PDA

Zobacz pełną wersję : Zablokowane wejście do spustu śroby w bagnecie

rico86
18-12-2015, 13:53
Mam parę pytań na które szukam odpowiedzi:
Opis sytuacji: upadł mi aparat w torbie zabezpieczającej, nic nie wyleciało bo był zabezpieczony. Maslałam ze jak jest w torbie to nic sie nie moze stac a jednak nie. Ułamał sie bagnet. którego dosyc szybko sama wymieniłam, aczkolwiek powymianie obiektyw nie zatrzaskuje sie z body - nie ma tego charakterystycznego "klik" - nie wiem co sie mogło stac. Potem zauwazyłam ze nie łapie ostrości - co najwyżej manualnie. Poczytałam na forach i postanowilam jeszcze raz rozłocy bagnet i tu zaczeły sie problemy:
1. urwał i sie kabelek uziemiający - z tego co sie rozczytałam wystarczy go przylutowac lub włazyc pod ta gumke- to da sie nawet jakos zrobic

2. po ułozeiu wszystkich czesci chciałam przykrecić te 3 głowne najwieksze sroby do bagnetu i okazało sie ze wejscie do 1 z nich jest zablokowane jakims plastkim ale powiedziałabym ze mega mocno- Zdziwiło mnie to bo 15 min prędzej rozkrecałam i wszystko było oki. Powiedzcie mi jak moge to wyciagnac- wypchnac dostac sie od 2 strony, ewentualnie jak otworzyc obiektyw na co zwrócic uwage , bo wiem ze sa tam jakies przewody tasmy.

Podsylam zdjecia w którym miejscu dokaldnie mam wejscie zablokowane. Posiadam obiektyw nikkor 18-105 a body to nikon d80

http://wrzucaj.net/image/JGwj1
http://wrzucaj.net/image/JGnmW

TOP67
18-12-2015, 15:35
Przewód nie jest lutowany, tylko wciskany pod ten plastikowy pierścień.
Możesz jeszcze zdjąć pierścień z nazwą obiektywu, ale nie wpłynie to znacząco na dostępność tych otworów. Pamiętaj, żeby najpierw odkręcić przełączniki.
Dalsze rozbieranie wymaga serwisówki.

A do gwintu wpadł Ci plastikowy kołeczek, który centruje podkładki (te mniejsze otwory).

rico86
18-12-2015, 15:51
To i tak już mi dużo pomogłeś. Spróbuje odkręcić i się tam jakoś dostać , widziałam gdzieś na tym forum taka instrukcje z tego obiektywu. Dość sporo rozkładania. A czy możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego nie chwyta mi ostrości i nie "klika" przy montowaniu obiektywu do body. Może wiesz. Dziękuję za odpowiedz.

TOP67
18-12-2015, 16:10
Co do ostrości, to za mało danych. Co to znaczy nie chwyta?
Klik robi bolec w bagnecie aparatu. Musi trafić we wgłębienie bagnetu obiektywu. Jeśli nie klika, to styki mogą nie trafiać i dlatego nie działa np. AF.

rico86
18-12-2015, 16:42
Podczas wsadzania obiektywu do body powinnam usłyszeć "klik" który tak jakby umacnia zaczep. Nie słychać tego, obiektyw można przykręcić i odkręcić bez najmniejszych problemów nie używając do tego spustu zwalniającego obiektyw od body. Nie mam wyłamanych bolców bo było by to widoczne już na body. Zobaczę dziś jeszcze raz w domu. A co do ostrości to mam ustawione na ostrość punktowa ( nie na całość) i np robiąc zdjęcie pomimo najazdu "kropeczki" na wybrany ptk niestety rozmywa sie cale zdjęcie. Jedynie manualnie mogę wyostrzyć. Ale może masz racje to może być wina braku styku obiektywu w stosunku do body. Jeżeli ni z tym nie zrobię to na pewno udam się do serwisu. Dziękuję za pomoc.

zbyszekD7000
18-12-2015, 17:39
Może za ciemno było żeby ustawił ostrość automatycznie.
A czy silnik AF słychać że działa, że próbuje ustawiać ostrość w automacie ?