Zobacz pełną wersję : FX do kotleta.
22gavin22
16-12-2015, 15:46
Panowie / Panie które body wg Was będzie najlepsze pod względem kotleta, obecnie sprzęt jak w stopce natomiast drugie body główne lub zastępcze D800? D3? D610? D600? tak jak wyżej pisałem (). D600 super cena (używki)dożywotnia gwarancja, D610-wg mnie proporcje cena i jakość idą w parze, d800 super sprzęt, lecz ogromne pliki ) Zaznaczę, że nie żyje z fotografii lecz czasami wykonuję zlecenia dla zaprzyjaźnionej firmy dlatego budżet to ok 5000zł
trixiglk
16-12-2015, 15:59
Najlepsze będzie D5 obowiązkowo z Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8E ED VR. Tylko tym da się zrobić dobre zdjęcia.
A tak na poważnie skoro w stopce masz D610 to napisz czego Ci w nim brakuje na tych zleceniach. Może wtedy ktoś pomoże. Bo jeśli szukasz drugiego body a na normalnie pracujesz jednym to starczy Ci każda nowsza puszka. Może nawet lepiej/taniej byłoby ją wypożyczać.
22gavin22
16-12-2015, 16:07
Pracuje na 1 ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby pracować na 2 i myśle ze drugie d6x0 będzie najlepszym rozwiązaniem bo materiał będzie identyczny. Rozważyłbym d750 ale cena przewyższa mój budżet. Co do d610 wszystko ok, jedynie af mógłby być pewniejszy dlatego myślałem o d800
Maciek N
16-12-2015, 16:18
dobrze myślałeś. Ja bym kupił d800. Piszę ponieważ pracowałem nim 2 lata. Lepsze kolory, większa szczegółowość, lepszy AF. Co do wielkości plików to wystarczy ustawić 12bit. i rawy wychodzą niespełna 30mb. To już przecież do przyjęcia. Jak trafisz dobry model (niestety było sporo wadliwych) to będziesz zachwycony:)
trixiglk
16-12-2015, 16:18
Kotlet to nie działania wojenne. Młodzi normalnie nie przemieszczają się z prędkością rakiet balistycznych. Dlatego z reguły D610 spokojnie starcza ze swoim "fatalnym/słabym" AF'em. Skoro starcza D610 a D750 przekracza budżet to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli jednak z tyłu głowy nadal kołacze się d800 to wypożycz go na jedno zlecenie i zobacz w boju czy warto dołożyć do niego kasy.
madebyzosiek
16-12-2015, 16:35
Zrób trzy zlecenia i dokup D750 jak chcesz się rozwijać ;-)
22gavin22
16-12-2015, 17:21
D800 to nie jest ogromna różnica w cenie bo w granicach 5300 można kupić używkę od sprawdzonego sprzedawcy. D750 cena w granicach 7000 a na forum co chwile jakiś wątek o jego wadliwości... Jak zauważyliście nie taki łatwy wybor[emoji1] 3 osoby się wypowiedziały i każdy ma innego faworyta[emoji3]
D800 to nie jest ogromna różnica w cenie bo w granicach 5300 można kupić używkę od sprawdzonego sprzedawcy. D750 cena w granicach 7000 a na forum co chwile jakiś wątek o jego wadliwości... Jak zauważyliście nie taki łatwy wybor[emoji1] 3 osoby się wypowiedziały i każdy ma innego faworyta[emoji3]
Jedyny wątek jaki widzę, to problemy z kolorami u byłych użytkowników D700. Za to D800 ma nierozwiązany problem poruszonych zdjęć oraz rozjeżdżający się AF.
madebyzosiek
16-12-2015, 17:54
Jak pisze Top67, D800 to wcale takim świętoszkiem nie jest [emoji6]
Ja miałem D800 i byłem w pełni zadowolony, choć fakt, że trzeba było dbać o troszkę krótsze czasy. Z AF nie miałem problemów. Przez złą opinie można je kupić używane w rewelacyjnej cenie.
Jeżeli używasz D6xx i nie przeszkadza Ci jego klawiszologia, zabawkowy rozmiar, etc. to moim zdaniem D750 będzie najlepszym wyborem, do którego warto dozbierać.
