Zobacz pełną wersję : VR a telekonwerter
Mam pytanie.
Czy po podpięciu telekonwertera do obiektywu VR redukcja wibracji działa ?
Witam,
to zależy jakiego, np. TC-17E jak najbardziej. Art
Zależy to od kombinacji szkło + puszka: jeśli działa AF to także działa VR. Czyli działa połączenie puszka + wszystkie nikonowskie TC z serii E i EII w połączeniu z obiektywami AF-S VR, Kenko oprócz Teleplusów (bo te tylko MF z nowymi obiektywami), Sigmy EX APO 1.4 i 2 oraz Tamrony SP Pro 1.4 i 2. Uwaga: w niektórych kombinacjach puszka + szkło + telekonwerter współdziałanie może zależeć od maksymalnej przysłony obiektywu.
U mnie (70-200 + 1.7x) jak najbardziej dziala.
KS
A jak ze spadkiem jakości obrazu, szczególnie na długim końcu?
....i szybkością AF w zestawie 70-200/2,8 VR+TC 1,4EII , dotąd przepinałem na Sigmę 300/2,8 ale jest to drochę upierdliwe no i stałka co na meczu rochę przeszkadza.
Czy Waszym zdaniem taki zestaw będzie miał duże straty ostrości i szybkości AF w stosunku do tej stałki ??
Moim zdaniem nie. Nie powinno być widać żadnych większych zmian w AF ani jakości obrazu, no chyba, że będziesz robił plakaty 1x1.5 m i oglądał przez lupę. Tym niemniej warto zrobić próbę generalną przed ewentualnym wykorzystaniem zestawu.
A jak ze spadkiem jakości obrazu, szczególnie na długim końcu?
Niestety jest spadek jakosci, zauwazalny zwlaszcza przy 2x. Rowniez i AF jakby wolniej pracuje, nietylko na dluzszym koncu. I dotyczy to wszystkich telekonwerterow, choc w roznym stopniu. Swego czasu sporo o tym bylo na forach Nikona, polecam lekture, znajdziesz sporo przykladow. Ja po dluzszym testowaniu jednak zrezygnowalem i... zainteresowalem sie nakrecanym 500D Canona ale to inna historia :)
Przy dwukrotnym konwerterze spadek jakości jak najbardziej widoczny, ale pytanie dotyczyło konwertera 1.4. Ja nie widzę jakiejś upierdliwej deterioracji obrazu.