PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 24 1.4 art vs nikkor 24 1.8 g

dennis8
16-12-2015, 17:21
Witam który z w\w obiektywów bardziej sie nadaje do fotografowania ludzi tzn.mniej zniekształca.W suchych testach lepiej pod względem dystorsji wypada sigma ona również lepiej radzi sobie pod swiatło a co wy polecicie.Pytanie kieruje do posiadaczy tych szkieł.

MstrG
16-12-2015, 17:33
Pytanie kieruje do posiadaczy tych szkieł.

Tzn chcesz opinię osoby co ma oba te szkła? o.O

dennis8
16-12-2015, 17:48
Tzn chcesz opinię osoby co ma oba te szkła? o.O

hehe moze by sie ktos taki znalazł.Chce opinie typu mam nikkora\sigme zniekształca\nie zniekształa w rogach , af trafia\nie trafia itd itd.

MstrG
16-12-2015, 17:52
Chyba najlepiej jak sam pójdziesz do sklepu i zrobisz po trzy zdjęcia jednym i drugim obiektywem choćby półek sklepowych.

dennis8
16-12-2015, 23:10
Chyba najlepiej jak sam pójdziesz do sklepu i zrobisz po trzy zdjęcia jednym i drugim obiektywem choćby półek sklepowych.

Idąc twoim tokiem rozumowana to forum nikoniarze czy np.canon board jest zbędne ,uwierz mi ze jezeli bym miał takowy sklep w rejonie to bym się do niego udał.Bardzo chętnie również podzielił bym sie moimi odczuciami na forum.

MstrG
17-12-2015, 11:37
OK. Zobaczymy ile dostaniesz opinii :)
Jak zniekształca który obiektyw możesz sprawdzić patrząc na wykresy i tabelki.

Jeśli jednak potrzebujesz porównać oba obiektywy w tych samych warunkach to chyba nie ma jednak innego wyjścia niż przetestowanie w sklepie. Bierzesz body, statyw, podpinasz jeden obiektyw i robisz zdjęcia na różnych przysłonach sklepowych półek z produktami/pudelkami. To samo z drugim obiektywem. W domu zobaczysz które szkło bardziej zniekształca i jest ostrzejszy w rogach. Sprawdzisz jak sobie radzą programy z korygowaniem obiektywu.
Możesz też podpytać w tematach o tych obiektywach jakie są odczucia właścicieli. Tu będą jednak subiektywne opinie, bo dla jednych będzie zniekształcał a dla innych nie ;) tak samo jak z ostrością.

I poszedłeś złym tokiem rozumowania, bo fora nie są zbędne.

dennis8
17-12-2015, 14:05
OK. Zobaczymy ile dostaniesz opinii :)
Jak zniekształca który obiektyw możesz sprawdzić patrząc na wykresy i tabelki.

Jeśli jednak potrzebujesz porównać oba obiektywy w tych samych warunkach to chyba nie ma jednak innego wyjścia niż przetestowanie w sklepie. Bierzesz body, statyw, podpinasz jeden obiektyw i robisz zdjęcia na różnych przysłonach sklepowych półek z produktami/pudelkami. To samo z drugim obiektywem. W domu zobaczysz które szkło bardziej zniekształca i jest ostrzejszy w rogach. Sprawdzisz jak sobie radzą programy z korygowaniem obiektywu.
Możesz też podpytać w tematach o tych obiektywach jakie są odczucia właścicieli. Tu będą jednak subiektywne opinie, bo dla jednych będzie zniekształcał a dla innych nie ;) tak samo jak z ostrością.

I poszedłeś złym tokiem rozumowania, bo fora nie są zbędne.

Półki sklepowe to jednak nie twarze ludzi, nie jest to chyba dobry pomysł gdyż taką półke czy karton łatwiej skorygować w postprocesie niż twarz ludzką.Testy ,tabelki równiez mnie nie przekonują

wulisu
17-12-2015, 14:50
Ja również bym zobaczył takie porównanie obu szkieł kogoś w praktycznym wymiarze , a nie zestawieniu tabelek i testów.
Sam jestem na etapie kupna 35 i mam dylemat na które się zdecydować, nawet rozważam 35 1.8 DX na początek, bo głownie do focenia ludzi biorąc pod uwagę możliwość korekty winietowania w programie jest do zaakceptowania .

dennis8
17-12-2015, 15:32
Ja również bym zobaczył takie porównanie obu szkieł kogoś w praktycznym wymiarze , a nie zestawieniu tabelek i testów.
Sam jestem na etapie kupna 35 i mam dylemat na które się zdecydować, nawet rozważam 35 1.8 DX na początek, bo głownie do focenia ludzi biorąc pod uwagę możliwość korekty winietowania w programie jest do zaakceptowania .

