PDA

Zobacz pełną wersję : Oprawa zdjęć, tło w galerii internetowej, reguły, książka?

Śprotek
19-12-2015, 15:39
Chciałbym zapytać o reguły albo o jakieś rady dotyczące tła do zdjęć. Jak to jest z wpływem tła na prezentowane zdjęcie? Jaki kolor powinno mieć passe-partout? Jaki ramka? Wiem, że jasna oprawa zmniejsza kontrast oglądanego zdjęcia, a ciemna zwiększa. Jednak czy są jakieś reguły oprawy obrazów, zdjęć, gdzieś zebrane?

Zauważyłem, że sporo fotografów np. mody, tych z górnej półki, mają galerie internetowe z jednorodnym białym tłem. Ciekaw jestem, czym jest to podyktowane? Osobiście znacznie lepiej ogląda mi się zdjęcia na ciemnym tle - to przeważa często u pejzażystów. W ogóle nie widzę w Internecie galerii z kolorowym tłem, chociaż taki Steve McCurry miał bardzo długo czerwone tło w galerii i się nie przejmował, teraz zmienił tło na szare.

Czy jest gdzieś w książce jakiejś opisane jaki wpływ ma otoczenie obrazu na ten obraz? Albo na jakiejś stronie zebrane rady dotyczące tego? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

Wujot
20-12-2015, 20:27
Poruszyłeś bardzo ciekawy temat.

Najprościej odpowiedzieć na część dotyczącą koloru - decyduje tutaj zjawisko kontrastu równoczesnego a później następczego. Obydwa te zjawiska każą używać koloru oszczędnie i z wyczuciem. W pewnych sytuacjach gdy zależy nam np. na wzmocnieniu pomarańczowego warto jest zastosować kolor dopełniający.

W publikacji jaką jest galeria (analogicznie jak album) i gdzie prezentujemy różne co do koloru foty kolor neutralny wydaje się być obowiązującym. Wydawałoby się, że "naturalną" tonacją fotografii jest low key i czarne tło. I wśród fotografów to częsta metoda. Zupełnie inaczej widzą to jednak wydawnictwa - tutaj obowiązuje tło prawie białe. Powodów jest parę - pierwszy to wygodne projektowanie, drugim świadomość, że część populacji (według mojej wiedzy około 5%) kompletnie nie akceptuje czarnego tła. Jak zacząłem pracować dla wydawnictw to pierwszą rzeczą jakiej musiałem się nauczyć to jak robić efektowne foty mimo białego tła. Proporcja jest następująca - robię jedno czarne tło na minimum 20 jasnych. Ważne jest aby tło nie było białą blachą - szarość na poziomie 10% odbierana jest dalej pozytywnie a światła kluczowe wyskakują - jak to działa możesz zobaczyć na paru moich fotach

http://jurewicz.eu/index.php/fotografia-reklamowa/edytorial/na-jasnym-tle

dla porównania parę ciemnych projektów (tu widać co mówiłem o "naturalnej" tonacji fotografii)

http://jurewicz.eu/index.php/fotografia-reklamowa/edytorial/na-czarnym-tle

Teraz passe-partout. W projektowaniu edytorialowym rzecz unikana. Na ścianie - chyba niezbędna. Gdy znasz kolor można dobrać coś pasującego jeśli nie biały "obowiązuje". W internecie stosuję białe z podobnych powodów jak w wydawnictwach (skoro tak zostały zaprojektowane to tak je prezentuję) ale np nocne zdjęcia w albumie są na czarnych tłach.

Gdybym miał napisać wojskową normę to - stosuj tło białe. A dla myślących - delikatnie i świadomie eksperymentuj.

Pozdro
Wiesiek

Tibi7
21-12-2015, 03:07
Temat ciekawy... Ale w dwóch miejscach?
Chyba że mi się zdaje ?