PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki komputer dla fotografa amatora do kwoty 5000zł ?

kardamon
12-12-2015, 20:08
Jaki komputer dla fotografa amatora do kwoty 5000zł ?

Witam ,

Nie za bardzo znam się na sprzęcie komputerowym czy jest ktoś kto może doradzić jaki wybrać i na jakie parametry zwracać uwagę ?
Większość jak czytałem poleca stacjonarny komputer , niektórzy narzekają na Windows polecają sprzęt niezawodny i dużo bardziej wydajny Appla , najlepiej Mac min lub iMac

Komputer stacjonarny czy laptop ?
Windowsem 10 czy jednak Apple ?
Do stacjonarnego komputera musiał bym dokupić dobry monitor najlepiej Nec lub Eizo czy to w fotografii amatorskiej będzie mi niezbędne ?
Np taki model

http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cg232w/

Do czego ?
Obrabianie zdjęć , przeglądanie internetu , gry mnie nie interesują .

amirez
12-12-2015, 20:20
Chcesz wydać 26k na monitor do amatorskiej obróbki zdjęć? To dołóż drugie tyle na Maca i będzie super zestaw.

zoom2
12-12-2015, 20:31
Koziołku M.
Pierwsze pytanie "Komputer stacjonarny czy laptop?" usuń z listy pytań do forumowiczów.
Wiele innych pytań zadawaj na forum ale akurat to , to musisz zadać sobie sam i tez sam musisz sobie odpowiedzieć.

kardamon
12-12-2015, 20:41
Chcesz wydać 26k na monitor do amatorskiej obróbki zdjęć? To dołóż drugie tyle na Maca i będzie super zestaw.

Pomyłka , to nie ten link który zamieściłem powyższej :)
Myślałem o tym modelu
http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/

- - - - kolejny post - - - - - -

Odpowiedz znam ale są różne opinie choć większość poleca komputer stacjonarny , jak pisałem nie jestem znawcą wiec dlatego pytam ,obecnie mam stary komputer który niestety nie działa tak jak powinien szczególnie przy programie do obróbki zdjęć.

Koziołku M.
Pierwsze pytanie "Komputer stacjonarny czy laptop?" usuń z listy pytań do forumowiczów.
Wiele innych pytań zadawaj na forum ale akurat to , to musisz zadać sobie sam i tez sam musisz sobie odpowiedzieć.

Koziołku M. czy to do mnie ???

zoom2
12-12-2015, 20:47
No a kto w doszedł do Pacanowa?

kardamon
12-12-2015, 20:56
Niekoniecznie ale niech Ci będzie :)
Lepiej napisz jak i co ba ja jestem zielony jeśli chodzi o komputery .
Oczekuje płynnej i bezproblemowej pracy na komputerze i niektóre osoby polecają iMaca plus większą pamięć i dysk SSD tyle że dodając monitor robi się drogo i wolał bym wydać mniej jak 5000zł i ewentualnie jakby zostało przeznaczyć choćby na rozbudowę sprzętu foto. Komputer chciałbym używać min 5 lat zanim bym zmienił dlatego wole przeznaczyć kwotę większa i mieć spokój na kilka lat .

Kurtz
12-12-2015, 21:02
5000PLN na monitor i komputer, czy na sam komputer?

kardamon
12-12-2015, 21:10
5000PLN na monitor i komputer, czy na sam komputer?

Byłbym skłonny wydać 5000 zł za całość, gdyby miało to diametralnie zwiększyć jakość byłbym wstanie dołożyć być może dodatkowe 500do 1000 zł
Wiem że jeśli miałbym wchodzić w sprzęt Appla ceny z miejsca robią się wysokie dlatego pytam czy warto ?

robank
12-12-2015, 21:12
5k na komplet gdzie monitor 2,5k....to będzie problem, Teoretycznie można było kupić iMac mini 1,4GHz 500GB i 4GB ram ale to trochę za słabo do foto tym bardziej, że nowych modelach iMac mini ram'y są wlutowane na stałe

Kurtz
12-12-2015, 21:39
Jeżeli chcesz żeby to był sprzęt wydajny, to w tej cenie nie patrz nawet na apple.

kardamon
12-12-2015, 21:52
5k na komplet gdzie monitor 2,5k....to będzie problem, Teoretycznie można było kupić iMac mini 1,4GHz 500GB i 4GB ram ale to trochę za słabo do foto tym bardziej, że nowych modelach iMac mini ram'y są wlutowane na stałe

Większość osób niekoniecznie znających się na fotografii poleca min 16 GB i dysk SSD.
iMaca do zdjęć nie polecano mi , bardziej Mac mini plus rozbudowę tak jak powyżej .