Tej dx nie miałem miałem Fx tą nową i polecam ,miałem również 35 f2d ta też jest niczego sobie daje taki specyficzny - analogowy - obrazek.Jednak 35 to nie moja ogniskowa.

qciek
03-03-2016, 22:56
Odswiezam temat / stoje przed wyborem akurat - moze nie tylko ja?:) porownywal ktos moze oba te szkla?

dammiz
11-03-2016, 22:40
Nikkora 24 miałem w wersji 2.8D i był dramatycznie zły... może to tylko mój egzemplarz. Potem z szerokich szkieł do ludzi przerobiłem Nikkora 20 2.8D (już lepiej, acz bardzo miękkie rogi na f/2.8), Sigma 20 1.8 (jakoś mi nie przypasowała, ale sam nie wiem czemu) i znów Nikkor 20 2.8D. Używałem wszystkich ich w ostateczności - kiedy nic węższego (35mm) nie dawało rady. Miałem już Sigmę 35 ART, którą uwielbiam, więc w końcu kupiłem na próbę Sigmę 24 ART... i znów bomba! Jest prześwietna. Ostra, plastyczna, świetne kolory. Uwielbiam nią fotografować ludzi we wnętrzach. Polecam!

aldam
09-08-2016, 19:52
Podpinam sie pod wątek
Czy ktoś porównywał te szkła ?

david555
09-08-2016, 20:36
Porównać, obadać:

http://www.dxomark.com/Lenses/Sigma/Sigma-24mm-F14-DG-HSM-A-Nikon-mounted-on-Nikon-D750---Measurements__975
http://www.dxomark.com/Lenses/Nikon/Nikon-AF-S-NIKKOR-24mm-F18G-ED-mounted-on-Nikon-D750---Measurements__975

popi
09-08-2016, 22:20
Koledzy, a patrzycie (prócz ostrości, dystorsji, itepe) czasem na bokeh?

Jak dla mnie (subiektywnie):
- sigma (prawie każda) daje w tle ciapy/papkę,
- nikkor (nie każdy ale w/w tak) lekko nerwowy krem.

Ktoś wcześniej wspomniał 35/1.8G: osobiście tak brzydkiego bokeh już dawno nie widziałem.

PS. Świadomie pomijam ceny w/w szkieł.

kurczeblade
10-08-2016, 09:32
@dennis8 widzę że chodzi Ci głównie o fotografowanie ślubów. Nie mam Nikkora 24 1.8 ale mam Sigme 24 1.4 art którą bardzo często fotografuję, głównie śluby. Jeśli chodzi o dystorsje to jak na 24mm jest mała - przy przy fotografowaniu ludzi nie ma aż takich dużych zniekształceń, nawet jeśli chodzi o brzegi. W sklepie porównywałem bezpośrednio oba obiektywy Nikkora i Sigme, moim zdaniem Nikkor ma większą dystorsje. Sigma ma światło F1.4 - i na tej przysłonie jest bardzo ostro, kontrastowo i nie ma dokuczliwych aberracji chromatycznej, jak to często bywa przy jasnych szkłach. Też można blisko ostrzyć od obiektu, w połączeniu z tą ogniskową i jasnością 1.4 można robić bardzo ciekawe efekty, przykładowo fotografując detale na weselu. Winieta jak to w jasnych szkłach ... nie przeszkadza mi, wręcz przeciwnie, często dodaje klimatu przy takiej ogniskowej. Winietę też można z łatwością zlikwidować w postprodukcji. Sigma 24 1.4 pod względem szybkości AF'u jest wystarczająco dobra, żeby pozwolić sobie łapać szybkie akcje na weselu, w dodatku to bardzo celne szkiełko - trudniej się ostrzy 35mm 1.4 art.

Koledzy, a patrzycie (prócz ostrości, dystorsji, itepe) czasem na bokeh?

Jak dla mnie (subiektywnie):
- sigma (prawie każda) daje w tle ciapy/papkę,
- nikkor (nie każdy ale w/w tak) lekko nerwowy krem.

Ktoś wcześniej wspomniał 35/1.8G: osobiście tak brzydkiego bokeh już dawno nie widziałem.

Dlatego ja tego Nikkora sprzedałem. Bokeh, generalnie obrazek z tego szkła był taki bez wyrazu.
Bokeh w Sigmach Art, jest bardzo fajny moim zdaniem, szczególnie dobrze to wygląda przy fotografowaniu ludzi/repo.

aldam
10-08-2016, 11:07
Jakieś widoczki / krajobraz/ architektura robiłes ta sigmą (mam na mysli takie uniwersalne wakacyjne kadry)?
Z testów wynika że nikon 24 1.8 jest ostrzejszy na brzegach w porównaniu do S24.

popi
10-08-2016, 15:57
[...]Bokeh w Sigmach Art, jest bardzo fajny moim zdaniem, szczególnie dobrze to wygląda przy fotografowaniu ludzi/repo.

Jesteś praktykiem więc wiesz co piszesz; pod kątem repo dobrze wypada też Tami VC (choć światło zaczyna się od 1.8 to jednak producent nie poskąpił listków przysłony i wpakował ich 9).

kurczeblade
10-08-2016, 16:18
Nie robię widoczków, kto by się przejmował przy takich mikro różnicach, robiąc wakacyjne zdjęcia :) poza tym widoczki to chyba raczej przy większych przysłonach...

@popi nie znam tamrona, w dodatku bardzo mało zdjęć w sieci z tego szkła "dobrych"