Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon 20-35 2.8 D AF, czy Nikon 28 1.8 G

kgsven
16-12-2015, 19:41
Witam
Jest dylemat między obiektywami Nikon 20-35mm f/2.8 D AF a już obecnym w mojej szklarni Nikon 28 1.8 G. Nie powiem że nie jestem zadowolony z N 28 ale posiadając już N 85 1.4 D był by to dobry tandem. Nie ukrywam że bardzo lubuję się w tego typu konstrukcję masywną, taki na lata i sam napis Made in Japan w pewnym sensie rozpiera duma (taka pozytywna), że jeszcze taki posiadam w tym chińskim gąszczu. Fakt N 28 jest o polowe lżejsza a taki głównie mam założony plan ale też N 20-35 jest jeszcze bardziej uniwersalny i ta szerokość, może i w tym przypadku sprzedał bym dwa obiektywy mało używany Samyang 14mm i tą N 28, Nikkora 24-70 bardzo by mi było szkoda mimo podobnych ogniskowych. Kurcze nazbierało się tych słoików i pomysły są aby uszczuplić i robić tym co naprawdę jest potrzebne.
Więcej myślę, że nie ma co się rozwijać bo najlepiej wyjdzie to w dyskusji jeśli takowa będzie :)

zeberek1
17-12-2015, 07:14
20-35 i owszem szeroko i ładnie i dystorsja pięknie wyprostowana ale... na 2.8 nie poszalejesz... to jest jednak szklo z 1993r i trochę się różni możliwościami optyki od współczesnych. Ale konstrukcja i solidność to jednak top klasa.

kgsven
17-12-2015, 09:14
W dużej mierze w reporterce N 24-70 jest użytkowany z tym samym światłem na przemian z N 28. Myślę że moje body nadrabia ładnie z ciężkimi warunkami oświetleniowymi dużo używam na ISO w okolicy 10000 a nawet wyżej. Optyka powiadasz hmmy widziałem że ładnie rysuje wkońcu to szkło premium a za tym idzie właśnie budowa i jego trwałość na lata.

zeberek1
17-12-2015, 09:35
To jest szklo typowo reporterskie. Mam go na D3 od niedawna. W centrum jest fajnie nie narzekam ale brzegi mogly by byc lepsze...

emet_b
17-12-2015, 09:41
miałem obydwa, zostało 20-35.
28 jakaś taka d...powata. Jak wielu użytkowników, nie przekonała mnie do siebie.

20-35 na plus:
- ostrość w całym zakresie
- mega szybkość af (śrubokręt)
- uniwersalność
- super obudowa

minusy:
- duży i ciężki
- przy mniejszej ilości światła potrafi(nieczęsto) się pogubić (d700)
- duża (względnie) odległość min. ostrzenia
- 2.8 to nie 1.8 ;)

I tak wolę 20-35D od 28/1.8G

kgsven
17-12-2015, 12:04
To jest szklo typowo reporterskie. Mam go na D3 od niedawna. W centrum jest fajnie nie narzekam ale brzegi mogly by byc lepsze...
Właśnie głównie chodzi mi o reporterkę ślubną. Z pewnością z każdym szkłem można tak powiedzieć że mogło być coś lepszego ale sam pewnie wiesz nie ma idealnego szkła. N24-70 ma chyba wszystko ok ale ta waga ehh. Jeśli masz odniedawna to pewnie trudno ocenić czy spełnia oczekiwania, przed nim miałeś coś innego podobnego?

kgsven
17-12-2015, 12:18
miałem obydwa, zostało 20-35.
28 jakaś taka d...powata. Jak wielu użytkowników, nie przekonała mnie do siebie.

20-35 na plus:
- ostrość w całym zakresie
- mega szybkość af (śrubokręt)
- uniwersalność
- super obudowa

minusy:
- duży i ciężki
- przy mniejszej ilości światła potrafi(nieczęsto) się pogubić (d700)
- duża (względnie) odległość min. ostrzenia
- 2.8 to nie 1.8 ;)

I tak wolę 20-35D od 28/1.8G
No wlasnie wyrwałeś mi to z ust. N 28 jest wg mnie taki nijaki i w przenośni bezpłciowy. Parametry ma fajne choć szerszy mógł być i ważne że lekki. Ale jest to jednak ale.

