PDA

Zobacz pełną wersję : D3300 - problem z ustawieniem samowyzwalacza

sea
20-12-2015, 22:05
Witam
Mam banalny problem. Nie potrafię w menu aparatu znaleźć opcji po której ustawieniu za każdym razem aparat robił by zdjecia z dwu-sekundowym opóźnienie.
Jest jedynie opcja pozwalająca ustawić czas opóźnienia i ewentualnie ilość zdjęć, np. 2 sek, 2 zdjęcia.
Chodzi o to, że robię zdjęcia w nocy ze statywem i jeszcze nie dorobiłem się wężyka / pilota :)
Za każdym razem muszę klikać w ten przycisk na dole potem strzałka w prawo ze trzy razy itd. Za każdym razem to samo.

Bardzo proszę jedynie o konstruktywne odp.

Życzę miłego wieczorka

madebyzosiek
20-12-2015, 22:23
To się raczej będzie nazywalo zdjęcia z interwałem i nie wiem czy to jest w D3300...

BambusZMikronezji
20-12-2015, 22:34
Kup sobie pilot na podczerwień na allegro "for Nikon" koszt około 30 pln. Funkcja o której piszesz nie istnieje w D3300. Pilot to podróbka ale działa. Za oryginał nikon wola dużo dużo więcej

RAF7705
21-12-2015, 01:10
To się chyba samowyzwalacz nazywa i tam utawiasz opóźnienie, jak go włączysz, to powinien działać aż do wyłączenia zasilania aparatu.

Jednak nie zapamiętuje ustawień samowyzwalacza.

"Testowana lustrzanka nie sprawia większych problemów w*obsłudze. Nieco irytujący natomiast jest naszym zdaniem fakt, że aparat nie zapamiętuje ustawień samowyzwalacza – po wykonaniu zdjęcia z*użyciem tej funkcji musimy aktywować ją drugi raz, jeśli chcemy jej użyć ponownie."

TOP67
21-12-2015, 08:35
Funkcja, o której mowa, to opóźnienie wyzwalania. Służy właśnie do robienia zdjęć z kiepskiego statywu. Nie zastąpi się jej pilotem ani samowyzwalaczem.
Wyższe modele mają tryb wstępnego podnoszenia lustra i wtedy przydaje się pilot.

D3300 ma tylko tryb zdalnego wyzwalania z opóźnieniem 2s. Ale to raczej działa tak jak w samowyzwalaczu. Czyli nie podnosi lustra od razu.

GonzoG
21-12-2015, 09:35
Samowyzwalacz trzeba ustawiać przed każdym zdjęciem, ale chyba masz w manu taką opcję jak "opóźnienie ekspozycji" - przy niej robi zdjecie z ok 1s opóźnieniem.

sea
21-12-2015, 12:07
"Testowana lustrzanka nie sprawia większych problemów w*obsłudze. Nieco irytujący natomiast jest naszym zdaniem fakt, że aparat nie zapamiętuje ustawień samowyzwalacza – po wykonaniu zdjęcia z*użyciem tej funkcji musimy aktywować ją drugi raz, jeśli chcemy jej użyć ponownie."

Dzięki za odp. Podpisuje się pod powyższym cytatem obiema rękami.
Oczywiście pilota lub wężyk sobie kiedyś kupię. Statyw dobrej jakości pewnie też.

Akurat miałem chwilę czasu, żeby w plener wyjść z nowym aparatem a tu taka niespodzianka.

Dziękuje. Temat można zamknąć.