Kotlet to nie działania wojenne. Młodzi normalnie nie przemieszczają się z prędkością rakiet balistycznych. Dlatego z reguły D610 spokojnie starcza ze swoim "fatalnym/słabym" AF'em.
Są kotlety i kotlety... Z resztą sam napisałeś "z reguły". Jednemu wystarczy, innemu nie. Jeżeli się na sprzęcie zarabia, to moim zdaniem 750 jest wart dołożenia, bo i różnica cenowa zawrotna nie jest.
22gavin22
16-12-2015, 18:21
Myśle ze każdy z kandydatów ma coś sobie do zarzucenia d800 duże pliki i poruszone foty, d750 problem z kolorami, d610 słabszy af
Maciek N
17-12-2015, 00:47
D800 nie ma poruszonych fot! Wymaga trochę krótszych czasów i tyle. AF rozjeżdża się tylko w niektórych egzemplarzach, a regulacja to kwota około 100 zł. 30mb to nie jest duży plik dla współczesnych komputerów. Przesadzacie z tymi wadami D800. Gdybym robił tylko zdjęcia (bez filmów) to nie przesiadał bym się na D750. W mojej ocenie D800 to świetna puszka która sprawdza się lepiej na ślubach niż D610 czy D750. Ocena oczywiście subiektywna.
Jeżeli używasz D6xx i nie przeszkadza Ci jego klawiszologia, zabawkowy rozmiar, etc. to moim zdaniem D750 będzie najlepszym wyborem, do którego warto dozbierać.
Khem, D750 ma dokładnie taką samą klawiszologię jak D6x0. Rozmiar też jest identyczny. http://camerasize.com/compare/#486,567. Różni się tym że ma inaczej wyprofilowany grip.
I nie wiem szczerze mówiąc co Wy chcecie od AFu w D610. Moja 610 łapała ostrość na latających gawronach w parku przy 200mm 1/200, ISO 5000, f2.8. Bez problemu ustawiła ostrość w pokoju w którym jedynymi źródłami światła była świeczka na torcie i monitor gdzieś z boku, tak złe warunki, że to ja lekko fotę poruszyłem. Póki ja się nie ruszam i obiekt nie ucieka mi poza pola AF to wszystko wychodzi świetnie. Naprawdę musi być ciemno jak cholera, żeby zaczęły się problemy. Właśnie sprawdziłem - 1/10s, ISO 12800, f2.8 - ciemny przedmiot na szarym tle - chwilę szukał, ale ustawił ostrość. W tym samym miejscu ostrząc na nieco bardziej kontrastową rzecz poszło już dużo sprawniej.
14 bitowe rawy z 610 też mają ~30MB, to samo z D750.
Coś czuję, że zrobiła się moda na szukanie wad w nikonowskich puszkach..
"Zabawkowy rozmiar", no chyba kolega trochę przesadził.
Ja mam spore łapy, na szczęście nie za długie palce, takie bochenki chleba mam :-) i uchwyt mi pasuje, nawet chyba nie będę gripa kupował. Klawiszologia hmm, taka sama jak w d90, no prawie taka sama.
Nie wiem po kiego grzyba +/-
zamienili. Myli mi się strasznie :-)
madebyzosiek
17-12-2015, 08:56
Nie wiem po kiego grzyba +/-
zamienili. Myli mi się strasznie :-)
To się ustawia, poszukaj dobrze w menu [emoji1]
Chodzi o powiększanie zdjęć, pomniejszenie zdjęć w podglądzie. Tego zamienić nie można.
Panowie / Panie które body wg Was będzie najlepsze pod względem kotleta, obecnie sprzęt jak w stopce natomiast drugie body główne lub zastępcze D800? D3? D610? D600? Ewidentnie najlepsze będzie body, którego tu nie wymieniłeś - D750 (jeśli sie pomnie D4s - cena). Tańszy i dla ciebie lepszy od D800/810. krytyków D750 body nie słuchaj - krytykują jedynie ci przywykli do koloru z D700. Ale ty nie masz nawyków z D700, tylko z D610, więc nie masz problemu. AF na ślubach jest sprawą nie do przecenienia, a tu D750 wygrywa. Wielkość plików - optymalna (albo i nawet za duża). Nikon D5 będzie miał 20 Mpx.
madebyzosiek
17-12-2015, 13:16
Chodzi o powiększanie zdjęć, pomniejszenie zdjęć w podglądzie. Tego zamienić nie można.