Z doświadczenia wiem że 4GB to niestety w dzisiejszych czasach bardzo mało i chciałbym wydać więcej ale żeby posłużył mi komputer kilka lat .

Mam mętlik w głowie jedni mówią że do zdjęć i do bezstresowej obsługi i działania to tylko Apple inni że zamiast wydawać tyle kasy można kupić lub zlecić złożenie w sklepie komputerowym coś na Windowsie i z monitorem wydałbym znacznie mniej i będę miał równie wydajny sprzęt.

Jeżeli chcesz żeby to był sprzęt wydajny, to w tej cenie nie patrz nawet na apple.

I tutaj są rozbieżności , kiedyś czytałem opinie że za niewiele więcej lepiej wybrać Apple , cenowo jak dobrze pamiętam to była mniejsza suma jak moja.Twierdzili że jak ktoś nie lubi się grzebać w systemie to tylko Apple , ja niestety szukam kompromisu miedzy jakością , funkcjonalnością i ceną.
Druga opcja myślę że niezbyt dobra to zakup tańszego monitora i iMac .

robank
12-12-2015, 21:54
Oczywiście chodziło mi o Mac mini

Nowy mini 1.4GHz 500GB i 16GB RAM wydatek ponad 4k a Ty masz na całość 5k

Kardamon, ja również jestem na etapie wymiany komputera i tez myślałem, że ok 5 tyś wystarczy niestety nie wystarczyło bo za tyle wybrałem monitor ale.....przejrzałem masę postów na temat wyboru komputera do grafiki i jedyna słuszną decyzją jest Apple...dlaczego? bo z tego co wyczytałem a ostatnio bardzo dużo czytam na ten temat Windows ma problemy z zarządzaniem kolorem ale jakby tak postawić OS X na PC ??? napewno byłoby taniej....może znawcy tematu się wypowiedzą !

Kurtz
12-12-2015, 22:07
Są rozbieżności jak ze wszystkim. Popatrz sobie na ceny i na to jaką wydajność dostajesz. W komputerze za 3k PLN możesz mieć normalną i5, dysk SSD, 8GB RAM. Ile będzie kosztował mac mini o podobnych parametrach? Nie będzie, bo nowe mini mają 2 rdzeniowe procesory z serii "U".

bo z tego co wyczytałem a ostatnio bardzo dużo czytam na ten temat Windows ma problemy z zarządzaniem kolorem ale jakby tak postawić OS X na PC ???
A jakoś wiele osób pracuje z kolorem na systemach Windowsowych... wiesz chociaż jakie to "problemy" z zarządzaniem kolorem ma Windows ?

Nie, Komputery i system od Apple to nie jest jedyna słuszna decyzja.

zoom2
12-12-2015, 22:15
Moje minimum dla zabawy (nie zajmuję się zawodowo fotografią ani grafiką komputerową):
i5 , 16 gb RAM, SSD 256 ( to minimum to rMBP 13 early 2013)
oczywiście każda wydajniejsza konfiguracja wskazana.
Do tego minimum musisz doliczyć minmum 2 dyski zewnętrzne na dane i backup, bo te 256 SSD to system, programy i katalogi LR .

Laptop czy stacjonarny.
To sam musisz sobie odpowiedziec jak chcesz te graty użytkować. Możesz z grubsza przyjąć zasadę że za podobne pieniądze komputer stacjonarny będzie sporo wydajnieszy od laptopa.

Mac czy nie MAC.
Mnie przy Macu trzyma wyłącznie Retina. Inne "zalety" Maca jako sprzętu i OSX jako systemu są dla mnie przyjemne ale pomijalne.

Ekran zewnętrzny.
Przy stacjonarnym to oczywista oczywistość. Przy laptopie niby nie , ale i tak dojdziesz do tego że taka sama oczywistość jak w stacjonarnym.
W związku z tym laptop może byc 13 calowy a max 15 , bo 17 to grzmot a i tak gówniany monitor w porównaniu z zewnętrznym (ca. 24 cale)

Jeśli chcesz OSX i stacjonarny to zaryzykuj Hamaca.
Nie znam praktycznie Mac mini tylko teoretycznie , więc śmiało możesz pominąc moje zdanie o nim, ale jakos wspólczesne miniacze traktuję jako protezy.

p.s jeśli twoje zabawy z fotografią nie będą się przenosić poza twój komputer to możesz nigdy nie doszukać się przewagi OSX nad Win w kwestii zarządzania kolorem

kardamon
12-12-2015, 22:20
Oczywiście chodziło mi o Mac mini

Nowy mini 1.4GHz 500GB i 16GB RAM wydatek ponad 4k a Ty masz na całość 5k

Windows ma problemy z zarządzaniem kolorem ale jakby tak postawić OS X na PC ??? napewno byłoby taniej....może znawcy tematu się wypowiedzą !

