PDA

Zobacz pełną wersję : bluescreen?

spiritus
14-12-2015, 23:48
Dzisiaj mój komputer wyrzucił coś takiego 3. raz

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/3991d1367331461tnumerousbsoderrorsmachin-2.jpg
źródło (http://www.sysnative.com/forums/attachments/bsod-crashes-kernel-debugging/3991d1367331461t-numerous-bsod-errors-machine_check_exception-clock_watchdog_timeout-help-win8-bsod-01-jpg)

Po skończonym odliczaniu nie uruchamiał się ponownie (interweniowałem włącznikiem). Gdzie mogę sprawdzić czego dotyczył błąd?

EDIT
Win 8.1

Misher
14-12-2015, 23:55
Nie możesz. Za tajemna wiedzę sie płaci....

Żartuje, ale raczej jak nie ma tu kodu, to jest zwykły fakap producenta...
Ale... Nie jestem ekspertem i można mi zadawać pytania.

spiritus
14-12-2015, 23:56
Noo właśnie, nie ma kodu jak to było w starych XP i 7 -kowych bluescreenach.
Stąd to pytanie

jak ktoś wie to niech napisze bo nie wiem czy to dotyczy sprzatu czy systemu. Nie chcę tracić czasu na zbędne reinstalowanie systemu.

gALL
15-12-2015, 00:09
Na nie zassal sie w tle jakis nowy sterownik do karty graficznej? Po restarcie Win powienien proponowac wyslanie loga do MS, tam masz kod bledu.

spiritus
15-12-2015, 00:25
Na nie zassal sie w tle jakis nowy sterownik do karty graficznej? Po restarcie Win powienien proponowac wyslanie loga do MS, tam masz kod bledu.

Nic takiego nie ma :/

Szukam w "podglądzie zdarzeń" czy tam czegoś ciekawego nie ma.

Co do karty hmm to całkiem możliwe.
Błąd wyrzuciło dwa razy podczas grania w CS:Go a trzeci raz podczas używania linuxa na virtualboxie.

Aeon88
15-12-2015, 00:32
Więc przy mocniejszym zużyciu karty graficznej. Porób testy cpu i gpu, jak Ci się będzie wysypywał tylko na testach gpu to wywal sterownik całkowicie i zainstaluj go na czysto jeszcze raz, najlepiej wersję z którą nie było problemów. Potem powtórz testy i sprawdź czy pomogło.

PS. Jak robisz testy CPU to najlepiej takie przy których grafika nie będzie używana, poszukaj w googlu, pewnie coś takiego znajdziesz.

spiritus
15-12-2015, 00:35
Ostatnie 24h

Błędy krytyczne: 3
Źródło: kernel - power

- - - - kolejny post - - - - - -

Więc przy mocniejszym zużyciu karty graficznej. Porób testy cpu i gpu, jak Ci się będzie wysypywał tylko na testach gpu to wywal sterownik całkowicie i zainstaluj go na czysto jeszcze raz, najlepiej wersję z którą nie było problemów. Potem powtórz testy i sprawdź czy pomogło.

Pisaliśmy w tym samym czasie.
Ok, jutro zbootuje pendriva z czymś tam (kurcze, zapomniałem jak się już te narzędzia nazywają do sprawdzania pamięci :/).

Aeon88
15-12-2015, 00:38
Nie sprawdzaj ramu tylko najpierw grafikę, bo przy jej wzmożonym użyciu był błąd, więc zacznij od niej, tylko wyklucz CPU testem obciążającym wyłącznie procesor.

spiritus
15-12-2015, 00:44
Furmark i superpi będą ok?

Komputer to laptop.

Doczytałem coś takiego: "Jedno tylko warto pamiętać przy Furmarku. NIGDY nie używać go do testowania i obciążania grafiki w laptopach, znam dwie osoby którym padły grafiki i to praktycznie po kilkunastu minutach testu. "
Prawda to? Będzie dobrze czy lepiej coś innego?