A no to fakt [emoji1]
Khem, D750 ma dokładnie taką samą klawiszologię jak D6x0. Rozmiar też jest identyczny.
No przecież dokładnie o to mi chodzi.
I nie wiem szczerze mówiąc co Wy chcecie od AFu w D610.
Miałem tą puszę w rękach bardzo krótko, więc to tylko pierwsze odczucie, ale większe zaufanie miałem do AF w D300s, mimo tego, że swoje lata już ma i nie ma wszystkich bajerów.
"Zabawkowy rozmiar", no chyba kolega trochę przesadził.
To było tak trochę żartobliwie - jest całe 7mm węższy od D300s! Mi on do ręki nie pasował, ale przyzwyczajenie drugą naturą człowieka...
krytyków D750 body nie słuchaj - krytykują jedynie ci przywykli do koloru z D700
No i gdzie jest AF ON ja się pytam?!
A może być gdzie chcesz:-)
Można go pod trzy przyciski przypisać.
Ale ja chcę go tam gdzie w D300/D700 :P
Nauczyłem się pracować z AF-ON i bez niego jak bez ręki - jeden z powodów które wykluczają D750 z mojej perspektywy. Moim zdaniem dla osoby która pracuje z D6xx i jest z niego zadowolona, D750 jest w tej chwili idealnym kompromisem cenowym ( jak wcześniej zostało wspomniane, koszt D4s dyskwalifikuje go z tej dyskusji ), jeżeli sprzęt ma na siebie zarabiać.
D800 bym odrzucił ze względu na FPS i różne mniej czy bardziej znaczące problemy, np. z poruszonymi zdjęciami, AF, etc. Albo dla tego, że jest D810. Za to D810 w porównaniu do D750 jest... większy, cięższy, wolniejszy ( FPS ), wypluwający większe pliki i znacznie droższy. Ale! Ma AF-ON ;)Świetna puszka, ale tutaj po prostu nie pasuje.
Jak ktoś ma d600 i jest zadowolony, to po co mu d750?
nikoniarz
19-12-2015, 14:56
Nie faworyzował bym tak przesadnie FPS'ów w D750... D750 w ciągu dwóch sekund strzela 13-14 klatek, D610 13, a D600 12 (za tym co podają na optycznych). Jeśli dla kogoś ten 1-2 FPS'y w ciągu 2 sekund to być lub nie być, to ja osobiście nie wiem co powiedzieć :D
Dla tego też napisałem, 0.5 FPS. Jest to jakaś różnica na korzyść, a że nie duża to inna sprawa. AF jest kluczową różnicą. No i ekranik.
Nie wiele tych różnic.
Przetestowałeś ten af, w obu puszkach, że tak autorytatywnie twierdzisz, że taki bardzo dużo lepszy?
Mało jeszcze fociłem d600 ale sprawdziłem w bardzo ciemnym pokoju i af na centralnym łapał ostrość w ułamku sekundy. Co można chcieć więcej dla amatora....
Ps.
Ja na ten przykład zamiast ekraniku jako plus, widzę wąski wyświetlacz górny, jako minus.
Dlatego celowo zapytałem, dlaczego "zadowolony" posiadacz d600 miał by go wymieniać na d750?
Bo taki niezadowolony, to znajdzie 100 powodów :-)
Nie, nie testowałem go wystarczająco dużo, ani w wystarczająco ciężkich warunkach, ale opieram się na informacjach z pierwszej ręki, od osoby która zrobiła zamianę D610 -> D750 właśnie ze względu na AF ( również robi kotlety, koncerty, imprezy ).
Moje testowanie AF w D750 skończyło się na tym, że nie znalazłem AF-ON. W ocenie AF nie chodzi tylko o trafianie przy statycznych scenach, ale też o śledzenie, AF na obiektach w ruchu w zmiennych warunkach oświetleniowych.