Wiem że do Mac mini gdybym decydował się na monitor który podałem w linku musiał bym dołożyć bądź kupić tańszy model.

Nie wiem na ile w tym prawdy ale ktoś kiedyś powiedział że do składaków nigdy do końca nie ma pewności i to nawet złożonych przez sklep komputerowy.
Z tego co kiedyś słyszałem to wykonanie i podzespoły są ważne ale jak wcześniej pisałem nie znam się i nie będę gdybał .

GonzoG
12-12-2015, 22:32
Wiem że do iMaca gdybym decydował się na monitor który podałem w linku musiał bym dołożyć bądź kupić tańszy model.

Nie wiem na ile w tym prawdy ale ktoś kiedyś powiedział że do składaków nigdy do końca nie ma pewności i to nawet złożonych przez sklep komputerowy.
Z tego co kiedyś słyszałem to wykonanie i podzespoły są ważne ale jak wcześniej pisałem nie znam się i nie będę gdybał .
Składak do markowego komputera różni się głównie logiem na obudowie...
Jak ktoś wie jak składać (czy co z czym wolno, a czego nie), to taki składak może się okazać lepiej wykonany od markowego komputera.

Tak się składa, że podzespoły tych markowych i składaków są z tej samej fabryki i często z tej samej linii produkcyjnej.

robank
12-12-2015, 22:41
Kurtz...powiem Ci tak, jestem amatorem totalnym amatorem z bardzo małą (narazie) wiedzą na temat zagadnień zarządzania kolorem.....ale z moich poszukiwań w necie i nie tylko ale o tym za chwilę,że OS jest lepszym system jeśli chodzi o post-produkcję zdjęć....na pewno jest o wiele stabilniejszy i nie zastanawiasz się dlaczego wszystko dobrze działa, po prostu to działa. Całe moje życie pracowałem i bawiłem się na PC i nie wyobrażałem sobie przejścia na Mac'a ale jednak, jeśli chcę się rozwijać w edycji zdjęć przejdę na Mac'a.
Jeśli chodzi o te "problemy" z zarządzaniem kolorem to pozwól że przytoczę tu fragment artykułu Pana Tomasza Pluszczyka

"Mac, a dokładniej OS X jest też jedynym słusznym wyborem dla osób, które zajmują się na poważnie grafiką i fotografią. Czemu tak jest opisałem w moim artykule o zarządzaniu barwą. W skrócie – Windows nie zarządza barwą, co znaczy, że nie potrafi wyświetlić poprawnie zdjęć w swoich natywnych aplikacjach. Poza tym nie radzi sobie z kilkoma monitorami – myli profile kolorystyczne, nie przeładowuje ich w locie (kiedy zmieniamy ekran dla danej aplikacji), nie potrafi sam z siebie załadować profilu kolorów w pełni (oprogramowanie do kalibracji robi to za niego). Kalibracja która teoretycznie została wykonana poprawnie, może wcale taką nie być, bo sterowniki karty graficznej potrafią zmieniać ustawienia wyświetlanego obrazu itd. itd. itd"

A dlaczego mam mu się wierzyć skoro.....i tu opowiem o moich poszukiwaniach odpowiedzi poza netem.
Mieszkam w Londynie i pracowałem przez ostatnich 7 lat jako bartender, w jednym z modniejszych lokali w którym często były imprezy z udziałem gwiazd i gwiazdeczek. O ile na zewnątrz zawsze było pełno paparazzich to na samej imprezie 1-2 akredytowanych fotografów i to byli moi VIP, zadawałem im masę pytań...jaki obiektyw używają i dlaczego ten, jakie body, jaka lampa itp itp no i oczywiście na jakiej platformie pracują.....przez 2 lata od kiedy interesuje się fotografią odpowiedz była ta sama...Mac. Jakis czas temu była u nas sesja fotograficzna z modelami od Dolce&Gabbana do jakiegoś magazynu modowego a sesje robił jakiś dość znany fotograf modowy (sprawdzałem wtedy jego nazwisko i necie ale już nie pamiętam) oczywiście miałem tysiąc pytań do niego, również o komputer...odpowiedz...Mac. hmmmmmm....moda wśród profesjonalistów na Apple czy po prostu.... profesjonalizm?!

