Zobacz pełną wersję : Pozioma linia na zdjęciu
korbalek
21-12-2015, 09:56
Witam wszystkich, wczoraj podczas zdjęci zauważyłem pewien problem. Natomiast na jednym ze zdjęć pokazała mi się pozioma linia widoczna dopiero po zgraniu zdjęcia z aparatu. Zdjęcie wykonanie Nikonem D700. Czytałem sporo na temat bad Pixeli ale i również o problemie karty pamięci, karta również może takie coś zrobić. Dodam że linia nie pojawia się na każdym zdjęciu ale np co 100 ok. Czy ktoś się spotkał z czymś takim i jak to można wyeliminować ???
http://imageshack.com/a/img908/3064/FcEZ3P.jpg
Ewidentnie problem z przekłamanym zapisem danych. Problem występuje w NEF czy JPG?
Miałem takie coś na jednej karcie cf czasem i myślę że to karta jest winna i w tym przypadku.
korbalek
21-12-2015, 10:21
Problem w plikach NEF
- - - - kolejny post - - - - - -
A już się wystraszyłem że coś z matrycą dzieję, będzie trzeba za inwestować w nową kartę pamięci :)
RobertMiernik
21-12-2015, 10:25
Zacznij od sformatowania tej w komputerze ODznaczając formatowanie szybkie, a później sformatuj ją jeszcze raz już w aparacie.
Często pomaga...
jerry1333
21-12-2015, 10:27
No i jeśli dalej nie pomoże, sprawdź na innej karcie.
korbalek
21-12-2015, 10:39
Dziękuje wszystkim za szybką pomoc, sprawdzę wszystkie sugestie :)
dmcreative
21-12-2015, 13:23
Obawiam się że sformatowanie karty niewiele tutaj pomoże. Pełny format sprawdza się w przypadku posiadania kilku partycji, gdzie formatowanie odbywa się z jednocześnie z aktualizacją indexu partycji. Tutaj problem najpewniej powstał w momencie zapisu z bufora na kartę, ale czym to jest spowodowane - ciężko stwierdzić. Być może przegrzanie złączy gniazda - bardzo charakterystyczne i pasowałoby do tego przypadku, ale to tylko hipoteza. Sprawny serwisant zacząłby od pomiaru charakterystyki złącz w korpusie podczas pracy ;)
Obawiam się że sformatowanie karty niewiele tutaj pomoże.
Tutaj chodzi raczej o to, że przy uszkodzonej karcie pamięci istnieje duże prawdopodobieństwo że proces formatowania się wyłoży.
A wtedy mamy winowajcę na 100%. Bez konieczności wykonywania pomiarów charakterystyki złącz :)
korbalek
22-12-2015, 16:37
Zrobiłem format jak kolega RobertMiernik poradził i jak na razie nie zauważyłem problemu, mam nadzieje że problem nie powróci ale w karte i tak raczej będę musiał zainwestować.