Aeon88
15-12-2015, 01:41
Nie znam się na benchmarkach to Ci wiele tu nie pomogę. Jeśli to możliwe odznacz testy grafiki, zostaw same testy cpu, niech sobie liczy działania w tle bez włączania jakichkolwiek grafik itp. Może Cinebench który renderuje scenę potrafi testować wyłącznie CPU bez pomocy GPU?

spiritus
15-12-2015, 01:55
Do gpu już pobrałem 3Dmarka i go jutro przetestuję.

Ile powinien mniej więcej trwać test cpu?
Domyslnie ustawiona godzina ale gdzieś wyczytałem, że 12h zalecane i trzeba sprawdzać temperature procesora aby nie przekroczyła maksymalnej (u mnie to 105 st)

Aeon88
15-12-2015, 14:27
A po jakim czasie grania w CS:GO średnio masz zwiechy? Ustaw dłuższy czas testu CPU. Testy graficzne przeważnie są krótkie (kilka-kilnanaście min), więc chcąc dłużej obciążać kartę będziesz pewnie musiał je uruchamiać ponownie jak tylko się zakończą, chyba że znajdziesz program, który testuje grafikę tyle ile mu powiesz.

spiritus
15-12-2015, 15:02
Ok, użyłem do grafiki i CPU programu OCCT.
Przy teście grafiki (zadanych klatkach 60/s i czasie 15 min) wykresy nie pokazały niczego szczególnego. Cały czas się trzymał linii 59.5-60 fps.

Gdy użyłem 3D marka to nie zauważyłem jakiś tam zawiechów. Wg mnie wszystko płynnie.

Co do CPU. OCCT, czas 15 min. Ustawiony jak na 90% pamięci. Temperatura max 80st.

Screeny tutaj:
https://www.dropbox.com/s/nq14jv1nbb87jmq/13-37.rar?dl=0

Co do zwiechów w CS:GO. To nie miałem praktycznie żadnych. W niedzielę gra wyciągała mi 250-300 fps (i tak się trzymała). Dopiero wczoraj gdy wieczorem odpaliłem po ok 13-14 potyczkach (meczach?) turniejowych gra złapała zawias i BS :/

spiritus
15-12-2015, 21:10
Wysyp systemu zmusił mnie do ponownej instalacji.
Wszystko zainstalowane poprawnie. Ten sam system co na początku, te same sterowniki (na których wszystko płynnie śmigało).
Zainstalowałem CS-a, pograłem 10-15 min i powtórka z rozrywki.
Podgląd dziennika zdarzeń. Pełno czerwonych wykrzykników (jeden krytyczny - Kernel power).

laptop na gwarancje?

Kurtz
15-12-2015, 21:25
Pokaż co masz w dzienniku zdarzeń, to może będzie coś więcej wiadomo.

spiritus
15-12-2015, 21:39
Trochę mi tego w sumie wyrzuciło od instalacji systemu.

Trochę pominąłem (się powtarzają te z żółtym wykrzyknikiem)

http://s5.ifotos.pl/img/1jpg_sxanxha.jpg
http://s2.ifotos.pl/img/2jpg_sxanxhq.jpg
http://s10.ifotos.pl/img/3jpg_sxanxrp.jpg
http://s2.ifotos.pl/img/4jpg_sxanxrh.jpg
http://s2.ifotos.pl/img/5jpg_sxanxrx.jpg
http://s5.ifotos.pl/img/6jpg_sxanxrn.jpg

spiritus
16-12-2015, 23:39
I co jakieś pomysły?

gALL
17-12-2015, 00:01
Nie grzebałeś w kompie i coś z płyta główną nie robiłeś ostatnio?

Zacząłbym od wyjęcia grafiki na stałe jak masz jakąś zintegrowaną w CPU.

Aeon88
17-12-2015, 02:03
Albo pożycz od kumpla taką na której nie ma zwiech i poużywaj. Przy bardzo ogólnych komunikatach to wiesz że to szukanie igły w stogu siana. Ja bym wykluczał pokolei sprzęt wymieniając go na inny z jakimś znajomym, w końcu by się okazało czy to grafika, proc czy płyta. A może ramy. Kto wie? Jak nie masz jak się w to bawić oddaj sprzęt do serwisu na diagnostykę. Zapłacisz względnie mało a poznasz przyczynę co jest nie tak.

spiritus
17-12-2015, 03:24
Laptop jeszcze na gwarancji więc się za rozbieranie nie biorę (może mieć plomby). Gdyby nie to to sam bym pozaglądał, powyciągał, wyczyścił coś niecoś ;)

Wstępnie w planach mam w sobotę oddać do serwisu na gwarancje.