RomanZWrocławia
12-12-2015, 22:42
robank napisał
ale jakby tak postawić OS X na PC ???
http://pearc.de/home-en
sam na tym nie pracuję, ale podałem adres koledze zajmującemu się montażem wideo. Z racji wymagań klientów musiał w postprodukcji korzystać z softu na maka. Zamówił komputer z podlinkowanej firmy i sprzęt dwusytemowy Win/Mac działa.
Nie podejmuję się ocenić różnicy w jakości , wydajności między gruszką a ogryzkiem.

GonzoG
12-12-2015, 22:51
Kurtz...powiem Ci tak, jestem amatorem totalnym amatorem z bardzo małą (narazie) wiedzą na temat zagadnień zarządzania kolorem.....ale z moich poszukiwań w necie i nie tylko ale o tym za chwilę,że OS jest lepszym system jeśli chodzi o post-produkcję zdjęć....na pewno jest o wiele stabilniejszy i nie zastanawiasz się dlaczego wszystko dobrze działa, po prostu to działa. Całe moje życie pracowałem i bawiłem się na PC i nie wyobrażałem sobie przejścia na Mac'a ale jednak, jeśli chcę się rozwijać w edycji zdjęć przejdę na Mac'a.
Jeśli chodzi o te "problemy" z zarządzaniem kolorem to pozwól że przytoczę tu fragment artykułu Pana Tomasza Pluszczyka

"Mac, a dokładniej OS X jest też jedynym słusznym wyborem dla osób, które zajmują się na poważnie grafiką i fotografią. Czemu tak jest opisałem w moim artykule o zarządzaniu barwą. W skrócie – Windows nie zarządza barwą, co znaczy, że nie potrafi wyświetlić poprawnie zdjęć w swoich natywnych aplikacjach. Poza tym nie radzi sobie z kilkoma monitorami – myli profile kolorystyczne, nie przeładowuje ich w locie (kiedy zmieniamy ekran dla danej aplikacji), nie potrafi sam z siebie załadować profilu kolorów w pełni (oprogramowanie do kalibracji robi to za niego). Kalibracja która teoretycznie została wykonana poprawnie, może wcale taką nie być, bo sterowniki karty graficznej potrafią zmieniać ustawienia wyświetlanego obrazu itd. itd. itd…"

A dlaczego mam mu się wierzyć skoro.....i tu opowiem o moich poszukiwaniach odpowiedzi poza netem.
Mieszkam w Londynie i pracowałem przez ostatnich 7 lat jako bartender, w jednym z modniejszych lokali w którym często były imprezy z udziałem gwiazd i gwiazdeczek. O ile na zewnątrz zawsze było pełno paparazzich to na samej imprezie 1-2 i to byli moi VIP, zadawałem im masę pytań...jaki obiektyw używają i dlaczego ten, jakie body, jaka lampa itp itp no i oczywiście na jakiej platformie pracują.....przez 2 lata t od Dolce&Gabbana z jakimś znanym fotografem modowym (sprawdzałem w tedy jego nazwisko i necie ale już nie pamiętam) oczywiście miałem tysiąc pytań do niego również komputer...odpowiedz...Mac. hmmmmmm....moda wśród profesjonalistów na Apple czy po prostu.... profesjonalizm?!

Jakbyś dostał za artykuł kilka, czy kilkanaście tysięcy, to byś wszystko w nim napisał i podpisał się pod tym wszystkimi czterema rękami... Tak więc takie artykuły można sobie między bajki wsadzić.
Windows radzi sobie z kolorem, a gdy zna się ograniczenia i jak je ominąć, to radzi sobie niemal tak samo dobrze jak OSX.

A to parcie na maca zostało ze starych lat gdy Mac siedział jeszcze na PPC i do zastosowań graficznych/video miażdżył pod względem wydajności maszyny na Intelach i AMD.

robank
12-12-2015, 23:05
GonzoG wychodzi na to, że każdy artykuł jest sponsorowany i nie warto kupować niczego co ma pozytywne opinie w artykułach
Tu nie tylko chodzi o ten artykuł ale o moje obserwacje i rozmowy z profesjonalistami.
Jakiś czas temu chciałem kupić nowe body i obiektyw....no i oczywiście co fotograf z Nikonem to pytam jakie ma szkło....80% miała N24-70 2.8 pytam dlaczego "bo jest jednym z najlepszych" i taki kupiłem i jestem prze szczęśliwy. Dochodzą do konkluzji....jeśli 100% zawodowców których spotkałem używa Apple to dlaczego mam nie sądzić, że jest mimo wszystko lepsze od Pc?!

