PDA

Zobacz pełną wersję : Czym wyczyścić skórę z krwi?

spiritus
12-12-2015, 21:43
Mam (ponownie po kilku latach) problemy z kinolem i od czasu do czasu puszcza mi się krew. W większości przypadków zaczyna się powoli jednak wczoraj niespodziewanie cały strumień. Zachlapałem swoją ulubioną kurtkę skórzaną (naturalna). Nie wiem czym to czyścić aby nie uszkodzić. Jakieś domowe sposoby czy do kuśnierza lepiej?

P.S.
Do laryngologa już jestem umówiony :D

Wozniak.g
12-12-2015, 21:58
moze zwykla zimna woda?

kjakub
12-12-2015, 22:33
Czy to skóra licowa? Jaki kolor?
Najłatwiej by było z czarną, bo ewentualne przebarwienia nie będą widoczne.
Ale do rzeczy - ciepła woda, gąbka i szare mydło, lub inny neutralny detergent - skórę myć, czy tam delikatnie prać. W przypadku skóry licowej powinna zacząć mocno pić wodę, bo pozbędziesz się tłuszczu. Po wysuszeniu skórę natłuścić tłuszczem do skór, a w przypadku braku takowego nada się od biedy krem nivea, albo wazelina. Nie stosować alkoholu (na kurtkę :wink:), ani tym bardziej mocniejszych rozpuszczalników, bo puści barwnik.

spiritus
13-12-2015, 01:47
Czarna cielęca

Takie coś:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img01.staticclassifieds.com/images_tablicapl/290466339_1_644x461_kurtka-skorzana-czarna-cieleca-polecam-gniezno.jpg)

Szymkowiak
13-12-2015, 11:02
nie używaj żadnych agresywnych środków bo będziesz miał po skórze. Możesz spróbować sam ale czystą wodą, ewentualnie podejdź do jakiejś pralni, oni mogą mieć sposoby takie plamy. Albo przynajmniej coś doradzą

jurkarol
13-12-2015, 11:12
NIE CIEPŁĄ wodą ani detergentami bo sie krew koaguluje szybciej czyli scina i jeszcze trudniej usunac.
zimna GAZOWANA woda na takie w miare świeże plamy kilkugodzinne

spiritus
13-12-2015, 19:28
Aaa zapomniałem dopisać, że krew zauważyłem już zaschniętą. Gdybym to zobaczył od samego początko to poprostu woda i chusteczka.

jurkarol
13-12-2015, 23:02
zaschnieta mimo to jeszcze spróbuj potraktowac woda gazowana

Zdebik
14-12-2015, 00:15
Krew najlepiej schodzi pod zimna woda - warunek jest jeden musi byc swieza.

spiritus
14-12-2015, 21:10
Byłem dzisiaj przy okazji u kuśnierza (bo przechodziłem obok). Popytałem, pogadałem i faktycznie ściereczka i zimna woda. Zabrałem się za to - krwi się pozbyłem ale kurtka się lekko odbarwiła. Gościu powiedział, że w takim przypadku (jak się odbarwi w większym stopniu) to abym podszedł do niego i mi psiknie jakimś specyfikiem co to zatuszuje, że będzie mniej widoczne.
W dodatku na zakończenie podsumował: niech się Pan nie martwi, skóra tak samo jak prawdziwy facet powinna mieć blizny :)

PiKa
15-12-2015, 08:28
ściereczka i zimna woda. Zabrałem się za to - krwi się pozbyłem ale kurtka się lekko odbarwiła.

Ten "odbarwiony" kawałek po prostu jest czysty ;)