DaroD300S
28-12-2015, 09:54
Panowie / Panie które body wg Was będzie najlepsze pod względem kotleta, obecnie sprzęt jak w stopce natomiast drugie body główne lub zastępcze D800? D3? D610? D600? tak jak wyżej pisałem (). D600 super cena (używki)dożywotnia gwarancja, D610-wg mnie proporcje cena i jakość idą w parze, d800 super sprzęt, lecz ogromne pliki ) Zaznaczę, że nie żyje z fotografii lecz czasami wykonuję zlecenia dla zaprzyjaźnionej firmy dlatego budżet to ok 5000zł
Do kotletów najczęściej używa się noża i widelca. Współczuję ludziom, którzy zatrudniają "kotleciarzy"
22gavin22
28-12-2015, 09:57
Hehe widzę ze Koledze się coś humor wyostrzył po Świętach [emoji3]
DaroD300S
28-12-2015, 10:03
Hehe widzę ze Koledze się coś humor wyostrzył po Świętach [emoji3]
Dopiero wstałem od stołu, więc nie załapałem, że to o ślubach :)
marcin szyszkowski
28-12-2015, 11:56
Nie, nie testowałem go wystarczająco dużo, ani w wystarczająco ciężkich warunkach, ale opieram się na informacjach z pierwszej ręki, od osoby która zrobiła zamianę D610 -> D750 właśnie ze względu na AF ( również robi kotlety, koncerty, imprezy ).
Moje testowanie AF w D750 skończyło się na tym, że nie znalazłem AF-ON. W ocenie AF nie chodzi tylko o trafianie przy statycznych scenach, ale też o śledzenie, AF na obiektach w ruchu w zmiennych warunkach oświetleniowych.
W D750 jest przycisk AE-L - do którego przypisujesz funkcję AF-ON. Myślę, że to rozwiązuje Twój problem (mój rozwiązało)
Ja natomiast zastanawiam się nad tym czy kupić 2xd750 czy 2xd800. Poprzednie puszki (d800) musiałem sprzedać - zawiła historia. Mam do nich jeszcze oryginalne gripy, zatem najlepiej byłoby dokupić 2xd800, ale średnio mi się widzi płacić po 6000 za aparat z przebiegiem ~50K, gdy mogę mieć mowy z gwarancją, ponoć pewniejszym AF. Od razu uprzedzam, że na 2xd810 mnie nie stać w chwili obecnej:(
Jakie rozwiązanie sugerujecie?
Fotografuję głównie śluby, ale do 10 razy wchodzę również do studia na zdjęcia modowe, tyle, że zdjęć do formatu B0 nie powiększam więc problemu jako takiego nie ma z matrycą 24mp, z resztą i tak pewnie by nie było.
U mnie jest niestety zauważalna w studiu różnica w ostrości obrazka między D810 a D750 (pomijam rozdzielczość). D750 ma chyba inny filtr na matrycy niż miał D610 lub lekką tendencję do mikro poruszeń, D810 jest dużo pewniejszy. Proponowałbym zestaw D810 + D750 jeśli finanse pozwolą ;)
marcin szyszkowski
28-12-2015, 14:01
U mnie jest niestety zauważalna w studiu różnica w ostrości obrazka między D810 a D750 (pomijam rozdzielczość). D750 ma chyba inny filtr na matrycy niż miał D610 lub lekką tendencję do mikro poruszeń, D810 jest dużo pewniejszy. Proponowałbym zestaw D810 + D750 jeśli finanse pozwolą ;)
Trochę dziwi mnie Twoja opinia o AF - wszyscy twierdzą, że AF w d750 jest najlepszy z w/w puszek.
Dla mnie to trochę problematyczne, gdyż pracuję na dwa body jednocześnie. Jeżeli bym się zdecydował na dwa różne, to wybrałbym d810 i d800 używane nawet z dużym przebiegiem. Inne rozwiązanie to same kłopoty.
Trochę dziwi mnie Twoja opinia o AF - wszyscy twierdzą, że AF w d750 jest najlepszy z w/w puszek.
