Zobacz pełną wersję : Jak przechowujecie swoje zdjęcia, oraz w jaki sposób wykonujecie kopie zapasowe?
r.pszczolkowski
19-12-2015, 19:14
Cześć, jak w tytule. W jaki sposób zabezpieczanie zbiory swoich zdjęć przed awarią głównego nośnika? Moim jest dysk twardy, ale jak wiadomo, może on paść. W jaki sposób najbezpieczniej przechowywać zdjęcia? Pozdrawiam :)
Ps. moje zbiory mają już 128gb :/
RomanZWrocławia
19-12-2015, 19:44
moje zbiory mają już 128gb :/
Moje ze 3TB, a dysków z zapisanymi danymi ze 12TB
Jak przechowuję: kupuję kolejne 2TB dyski zewnętrzne i ważne dla mnie pliki mam skopiowane na dwóch niezależnych,dyskach. Najważniejsze nagrywam na płyty.
Dyskusje o degradacji nośników DVD skwituję tak: dobre nośniki, nagrywarki, niska prędkość zapisu i odtwarzam bez błędów płyty sprzed 15 lat. Tak, wiem wtedy to były płyty, nie to co teraz ....
Dla mnie wystarczy.
Absolutnie nie jest to sposób profesjonalny gwarantujący 1100% pewność.
Wychodzę z założenia, że zduplikowanie, rozproszenie, najważniejszych plików daje mi akceptowany przeze mnie poziom bezpieczeństwa przy założonej cenie. Nie biorę pod uwagę zdarzeń: kradzież, atak z użyciem impulsu elektromagnetycznego, uderzenie samolotu w mój budynek itd.
Aż ??
Kup parę płytek BR (koszt 2-3zł/szt) i nagraj.
A jak boisz się o trwałość płyt, to zawsze są M-disc - ponoć mają wytrzymać do 1000 lat.
"Świeże" pliki leżą w 2 kopiach na 2 dyskach w stacjonarnym (i najczęściej są w tym czasie jeszcze na kartach).
Po wstępnej selekcji kolejna kopia ląduje na NASie.
Po finalnej selekcji i obróbce kolejna kopia na płytach Blu-ray.
r.pszczolkowski
19-12-2015, 20:21
Aż ?? Nie aż, ale jak na krótką moją "działalność" z aparatem, to całkiem sporo. Wygląda na to, że niedługo będę musiał zaopatrzyć się w dyski zewnętrzne :/
pioterkow
19-12-2015, 21:10
Nie aż, ale jak na krótką moją "działalność" z aparatem, to całkiem sporo. Wygląda na to, że niedługo będę musiał zaopatrzyć się w dyski zewnętrzne :/
Dyski zewnętrzne to najlepszy pomysł. Nie wyobrażam sobie kopiowania kilku (nastu) TB np. na płyty BD.
Dyski są obecnie bardzo tanie i nie warto moim zdaniem bawić się w jakieś płyty. Upierdliwa robota.
Borat1979
19-12-2015, 22:02
Ps. moje zbiory mają już 128gb :/
Nie już tylko dopiero. Twoje "zbiory" można na jednej karcie pamięci zapisać :)
128GB? Toż to mały secik ;)
r.pszczolkowski
19-12-2015, 22:58
Miałem na myśli to, że jak na mój krótki staż i niewielki czas, jaki poświęcam fotografii (poza nauką teorii) to i tak sporo :P Strach pomyśleć, jakiej wagi są Wasze kolekcje :D
2 dyski + kopia w chmurze amazona
Jeśli ktoś myśli o płytach DVD na ważne dane to można polecić Fujifilm okres przechowywania ponad 100 lat badane metodą Arheniusa
Borat1979
21-12-2015, 00:48
Jeśli ktoś myśli o płytach DVD
O archiwizacji zdjęć na DVD to nikt nie myśli. Przecież to się można obsrać na rzadko zanim się zarchiwizuje na płytach DVD swoją bibliotekę. Przy wielkości dzisiejszych plików to nawet BD jest mało sensowny.
Jedna kopia w komputerze, druga na dysku przenośnym.
Ja wiem że już za mało jest na DVD ale kolega Romanzwrocławia wspomniał i nie tylko zdjęcia również mniejsze pliki można archiwizować.
Tak nawiasem zapytam warto rawy backupy robić czy już obrobione JPG dużo mniejsze zatem oszczędności spore.
pioterkow
21-12-2015, 20:41
Tak nawiasem zapytam warto rawy backupy robić czy już obrobione JPG dużo mniejsze zatem oszczędności spore.
Warto jeśli masz jakieś ważne zdjęcia - bo wtedy masz plik źródłowy z którego zawsze jpg możesz zrobić. Odwrotnie już niekoniecznie się da.. :)
Doskonale znam wady i zalety rawów liczę bardziej na liczebność ile was tak robi, dokładnie jakiego typu zdjęcia. Ważne zdjęcia pojęcie trochę względne bo też wszystkie mogą być zależy jak dla kogo albo tylko prywatne lub ze zleceń.
Zdjęcia, które w przyszłości możesz chcieć inaczej obrobić - w RAWach.
Zdjęcia, które trzeba trzymać bo trzeba (wycieczki, rodzinne imprezy, itp) - JPEGi, pojedyncze - te najlepsze zostawić w RAWach.