Zobacz pełną wersję : D7100 - opcja "Czyść matrycę" popiskuje
Właśnie wróciłem z pstrykania w terenie - zimno i wilgotno. Włączam aparat - trzy ciche piski, wyłączam - trzy znowu. Po sprawdzeniu obiektywu (sigma 17-50) w d50 to nie to, bo w pierwszej chwili pomyślałem o stabilizacji obiektywu. Ale nie - poczciwy d50 rozwiał podejrzenia. Okazało się, że mam włączoną opcję "Czyść matrycę" po włączeniu i przy wyłączaniu. Dezaktywacja tej opcji - cisza. Aktywacja - pisk pojawia się, ale po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu - cisza, tak jakby rozruszało się. Coś się dzieje z aparatem? Nie znosi wilgoci i niskiej temperatury aż tak bardzo? Nie mam nowej aktualizacji a tam jest poprawka "Usunięto problem polegający na zawieszaniu się aparatu w momencie użycia opcji Czyść matrycę", może zainstalować?
Bo to ultradźwięki czyszczą matrycę.
Studio5s
16-12-2015, 21:43
Wszystko ok z aparatem. Tak ma byc.
Bo to ultradźwięki czyszczą matrycę.Za wikipedią - Ultradźwięki - fale dźwiękowe, których częstotliwość jest zbyt wysoka, aby usłyszał je człowiek. A ja słyszę popiskiwanie (inaczej tego nie potrafię nazwać, wcześniej tych dźwięków nie było).
Wszystko ok z aparatem. Tak ma byc.Dźwięków przez cały rok nie słyszałem. Dopiero teraz. Zresztą już ich nie ma. Pozostały natomiast dźwięki, które zawsze były - takie jakby klapnięcie.
Być może gdzieś się wilgoć przymroziła albo jakiś paproszek i jak ultradźwięki czyściły to gdzieś popiskiwało to i owo
Za wikipedią - Ultradźwięki - fale dźwiękowe, których częstotliwość jest zbyt wysoka, aby usłyszał je człowiek. A ja słyszę popiskiwanie (inaczej tego nie potrafię nazwać, wcześniej tych dźwięków nie było).
Dźwięków przez cały rok nie słyszałem. Dopiero teraz. Zresztą już ich nie ma. Pozostały natomiast dźwięki, które zawsze były - takie jakby klapnięcie.
W niektórych modelach, chyba D300 wielu użytkowników potwierdzało że słyszą piski w trakcie czyszczenia matrycy.
madebyzosiek
16-12-2015, 23:33
Dokładnie, D300s piszczy przy tym czyszczeniu :-)
Czyli norma? Dzięki za uspokojenie ;) Ale już jest cisza. A tak na marginesie aktywacja tej opcji ma sens? Nie jest prądożerna czy coś innego?
madebyzosiek
17-12-2015, 00:21
Norma. Ona działa przez sekunde czy dwie, nie wiem czy pomaga, ale na pewno nie szkodzi :-)
To i jeszcze ja dopowiem, że mój d7100 też piszczy :)
apropos matrycy.
Dziś z ciekawości sprawdziłem sobie czystość na orzysłonach 64, 32 oraz 8
64 i 32 zgodnie z moimi przypuszczeniami pokazały 3 plamki, które znikają przy F8
Niestety w jednym miejscu jest też hardcoreowa plama/cholera wie co, która co prawda rozmywa się na F8, ale jest widoczna.
Możecie mi powiedzieć czy wygląda wam to na zabrudzenie czy na uszkodzenie?
(próbowałem dmuchać gruchą, ale bez skutku)
Tutaj 3 fotki:
https://www.dropbox.com/sh/ef8l8gnchqtslnu/AAAyAZRRrQqXALNb9Luj8g12a?dl=0
ultradźwięków nie słychać, ale ich interferencje mogą być słyszalne, dlatego czyszczenie matrycy można usłyszeć.
Wojteksw
20-12-2015, 14:53
Raczej takich przysłon nie używasz, jeżeli bardzo przeszkadzają Tobie, to masz w Warszawie sprawdzony serwis http://www.studio5s.pl/ Sprawa będzie załatwiona bardzo dobrze i szybko.