Ogólnie to tak, planuje pracować na dwa body jednakowych obecnie przy Df jest D300 plan jest na dwa Df jednakowe matryce i na jednym był by N 85 1.4d na drugim w głowie mi chodzi właśnie ten N 20-35 wszystko na szeleczku.
Pytanie czy to plan doskonały, no prawie doskonały bo pewnie idealnych nigdy nie ma i każdy ma inne upodobania i preferencje.

zeberek1
17-12-2015, 12:23
Miałem Nikkora 18-35 wersja D na D709. Budowa i jakość wykonania: dwa rozne swiaty. Moze i faktycznie to ja za duzo wymagam. Mam tez Nikkora 2.0/35 no i jak porownam obraz to... ale wiadomo zoom a stałka nie ta działka...

DrAszyr
17-12-2015, 14:14
Miałem Nikkora 18-35 wersja D na D709.

A skąd tu nagle 18-35D?... Bo D709 to literówka, ale 18-35D naprawdę istnieje, niekoniecznie 2.8... :-P

zeberek1
17-12-2015, 14:30
Ano fakt, kopnąłem woła na smartfonku. A ze o 18-35 to dlatego że założyciel wątku pytał dwa posty wyżej czy miałem do czynienia z czymś innym podobnym szerokim i do tego się to odnosiło.

kgsven
17-12-2015, 14:36
Czyli jaka wersja 18-35 naprawdę jest i wg. Ciebie teraz lepiej jest z N 20-35 D niż wcześniejszy ?

zeberek1
17-12-2015, 15:03
Jako ze dziś dostałem proszę pana tulipana :razz: więc pozwólcie że przedstawię bohatera tej dyskusji...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images76.fotosik.pl/169/dcf159778fbbdf70.jpg)

A co do porównań 18-35 vs 20-35 to myślę że wystarczyło by przytoczyć kwestię cen jakie miały te szkła w czasach nowości... I wszystko jasne. Działka amatorska vs półka profi. Ja na razie chyba faktycznie musze swoją sztukę jeszcze trochę lepiej poznać w praktyce zanim będę w stanie coś więcej o nim powiedzieć.

kgsven
17-12-2015, 17:18
To tulipana nie miałeś w zestawie, pewnie to plastik a jego wspoltowarzysz N 85 1.4D ma metalową i to mi się podoba. Tak a pro po ile dałeś za swoją sztukę?

zeberek1
17-12-2015, 17:57
Dokladną kwote mojej sztuki pozostawię dla siebie, ale tego szkła w dobrym stanie trudno jest dostać bo i rzadko się pojawia na rynku wogóle. 2tys zl wzwyż nie jest niczym dziwnym w tym przypadku.

kgsven
17-12-2015, 23:31
A orientujesz się ile kosztował dawniej jak był nowy?

zeberek1
18-12-2015, 09:30
Nowy kosztował podobno ok 1500$ a wiec jakby to na dzis przeliczal to co najmniej 6tys zł i pewnie w tamtym czasie byla to odpowiednio podobna cena a w Polsce może nawet i więcej.

kgsven
18-12-2015, 09:35
O kurka konkretna cena to i szkło PRO i chyba nie ma co porównywać do N 28, nowy 2400.
Troszkę z innej beczki, pracujesz na dwa body? Jeśli tak to jak sobie dobrałeś obiektywy.?

