Zobacz pełną wersję : Zabawa w rawki nr 95
spiritus
14-12-2015, 16:27
Zabawa w RAWki nr 95
Witajcie :)
Zapraszam na kolejną zabawę.
"Zdjęcie proste, nieskomplikowane, zrobione podczas przechadzki po skansenie w Sanoku. Życze udanych eksperymentów wyobrażni. " ~ Banderas
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin tury:
Termin nadsyłania prac mija 21.12.2015 o godzinie 23:59
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy, lub dogrywka (3 dni)
Autorem rawa jest: Banderas
Plik RAW do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/t0esbjx3ul2mqhu/DSC_5732.NEF?dl=0
Obrobione pliki wysyłamy na maila
[email protected]
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki XMP też proszę oznaczać swoim nickiem
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/DSC5732jp_sxaphaq-2.jpg
źródło (http://s2.ifotos.pl/img/DSC5732jp_sxaphaq.jpg)
Nasza galeria zrobiona przez użytkownika clusca: https://www.flickr.com/photos/nikoniarze/
Miłej zabawy :)
Jak dobrze, że termin odległy i po łikendzie :D
thekrycha
14-12-2015, 19:25
Może i ja się wyrobię ;-)
żadnego innego oprogramowania które służy do ew. ingerencji lokalnej w treść zarejestrowaną na zdjęciu
Lightroom jest dozwolony w zabawie ale mam wątpliwości czy powyższy wpis w regulaminie dopuszcza obróbkę lokalną - brush
Lightroom jest dozwolony w zabawie ale mam wątpliwości czy powyższy wpis w regulaminie dopuszcza obróbkę lokalną - brush
z tego co ja zrozumiałem różne dyskusje odnośnie regulaminu, to dopuszczalne w jakimś małym, uzasadnionym no i oczywiście lokalnym zakresie
poprawcie mnie jeśli się mylę
spiritus
14-12-2015, 21:07
Chodzi o adjustment brush? jest dozwolony jak najbardziej.
Jeżeli chodzi o spot removal to dozwolone jest pozbywanie się syfków i tłuszczu spowodowane zabrudzeniem matrycy.
Chciałem wprowadzić aby był dopuszczalny w trochę większy sposób jak np pozbycie się z powyższego zdjęcia tego krzaczka z dachu czy "anten wifi". Niestety wybuchł bunt jak ktoś się pozbył kiedyś płotu z jednego zdjęcia ;)
thekrycha
14-12-2015, 23:12
Chodzi o adjustment brush? jest dozwolony jak najbardziej.
Jeżeli chodzi o spot removal to dozwolone jest pozbywanie się syfków i tłuszczu spowodowane zabrudzeniem matrycy.
Chciałem wprowadzić aby był dopuszczalny w trochę większy sposób jak np pozbycie się z powyższego zdjęcia tego krzaczka z dachu czy "anten wifi". Niestety wybuchł bunt jak ktoś się pozbył kiedyś płotu z jednego zdjęcia ;)
Haha, jeśli dobrze pamiętam to ja usunąłem ten płot z okolic ruin jakiegoś zamku [emoji14]
czyli reasumując:
na powyższym obrazku NIE usuwamy gałęzi wystających z dachu, iglic odgromowych, i kawałka krzyża z prawej (chyba, że zniknie po prostowaniu/kadrowaniu) :D
thekrycha
15-12-2015, 00:10
Na to wychodzi ;-)
Serio? Ja byłbym za swobodą w używaniu takich środków jak spot removal, w końcu to zabawa w rawk, a nie jakiś karcer :P
ustalono (w dyskusjach), że to:
zabawa w rawi (raw - cyfrowy negatyw do wywołania)
a nie
zabawa w foto edycję
także ten tego
co nie znaczy, że jestem tu jakoś strasznie opowiedziany po jednej czy drugiej stronie sporu
p.s. raz na jakiś czas są edycje no-limit i można robić co się chce z obrazkiem
spiritus
21-12-2015, 11:30
Oż Wy lenie!
Dzień ostatni aa prac mało (8 :twisted:).
Powiem tak, jest dużo nowych uczestników i może 2-3 weteranów. Aaa gdzie dinozaury w postaci Zbyszka, Kryśki, andrzeja i innych (o sobie nie wspomnę)? :D
Ok, gonie do spowiedzi i prosiłbym mnie nie denerwować od tej chwili :)
zbyszekD7000
21-12-2015, 11:34
Bo wszyscy 'starzy weterani' liczą że kierownik zgodnie z tradycją przesunie termin ( bo mu się komp wykrzaczy, bo mu net odetną albo coś w tym stylu) ;)
spiritus
21-12-2015, 11:36
Bo wszyscy 'starzy weterani' liczą że kierownik zgodnie z tradycją przesunie termin ( bo mu się komp wykrzaczy, bo mu net odetną albo coś w tym stylu) ;)
Nic się dzisiaj nie wykrzaczy!
Komp się już wykrzaczył i pojechał do serwisu ale mam PC co jest niezawodny (już 7. lat działa).
Prognozy są dobre na jutrzejsze głosowanie :P
Nic się dzisiaj nie wykrzaczy!
Eee, nie będzie wykrzaczenia i przesunięcia deadline'u? ;) Słabo, to już nawet nie będę niczego próbował zrobić, bo nie zdążę :P :D
zbyszekD7000
21-12-2015, 13:58
A widzisz kierownik, trzeba przedłużyć ;)
spiritus
21-12-2015, 14:14
A widzisz kierownik, trzeba przedłużyć ;)
NIE!
Będę nieugięty :)
zbyszekD7000
21-12-2015, 14:38
Przypomnimy Ci to ;)
NIE!
Będę nieugięty :)a to wszystko przez zazdrość z tematycznymi :D
spiritus
21-12-2015, 22:05
a to wszystko przez zazdrość z tematycznymi :D
Tak, to na 100% to.
Ciemna strona mocy pod moim nosem się wytworzyła :)
zbyszekD7000
21-12-2015, 22:10
sam sobie konkurencję wychowałeś, można by powiedzieć że na własnej piersi ;)
spiritus
21-12-2015, 22:33
chciałem dobrze a wyszło jak zwykle :D
thekrycha
21-12-2015, 23:17
a to wszystko przez zazdrość z tematycznymi :D
Hahaha ... wiadomo [emoji12]
zbyszekD7000
22-12-2015, 00:58
Jak tam idzie liczenie prac i przygotowania do głosowania?
Bo się niecierpliwię ;)