zoom2
12-12-2015, 23:17

Wow,
To juz z poważnym autorytetem pojechałeś. Poszukaj może jeszcze i zacytuj co na temat zarządzania barwą mówią Pan Miś z okienka i Panowie Bolek i Lolek i Tytus Romek i ATomek.
To podobny , tak mniej więcej poziom.
A i jak będziesz kiedyś będziesz szukał cykloramy to przeczytaj innego autoryteta błąkającego się czasami po ty forum. On ci powie jak ze sracza zrobic cykloramę. Polecam

robank
12-12-2015, 23:27
zoom2 to może Ty podasz mi jakikolwiek autorytet jeśli chodzi o wybór platformy?
Z miłą chęcią poczytam i bardzo chętnie zmienię zdanie bo nie mam klapek na oczach i widzę tylko Mac albo Pc.
A może Ty doradzisz co jest jest lepsze i podasz konkretne powody dlaczego akurat to a nie inne !
Tez jestem przed wymianą komputera i z chęcią się dowiem co jest lepsze

Tak jak już napisałem...100% profesjonalistów których spotkałem używa Apple... dlaczego????? czekam na odpowiedzi !

zoom2
12-12-2015, 23:32
Podam ci
Mac albo PC

W większości przypadków a zgaduje choć tego oczywiście nie wiem , że dla ciebie to będzie wybór jak między czapką a kapeluszem.
Bardziej się skup na wydajności komputera, rodzaju monitora, możliwości podpinania osprzętu.

Aeon88
12-12-2015, 23:33
Już samo to, że ktoś poleca appla, tylko dlatego że inni polecają appla, jest bez sensu. Napisał wprawdzie kilka bolączek windowsa i jego obsługi kolorów, ale jak nie pracujesz w paincie tylko w photoshopie który z obsługą profili nie ma problemu, oraz na jednym monitorze a nie na wielu, to problemów pod win z kolorem praktycznie nie ma. Nawet jak masz dwa monitory to program od kalibracji ładuje co trzeba tam gdzie trzeba, odpalasz PSa na Eizo i na eizo pracujesz, nie ma wtedy żadnych problemów.

robank
12-12-2015, 23:44
zoom2
na wydajności komputera? chcesz mi powiedzieć, że 2.8 MHz z 16GB RAM a taki mam zamiar kupić był nie wystarczający do retuszu zdjęć....a tak , ma tylko 2 rdzenie tylko że o ile wiem to photoshop nie potrzebuję przy normalnej pracy wiecej, chyba że ktoś tysiącami obrabia zdjęcia......a monitor już mam Eizo CX241, jeszcze jakieś przykłady wyższości PC nad Apple ?

zoom2
13-12-2015, 00:11
co do moich osobistych preferencji odnośnie granicznego minimum już napisałem w tym watku.
I twoje 2,8 Mhz i 16 GB ramu jest powyżej tego.
Dlaczego chcesz bym ja ci uzasadniał wyższość PC nad Makiem skoro ja sam używam Maka.
Ja staram się tylko twierdzić , że płomienne dyskusje na ten temat to sranie w banie i głównie piję tu do fanbojów Appla.
A co do monitora , to ja mam CX271 i moim zdaniem to dobry wybór więc twój CX241 rózni sie tylko wymiarem bo reszta parametrów jest chyba co najmniej tej samej klasy.

robank
13-12-2015, 00:35
zoom2
tu nie chodzi o wyższość PC nad Mac czy odwrotnie....ale jeśli polecam komuś Mac'a a ktoś mnie atakuje,że przecież Pc jest lepszy to ja tylko proszę o uzasadnienie.
Moim uzasadnieniem wyboru Apple jest to, że (pomijając kwestie zarządzania kolorem, bo może rzeczywiście jeśli masz taki monitor jak np Eizo to Cie to nie dotyczy) OS jest o wiele stabilniejszym systemem, który po prostu ma działać to to właśnie robi. Sam narazie pracuje na laptopie samsunga....czysty system i tylko w sumie PS i mam co jakiś czas totalną zawieszkę albo bluescreen, a pracuje tylko na jednym pliku.