siwyozzman
18-12-2015, 10:38
O kurka konkretna cena to i szkło PRO i chyba nie ma co porównywać do N 28, nowy 2400.
Próba takiego porównania jest nie fair - chcesz koniecznie usprawiedliwić przed sobą chęć pozbycia się N28/1.8 i zakupu N20-35 :) Równie dobrze możesz napisać że D2x nie ma co porównywać do D750 bo ten pierwszy to PRO i kosztował kiedyś ponad drugie tyle co "zabawka" D750...
Jeżeli chcesz ładny nie zajechany egzemplarz N20-35 to rzeczywiście trzeba chwilę szukać i kilkaset złotych dołożyć po sprzedaży N28/1.8. Na FX szkło sprawdza się nieźle zwłaszcza z puszkami 12 mpix. To jednak szkło z czasów analoga a co się z tym wiąże ma trochę wad z tego wynikających. W pracy reportera za kasę zoom szerokokątny zdecydowanie lepiej się sprawdzi niż stałka. Natomiast N28/1.8 jest szkłem bardzo użytecznym - ogniskowa też fajna do repo, nie zniekształca na brzegu, szybkie, lekkie i kontrastowe... To pierwszy z obiektywów Nikona szerokokątnej serii 1.8 - być może przez to ma trochę wad wieku dziecięcego które zostały poprawione w N24 i N20. Jeżeli nie masz problemów z celnością AF to ja bym nie zmieniał ale dobrze jest mieć wtedy coś pokroju Samyanga 14/2.8 dla urozmaicenia a ze stopki wynika że masz...

kgsven
18-12-2015, 10:51
Wiesz takie porównanie to nie porównanie ja rozumiem ale też co inne jest z body wkońcu to system i z wiekiem tanieje głównie przez nowe technologie. N20-35 był i jest wersja pro z tego co czytam, n28 najnowszy to już prędzej średnia półka wyższa to N24 1.4g. Jak można zauważyć Nikon robi sprzęt dla różnych grup i ludzi o różnych predyspozycjach. Posiadam Samyanga ale on jest wykluczony z reporterki rzecz oczywista i tylko traktuje jako zabawę i najlepiej w krajobrazie.
Może i prawda że szukam na siłę preteksu na zmianę taki już jestem i najwyraźniej brakuje mi czegoś w N28. Człowiek całe życie szuka i uczy się ale jak najmniej na błędach bo to też kosztuje.

maniekk
18-12-2015, 11:15
Posiadam 20-35 i z D700 jest to bardzo dobre połączenie, nigdy nie żałowałem tego zakupu. Ogniskowe idealne do reporterki. Całkiem używalny od 2.8, przy 4 jest naprawdę dobrze. Wcale nie jest nieporęczny, z założoną odwrotnie osłoną zajmuje w torbie ciut więcej miejsca od 85 1.8G z podobnie założoną osłoną. Zresztą tą parę uważam za świetny duet.

kgsven
18-12-2015, 12:36
Próba takiego porównania jest nie fair - chcesz koniecznie usprawiedliwić przed sobą chęć pozbycia się N28/1.8 i zakupu N20-35 :) Równie dobrze możesz napisać że D2x nie ma co porównywać do D750 bo ten pierwszy to PRO i kosztował kiedyś ponad drugie tyle co "zabawka" D750...
Jeżeli chcesz ładny nie zajechany egzemplarz N20-35 to rzeczywiście trzeba chwilę szukać i kilkaset złotych dołożyć po sprzedaży N28/1.8. Na FX szkło sprawdza się nieźle zwłaszcza z puszkami 12 mpix. To jednak szkło z czasów analoga a co się z tym wiąże ma trochę wad z tego wynikających. W pracy reportera za kasę zoom szerokokątny zdecydowanie lepiej się sprawdzi niż stałka. Natomiast N28/1.8 jest szkłem bardzo użytecznym - ogniskowa też fajna do repo, nie zniekształca na brzegu, szybkie, lekkie i kontrastowe... To pierwszy z obiektywów Nikona szerokokątnej serii 1.8 - być może przez to ma trochę wad wieku dziecięcego które zostały poprawione w N24 i N20. Jeżeli nie masz problemów z celnością AF to ja bym nie zmieniał ale dobrze jest mieć wtedy coś pokroju Samyanga 14/2.8 dla urozmaicenia a ze stopki wynika że masz...
Trochę mnie zmartwiło to co napisałeś o jakiś problemach z szkła z cyfrą i tak szczerze pierwsze słyszę o tego typu problemach szczególnie że wszyscy chwalą te konkretnie szkło i też na stronach zagranicznych.

