PDA

Zobacz pełną wersję : Oprawa zdjęcia w ramę

Adamtkd
15-12-2015, 13:55
Cześć!
Szukam technik oprawy dużych zdjęć w ramę. Potrzebuję oprawić zdjęcie 150x45 (ramę, hdf i plexę już mam).. Chodzi mi o to, żeby zdjęcie w środku nie falowało się. Jak zespolić ze sobą ramę i hdf? Czy są jakieś specjalne zaciski których mógłbym użyć?

RobertMiernik
15-12-2015, 13:58
To zdjęcie to wydruk jest? Przypuszczam, że tak bo jeśli się fałduje znaczy, że na cienkim papierze jest. Jeśli tak, to podklej i będzie się trzymało.
Wystarczy parę kawałków dobrej taśmy dwustronnej nie musisz klejem smarować

Adamtkd
15-12-2015, 14:13
A jak zrobić żeby to się wszystko kupy trzymało? Rama z plexi i hdfem. Gwoździki małe powbijać jako ograniczniki?

RobertMiernik
15-12-2015, 14:15
Rama powinna mieć miejsce na osadzenie tyłu, skąd tą ramę masz?
w ogóle to bez zdjęć to ciężko

Wujot
16-12-2015, 13:35
To zdjęcie to wydruk jest? Przypuszczam, że tak bo jeśli się fałduje znaczy, że na cienkim papierze jest. Jeśli tak, to podklej i będzie się trzymało.
Wystarczy parę kawałków dobrej taśmy dwustronnej nie musisz klejem smarować

W kwestii takiego podklejenia dodam - taśma powinna być bardzo cienka (klasyczne do wykładzin może być widać). Bardzo cienkie podłoża decydowanie lepiej kleić na całej powierzchni - albo dwustronną folią klejącą lub klejem w sprayu do tego przeznaczonym - typu Velpon. To drugie łatwiejsze w użytku.

Pozdro
Wiesiek

RobertMiernik
16-12-2015, 14:18
Bardzo cienka i nieelastyczna, sprej oczywiście lepszy ale do jednego zdjęcia pewnie bez sensu, no chyba że bardzo najważniejsze...

Zom53
27-12-2015, 23:46
Ramę z hdfem przykleić krótkimi odcinkami od tyłu bezbarwnym silikonem. Tak mi mocowali w Fotonet Tychy.
J.P