Będę sie powtarzał ale jak już napisałem...jesli 100% tych fotografów z którymi rozmawiałem, a spotkałem ich sporo, pracuje na Mac'u to ja tylko zastanawiam się dlaczego skoro jako profesjonalista powinien wybrac to co najlesze

robank
13-12-2015, 01:15
Windows radzi sobie z kolorem, a gdy zna się ograniczenia i jak je ominąć, to radzi sobie niemal tak samo dobrze jak OSX.

no comment z naciskiem na "niemal"

GonzoG
13-12-2015, 01:18
Zacznijmy od tego, że z tych 100% pracujących na macu, co najwyżej 10% wie dlaczego ma maca...
A reszta kupiła, bo to niby jedyny nadający się do tego sprzęt.

Kurtz
13-12-2015, 01:39

Czyli oceniasz moją wiedzę przez pryzmat jakiegoś artykułu w Internecie, nie mając o temacie pojęcia? I nie widzisz w tym żadnego problemu? No to ja nie wiem jak z Tobą rozmawiać. Żeby było jasne, ja nawet nie zajmuję się kolorem, ale jestem na tym forum na tyle długo, żeby pewne rzeczy w temacie podłapać ;)
Za każdym razem, słyszę mity jaki to OS X stabilny jak to wszystko pięknie działa i nigdy nie ma problemów a Windowsa jeszcze nie włączysz i już masz błędy to zastanawiam się czy się śmiać czy płakać. Poczytaj sobie na odpowiednich forach jakie problemy mają ludzie pod OSX.

Pod Windowsem inaczej działają rzeczy związane z profilami monitora i wyświetlaniem koloru - to prawda. Jednak nie jest to nic wykluczającego ten system jako system do pracy z kolorem. Pracuje tak wiele osób.

GonzoG wychodzi na to, że każdy artykuł jest sponsorowany i nie warto kupować niczego co ma pozytywne opinie w artykułach
Ogromna część artykułów na największych portalach i na blogach ze znanymi nazwiskami jest albo sponsorowana bezpośrednio albo pośrednio.

jeśli 100% zawodowców których spotkałem używa Apple to dlaczego mam nie sądzić, że jest mimo wszystko lepsze od Pc?!

A jaki papier toaletowy używają też ich pytasz? Albo jakim samochodem jeżdżą ? Większość z tych ludzi nawet nie miała nigdy porównania i nie rozumie różnic. Znam profesjonalistów zajmujących się kolorem ( zdjęcia + wydruki ) którzy pracują na iMacu i uważają, że to najlepszy ekran do foto, etc. Czy to znaczy, że iMac jest najlepszy? Nawet naczelny piewca wyższości komputerów apple na tym forum ( Tom01 :P ) powie Ci, że ekrany w iMacach oczywiście wspaniałe oh ah... no ale do profesjonalnych graficznych to nawet się nie umywają.

na wydajności komputera? chcesz mi powiedzieć, że 2.8 MHz z 16GB RAM a taki mam zamiar kupić był nie wystarczający do retuszu zdjęć....

Nikt? Nic ?

a tak ,ma tylko 2 rdzenie tylko że o ile wiem to photoshop nie potrzebuję przy normalnej pracy wiecej, chyba że ktoś tysiącami obrabia zdjęcia......

Źle wiesz. Do tego te 2 rdzenie w mac mini są dużo wolniejsze niż te w i5.

Sam narazie pracuje na laptopie samsunga....czysty system i tylko w sumie PS i mam co jakiś czas totalną zawieszkę albo bluescreen, a pracuje tylko na jednym pliku.
Zapewne masz uszkodzony sprzęt albo rozwaliłeś sobie jakimś syfem system. Przy Twojej wiedzy w temacie, to najprawdopodobniejsza diagnoza.

gALL
13-12-2015, 11:01
Znowu wojenka PC/Win kontra ogryzek? Jeszcze nie znudziło się Wam?

Mini od 2014 to totalna wtopa, szkoda zachodu. Poza ładnym wyglądem i możliwości odpalenia OS X z definicji nie oferują nic, za co warto byłoby je kupić. Jakbym upierał się, że koniecznie ogryzek, albo miniacz z 2012 albo rMBP'13 ale ten na i7 i z minium 8GB na pokładzie.

A PC/Win? Chyba coś ze stacji roboczych Della (któregoś z Optiflexów) w SFF. Nie lubię dużych pudeł.