kgsven
18-12-2015, 12:38
Posiadam 20-35 i z D700 jest to bardzo dobre połączenie, nigdy nie żałowałem tego zakupu. Ogniskowe idealne do reporterki. Całkiem używalny od 2.8, przy 4 jest naprawdę dobrze. Wcale nie jest nieporęczny, z założoną odwrotnie osłoną zajmuje w torbie ciut więcej miejsca od 85 1.8G z podobnie założoną osłoną. Zresztą tą parę uważam za świetny duet.
Kolega wyżej napisał o jakiś wadach z cyfrą a tu większość jest chwalony z d700. Bądź tu mądry he.

siwyozzman
18-12-2015, 13:26
Czytaj dokładnie - cyfra FX 12 mpix sprawdza się nieźle i kolega maniekk to potwierdził. Już na D300 było znacznie gorzej a na takim D7200 to bez domknięcia przysłony bym nie polecał... Akurat na D700 sam sprawdziłem i jest ok. Zupełnie nie wiem czemu Samyanga 14 wykluczasz z reporterki? Brak AF przy tej ogniskowej nie jest wadą - oczywiście trzeba się orientować w przebiegu imprezy i używać go w odpowiednim momencie. Fotografując stałkami jesteś zmuszony do intensywniejszego myślenia, czasami się żałuje że nie używa zooma ale ostateczny efekt pozwala na znacznie większy efekt "łał" :) Proponuję kupić, sprawdzić i dopiero wtedy zdecydować co sprzedać, chyba że jesteś naprawdę niezadowolony z N28/1.8G. Szkieł przerzuciłem kilkadziesiąt, czasami byłem pewien że dane szkło lub egzemplarz mi nie pasuje, czasami miałem tak jak Ty teraz czyli nie jest źle ale może da się lepiej :) ale nie zawsze było :) i potem był żal, a jak sztuka dobra to ponowny zakup może rozczarować...

kgsven
18-12-2015, 13:36
Tak większość zauważyłem że ma go z D700 ale czy z np 16 mpx jak mój Df to uważasz że się nie sprawdzi? Z Samyangiem to lekkie obawy są może dlatego że mało z nim działam ale mimo wszystko jego dystorsja wyklucza focenie ludzi np na sali tam najlepiej pasuje coś bardzo szerokiego ale krzywusy wychodzą jak diabli. Juz jakiś czas stałki w reportażu działają u mnie także wiem o co chodzi ale w szerokości jednak wolał bym ciut uniwersalnie, stałke 85 zostawiam na portrety.

siwyozzman
18-12-2015, 13:57
Na Nikonie DF też powinno być dobrze. Dystorsja na brzegu powyżej 28 mm w zasadzie jest nieunikniona więc tego nie przeskoczysz.... Oczywiście ludzie na brzegach w Samyangu 14 wyglądają kiepsko ale można to kadrowaniem ominąć - z drugiej strony niektóre kadry z niego są nie do skopiowania czymś węższym...np. ludzie od góry - jasne że nie jest to podstawowe szkło ale mając szklarnie zaczynająca się od 28 mm warto go mieć i czasem używać...

kgsven
18-12-2015, 14:12
Na przykładowych samplach widziałem że N20-35 dystorsja jest naprawdę delikatne wręcz tj plus przy takiej ogniskowej, fizyki tez nie przeskoczysz. Przed chwilą widziałem D800 z tym zoomem gdzie body ma 36mpx nie widziałem zdjęć ale jeśli zakładają tj pewnie użyteczny. Na pewno gdzieś się by wykorzystało Samyanga w reportażu ale chyba szkoda czasu na kombinowanie a tam nie ma za wiele czasu i jednak poprzestanę na większych ogniskowych wystarczająco by było te 20mm i 28mm jak teraz jest w miarę ok.
Jak wspomniał maniekk jest to świetny duet N20-35 i N85 i jeszcze jak jest wersja 1.4D a jest :)

