PDA

Zobacz pełną wersję : Kamerka samochodowa

morzon
17-12-2015, 19:11
Cześć,

planuję kupić taki sprzęt pod choinke ojcu - zacząłem przeglądać sieć w poszukiwaniu, ale tego wszystkiego jest po prostu od cholery, nie wiadomo co sensowne, a co jest badziewiem. Może ktoś ostatnio rozgryzał temat i może coś polecić? Budżet do 400zł. Widziałem w wątku obok (niestety temat ogólnie sprzed 1,5-2 lat, więc podejrzewam, że nieco nieaktualny) ktoś polecał SJ4000 - daje to rade? Widziałem linki do aliexpress, ale i na ceneo znajduje, więc dla zaoszczędzenia kilku dyszek nie będę się bujał, zresztą czasu już mało. Jako kamerka taka sportowa od biedy też ujdzie czy w porównaniu do GoPro jest kupą? Ew jakaś alternatywa (może być tylko samochodowa, bez dodatkowych ficzerów, ale jakby co to taka semi sportowa też git)?

timi
17-12-2015, 20:09
Ostatnio szukam dla siebie , z racji ze jetem świeżym kierowca a i wariatów nie brakuje . Wybrałem wideorejestrator MIO MiVue 538 . W necie jest masa filmow i opinii na temat działania tego urządzenia. Niestety troszkę przekroczysz zaplanowany budżet.

eristoff
17-12-2015, 20:18
postaram się coś wrzucić z jutra z mojej sj4000, bo przejrzałem aktualnie dysk i nie mam nic co mógłbym pokazać :twisted:

Daedric
17-12-2015, 20:20
ja używam DOD LS360W, jakość obrazu super, szczególnie w nocy. Na tył mam G1WHT i mimo, że wygląda prawie identycznie DOD jest zdecydowanie lepszy i pewniejszy (G1WHT czasem nie zaczyna sam nagrywać przy włączeniu zapłonu).

RobertMiernik
17-12-2015, 20:21
ja od lat używam G1WH kupiony za nie całe 200 zł i jeśli chodzi o jakość obrazu do zastosowań rejestratorowych - zdecydowanie polecam.

morzon
18-12-2015, 11:53
Ostatnio szukam dla siebie , z racji ze jetem świeżym kierowca a i wariatów nie brakuje . Wybrałem wideorejestrator MIO MiVue 538 . W necie jest masa filmow i opinii na temat działania tego urządzenia. Niestety troszkę przekroczysz zaplanowany budżet.

No niestety nieco przekracza budżet. Na dodatek nie wiem na ile będzie to wykorzystywane więc też nie chcę szaleć.

postaram się coś wrzucić z jutra z mojej sj4000, bo przejrzałem aktualnie dysk i nie mam nic co mógłbym pokazać :twisted:

A jak jest w ogóle z SJ4000 pod kątem wideorejestratora? Można normalnie podpiąć zasilacz? Ma nagrywanie w pętli (usuwanie starych plików)? Uchwyty na szybę łatwo dostać?

ja używam DOD LS360W, jakość obrazu super, szczególnie w nocy. Na tył mam G1WHT i mimo, że wygląda prawie identycznie DOD jest zdecydowanie lepszy i pewniejszy (G1WHT czasem nie zaczyna sam nagrywać przy włączeniu zapłonu).

DOD zdecydowanie przekracza budżet.

ja od lat używam G1WH kupiony za nie całe 200 zł i jeśli chodzi o jakość obrazu do zastosowań rejestratorowych - zdecydowanie polecam.

G1WH cenowo wygląda bardzo przyjaźnie, widziałem jakieś filmiki na necie (tyle, że z bitrate 15mbps) i było całkiem przyzwoicie. Jak się spisuje w nocy? Nie masz takich problemów jak kolega wyżej?

