Zobacz pełną wersję : Firefox - jak przywrócić funkcjonalność paska wyszukiwania (zmieniła się po aktualizacji)
Niestety, nie wyłączyłem automatycznych aktualizacji Firefoxa i mnie pokarało. Okno wyszukiwania w pasku menu zaczęło żyć swoim własnym życiem. Mam podpięte parę wyszukiwarek - ebay.de, ebay.com, filmweb, google itp. Do tej pory mogłem wybrać wyszukiwarkę w okienku, potem zaznaczałem interesującą mnie frazę na stronie i prawym klawiszem myszy wywoływałem polecenie "szukaj" które otwierało nową kartę z danymi wyszukiwania. Teraz wybranie wyszukiwarki natychmiast przenosi mnie na jej stronę - co jest nieakceptowaaaaalne!!!
Ciekawostka - Firefox spłatał mi tego psikusa już po raz drugi. I dałbym sobie rękę uciąć, że właśnie na Forum Nikoniarzy poprosiłem o pomoc i ją dostałem. Próbuję się dokopać do poprzedniego postu ale, hmm, zniknął... albo nie potrafię go odszukać... albo zupełnie pomyliłem fora.
Z tego co pamiętam, trzeba w pasek adresu wpisać polecenie: about:config, które wylistuje parametry programu. Następnie trzeba zmienić jeden z nich - pytanie tylko który.
Borat1979
20-12-2015, 23:23
http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=47060
Dzięki, o to chodziło. Niestety nie mogę znaleźć opcji: browser.search.showOneOffButtons - nie pojawia się po wpisaniu w linię wyszukiwania. Wczoraj trochę grzebałem "w ciemno" i mogłem przestawić jedną (i tylko jedną) z opcji związanych z browser.serach. Czy mogło to spowodować zniknięcie browser.search.showOneOffButtons?
2pompony
20-12-2015, 23:47
Też walczyłem z identycznym problemem. U mnie pomogło przestawienie
browser.search.showOneOffButtons na false (no i restart oczywiście).
Mam nadzieję, że u ciebie też da radę, bo wiem jak upierdliwe bywają takie małe rzeczy - niby drobiazgi, ale denerwują jak cholera gdy nie idzie ustawić tak, jak było...
EDIT-
tyle szukałem tego stringa w config, że jak widzę odpowiedź już w tzw. międzyczasie padła. Jak ktoś chce, to niech mojego posta skasuje.
Sęk w tym, że nie mogę znaleźć stringa browser.search.showOneOffButtons w config. Nawet gdy wrzucam tylko jego część browser.serach. nie mam w wynikach całości. Czy string mógł się hmm, schować?
2pompony
21-12-2015, 00:03
To poszukaj OneOff - trudniej się pomylić niż z trudnym słówkiem search. :)
Znajduje tylko string browser.search.hiddenOneOffs, typ łańcuch, a więc nie ma parametru false true.
Zdaje się, że w wersji FF 43.0.1 taka zmiana nie działa, nie tylko ja mam z tym kłopoty.
http://forum.dobreprogramy.pl/stara-lista-wyszukiwarek-w-firefox-43-520803t.html
Rozwiązaniem jest zastosowanie nakładki i tam ustawienie stringu albo downgrade do FF 42. Chyba.
Kurcze, półtorej godziny na szukanie ustawienia przeglądarki, chore.
Edit.
Zainstalowałem: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/classicthemerestorer/. Można tam ustawić stary typ przeglądarki, szczegóły w linku z forum dobre programy.
2pompony
21-12-2015, 00:52
Dobrze wiedzieć, bo jak za jakiś czas update'uję FF, to problem wróci.
A swoją drogą co oni tak strasznie się tego searchboxa czepiają i wymuszają ten nowy-kretyński sposób, jak stare rozwiązanie jest takie wygodne... Zwłaszcza jak się ma ustawione gesty - ja tylko zaznaczam dany text i jak go ciągnę do góry to szuka mi w defaultowo ustawionej szukarce, a jak ciagnę w dół, to w ustawionej aktualnie. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić coś prostszego i jednocześnie efektywniejszego.
Nie znałem tej sztuczki z ciągnięciem góra-dół, ładne :) Gdzie to się ustawia?
2pompony
21-12-2015, 12:56
A, bo do tego trzeba osobnego extension o nazwie Easy DragToGo (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/easy-dragtogo/?src=search). Służy w zasadzie tylko do tego co napisałem: zaznaczasz text i zaznaczenie ciągniesz lekko w którąś stronę, a w zależności od ustawienia w preferencjach otwiera to wyniki szukania w nowym tabie - przechodząc od razu do niego, albo nie (forground/background tab).