kgsven
18-12-2015, 15:16
Tu przykłady zdjęć N20-35 f2.8 D z D800 http://www.coolaler.com/showthread.php/301059-NIKON-%E5%94%AF%E4%B8%89%E4%B9%8B%E6%89%8B%E5%B7%A5%E7%A 0%94%E7%A3%A8%E9%9D%9E%E7%90%83%E9%9D%A2%E9%8F%A1-%E9%91%BD%E7%9F%B3%E5%BB%A3%E8%A7%92-Nikon-AF-NIKKOR-20-35mm-f-2-8D-IF

patefonik
18-12-2015, 18:14
Czy koledzy mogliby opisać na czym polega problem z 28 1.8? Jest to jeden z obiektywów, który mam na liście najbliższych zakupów więc byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Niby fajne szkło, a jakoś nikt go nie lubi. Popularność wśród fachowców praktycznie zerowa. Czego mu brakuje?

MstrG
18-12-2015, 18:40
Ja powiem za siebie: powtarzalności AF. O ile mój z bliska celował świetnie, to im dalej to było gorzej. Kupiłem 35mm f/1.8G ED i jestem zadowolony. Zamienię go tylko i wyłącznie na jaśniejszego brata, choć waga tego pierwszego bardzo mi odpowiada.
Rafał z DR5000 pamiętam, że mówił też o specyficznej płaszczyźnie ostrości w 28mm f/1.8G.

patefonik
18-12-2015, 18:46
Ta 35 to drugi kandydat. Albo jeden albo drugi. A rozważałeś 35 Tamrona? Sigmy się boję gabarytowo, jest gigantyczna. Co do tego nikona 35 to zarzucano mu brak "magii" cokolwiek by to nie znaczyło, a na tym mi bardzo zależy - jestem amatorem i pstrykam dla przyjemności...

MstrG
18-12-2015, 18:52
Jak kupowałem to nie było jeszcze Tamrona.
Do magii polecam Pentacona, Heliosa czy innego trioplana ;)

kgsven
18-12-2015, 18:56
A może by tak na temat tytułowego posta napiszecie, co nie co odbiegacie ;-)

patefonik
18-12-2015, 18:58
Przepraszam, mea culpa.

kgsven
18-12-2015, 19:14
N28 jest moim zdaniem bez wyrazu taki nijaki już to słowo padło, ogólnie jest fajny z tym że prawie go nie czuje że coś jest przymocowany do body. AF jest spoko z powtarzalnością pewnie trochę racji jest co pisze kolega MstrG ale co tam na co mi to ;) Brak mu charakteru ( taki Komorowski bym rzekł :) )i tej troszkę magi czy ducha zwał jak zwał wita o co biega :)

siwyozzman
18-12-2015, 20:49
Czy koledzy mogliby opisać na czym polega problem z 28 1.8? Jest to jeden z obiektywów, który mam na liście najbliższych zakupów więc byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Niby fajne szkło, a jakoś nikt go nie lubi. Popularność wśród fachowców praktycznie zerowa. Czego mu brakuje?
Ja uważam że niczego mu nie brakuje :) Wystarczy spojrzeć tutaj http://www.blog.radziszewski.eu/2012/05/10/nikon-28-mm-f1-8g-test/
Jest też na forum kilka wątków na temat tego obiektywu - ja ze swojego egzemplarza jestem bardzo zadowolony.

kgsven
18-12-2015, 21:20
Widziałem już ten test jeszcze przed zakupem ok rok temu. Normalnie się sprawuje jak się należy ale też bez fajerwerków.

kgsven
18-12-2015, 22:35
Ja powiem za siebie: powtarzalności AF. O ile mój z bliska celował świetnie, to im dalej to było gorzej. Kupiłem 35mm f/1.8G ED i jestem zadowolony. Zamienię go tylko i wyłącznie na jaśniejszego brata, choć waga tego pierwszego bardzo mi odpowiada.
Rafał z DR5000 pamiętam, że mówił też o specyficznej płaszczyźnie ostrości w 28mm f/1.8G.
Mógł byś przesłać linka co Rafał mówił o N28 jestem poprostu ciekaw sporo interesujących rzeczy od nich się dowiedziałem zresztą fajnie się go słucha.

