Zobacz pełną wersję : program PHOTIVO - jak to ruszyć?
MarekD3100
13-12-2015, 23:10
Witam, ponieważ nie stać mnie na kupno programu fotograficznego jestem zmuszony na któryś z darmowych. Do tej pory używałem popularnego GIMP-a ale on nie obsługuje formatu RAW. Zdecydowałem się na program PHOTIVO, ale nie potrafię znaleźć żadnego poradnika jak go ruszyć?
Czy ktoś wie jak dostać taki poradnik? Wszystko co znalazłem jest w j. angielskim, a ja wolałbym coś polskiego.
Do tego pytanie dołączam drugie - może ktoś poleciłby mi inny = lepszy program od wspomnianego Photivo?
Będę wdzięczny za jakieś info.
pozdrawiam
To może jednak CaptureNX-D spróbuj
Rawtherapee, nikonowski CaptureNX-D, ale GIMP obsługuje RAW, potrzebna jest tylko wtyczka ufraw. PHOTIVO kiedyś testowałem ale nie przypadł mi do gustu.
Moim zdaniem z darmowych programów najlepszy jest Darktable, ale działa tylko pod systemem Linux (i chyba OS X). Specjalnie dla tego programu na jednej z partycji zainstalowałem Linux Mint, ale było warto.
Jeżeli wolisz zostać przy systemie Windows, to proponuję wywoływać NEF-y w Capture NX-D, a w razie potrzeby zastosowania korekt lokalnych możesz zrobić je w GIMP (osobiście wolę od Gimpa program Pixeluvo, ale za niego trzeba zapłacić ok. 100 zł). Rawtherapee też jest ok, możesz jeszcze spróbować darmowy program LightZone - jest stosunkowo prosty w obsłudze (chociaż trzeba się do niego przyzwyczaić, bo filozofia działania programu różni się np. od Ligtrooma), umożliwia wprowadzania korekt lokalnych itd.
MarekD3100
15-12-2015, 00:11
Kurcze sam nie wiem jak to ruszyć.
Wstępnie poczytałem o każdym z programów o którym do tej pory napisaliście. Myślę, żę skłonię się w stronę CaptureNX-D mimo że nie posiada polskiego menu to jakoś mnie najbardziej przekonuje. Poczekam jeszcze bo może ktoś jeszcze cos mądrego napisze. Chetnie poczytam a Photivo chyba bedę musial odinstalować i się nie przejmować.
Nawiasem mówiąc kadrowanie w Photivo to tragedia.
Mamy XXI wiek... Mysz służy do klikania, głowa do myślenia, sieć jest pełna tutoriali a do obsługi prostych programów wystarczy zasób 30 anglojęzycznych słów... Polska interpunkcja też nie boli.
MarekD3100
15-12-2015, 23:01
Mamy XXI wiek... Mysz służy do klikania, głowa do myślenia, sieć jest pełna tutoriali a do obsługi prostych programów wystarczy zasób 30 anglojęzycznych słów... Polska interpunkcja też nie boli.
dziwny twój post...
MarekD3100
22-12-2015, 22:06
podsumowując temat napiszę, że zrezygnwałem z PHOTIVO i zainstalowałem CAPTURE NX-D. Co prawda nie ma ani polskiego menu ani żadnego filmiku na YOU TUBE o tym programie to zostane na razie przy tym ponieważ jest bardziej czytelny. Jednakże w porównując do lightroom to.... nie no nie ma co porównywać:)
podsumowując temat napiszę, że zrezygnwałem z PHOTIVO i zainstalowałem CAPTURE NX-D. Co prawda nie ma ani polskiego menu ani żadnego filmiku na YOU TUBE o tym programie to zostane na razie przy tym ponieważ jest bardziej czytelny. Jednakże w porównując do lightroom to.... nie no nie ma co porównywać:)
Na youtube jest pełno filmików (https://www.youtube.com/results?search_query=capture+nx-d)
MarekD3100
23-12-2015, 23:23
jak moesz t podeślij jakis polski filmik. Ja znajduję wszystko po angielsku...
jak moesz t podeślij jakis polski filmik. Ja znajduję wszystko po angielsku...
No może być problem. [emoji4]