W którym miejscu jest tam coś wspomniane o AF?
.Dla mnie to trochę problematyczne, gdyż pracuję na dwa body jednocześnie. Jeżeli bym się zdecydował na dwa różne, to wybrałbym d810 i d800 używane nawet z dużym przebiegiem. Inne rozwiązanie to same kłopoty.Ja bym wybrał 2xD750, nawet gdyby D810 były w tej samej cenie co D750. Albo bym polegał na jednym D4 - D3s (uzywki z małym przebiegiem) mając cokolwiek na zapas w razie awarii.
caliber50
28-12-2015, 14:38
To może ja wyrażę swoją opinię. Robiłem do tej pory dwa wesela zestawem D610 + Nikkor 24-70 f/2.8 i w obu przypadkach właśnie w ciemnym kościele czy też sali miałem sporo zdjęć nie trafionych.
Próbowałem różne ustawienia AF ale nic to nie pomagało. Być może coś robiłem źle bo na razie to tak naprawdę uczę fotografii ślubnej i chodzę jako drugi fotograf za friko, ale podejrzewam że to kwestia słabego AF w D610 (bo szkło raczej znane z dobrego af-u) i z tego też powodu będę w najbliższym czasie zmieniał na D750.
@up: Jakiego trybu AF używałeś w D610?
Bo patrząc na to co piszesz to zmiana na D750 nie podniesie zbytnio ilości trafionych zdjęć.
marcin szyszkowski
28-12-2015, 14:58
W którym miejscu jest tam coś wspomniane o AF?
Tak, to moja zła interpretacja - być może rzeczywiście jest to kwestia filtra AA.
Nie mniej jednak, tak jak pisałem, nie robię wydruków w formacie B0 i nie oglądam ich z odległości 10 cm więc dla mnie to znaczenia nie ma.
Ja bym wybrał 2xD750, nawet gdyby D810 były w tej samej cenie co D750. Albo bym polegał na jednym D4 - D3s (uzywki z małym przebiegiem) mając cokolwiek na zapas w razie awarii.
Jacek - dlaczego taka opinia? możesz rozwinąć to jakoś?
Do tej pory używałem d800 z gripami i było ok jeżeli chodzi o komfort pracy. Nie dawno wziąłem do ręki d750 bez gripa, bo innej opcji nie było i powiem szczerze, trochę się przestraszyłem (mam duże dłonie). Czułem się, jak bym wziął do ręki body z niższego segmentu.
Małe to takie, cienkie. Być może z gripem sytuacja się poprawi. Przed zakupem wezmę sobie body na testy z NPS. Zobaczymy jak się z tym pracuje.
Na temat obrazka wypowiadać się nie mogę. Jedyne o czym słyszałem, to problemy z AF w świetle żarowym, ale to test na Optycznych. Ile w tym prawdy?
Do tej pory używałem d800 z gripami i było ok jeżeli chodzi o komfort pracy. Nie dawno wziąłem do ręki d750 bez gripa, bo innej opcji nie było i powiem szczerze, trochę się przestraszyłem (mam duże dłonie). Czułem się, jak bym wziął do ręki body z niższego segmentu.
Małe to takie, cienkie. Być może z gripem sytuacja się poprawi. Przed zakupem wezmę sobie body na testy z NPS. Zobaczymy jak się z tym pracuje.Wg bardzo wielu opinii D750 się trzyma najlepiej, bo ma głęboki uchwyt. W dodatku jak możesz porównywać uchwyt dwóch body, gdy jedno ma grip a drugie nie? To mocno zmienia sprawę.
Ja właściwie nie przywiązuję żadnej wagi do tego jak się trzyma body. Dla mnie liczą się inne cechy, parametry.
caliber50
28-12-2015, 16:23
@up: Jakiego trybu AF używałeś w D610?
Bo patrząc na to co piszesz to zmiana na D750 nie podniesie zbytnio ilości trafionych zdjęć.
AF-S przy statycznych scenach, np. gdy młodzi siedzą w kościele, oraz AF-C z ustawionym priorytetem ostrości (komunia), wszystko na centralnym punkcie. Jeśli inaczej ustawiasz to chętnie przyjmę poradę.