Aeon88
13-12-2015, 13:44
Dzisiaj nie ma niezawodnego komputera. Dziwię się że te wojny mac/pc nadal są prowadzone przy wykorzystaniu stwierdzenia że mac jest boski bo działa, a win się wali. Powiedzcie to ludziom którzy kupili MBP 5 lat temu i się im sypnęły sloty ramu, naprawa to 80% ceny nowego sprzętu, genialna roczna gwarancja nie załatwia sprawy bo po roku się kończy. Powiedzcie to ludziom którym padały nvidie w laptopach, którym z ekranu retina odłaziła warstwa antyrefleksyjna, którym notorycznie padały napędy dvd. Powiedzcie to ludziom którzy kupowali imaki za 15k lub cinema display'e za 5k, gdzie po półtora roku ekran był żółty cały w kleju który się od ciepła wylewał na matrycę. Żona ma imaka, ja ACD, obydwa ekrany są żółte. Co chwila wychodzą jakieś babole. A jak nie babole to bezsensowne konfiguracje - mini z 2012r jest bez porównania szybszy od nowszego, niby szybszego mini z 2014r, którego wykastrowali z połowy rdzeni. Dziś nie opłaca się kupować sprzętu appla poniżej 7-9k, wyjątkiem jest MBP13 z retiną, ale opcja za 6k jest bardzo uboga.

Jedyne co się zmieniło na przestrzeni lat co diametralnie zmieniło opłacalność maca to retina. Ciężko dostać za porównywalne pieniądze porównywalny ekran w laptope, i to z rozdziałką 2,5k (13") i taką jakością. To samo imaki 5k. Mac pro wypada dobrze jeśli chodzi o stosunek cena/wydajność, ale niestety wykastrowali go z możliwości rozbudowy. Kupujesz raz i finito, jak na stację roboczą to jest bez sensu.

Żadne ze środowisk (mac/win) nie jest lepsze od drugiego. Kazde ma swoje wady i zalety. Kazdy musi sam zdecydować które zalety są mu bardziej potrzebne i na tej podstawie wybrać sprzęt.

zoom2
13-12-2015, 13:58
@Amen88
sorry chciałem napisać Aeon

kardamon
13-12-2015, 15:28
Na Windowsie pracowałem i nie jestem przekonany czy znowu wchodzić w ten system
Co do Appla to tylko słyszałem od wielu osób pozytywne słowa min że jest to system o wiele bardziej stabilny .
Co do monitora Eizo ColorEdge CS230 to jeden z tańszych modeli którego wcale nie muszę zakupić choć czytałem ze modele np LG, Samsunga czy inne raczej się nie nadają jako monitor do obróbki zdjęć i lepiej zakupić monitor Nec lub Eizo
Co do Appla to chyba dobrym ale i drogim rozwiązaniem byłby zakup Mac mini , dodatkowo dysk SSD i 16 GB pamięci , tyle że koszty były by większe jak zakładałem i chyba przekroczy nawet sume 6000zł . Zakup stacjonarnego PC na Windowsie cenowo byłby znacznie ciekawszą propozycja cenową , pytanie co wybrać i na co zwracać uwagę ?

Jaki procesor wybrać ? , pamięć to chyba jak największą na ile budżet pozwala , myślałem o 16 GB , monitor Eizo http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/ czy lepiej wybrać inny model ?
Co jeszcze ???

kardamon
13-12-2015, 16:02
Znowu wojenka PC/Win kontra ogryzek? Jeszcze nie znudziło się Wam?

Mini od 2014 to totalna wtopa, szkoda zachodu. Poza ładnym wyglądem i możliwości odpalenia OS X z definicji nie oferują nic, za co warto byłoby je kupić. Jakbym upierał się, że koniecznie ogryzek, albo miniacz z 2012 albo rMBP'13 ale ten na i7 i z minium 8GB na pokładzie.

A PC/Win? Chyba coś ze stacji roboczych Della (któregoś z Optiflexów) w SFF. Nie lubię dużych pudeł.

Nie żadna wojenka tylko szukam odpowiedniego komputera do kwoty 5000 zł gdyby okazało się to bardzo istotne mógłbym jeszcze coś dorzucić choć wolał bym wydać mniej :)
Mam mętlik bo piszesz że Mac mini nie nadaje się inni twierdza ze Windows się nie nadaje i widzę każdy chwali swoje .

Jakbym upierał się, że koniecznie ogryzek, albo miniacz z 2012 albo rMBP'13 ale ten na i7 i z minium 8GB na pokładzie.

Czy Ci o chodzi tutaj o MacBook Pro ? ale zakup używanego to nie wiem czy to dobry pomysł druga sprawa że wszyscy odradzają mi zakup laptopa.

