Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze szkła macro
Witam jak w temacie co polecicie niedrogiego z typu macro do D5100 ??
A co znaczy "niedrogiego"??
madebyzosiek
21-12-2015, 07:57
Witam jak w temacie co polecicie niedrogiego z typu macro do D5100 ??
No właśnie, co to znaczy niedrogiego? Ja niedrogo na giełdzie sprzedaję Nikkora Micro 60 2.8 G...
Mysle ze do 1000 zł to Max ale fajnie by było wydać jak maj mniej , moze jakieś stare szkło manualne ?
Ponieważ D5100 nie ma pomiaru ze szkłami bez chipa, to polecam jednak coś nowszego. W tej cenie można kupić nowego Nikkora 40/2.8. Z używanych Tamron 90/2.8 lub 60/2.0.
A jak dużo taniej, to jakiś Vivitar 100/3.5
Ja używam z Nikonem D5100 oraz z FX Sigmę 105 OS HSM. Używkę za lekko ponad 1000zl wyłapiemy. Chwałę sobie. Przy zakupie na body zakładałem i Tamrona 90 i Nikkora 105 i różnicy w ostrości nie widziałem.
MarekD3100
10-01-2016, 21:40
ja posiadam Tamrona 90mm f2,8 i powiem krótko MEGA szkło:) super i tyle - warto kupić.
Używałem Tamrona 60mm i bardzo lubiłem. :) Fajne szkło. Ogniskowa trochę lepiej mi leżała an DX, niż 90mm. Nadawał się do makro i do portretów (światło 2.0).
Jeśli nie straszne ci ustawianie manualne, to polecam tamrona SP 90mm f2.5 adaptall 2, kupisz go za jakieś 500zł, może taniej.
Widzę że jest jeden na allegro za 650zl z adapterem do pentaxa.
Ten adapter jest najdroższy ze wszystkich, bo ma styki, ja taki sprzedałem za 240zl, w jego miejce musisz kupić adapter do Nikona za jakieś 150zl.
Ps
Wykonanie tego obiektywu, jest takie jak w opisie na aukcji, czyli świetne, metal i szkło a pierścień do manualnego ostrzenia, działa jak w obiektywach manualnych najwyższej klasy.
To jedyny obiektyw, jaki sprzedałem a następnie kupiłem znowu, tak go lubię :-)
Ja z kolei mam tokinę 100mm/2.8 i bardzo sobie chwalę. Ale w ogóle obecne obiektywy makro mają dobre opinie. Może dlatego, że są to głównie stałki z niezbyt wymagającą optyką dającą światło 2.8.
Pozdrawiam
Z tanich polecam Tamrona 90 2.8 lub Tokinę 100 2.8. (ze wskazaniem na drugie szkło ze względu na pancerną budowę, która może mieć znaczenie w przypadku używek)
Ja używam manualnego Vivitara Series1 Macro 105 /2.5. Doskonale pracuje z Nikonem D600, wcześniej używałem z D90 ale coś tam nie działało, zdaje się że wartość przysłony się nie przenosiła, już nie pamiętam.