Sensowne ustawienia.
Napisałeś "Próbowałem różne ustawienia AF ale nic to nie pomagało.", brzmiało to jak byś trochę na ślepo wybierał tryby AFu. W dobrym świetle puszka trafia? Obiektyw jest poprawnie skalibrowany?
Bo szczerze mówiąc, po doświadczeniach jakie mam z moim D610 (w prawdzie nie foty ślubne, ale całkiem sporo rodzinnych w kiepskim oświetleniu, typu dwie stojące lampy w dużym pokoju), nie chce mi się wierzyć że są problemy z ostrością w kościele, nawet ciemnym.
marcin szyszkowski
28-12-2015, 17:19
Wg bardzo wielu opinii D750 się trzyma najlepiej, bo ma głęboki uchwyt. W dodatku jak możesz porównywać uchwyt dwóch body, gdy jedno ma grip a drugie nie? To mocno zmienia sprawę.
Ja właściwie nie przywiązuję żadnej wagi do tego jak się trzyma body. Dla mnie liczą się inne cechy, parametry.
No, porównywać nie mogę, ale bez gripa D800 trzymało mi się wygodniej niż d750, gdyż D800 był po prostu większy
Z istotnych parametrów, to jedynie wyższe iso w D750 i szybszy AF. Reszta dla mnie bez znaczenia.
Minusem natomiast mogą być: problem z AF d750 przy świetle żarowym - (nie potwierdzone); problem z kompatybilnością z wyzwalaczami Pixel king PRO - kilka osób ma problem a kilku osobom działa więc nie wiem jak w końcu z tym jest.
Moim zdaniem na niekorzyść D750 przemawia również gorsza ergonomia niż w d800, ale do wszystkiego będzie można się przyzwyczaić zapewne.
nikoniarz
28-12-2015, 17:31
Kwestia trzymania to przede wszystkim wielkość dłoni- D750 lepiej leży "długopalczastym", D800 "szerokołapnym" :D
hostman22
28-12-2015, 20:49
na zachodzie cześć kotleciarzy żywa df'a, zastanawia mnie czemu w Polsce jest skreślany z automatu? (chociaż przynajmniej jeden użytkownik na forum sobie go chwali).
@up: Bo AF z D600. A to podobno nie trafia ostrością nawet w dzień ;)
Hm, chciałem napisać o różnicy w cenie między takim df a D750. Ale tej różnicy prawie nie ma z tego co widzę. Mówię o normalnych sklepach, nie o wynalazkach typu valuebasket.
Dołączam sie, czemu Df jest skreślany w foto ślubnym?
marcin szyszkowski
28-12-2015, 22:50
Bo ludzie by się bali, że analogiem robisz i dostaną zdjęcia w ilości 72 szt, a to w dzisiejszych czasach nie przejdzie.
Trochę offtopic się robi.
Zatem wracając do tematu, skłaniam się ku 2xd750, ale nadal nie rozwiałem wątpliwości w temacie problemów z AF w świetle żarowym - na optycznych pojawił się wątek, że jest z tym problem, pojawia się FF.
Jak wygląda temat zamienników orginalnego gripa? Czy to działa ? widziałem informacje, że samoczynnie rozładowują się w nich baterie, prawda to? Cena oryginalnych to jakiś dowcip - jeszcze droższe niż do D800/d810
No i zagadka kolejna - wyzwalacze Pixel King PRO - sprawdzałem przed chwilą, mają identyczny rozstaw pinów jak lampa SB910, zastanawiam się, dla czego mogą być z nimi problemy?