MstrG
18-12-2015, 22:37
O ile mnie pamięć nie myli tutaj o tym wspomina:
Ql1p_UrCUfo

zeberek1
19-12-2015, 08:01
A ja powiem tak: nikt nikomu nie jest w stanie dać jednoznacznej rady ani odpowiedzi dobry czy nie, pasuje czy nie. Moja metoda: chce spróbowac z jakimś szkłem to je poprostu kupuję i działam. Sprawdza się to zostaje, nie pasuje to idzke dalej... A jak.sie nie szaleje i nie przepłaca przy kupnie używanego to się też i nie traci prY odsprzedaży. Nie ma się czego aż tak bać i tyle delibrować. Ja np w ten sposób odkryłem ze taka Tokina AT-X PRO II 2.6-2.8/28-70 jest bardzo dobrym a grosze kosztującym szkłem.

kgsven
19-12-2015, 10:33
Masz w sumie rację sprawdzić protestować jak nie to sruu na giełdę. Tylko osobiście mam nie tylko dylemat pod względem optycznym a czysto praktyczny jeśli był by ten obiektyw w mojej kolekcji to w pewnym sensie mam 3 o zbliżonych ogniskowych N 24-70 ekstra szkło w sumie wszystko ma co potrzeba ale ciężkie bydle jak się jeszcze myśli o pracy na dwa body, N 28 też fajnie i strasznie lekki ale ogniskowa najwyższa ze całej trójki a N20-35 szerokość w sam raz i ta uniwersalność zooma na 35 często może być użyteczny wagowo jest pośrodku z tej trójcy. Po sobie zauważyłem że lubię robić na najszerszej ogniskowej przy N24-70 pytanie czy 4 mm ma znaczenia w reportażu ślubnym czy gra warta świeczki. Wiem teraz porównuje do N24-70 bo może i odpoczatku można było dyskutować, ale 28 jest ostatnio bardziej używana bo nowsza lżejsza i pewnie dlatego taki tytuł posta.

nikoniarz
19-12-2015, 10:41
pytanie czy 4 mm ma znaczenia w reportażu ślubnym czy gra warta świeczki

To sam nie wiesz czy brakuje Ci szerokości?

kgsven
19-12-2015, 10:50
Czasem brakuje przy 28 ale przy 24 też może brakować ale tego jeszcze nie sprawdzałem bo niby jak, a te 20 to kusi.Tez gdzieś wyczytałem że przy większej szerokości widać różnice napewno bardzo znaczną niż w tele.

maniekk
19-12-2015, 11:10
Z drugiej strony 20-35 to nie jest szkło po które idzie się do sklepu. Zatem jeśli trafisz na takie w przyzwoitych pieniążkach to warto je wziąć, nie podpasuje to puścisz dalej w świat za taką samą kwotę. Ono nie tanieje, zauważyłem że nawet wręcz przeciwnie.

nikoniarz
19-12-2015, 11:11
Czasem brakuje przy 28 ale przy 24 też może brakować ale tego jeszcze nie sprawdzałem bo niby jak, a te 20 to kusi.Tez gdzieś wyczytałem że przy większej szerokości widać różnice napewno bardzo znaczną niż w tele.

Przy 20 też może brakować... Także jeśli jeśli na szerokim końcu w 24-70 brakuje Ci czasem paru mm to warto wziąć 20 mm albo i nawet coś szerszego. Chociaż widzę, że masz Sammiego 14 mm więc N20-35 byłby niegłupim wyborem, szczególnie, że ponoć w 24-70 korzystasz najczęściej z dolnego zakresu ogniskowych. Mogłoby się okazać, że 20-35 byłoby Twoim podstawowym szkłem... A co do różnic- zdecydowanie większa różnica jest na szerokich szkłach. Między 24 a 20 to znaczna różnica. A jeszcze większa jest między 20 a 16 mm.

zeberek1
25-12-2015, 10:39
Po kilkudziesięciu kadrach na D3 i D700 w różnych sytuacjach, oświetleniu i różnych motywach utwierdziłem się w przekonaniu, że to szkło (Nikkor 20-35) jest naprawdę warte wydanej gotówki. Polecam każdemu użytkownikowi z body FX szczególnie tymi starszymi nie przeładowanymi pikselami matrycami, jeśli tylko może je dostać nie zajechane i w dobrym stanie.

