PDA

Zobacz pełną wersję : YN-468II vs YN-560IV

Stasiakov
14-12-2015, 10:45
Witam,
Chciałem was zapytać, kórą lampe polecacie na początek?
Przeznaczenie to głównie domowe makropstrykanie plus zdjęcia jakiś cygar whisky i tego typu rzeczy, czyli jakaś fotografia produktowa. W plenerze będę eksperymentował przy makrofotografi gdzie lampa będzie wspomagać światło zastane. Planuję od razu dokupić drugą lampę (tutaj mam na oku coś tańszego yn-460ii).
Powiedzcie mi na co powinienem zwrócić uwagę, jakie akcesria (wyzwalacze/odbiorniki) dokupić. CHodzi mi też o takie dane jak np. czy będę mógł z nimi błyskać przy czasach mniejszych niż 1/200 - taki mam aktualnie minimalny czas przy lampie wbudowanej.
Aparat D90.

GonzoG
14-12-2015, 14:19
Przede wszystkich jedna to lampa z TTL (468) a druga manualna.

Jeśli chodzi o krótkie czasy, to to jest możliwe tylko z lampami TTL mogącymi błyskać z krótkimi czasami - z YN to tylko 568EX i 500EX.

Co do wyzwalaczy, to zależy czego oczekujesz.
YN-560IV ma wbudowany wyzwalacz dla YN-560III i IV wraz z możliwością zdalnego sterowania mocą.
Można ją też wyzwalać wyzwalaczami RF-603, RF-605, ale bez sterowania oraz YN-560-TX który ma sterowanie.

Do YN-4xx będziesz potrzebował wyzwalacza. I tu już zależy czy chcesz mieć zdalne sterowanie i TTL czy wystarczy samo wyzwalanie lampy w manualu, a moc będziesz sobie zmieniał na lampie .
Z wyzwalaczy bez TTL polecany to RF-603 II (można łatwo łączyć z YN-560III i IV), z TTL masz YN-622N, ale nie połączysz go bezpośrednio z YN-560III/IV i do nich też trzeba będzie kupić odbiornik.

Jest mały trick, aby lampami bez synchronizacji z krótkimi czasami można było tak błyskać - potrzebny odpowiedni wyzwalacz (np. YN-62N-TX) ale lampy będą musiały być zawsze ustawione na pełną moc. Nie da się tego zrobić z ustawieniem mniejszej mocy błysku lampy.

Stasiakov
14-12-2015, 15:18
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Myślę, że TTL aż tak bardzo nie jest mi potrzebny. Dziwi mnie tylko taka niewielka różnica cenowa i to na korzyść lampy z TTL. Jak się natomiast ma żywotność i niezawodność lamp YN?
W kwestii wyzwalania - czyli rozumiem, że za pomoca lampy 560IV mogę zdalnie starować i ustawiać moc lamp IV i III? Dzieje się to z pozycji lampy czy aparatu? Chcąc ustawić zdalnie moc lamp umieszczonych na statywach, mogę to zrobić tylko za pomocą YN-560-TX? Sory za takie dopytywanie ale gdy człowiek obraca się tylko w teoretycznym świecie to nie za bardzo wszytsko rozumiem. Jak zobaczę i pomacam to pewnie wszystko się rozjaśni.

I jeszcze jedno jaki zestaw najbardziej opłaca się kupić, tak, żeby miał jakieś tam perspektwy, a jednocześnie żeby stosunek wydanych pieniędzy do oczekiwań był najmniejszy:
1) 2x YN-560IV
2) YN 560IV + III
3) yN-560IV + YN-460II

Czy połączenie w/w wyzwalacza i 460II daje możliwość ustawiania mocy lampy zdalnie?

skippy
14-12-2015, 17:29
Do tego co pisałeś nie potrzebujesz ttla i spokojnie obejdziesz się bez tego. Pomyśl o yn-560 III (IV nie, bo raczej chcesz zdjąć lampę z sanek, nie potrzebujesz tam sterownika) + rf-603 + yn-460 II(ta się wyzwoli blyskiem 560tki). Chcesz dwie lampy - zakładam, że wolisz mieć obie poza aparatem, więc potrzebujesz wyzwalacz.

GonzoG
14-12-2015, 17:41
Sterowanie zdalnymi YN-560 tylko z poziomu lampy YN-560IV na aparacie lub nadajnika YN-560-TX, też na aparacie.

YN-460 w żaden sposób nie można zdalnie sterować.

Jak chcesz móc używać 2 lamp zdalnie, to najlepiej kupić 2xYN-560III i nadajnik YN-560-TX.

Stasiakov
14-12-2015, 21:24
Różnica w cenie między IV a III nie jest jakaś ogromna (około 40zł). Rozumiem, że jedyna różnicą jest to, że IV może bez nadajnika radiowo wyzwalać lampę na statywie (czy to IV czy III) Jak się trochę pobawię pewnie będzie mi nieco brakowac trzciej lapy, którą chciałbym mieć na aparacie. Czy wtedy zestaw 1xIV + 2xIII będzie odpowiedni? Dobrze to sobie wszytsko "rozumuje"?

madebyzosiek
14-12-2015, 21:30
IV ma funkcje sterownika TX, więc może wyzwalać zarówno IV jak i III.

skippy
14-12-2015, 23:29
Musisz tu sobie sam przemyśleć co jest dla Ciebie istotne i ile jesteś*w stanie zapłacić.

Jak chcesz zdalnie ustawiać moc i mieć*dwie lampy zdalne lampy to:
YN560-TX (220) + 2x YN-560 III (2x290) = 800 zł
Tak, jak wyżej napisałeś, dobrze rozumujesz i zestaw 1xIV + 2xIII będzie odpowiedni (ok 910 zł)

Jak się*obejdziesz bez zdalnego sterowania mocą:
RF-603 (85 zł) + 2x YN-560 III (2x290) = 665 zł
w tańszej wersji
RF-603 (85 zł) + YN-560 III (290) + YN-460 II (200) = 575 zł
Przy czym 560 zostanie odpalona radiowo przez nadajnik, a 460 przez błysk tej pierwszej.

Zastanów się*jak chcesz tego wszystkiego używać*to będzie Ci łatwiej wybrać co kupić.
Wszystkie te lampy wyzwolisz zdalnie nawet za pomocą*błysku lampy wbudowanej ( w pomieszczeniu nie powinno być*z tym problemu) ;)

Dlaczego chcesz używać*czasów krótszych niż*1/200s?

bryk77
15-12-2015, 15:08
Miałem przez chwilę dwie YN560 II i musiałem bawić się w wyzwalacze radiowe. Nie dość, że baterii trzeba mieć w zapasie to jeszcze na stabilności lampy na statywie się traci. Zmieniłem na YN560 IV + YN560-TX i jest gitara. Wszystko fajnie współgra. Polecam.