Zobacz pełną wersję : Mirror lock up ! co to jest ??
slowik84
18-05-2007, 13:09
ktos moze mi wyjasnic co znaczy "Mirror lock up" ??
Wstepne podniesienie lustra.
Wstepne podniesienie lustra, zapobiega drganiu aparatu ustawionego na statywie spowodowanemu wlasnie podnoszacym sie lustrem.
Podniesienie lustra - potrzebne np do czyszczenia matrycy.
Rafał_Sz
18-05-2007, 13:19
Podniesienie lustra - potrzebne np do czyszczenia matrycy.
Lub jej zafajdania na amen.. :)
Wstepne podniesienie lustra.
Pomyliles z Exposure delay mode.
W moim 30D stoi w menu Custom Functions jak byk:
12: Mirror lockup
0: Disable (normal)
1: Enable (first press of shutter release flips mirror up, second press takes exposure - reduces vibration)
Faktycznie :(
Mirror lock-up - Locks mirror in up position for sensor cleaning.
Exp. delay mode - Introduces a 0.4 s delay to shutter-release to reduce camera shake (macro, telescope, microscope photography).
slowik84
18-05-2007, 15:10
a czy w Nikonie d50 jest taka opcja a jezeli tak to jak sie ja wlancza, bo mam jakiegos paprocha na matrycy ktory plami mi fotki i chcialbym go wyczyscic.
z goryy dzieki za odpowiedz
żółto-czarny
18-05-2007, 15:10
1: Enable (first press of shutter release flips mirror up, second press takes exposure - reduces vibration)
:confused: Jakoś dziwnie to zrealizowali.
slowik nie napisal o jaki aparat mu chodzi, ale poniewaz jest to forum uzytkownikow Nikona, to raczej pytal o Nikony a nie Canony ;-)
slowik84
18-05-2007, 16:40
slowik nie napisal o jaki aparat mu chodzi, ale poniewaz jest to forum uzytkownikow Nikona, to raczej pytal o Nikony a nie Canony ;-)
jakto przeciez pisze ze chodzi o Niki D50 ;>
Sorry, mea culpa, posypuje glowe popiolem.
:confused: Jakoś dziwnie to zrealizowali.
W 30D jest wiecej rzeczy troche dziwnie zrealizowanych. Pod tym wzgledem puszki Nikona sa logiczniejsze.
a czy w Nikonie d50 jest taka opcja a jezeli tak to jak sie ja wlancza, bo mam jakiegos paprocha na matrycy ktory plami mi fotki i chcialbym go wyczyscic.
z goryy dzieki za odpowiedz
Jest kluczyk>mirror lock'up>yes>naciskasz spust migawki>czyscisz>wylanczasz aparat