JK
25-12-2015, 13:53
A dlaczego nie bierzecie pod uwagę Nikkora 18-35G? Nie ma co prawda 2.8, nie ma też stałego światła, ale za to jest lekki, mały, ostry, tani i na portalach takich jak DXO ma bardzo dobre notowania. W tych tabelkach tylko nieznacznie przegrywa z kilka razy droższym Nikkorem 14-24, ale już wyprzedza też kilka razy droższego nowego Nikkora 24-70VR. Jakiś czas temu też kombinowałem, co by tu kupić z tego zakresu. Zamieniłem 20-35 na 18-35G i nie żałuję. To że nie ma f/2.8, tylko f/3.5 - f/4.5, moim zdaniem nie jest żadnym problemem. Przy takich ogniskowych i tak trudno mówić o małej GO, a wydłużenie czasu do np. 1/20" - 1/30" przy tym zakresie ogniskowych nie stanowi żadnego problemu. Moim zdaniem stałe światło było ważne wtedy, gdy nie było światłomierzy w puszkach - łatwiej było pomierzyć ekspozycję i nie wymagało to przestawiania parametrów po zmianie ogniskowej. Ale dziś, gdy światłomierz jest wbudowany w puszkę, nie ma to najmniejszego znaczenia. W zamian za to są dużo mniejsze zmiany rozkładu GO podczas zoomowania. Jak zawsze - coś za coś.

zeberek1
25-12-2015, 15:53
Każdemu wg potrzeb i uznania... N 20-35 ze swoimi 585g wagi jest naprawde zgrabnym i porecznym szkiełkiem. A z tego co widze po swoich fotkach juz przymkniety tylko do 4 daje bardzo ładny obrazek w całym zakresie ogniskowych.

barracuda
25-12-2015, 22:02
A dlaczego nie bierzecie pod uwagę Nikkora 18-35G? Nie ma co prawda 2.8, nie ma też stałego światła, ale za to jest lekki, mały, ostry, tani i na portalach takich jak DXO ma bardzo dobre notowania. W tych tabelkach tylko nieznacznie przegrywa z kilka razy droższym Nikkorem 14-24, ale już wyprzedza też kilka razy droższego nowego Nikkora 24-70VR. Jakiś czas temu też kombinowałem, co by tu kupić z tego zakresu. Zamieniłem 20-35 na 18-35G i nie żałuję. To że nie ma f/2.8, tylko f/3.5 - f/4.5, moim zdaniem nie jest żadnym problemem. Przy takich ogniskowych i tak trudno mówić o małej GO, a wydłużenie czasu do np. 1/20" - 1/30" przy tym zakresie ogniskowych nie stanowi żadnego problemu. Moim zdaniem stałe światło było ważne wtedy, gdy nie było światłomierzy w puszkach - łatwiej było pomierzyć ekspozycję i nie wymagało to przestawiania parametrów po zmianie ogniskowej. Ale dziś, gdy światłomierz jest wbudowany w puszkę, nie ma to najmniejszego znaczenia. W zamian za to są dużo mniejsze zmiany rozkładu GO podczas zoomowania. Jak zawsze - coś za coś.

Czytam Waszą dyskusję i trochę teraz nie wiem co zrobić. Mam aktualnie D700 i 35mm 1.8fx. Trochę nie wykorzystuję tej ogniskowej, do krajobrazu jest zbyt wąsko. Byłem już w zasadzie zdecydowany go sprzedać na rzecz 20-35mm, ale teraz jeszcze pod rozwagę biorę 18-35mm. Jak wypada rozdzielczość 20-35 kontra 18-35? O ile dla 18-35 łatwo znaleźć jakiś test, który to obrazuje, to już dla 20-35 nie jest to takie proste. Nie wiem teraz na co się zdecydować...?