RobertMiernik
18-12-2015, 11:57
Zero problemów ogólnie, parę lat już używam i nic złego się nie działo, nagrywa zawsze (startuje), w nocy - IMO kamerka samochodowa ma być na tyle dobra, żeby było widać kto w kogo przypierdzielił, nic więcej i nic mniej. Oczywiście, że jak jadę przez las a z naprzeciwka jedzie BMW na długich to nic nie widać ale w mieście czy ogólnie bez światła w oczy nie ma problemu.

kashpir
18-12-2015, 12:42
No niestety nieco przekracza budżet. Na dodatek nie wiem na ile będzie to wykorzystywane więc też nie chcę szaleć.

MiVue 528 budżetu nie przekroczy, a od 538 różni się chyba tylko brakiem rejestracji prędkości. W sądzie biegli i tak najczęściej sami określają prędkość.
Mam i sobie chwalę. Jako kamerka sportowa raczej się nie nada, bo za długo nie pociągnie na baterii.
Porównując modele popatrz jak nagrywają w nocy, bo w dzień większość nie ma problemu.

eristoff
18-12-2015, 12:49
A jak jest w ogóle z SJ4000 pod kątem wideorejestratora?
Jest bardzo fajnie

Można normalnie podpiąć zasilacz?
Można, ja mam na włącznik, co daje wolne miejsce w zapalniczce i możliwość nagrywania np pod marketem

Ma nagrywanie w pętli (usuwanie starych plików)?
Oczywiście ma tryb samochodowy, ja mam 3 minutowe pętle, plik o najwyższych rozdzielczościach ma około 350 MB,

Uchwyty na szybę łatwo dostać?
łatwo, najlepiej od razu z kamerką kupić, ja wymieniałem bo mi się wyrobił taki plastik kontrujący i obraz się trząsł.

Dodam jeszcze od siebie że ja kupowałem tutaj:
http://www.aliexpress.com/item/1080P-Full-HD-SJ4000-Helmet-Sports-12MP-Car-Recorder-Bicycle-Action-Camera-Hot/1684922889.html?spm=2114.01020208.3.1.9zrOw4&ws_ab_test=searchweb201556_4,searchweb201644_2_79_ 78_77_82_80_62,searchweb201560_5

wersję sj4000 bez wifi, ma język polski.

Znajomemu ściągałem z WiFi, bardzo fajnie to działa.

Obie mają sporo akcesorii, uchwyt samochodowy trzeba dokupić. Ładowarka ta w komplecie z uchwytem zakłócała mi radio, wymieniłem na jakąś używaną ładowarkę firmową, chyba samsunga.

Generalnie polecam

tomek040982
19-12-2015, 01:12
Ja tak jak kolega kashpir mam MiVue 528. Jeżdżę już ponad rok czasu i jestem z niej bardzo zadowolony.

Jacek S.
20-12-2015, 15:26
Ja posiadam G1W (starszy brat G1WH). Nigdy nie miałem z nią żadnego problemu.
W dzień rewelacja. W nocy przyzwoicie (czasem jest problem z odczytem rejestracji).

Tu masz moje 2 przykładowe filmy:

Dzień
https://www.youtube.com/watch?v=nz9hwAYZoZM

Noc
https://www.youtube.com/watch?v=OqoqQfBZdbs

Obydwa delikatnie zniszczone przez YT, oryginalny plik na dysku wygląda minimalnie lepiej.

Nikkoś
21-12-2015, 23:26
ktoś polecał SJ4000 - daje to rade?
Cześć , jest jeszcze SJ5000 w trzech wersjach .

Merde
22-12-2015, 09:55
Tu masz moje 2 przykładowe filmy:

Niezłe orły ci się trafiają...