To, jaka wyszukiwarka jest użyta, też można sobie ustawić. Ja mam ustawione tak, ze jak ciągnę do góry, to zawsze użyty jest googiel, a jak ciągnę w dół, to aktualnie wybrana wyszukiwarka (filmweb, allegro, ebay, encyklopedia, czy co tam sobie wybiorę). Zauważ, że są jeszcze inne kierunki ciągnięcia (lewo/prawo, lub po skosie) i inne możliwe definicje takiego ruchu.
Dawniej działało to też z linkami (ciągnięcie linku otwierało go w nowym tabie), ale teraz przestało i żeby ciągnięcie linku zadziałało, trzeba podświetlić text.
Samo extension jest już nie wspierane w nowszych wersjach Foxa, działało chyba do 27 wersji, czyli mniej więcej rok, półtora temu, ale jak się wyedytuje zawartość, to zainstaluje się i do nowszych wersji - ja tak robię, bo ten mały dodateczek jest tak sakramencko wygodny, że już nei bardzo wyobrażam sobie, jak można by było się bez niego obejść.
To sobie zainstalowałem.... ;)
Znalazłem taką poradę:
It works with 3.6, but you have to make some change.
Download the easy_dragtogo-1.1.2.4-fx.xpi as a file from home page and open the file using winrar or winzip, drag install.rdf out from it and edit with any text editor, set the to a higher version like:
3.7, save install.rdf and drag the file back to opened zip file.
Then drag easy_dragtogo-1.1.2.4-fx.xpi to firefox, it works.
niestety strona autora dodatku została zlikowidowana i nie ma skąd ściągnąć programu (chyba). Jest jakiś alternatywny dodatek napisany przez Rosjanina.
EDYTA
Przeglądając Forum, wpadłem na wątek o programiku PhotoMe i zachciało misie go zainstalować. Niestety, na stronie programu, trafiłem na taką informację:
Attention:
Mozilla wants to restrict their users in the decision, which Firefox extension they are using. For this reason, since Firefox version 43, it is only possible to install Firefox extensions that have been signed by Mozilla. This would be a significant amount of additional work for me. That's why I've decided to stop further development of the Firefox extension.
Zdaje się, że mam dość FF 43. Da się skądś (bezpiecznie) ściągnąć niższą wersję? Do której warto/można się downgradować? Mam złe doświadczenia ze stronami typu "dobre programy", "komputer świat" itp. Za każdym razem, kiedy skusiłem się na zainstalowanie softu z tych stron, ładowały się też jakieś śmiecie adware.
Znalazłem u siebie na dysku instalację FF 3.10, ale to chyba zbyt stara wersja. Jak rozumiem, nie da się jej płynnie upgrejdować do wersji przedostatniej - 42?
2pompony
22-12-2015, 04:54
Nic nei trzeba ściągać, jeśli idzie o przystosowanie extension do wyższej wersji Foxa. Ja robiłem to do tej pory tak:
Extension jest plikiem z rozszerzeniem .xpi i jest to archiwum, które otwiera Total Commander. Wewnątrz tego archiwum jest plik install.rdf - ten właśnie plik trzeba wypakować (wyciągając go z archiwum, albo kopiując gdzieś, obojętne) i edytować zwykłym notatnikiem, jak nie ma nic innego. Oczywiście po edycji plik w archiwum trzeba nadpisać edytowana wersją...
Trzeba odnaleźć tag 'Target application', a wewnątrz tego tag 'maxVersion' i zmienić na taki, żeby obejmowała aktualną wersję Foxa. Jak miałem wersję 20 Foxa, a extension działało tylko do 19 - to w miejsce 19 wstawialem 30 i liczyłem na to, że się nic nei wysypie. Na ogół się nie wysypywało - być moze dlatego, że zmiany pomiędzy wersjami Foxa nie były tak dramatyczne, jakby się wydawało z początku.
Nie wiedziałem niestety, że Fox43 idzie tak wspaniale użytkownikom na rękę... Prawdę mówiąc jeszcze nei wiem jak to obejść, bo może jakoś się da...
A tutaj są stare wersje FF (http://mozilla_firefox.pl.downloadastro.com/stare_wersje/)...
2pompony
22-12-2015, 19:44
W tak zwanym międzyczasie Qwerty44 podał ważną dla tego wątku informację:
Włącznie do wersji 43 Firefoxa można wyłączyć blokadę niepodpisanych rozszerzeń.
Trzeba przejść do strony zaawansowanych ustawień - wpisać w pasek adresu: about:config, wyszukać opcję xpinstall.signatures.required a następnie przestawić na false. Po ponownym uruchomieniu przeglądarki będzie można instalować rozszerzenia bez żadnych ograniczeń.