Zobacz pełną wersję : Jasna stałka do roślinek i portretu
r.pszczolkowski
15-12-2015, 11:16
Cześć. Nie wiem, czy dobry dział, więc w razie czego proszę o przeniesienie do odpowiedniego. Planuję kupić stałoogniskowy obiektyw do portretu, a czasami do grzybków, roślinek itd. Najlepiej, gdyby ostrzył już w niewielkiej odległości. Pozdrawiam :) Ps. może być bez AF, ale najlepiej, gdyby był w niego wyposażony :)
Nie napisałeś czy DX czy FX, ale w stopce masz D7100 więc może Tamron SP AF 60 mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro 1:1 ?
madebyzosiek
15-12-2015, 12:22
Polecam też Nikkora 60 micro 2.8 G (przypadkiem taki sprzedaję na giełdzie ;-))
r.pszczolkowski
15-12-2015, 12:26
Właśnie zastanawiałem się nad tym Tamronem, ale czytałem na temat jego niezbyt celnego AF. Muszę poważnie się zastanowić [emoji14]
Właśnie zastanawiałem się nad tym Tamronem, ale czytałem na temat jego niezbyt celnego AF. Muszę poważnie się zastanowić [emoji14]
W do fotografii roślinek i portretu AF to sprawa drugorzędna :) Zazwyczaj ma się czas i możliwość powtórzenia kadru.
megasnajper
16-12-2015, 18:37
Ja nie sprzedając również polecam Nikkora 60mm, to moim zdaniem optymalne do DX do portretu (jak dla mnie). Chociaż jak wyżej, celność AF do makro, szczególnie grzybów i roślin aż tak kluczowa nie jest, łatwo jest samemu skorygować ostrość.
Ja zaś polecam to co mam, głównie do roślinek. Tylko nie wiem gdzie ten zabytkowy skarb znajdziesz:
- Vivitar Series 1 105 mm 1:2,5 1:1 Macro Telephoto.
Ogniskowanie manualne, przysłona manualna ale wartość przenoszona do korpusu, wspaniała metalowa obudowa, wysuwana osłona przeciwsłoneczna, kąt obrotu przy ogniskowaniu - jakieś 640 (!!!) stopni (prawie dwa obroty). Wydrukowana głębia ostrości dla f/16 i f/32.
Do roślinek i portretu pod DX nie znajdziesz nic lepszego niż Tamron 60/2. Temat drążyłem przez kilka miesięcy i wybrałem ten właśnie obiektyw. Pod względem ostrości od pełne dziury jest swietny, a F2.0 dla makro przy tej ogniskowej to wyjatek. Dla portretu F2.0, a F2.8 to duża różnica. Bokeh tego obiektywu jest, jak na szklo kompromisowe doskonały. Z ogniskowych do nieco podobnych zastosowań, mam jeszcze Sigmę 17-50/2.8 i Samyanga 85/1.4, ale po pierwszych przymiarkach sądzę że większość portretów bedzie robił Tamron. Jedno można przy okazji powiedzieć, to nie jest obiektyw do dynamicznych scen, ale ktory obiektyw makro nadaje sie do scen dynamicznych? Oczywiście są obiektywy lepsze do portretu i lepsze do makro (chociaż upieram się, że pod względem ostrości jest jednym z najlepszych), ale wtedy łącznie kosztują cirka 10x wiecej (swojego tamrona kupiłem w doskonalym stanie za 900zł).
Tamron 60/2 bo pozwoli na bardzo niską głębię w portrecie i jednocześnie makro. No i kosmiczne rozwiązanie, jeśli makro to bardziej dodatek-wtedy 50 f1.8 i soczewki.
cz4rnuch
21-12-2015, 23:39
Również polecę Tamrona 60/2. Używałem przez kilka lat i bardzo dobrze go wspominam. Minus to wspomniany AF w gorszych warunkach, ale w makro i w portrecie to nie jest sprawa kluczowa więc da się z tym żyć.