TOP67
25-12-2015, 22:36
Byłem już w zasadzie zdecydowany go sprzedać na rzecz 20-35mm, ale teraz jeszcze pod rozwagę biorę 18-35mm. Jak wypada rozdzielczość 20-35 kontra 18-35? O ile dla 18-35 łatwo znaleźć jakiś test, który to obrazuje, to już dla 20-35 nie jest to takie proste. Nie wiem teraz na co się zdecydować...?

O którym 18-35 piszesz? Różnica jest kolosalna, zwłaszcza pod światło.

barracuda
25-12-2015, 22:38
Mam na myśli 18-35mm F/3,5-4,5G ED. Różnica na plus dla 20-35mm?

TOP67
25-12-2015, 22:48
Kolosalna różnica na plus 18-35G względem 18-35D. Ten drugi łapie bliki nawet gdy sąsiad zapali światło w piwnicy ;)

W porównaniu do 20-35D łapie dużo mniej blików, ale ma bardzo brzydki kształt gwiazdki od punktowych źródeł światła. Jest ostrzejszy, zwłaszcza w rogach, ale na D700 może to być niezauważalne.

barracuda
25-12-2015, 22:54
Kolosalna różnica na plus 18-35G względem 18-35D. Ten drugi łapie bliki nawet gdy sąsiad zapali światło w piwnicy ;)

W porównaniu do 20-35D łapie dużo mniej blików, ale ma bardzo brzydki kształt gwiazdki od punktowych źródeł światła. Jest ostrzejszy, zwłaszcza w rogach, ale na D700 może to być niezauważalne.

To który byś polecił? Cenowo wychodzi podobnie, bo nowy 18-35G to około 2500zł, tyle samo trzeba dać za używany 20-35mm. Chyba, że inny szeroki zoom w tej cenie, ale pod FX nie widzę nic ciekawego.

TOP67
25-12-2015, 23:01
Do krajobrazu zdecydowanie 18-35G, tam ważna jest ostrość na brzegach.
Do repo można się zastanawiać, jeśli ważne jest światło.

kgsven
28-12-2015, 19:43
Już jestem posiadaczem N 20-35 Moja krótka opinia to super szkło, fenomenalne AF, ta ogniskowa 20mm pasuje zobaczymy oczywiście w praktyce ale ogólnie jestem zadowolony ze szkła i dobrego egzemplarza.

Greg81
21-07-2017, 08:18
Już jestem posiadaczem N 20-35 Moja krótka opinia to super szkło, fenomenalne AF, ta ogniskowa 20mm pasuje zobaczymy oczywiście w praktyce ale ogólnie jestem zadowolony ze szkła i dobrego egzemplarza.

kgsven Napisz coś więcej o tym szkle, chętnie zobaczę jakies kadry z repo FX + 20-35

lukasz.antoniak
21-07-2017, 18:16
W watku o Japonii w turystyce fotograficznej znajdziesz praktycznie same zdjecia z tego szkla. Jesli interesuja Cie jakies RAWy to napisz na PW. AF super - szybko i w punkt, ostrosc dobra od 2.8, na brzegach troche gorzej. U mnie CA pojawia sie praktycznie tylko przy intensywnym swietle slonecznym, brak zielonych i fioletowych zafarbow na pelnym otworze (charakterystycznych dla stalek 1.8G). Praca pod swiatlo moglaby byc lepsza, spadek kontrastu. We wnetrzach przy slabym swietle sprawuje sie barrzo dobrze mino swojego wieku.

wizental
29-11-2017, 22:36
N 20-35 f 2,8 ma takie na zbyciu. Potrzebuję coś lżejszego:
https://www.olx.pl/oferta/obiektyw-nikon-nikkor-20-35-f2-8-profesjonalny-szeroki-zoom-do-fx-CID99-IDphTGf.html