Aeon88
18-12-2015, 14:01
Przeoczyłem ważne zdanie poprzednim razem - że to laptop. Niestety prawdopodobnie poza wymianą dysku i ramu nic więcej w nim nie dasz rady wymienić. Jak jest na gwarancji to nagraj te zwiechy na kamerce, filmik dorzuć do laptopa i wyślij go na naprawę, niech się martwią. Oczywiście wyczyszczą Ci system do zera, postawią go na nowo z recovery, zainstalują najnowsze sterowniki, i w takim układzie puszczą jakiś swój test, który na 90% wskaże brak problemów. Niestety jeśli to wina sprzętu po powrocie dalej będzie to samo, bo te ich testy serwisowe jakimś cudem mało kiedy cokolwiek wyłapują. Wysłałem packard bella do naprawy bo przy prostych grach się przegrzewał i wyłączał (proc powyżej 90 stopni), nawet tego nie potrafili sprawdzić, tylko odesłali że wszystko jest ok, ba, nawet dołączonej płyty nie otworzyli, bo w piśmie zgłaszającym usterkę nie dopisałem w notce na dole że ta płyta co ją dołączam ma nagraną usterkę, nie wystarczyło że w opisie usterki to napisałem. Śmich na sali.

Jak laptop na gwarancji to się nie babraj. Postaw czysty system od zera, wgraj stery i jedną grę (do której oni też będą mieli dostęp więc nie ze steama) i nagraj bluscreena na kamerze. Dołącz nagranie, napisz to w zgłoszeniu i czekaj na odpowiedź.

spiritus
18-12-2015, 14:48
Tak, teraz to trzeba mieć jeszcze jakąś wymagającą grę oryginalną.
Wszystkie oryginały jakie mam to przez steam kupione.

Co tam za darmo można pobrać (nie sieciowego)?

Aeon88
18-12-2015, 19:36
Ewentualnie można włączyć steam offline, i być zalogowanym na kompie ale nie do sieci, uruchomią grę normalnie na laptopie bez przechodzenia przez steam guard. Hasło będzie zaszyfrowane na kompie ale zakładając że w serwisie nie pracują złodzieje to nie powinno się nic stać :D

Ale w zasadzie to najlepiej zedrzyj jakieś demo, Crysis to wymagająca gra i miała demówkę do pobrania. To chyba najlepsze wyjście, bo demo jest za friko, crysis chyba bardziej obciąży grafikę niż CS:GO, i odpalić to można w dowolnym momencie bez steama.

spiritus
19-12-2015, 01:25
Dziwne. Reinstalacja systemu i sterowników, odpaliłem tego crysisa demo na full, pograłem z godzinę i temperatura 60 stopni. Błędów ani widu ani słychu.

Pobiorę jeszcze CS-a i sprawdzę rano a jak dalej coś wyrzuci to zawiozę do sklepu.

Aeon88
19-12-2015, 15:31
Jak tylko na jednej-dwóch grach będzie przypał to ciężko Ci będzie udowodnić że problem leży po stronie sprzętu...

spiritus
19-12-2015, 15:40
Oddałem dzisiaj sprzęt na gwarancje.
Pomyślałem sobie (i powiedziałem to gościowi co przyjmował reklamacje i robił opis problemu), że może to wina jednego z dysków. Tzn zasilania.
Wcześniej CS był zainstalowany na talerzowym dysku 1TB. Teraz zainstalowałem na SSD.

Mogłem w sumie zamówić kuriera bo jak się okazało kupując MSI mam wykupioną opcję door to door (czy jakoś tak) ale wtedy by sprawdzili tylko części od MSI a to co modyfikowali (dysk i ram) to już do nich.

Gdy go odbiorę to zdam relację.