PDA

Zobacz pełną wersję : L840 kiepska jakość zdjęć w ruchu

rosio
14-12-2015, 22:22
Witam Wszystkich

Dwa tygodnie temu nabyłem owo "cudo" w Biedronce w kwocie 699pln minus 100pln zwrot od Nikona - mam nadzieję ze dostane (to w sumie mnie skusiło) choć mój dotychczasowy Canon sx220 dzielne się nadal spisywał ale pomyślałem że 3 lata to może pora na zmianę. Ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu Nikon robi gorszej jakości zdjęcia w ruchu np jak chcę sfotografować swoje dzieci podczas zabawy, bardzo często robi rozmazane albo mało ostre. Jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć jak to ustrojstwo ustawić ? Wiem że aparat to nie górna połka ale swojego czasu mój stary Canon był w podobnej kwocie a zdjęcia robi lepsze.

Pozdrawiam

Borat1979
14-12-2015, 22:57
Przeczytaj instrukcje obsługi, tam jest wszytko opisane. Hasło klucz "czas naświetlania".

rosio
15-12-2015, 22:55
Przeczytaj instrukcje obsługi, tam jest wszytko opisane. Hasło klucz "czas naświetlania".

Dzięki za podpowiedź ale prześledziłem dzisiaj instrukcję dołączoną z aparatem jak również pobrałem jakąś rozszerzoną z internetu i tam nie ma nic o czasie naświetlania, może to się inaczej nazywa a może w tym modelu czegoś takiego nie ma ?

Borat1979
15-12-2015, 23:28
Czy to naprawdę takie trudne wklepać dwa słowa w Google?

http://fotoblogia.pl/6085,poradnik-dla-poczatkujacych-czas-naswietlania

http://digitalcamerapolska.pl/warsztat/1137-czym-jest-czas-otwarcia-migawki

rosio
16-12-2015, 00:17
ok, jak to odnieść to modelu aparatu który posiadam, wiesz może gdzie to ustawić, ja takiej opcji nie widzę... Może co dla poniektórych takie "problemy" są irytujące ale niestety nie można się znać na wszystkim...

EDIT

chyba że miałeś na myśli ustawienie pt. seria zdjęć bo tylko takie coś mi pasuje jeśli chodzi o szybkość ustawienia migawki. W moim poprzednim aparacie jak ustawiłem tryb sport to zdjęcia z reguły wychodziły dobrze, aparat robił jedno zdjęcie w pełną rozdzielczością, a tutaj tryb sport jest o wiele gorszy (w zasadzie rzadko kiedy się sprawdza)...

Borat1979
16-12-2015, 20:15
Przejrzałem parametry tego modelu i wychodzi na to, że to typowy "idioten kamera", który ma jedynie tryby automatyczne i nic poza tym. Nie ma nawet trybu półautomatycznego (preselekcji) czasu i przysłony o trybie manualnym nie wspominając. Jedyne co się w tej zabawce da się ręcznie zmienić to kompensację ekspozycji +/- 2 EV i w sumie chyba tyle.

Po prostu tryby tematyczne w tym aparacie działają gorzej niż w Canonie. Dodatkowo Canon miał możliwość wyłączenia automatów gdy sobie nie radziły i ręcznego wybrania parametrów ekspozycji czy skorzystanie z trybów półautomatycznych. Wybrałeś wyjątkowo marny model aparatu i nic z tym nie zrobisz bo cała seria L to modele wyposażone jedynie w tryby automatyczne. Trzeba było wybrać modele serii P lub S.

marcin_G
17-12-2015, 17:45
Zdefinij co to są kiepskie zdjęcia?
- poruszone (czas migawki? VR?)
- nieostre (czas migawki?, ustawienia AF?)
- szum? (czułość ISO?, ustawienia redukcji szumów?)
Seria L nigdy nie była demonem jakości, najlepej jakbyś wrzucił na forum przykładowe zdjęcia i powiedział co Ci w nich nie pasuje.

rosio
18-12-2015, 00:30
Przejrzałem parametry tego modelu i wychodzi na to, że to typowy "idioten kamera", który ma jedynie tryby automatyczne i nic poza tym. Nie ma nawet trybu półautomatycznego (preselekcji) czasu i przysłony o trybie manualnym nie wspominając. Jedyne co się w tej zabawce da się ręcznie zmienić to kompensację ekspozycji +/- 2 EV i w sumie chyba tyle.