Borat1979
20-12-2015, 14:58
Za wikipedią - Ultradźwięki - fale dźwiękowe, których częstotliwość jest zbyt wysoka, aby usłyszał je człowiek.
Nie słyszysz ultradźwięków tylko mikro drgania matrycy wywołane przez ultradźwięki.
Raczej takich przysłon nie używasz, jeżeli bardzo przeszkadzają Tobie, to masz w Warszawie sprawdzony serwis http://www.studio5s.pl/ Sprawa będzie załatwiona bardzo dobrze i szybko.
Nie przeszkadzają jakoś specjalnie.
Co do przysłony to na dwoje babka wróżyła.
Do macro przysłona w okolicy 20 może się przydać.
Przypuszczam, że czyszczenie matrycy nie pozbawi mnie gwarancji?
madebyzosiek
20-12-2015, 15:17
Jeżeli potrafisz ją czyścić tak, żeby jej nie porysować to gwarancji nie stracisz :-)
To na razie plamy będą usuwane w jakimś sofcie, a przy okazji oddam do czyszczenia.
Może ten paproch sam odpadnie :-)
Mój D7100 raz piszczy, raz nie, a aktualnie co prawda dopiero po pół roku ale paprocha do f/11 nie ma żadnego, więc raczej wszystko ok.
ultradźwięków nie słychać, ale ich interferencje mogą być słyszalne, dlatego czyszczenie matrycy można usłyszeć.
Nie słyszysz ultradźwięków tylko mikro drgania matrycy wywołane przez ultradźwięki.
O teraz już rozumiem. Przypominam, że działo się to tylko po powrocie z terenu, gdzie było wilgotno i zimno. Teraz nic nie słychać, wyschło w pomieszczeniu.
To na razie plamy będą usuwane w jakimś sofcie, a przy okazji oddam do czyszczenia. Może ten paproch sam odpadnie :-)
Miałem coś takiego w d50 - samo nie odpadło :( Właściwie dalej tam jest, zrobiłem z tym jakieś 20k zdjęć, czasami było widoczne, szczególnie na niebie ;) W d7100 też coś tam jest ale na razie niech będzie.
U mnie 3 plamki są słabo widoczne na przysłonach >30, ale jedna to po prostu czarna plama :)
p.s.
Tak z ciekawości zapytam was jeszcze. Czy czyszczenie matrycy macie ustawione na cały czas włączony, tylko przy uruchamianiu czy włączanie jedynie manualnie?
U mnie włączenie z przycisku powoduje wyświetlanie napisu czyszczenie matrycy przez kilka sekund. Jeśli ustawię na czyszczenie automatyczne przy on/off to nic się nie wyświetla, a aparat po włączeniu jest od razu gotowy do zrobienia zdjęcia.
Czy czyszczenie jest przerywane czy działa to jakoś inaczej?
Jeśli ustawię na czyszczenie automatyczne przy on/off to nic się nie wyświetla, a aparat po włączeniu jest od razu gotowy do zrobienia zdjęcia.
Jeśli przez kilka sekund po włączeniu niczego w aparacie nie naciskasz czyszczenie matrycy jest realizowane, jeśli naciśniesz jakiś przycisk czyszczenie jest przerywane.
Nie zaszkodzi jeśli zostawisz włączone czyszczenie matrycy przy ON/OFF, skuteczność tej funkcji jest niewielka ale czasem jakiś pyłek strąci.
Tak z ciekawości zapytam was jeszcze. Czy czyszczenie matrycy macie ustawione na cały czas włączony, tylko przy uruchamianiu czy włączanie jedynie manualnie?
U mnie włączenie z przycisku powoduje wyświetlanie napisu czyszczenie matrycy przez kilka sekund. Jeśli ustawię na czyszczenie automatyczne przy on/off to nic się nie wyświetla, a aparat po włączeniu jest od razu gotowy do zrobienia zdjęcia.
Ja mam opcję aktywną przy on/off dlatego usłyszałem "popiskiwanie". Opcję utrzymuję aktywną.