Zobacz pełną wersję : Pixel King a działanie przez np octa/parasolka i prawidlowy pomiar ttl
Hej, posiadam pixe king z ttl'e,, chciałem kupić dyfuzor, ale nie chce parasolki - tylko coś na zasadzie np octy
Lampa SB700
Stojak Quantuum air posiadam
Czy przez taka octe, pixel przekaże prawidłowo pomiar ?
pytam, ponieważ wystarczy nałożyć zwykłą nasadkę na lampę (dajmy na to stofen) i pomiar jest skopany.
Krzychoo_
18-12-2015, 13:41
Mam YN622TX i też pomiar po założeniu dyfuzora nie jest prawidłowy, nie doświetla tak o 1EV. Niezależnie czy parasolka czy softbox z gridem. Robię korekcję +1EV i resztę dociągam przy obróbce.
jacek_wozniak
18-12-2015, 14:06
z teoretycznego punktu widzenia to trochę dziwne, bo pomiar następuje po wyzwoleniu błysku pomiarowego, który powinien jasno określić jaką moc powinna mieć błyskająca lampa... czyli nawet jak błyśnie przez parasol, czy soft, to powinno pomierzyć światło na wyjściu i zrekompensować... ale z praktycznego punktu widzenia wiem, że jak ustawie na 622TX moc 1/1 dla SB-600 umieszczonym na 622N, to błyska znacznie słabiej niż wprowadzenie tej mocy manualnie na lampie :)
sprawdź, czy np lampa też nie doświetla jak ją zrobisz na auto ze stofenem przez nikonowego CLSa?
może pixel i yongnuo w 100% nie gadają poprawnie z iTTLem nikona...
Też się czaję na Pixela i interesuje mnie porównanie z CLS
Pixel King też przekłamuje przy odbijaniu czy świeceniu przez coś.
Można to trochę zmniejszyć wyłączając TTL-BL w lampie i ustawiając pomiar punktowy, ale zawsze będzie słabiej doświetlać.
To tak samo, gdy obróci się palnik w lampie, a ta nie będzie wiedziała że obrócona (np. uszkodzony czujnik) - też wtedy niedoświetla.
Jeszcze nie próbowałem co się stanie gdy właśnie obróci się palnik, bo póki nie zajrzałem tu nie pamiętałem tego problemu z Mezta.
Krzychoo_
18-12-2015, 16:09
Mam softbox z takim akurat uchwytem, że palnik musze mieć odwrócony do tyłu, żeby mi lampa dobrze weszła w czaszę. Problem niedoświetlania występuje zarówno z Metzem 58-AF2 jak i SB900 i YN622TX/622N.
Czyli obrócenie palnika musi być zarejestrowane przez aparat, a nie sama lampę. Niestety wyzwalacze TTL nie przekazują informacji z lampy do aparatu :( (co zrozumiałe, bo niby z której miałyby przekazywać)
Czyli teoretycznie z ttl to lepiej w body ustawić +1EV ?
tak sie zastanawiam na ile stracę funkcję ttl przez octe...
bo w duzej mierze kłoci mi się to z calą ideologią.. ttla w powietrzu...a przeciez po to kupiłem pixele
Pixel (a przynajmniej tak kojarzenia, bo PKPro na 100%) nie reaguje na ustawienie korekty w body. Musisz zwiększyć moc na nadajniku.
Też się czaję na Pixela i interesuje mnie porównanie z CLS
Moje doświadczenie w interesującym Cię temacie jest takie. Naświetlając kadr z 4 lamp SB00 w CLS, byłem zadowolony. Sterowałem ustawieniami lampy MASTER na aparacie. Przeszkadzała tylko zbyt mała odległość pomiędzy lampami. Z 8-10m nie zawsze się "widziały". Problem zniknął po zakupie (3 kompletów) Pixel King PRO. Lampy w TTL, sterowanie za pomocą ustawień na nadajniku. Z początku miałem wiele niejasności i zagadek. Po wgraniu jednolitego oprogramowania, wszystko pracuje tak jakbym chciał, lecz zauważyłem,że fotografując z tego samego miejsca, tą samą scenę i używając różnych ogniskowych obiektywu, lampy zmieniają moc błysku względem siebie. Czasem kadr jest niedoświetlony (do skorygowania). Na szerokim zawsze jest OK.
Dziękuję za informację. Będę się musiał poważnie zastanowić. Na zasięgu akurat mi tak nie zależy jak na pewności że wszystkie lampy zostaną wyzwolone.
Dziękuję za informację. Będę się musiał poważnie zastanowić. Na zasięgu akurat mi tak nie zależy jak na pewności że wszystkie lampy zostaną wyzwolone.
Mój wpis dotyczył pracy na wyzwalaczach w pełnym TTL. Jeśli z pozycji sterownika Pixel King PRO ustawię wszystkie lampy na manual z różnym poziomem mocy, całość pracuje bardzo stabilnie i nie zdarzyło się aby któraś z lamp nie wyzwoliła. Dotyczy to zarówno pomieszczeń ciemnych jak i zdjęć przy dużym nasłonecznieniu.
Właśnie znalazłem jeszcze jeden babol w PK Pro - gdy palnik ustawi się do góry, to TTL jest zupełnie nie przewidywalny.
Przy ISO 100 i 200 niedoświetla, ale dla ISO 200 mniej niż dla ISO 100. Dla ISO 100 efekt taki sam jak przesłonięcie lampy dyfuzorem z softbox'a.
Następnie przy jasnym tle (kremowa ściana) - im wyższe ISO tym jaśniej - jakby lampa słabiej nie mogła, choć na 1/128 mocy (ustawione z PK) błyska słabiej.
Przy ciemnym tle (brązowe szafki) dla ISO 400-3200 równe i poprawne naświetlenie (tak samo jak lampa bezpośrednio na body).
Mój wpis dotyczył pracy na wyzwalaczach w pełnym TTL. Jeśli z pozycji sterownika Pixel King PRO ustawię wszystkie lampy na manual z różnym poziomem mocy, całość pracuje bardzo stabilnie i nie zdarzyło się aby któraś z lamp nie wyzwoliła. Dotyczy to zarówno pomieszczeń ciemnych jak i zdjęć przy dużym nasłonecznieniu.
Zależy mi na TTL. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z innymi wyzwalaczami? Np. Yongnuo.
przemas-J
19-12-2015, 22:07
A jak ma doświetlać niby ???
Skąd ma wiedzieć jakiej wielkości jest sof-box czy parasolka czy z gidem czy bez, a może Beauty Dish.
Ja jadę zawsze na manualnych ustawieniach a korekty używam YN 622TX.
Nie narzekam
A jak ma doświetlać niby ???
Skąd ma wiedzieć jakiej wielkości jest sof-box czy parasolka czy z gidem czy bez, a może Beauty Dish.
Ja jadę zawsze na manualnych ustawieniach a korekty używam YN 622TX.
Nie narzekam
Z tej samej kieszeni, co wyciąga gdy siedzi na aparacie lub gdy wyzwalane CLS'em.