustawi. A jak coś jest nie tak, o albo będzie ze wszystkimi szkłami (problem aparatu), albo tylko z jednym (problem AF w obiektywie).
Niestety bez szczegółów nikt nie będzie w stanie Ci pomóc.
Przecież problem jest opisany wystarczająco i w miarę szczegółowo, problem dotyczy nie aparatu tylko "AF w szkle".
Usterka polega na tym że działa jak chce.
Po co w takim wypadku w ogóle dodatkowo zamieszczać zdjęcia z dokładnym opisem wszystkich ustawień AF skoro mamy dokładny opis?
Mam wrażenie że przy takim felerze najlepiej od razu słać do serwisu, oni już wyleczą podopiecznych....
Wesołych świąt !
Przecież problem jest opisany wystarczająco i w miarę szczegółowo, problem dotyczy nie aparatu tylko "AF w szkle".
Usterka polega na tym że działa jak chce.
A jak nie chce to nie działa?
Są momenty, kiedy AF w obiektywie nie ostrzy od razu, potrzebuje kilku kliknięć nim wyłapie pole auto focusa. Gdy przypinam 550mm nikkora nie ma z tym problemów, strzela jak z karabinu. Dlatego sama widzę, iż problem tkwi w szkle, tylko pytam po to by jakaś "mądra" głowa, a nie "hejter" cokolwiek mi doradziła.
Pozdrawiam świątecznie
Justa
Może po prostu nie umiesz się nim posługiwać? Albo ustawiasz AF-S zamiast AF-C? Próbujesz złapać ostrość na miejscach mało kontrastowych? Albo masz BF lub FF i aparat ci ustawia ostrość za/przed obiektem? Wybacz, ale sprzęt którym dysponujesz jest bardzo często mokrym snem entuzjastów fotografii, a problem opisałaś jak użytkowniczka kompakta. Opisz dokładniej kiedy się tak dzieje, co wtedy chcesz fotografować itp.
AF w tym obiektywie należy do najszybszych i najpewniejszych w całej stajni Nikona. Jeśli tak nie jest, to coś zostało uszkodzone. Ale opis jest mało klarowny.
W obiektywie może być zużyty lub brudny silnik. Wtedy obiektyw ostrzy dużo wolniej i czasami słychać pisk. Może być uszkodzony GMR, wtedy obiektyw ostrzy skokowo, a przy samym celu potrafi przelecieć i wrócić kilka razy, zanim trafi.
Myszowor
24-12-2015, 09:38
Prawdopodobnie uszkodzony silnik, jeśli AF łapie po n-tym kliknięciu, miałem tak w innym nikonie.