W D750 jest przycisk AE-L - do którego przypisujesz funkcję AF-ON. Myślę, że to rozwiązuje Twój problem (mój rozwiązało)
Wiem, że jest taka możliwość, ale umiejscowienie AE-L jest dla mnie suboptymalne w stosunku do tego co mam na D300s. Mówi się, że przyzwyczajenie to druga natura. Z pewnymi rzeczami ciężko wygrać.
hostman22
29-12-2015, 17:39
akurat przycisk af-on zmieniał swoje położenie w różnych modelach w f100, f6, d2x i d3/d4 co najciekawsze w puszkach jednocyfrowych przycisk jest jeden i usytułowany jest pomiędzy AE a AF w d800 ;)
Co do AF to opinia jest jedna d750 ma chyba najlepszy (są głosy że jakby nikon połączył matrycę z df, a af z d750 to byłby kolejny kultowy sprzęt). Zawsze możesz w kingu czy w youngnuo włączyć wspomaganie af i problem zniknie (tutaj bardziej problematyczne są szkła niż sam moduł af). Sprawa ostatnia z nieoryginalnych gripów się wyleczyłem, ale to każdy musi przeżyć sam ;)
irass makro fotografie
29-12-2015, 19:44
Jeśli chodzi o gripa to kupiłem Newell MB-D16 do D750 i sobie go chwalę :) Bałem się wspomnianych przez ludzi na forum samoczynnych rozładowań ale nic takowego u mnie nie występuje :)
Praca AF mnie zachwyca w D750 :) Jakiś czas temu robiłem zdjęcia na spektaklu gdzie było bardzo mało światła. AF mnie nie zawiódł :) Miałem również ze sobą Nikona D7100 ale on praktycznie w tych warunkach sobie nie radził.
Nikon D750 + Nikkor 35mm f/1.8G ED / ISO 8000 / F1.8 :).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/2ugkmyo-1.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/2ugkmyo.jpg)
Nikon D750 + Nikkor 35mm f/1.8G ED / ISO 8000 / F1.8 :).
Pytanie po co czas 1/800? Chyba aż tak ciemno nie było.
irass makro fotografie
29-12-2015, 20:33
TOP67 było było ciemno :) A to dziwne bo na focie obok jest 1/80s :) W każdym razie kij z exifami jedno wiem, że D750 zabija w takich warunkach D7100 :)
pozdrawiam.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/10hnm8y-1.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/10hnm8y.jpg)
tomisiek
29-12-2015, 21:17
Zdjęcia można zrobić wszytkim ;) ale czym masz większy budżet tym możesz sobie powybrzydzac.
Robiłem d3, d3s potem d600 i w końcu d750. Przeskok z d3s na d600 był bolesny. Nagle okazało się ze AF może mieć problemy w sali gdzie d3s nawet się nie zajaknal.
D600 to bardzo dobry sprzęt. Z wadami: AF i ergonomia. I z plusami: matryca i auto wb (przy mieszanym świetle dawał lepszy rezultat niż d3s - w mojej ocenie). D750 usunął wady d600 - trzyma się lepiej a AF jest bardzo dobry (ale nie mam porównania do d4 czy d4s). Do d800 nie mam porównania, ale jak miałem okazję potrzebach to sprzęt zacny. Dla mnie bardzo ważnym argumentem była wielkość puszki. A konkretnie wysokość. D800 jest duże. A ja poza ślubach wykorzystuje sprzęt do innych celów. W których mniejsze i bardziej niepozorne jest lepsze.grup do d750 znacznie poprawia prace (z ciężkim zoomem typu 14-24 i lampa). W d750 raczej po ostatniej poprawce softu załatwione problem wieszania. Mi się nie zawiesił ani razu (wcześniej raz na 1000 - 1500 zdjec).
Wnioski musisz wysunąć sam. Ale ja na dzień dzisiejszy nie wchodził bym w d600 (610) tylko jednak d750. ;)
22gavin22
29-12-2015, 22:31
I pewnie mnie przekonaliście [emoji3] będzie D750 a d610 zostanie w torbie lub będzie praca na dwa body gdyż materiał będzie bardzo zbliżony [emoji3]
tomisiek
29-12-2015, 23:34
Zdrowo znoś ;)
22gavin22
05-01-2016, 15:39
Moi drodzy, skoro wybór już padł na d750 to doradźcie gdzie go można kupić najtaniej ? Z tego co zauważyłem jeżeli chodzi o nowy korpus to w sklepach, gdzie jest cash back cena nie jest niższa jak 7488 pln. Może ktoś z Wac coś wie gdzie można kupić taniej?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=268492