Po prostu tryby tematyczne w tym aparacie działają gorzej niż w Canonie. Dodatkowo Canon miał możliwość wyłączenia automatów gdy sobie nie radziły i ręcznego wybrania parametrów ekspozycji czy skorzystanie z trybów półautomatycznych. Wybrałeś wyjątkowo marny model aparatu i nic z tym nie zrobisz bo cała seria L to modele wyposażone jedynie w tryby automatyczne. Trzeba było wybrać modele serii P lub S.

a widzisz czyli jednak coś nie do końca jest tak z tym sprzętem.... W trybie nazwijmy go manualnym jedyne co mogę wybrać to ISO 125-6400, tryby robienia zdjęć sekwencyjnych (najszybsze tryby oferują marną jakość zdjęć 1-2Mpixela czyli te z najszybsza migawką co według mnie całkowicie je przekreśla - testowałem na razie w warunkach domowych) oraz tryb AF (np portret, ciągły itp). Powiem szerze jak dla mnie jak w trybie automatycznym włączę tryb sport to dla mnie logiczne było (tak jak miałem to w canonie) że zrobi mi ładne zdjęcia szybko poruszających się obiektów a tu lipa, dzwoniłem nawet do Nikona to powiedzieli że ten tryb to raczej stosuje się do np. meczu piłkarskiego w którym chcemy uchwycić jedną postać. Jednym słowem lipa....
Chciałem nawet zwrócić ten aparat ale niestety nie mogę, dlatego liczę na Was abyście mi podpowiedzieli co to najlepiej poustawiać aby aby moje dzieciaki w domu nie wychodziły rozmazane :). Przykładowe zdjęcia wrzucę jutro to sami ocenicie. Na zakończenie tego posta dodam że jeszcze poczytałem po necie testy tego sprzętu i przeważnie miał opinie pozytywne i jako z głównych zalet wyszczególniano że ma najszybszą migawkę.... ręce opadają

Borat1979
18-12-2015, 02:59
Ze sprzętem jest wszystko ok po prostu ma taką specyfikację. Technicznie jest w pełni sprawny. Automatyka ma to do siebie, że jej działanie zależy od tago jak ją fabrycznie zaprogramowano. Użytkownik nie ma na to wpływu.

A co do ustawień to w aparacie, który ma tylko automat nic nie ustawisz bo się po prostu nie da :-)

pingwinGTS
19-12-2015, 22:07
Jak Cie to pocieszy to dla lustrzanek zrobienie ostrego zdjecia dziecka biegajacego po domu w kiepskich warunkach to tez jest duze wyzwanie. Nie licz ze aparat jaki by nie byl zrobi czary mary i zrobi wszystko tak jak to sobie wyobrazimy. Nie wiem na jakim poziomie robisz zdjecia i co jest granica nie akceptowalności zdjeć ale jak pokazesz co Cie satysfakcjonowalo z canona i nie akceptowalne z nikona to bedzie można Ci pomoc czy wyjasnic czemu wyszlo kiepsko :)

bic44
23-12-2015, 12:19
Jeśli jesteś skazany na automatykę, spróbuj możliwie doświetlić scenę, w warunkach domowych przykładowo dodatkowymi lampkami/kinkietami (ale nie kieruj ich wprost na bawiące się dzieci, raczej na jasne płaszczyzny ściany/sufitu). Przy większej ilości światła automat powinien od któregoś momentu czasy skracać (chociaż najpierw może wrzucać niższe iso, jeśli możesz, to zadaj mu na sztywno trzymanie w miarę wysokiego). Minusem takiego świecenia, w momencie wielu świateł o różnej temperaturze barwowej i/lub różnym płaszczyznom odbijający (czyli wtedy, kiedy nie są białe) może być paskudna kolorystyka, której z jpega się nie pozbędziesz w innym sposób, niż konwersja do skali szarości.

W przyszłości zmień sprzęt na coś sensowniejszego i z większą matrycą (rozmiary w okolicach 1/2.3 cala zostawmy telefonom, które posiadają do tego zazwyczaj lepsze automaty, a coraz częściej nawet zapis RAW i w kilka lat powinny definitywnie zabić najprostsze kompakty).

rosio
04-02-2016, 18:46
Problem w zasadzie rozwiązany.... sprzedałem aparat. Poszukuje teraz nowego aparatu, może coś poradzicie? dodam że używałem ostatnio kolegi sony dsc-hx300 i powiem że całkiem fajny, zdjęcia lepsze niż w tym nikonie...
Priorytety:
1) robienie zdjęć dzieciom w różnych warunkach
2) robienie zdjęć przedmiotom do wystawienia na portalach ogłoszeniowych
3) ładne zdjęcia wakacyjne

budżet najchętniej do 1000pln ale jak trzeba będzie wydać 200-500pln więcej i wtedy będzie o wiele lepiej to też to biorę pod uwagę, aha aparat ma robić ładne zdjęcia bez zbędnego zagłębiania się w jego ustawienia :)

sl011
08-02-2016, 11:49
Może Sony RX100?