A tak z innej beczki - nigdy nie miałem rejestratora z prawdziwego zdarzenia, używam AutoGuarda w telefonie. Niestety, ze względu na noszenie telefonu z pękiem kluczy w jednej kieszeni popękała mi szybka przed obiektywem. Skutkiem jest marny kontrast w dzień i artystyczne bliki w nocy.
Przymierzam się więc do zakupu normalnego rejestratora, ale chciałem się dowiedzieć, czy w tego typu urządzeniach też występują blackouty pomiędzy nagraniami. Mam ustawione nagrywanie po 5 minut i pomiędzy jednym i drugim nagraniem mam przerwy po 3-5 sekund, co strasznie wkurza. Już kilka razy miałem takie sytuacje, że interesujący fragment akurat trafił na blackout i z nagrania nici. Dziękuję ci, Murphy :lol:

Jak to wygląda w rejestratorach w przedziale cenowym 500-600 zł?

SerU
22-12-2015, 10:33
Rejestratory w zdecydowanej większości nadpisują materiał, czyli końcówka pierwszego będzie na drugim (około sekundy)

Boryszuk
22-12-2015, 11:43

Czy w czasie jazdy ten ekranik się wygasza czy cały czas świeci?

RobertMiernik
22-12-2015, 11:44
Świeci ale ja mam kamerę za lusterkiem (od strony pasażera) więc mi nie przeszkadza, w ogóle jej nie widzę więc może jest sposób na zgaszenie to tylko nie wiem jak...

Boryszuk
22-12-2015, 11:47
To trochę upierdliwe. Ale za circa 28 funtów to nawet czarną tasmą można zakleić. Toto samo się włącza i wyłącza razem z zasilaniem czy trzeba za każdym razem manualnie uruchamiać?

Daedric
22-12-2015, 12:11
Samo się uruchamia, przynajmniej moje obie.

pingwinGTS
22-12-2015, 12:22
Teściowi w zeszlym roku kupowałem TrueCam a4 za jakies 350zl. Zadowolony bardzo. Wygodny uchwyt z kontaktem na szybie wiec nie trzeba kabelka zasilajacego podpinac. Jak to kamerka samochodowa bateria prawie nie istnieje. Po odlaczeniu na samym poczatku troszke podzialala teraz po odlaczeniu szybko się wylacza. Moze tak ma byc. Nie wiem. Nagrywanie w petli. Fullhd. Obraz w nocy spoko. Jako rejestrator spisuje się bardzo dobrze

eristoff
22-12-2015, 22:35

W mojej sj4000 ekran się wygasza po ?30? sekundach, tak na oko, nagrywanie sygnalizuje dioda u góry kamerki

Jacek S.
23-12-2015, 16:27

Nie wiem jak G1WH, ale G1W ma opcję wygaszenia ekranu po 3, 5 i 10 minutach lub jazdy z włączonym ekranem.

Daedric
23-12-2015, 17:28
Nie wiem jak G1WH, ale G1W ma opcję wygaszenia ekranu po 3, 5 i 10 minutach lub jazdy z włączonym ekranem.
G1WH też

M_B
03-01-2016, 11:02
Jak ktoś jeszcze jest zainteresowany, to w euro RTV AGD jest sj4000 za 299zł w koszu na promocji ;)

bartekk
03-01-2016, 11:09
Podobno eken h9 jest dużo lepszy od sj4000 a cena taka sama. Porównywał ktoś te dwie kamerki? Ja od ponad roku śmigam z sj4000 i jest ok ale przy słabym świetle jakość strasznie spada i szukam czegoś lepszego.

Merde
05-01-2016, 15:01
Jak ktoś jeszcze jest zainteresowany, to w euro RTV AGD jest sj4000 za 299zł w koszu na promocji ;)
Tracer SJ4000, a nie często tu na forum polecany SJCAM.
To może, ale niekoniecznie musi być to samo.

Nixxor
19-01-2016, 17:31
Ja korzystam z ferugusona SHD 100 i jest git. Tylko uchwyt troche kiepski bo nie silikonowy tylko z czarnego czegos. W mrozy strasznie sztywny, musialem go tasma dwustronna do szyby przykleic zeby trzymal na stale.

Kreci w rozdzialce wyzszej niz FHD.