Znalazłem coś takiego na szybko :
http://www.kuzniewski.pl/k1720,komputery-stacjonarne-all-in-one-dell-optiplex.html

Chyba coś ze stacji roboczych Della (któregoś z Optiflexów) w SFF

Nie rozumie co znaczy skrót SFF ?

zoom2
13-12-2015, 16:59
kardamon,
skoro mowa o kuzniewskim to
http://www.kuzniewski.pl/k905,laptopy.html?cena%5B0%5D=1150&cena%5B1%5D=5000&o%5B37%5D%5B%5D=2637&o%5B37%5D%5B%5D=3346&o%5B45%5D%5B%5D=151&o%5B56%5D%5B%5D=118&o%5B64%5D%5B%5D=65&o%5B64%5D%5B%5D=126&o%5B65%5D%5B%5D=154
poczytaj o kazdym z nich

I polecam zainteresowanie Lenovo Y50-70 . Jest to stosunkowo silna jednostka w róznych konfiguracjach z matrycą do 4k włacznie. Najdroższe konfiguracje nie przekraczają 5 tysi.

A jak chcesz boskiego (wiesz co) to musisz wyskoczyć minimum z ósemki.

p.s jak możesz zwiekszyć budżet i nie będziesz kwilić do Maca to zainteresuj sie ofertą HYPERBOOK

kardamon
13-12-2015, 17:56
kardamon,
skoro mowa o kuzniewskim to
http://www.kuzniewski.pl/k905,laptopy.html?cena%5B0%5D=1150&cena%5B1%5D=5000&o%5B37%5D%5B%5D=2637&o%5B37%5D%5B%5D=3346&o%5B45%5D%5B%5D=151&o%5B56%5D%5B%5D=118&o%5B64%5D%5B%5D=65&o%5B64%5D%5B%5D=126&o%5B65%5D%5B%5D=154
poczytaj o kazdym z nich

I polecam zainteresowanie Lenovo Y50-70 . Jest to stosunkowo silna jednostka w róznych konfiguracjach z matrycą do 4k włacznie. Najdroższe konfiguracje nie przekraczają 5 tysi.

A jak chcesz boskiego (wiesz co) to musisz wyskoczyć minimum z ósemki.

p.s jak możesz zwiekszyć budżet i nie będziesz kwilić do Maca to zainteresuj sie ofertą HYPERBOOK

Lenovo Y50-70 to jednak laptop co odradzano mi , cóż z tego że ma dobra matryce jak małą i jak wcześniej zdarzyłem się zorientować to i tak poleca się dodatkowy monitor wiec nie wiem czy to dobry pomysł , bardziej już obstawiam stacjonarne .

Pobawiłem się trochę w konfiguracje komputerów stacjonarnych i wychodzi mi cena wysoka i to bez monitora :(
Mam pytanie co do procesora bo i5 są różne modele i który wybrać ?
Jaka karta graficzna była by odpowiednia ?
Cena wychodzi mi cena jak za Maca mini :(

Jak spotkałem się wcześniej z niektórymi opiniami to słabszy w konfiguracji sprzed Appla będzie i tak lepiej działał jak PC na Windowsie , choć jak czytałem wcześniejsze komentarze to raczej nie polecany jest ten Mac mini.

zoom2
13-12-2015, 18:08
Kup sobie rMBP 15 2,2 Mhz czterojajowy, 16 GB RAM , SSD 512 +Eizo CX271 i będzie git.
Zestaw dupy nie urywa, są lepsze ale na początek bedzie jak znalazł

gALL
13-12-2015, 18:32
Optiflex stacja robocza a nie all-in-one. Coś takiego: http://www.kuzniewski.pl/p22823,dell-optiplex-7020-ca022d7020sff11-core-i7-4790-8-gb-500-intel-hd-4600-dvd-windows-10-pro-lub-8-1-pro-lub-7-pro-pakiet-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

SFF = Small Form Factor - PC w małej obudowie.

rMBP - MacBook Pro z retiną

kardamon
13-12-2015, 20:09
Kup sobie rMBP 15 2,2 Mhz czterojajowy, 16 GB RAM , SSD 512 +Eizo CX271 i będzie git.
Zestaw dupy nie urywa, są lepsze ale na początek bedzie jak znalazł

Prosiłem osoby które znają się na rzeczy o pomoc, jak masz sobie robić głupie żarty to lepiej zamilcz.

Cena która jestem wstanie przeznaczyć na komputer jest w pierwszej wiadomości i ma się nijak do twojej kolejnej zresztą podpowiedzi o niczym .

Optiflex stacja robocza a nie all-in-one. Coś takiego: http://www.kuzniewski.pl/p22823,dell-optiplex-7020-ca022d7020sff11-core-i7-4790-8-gb-500-intel-hd-4600-dvd-windows-10-pro-lub-8-1-pro-lub-7-pro-pakiet-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

SFF = Small Form Factor - PC w małej obudowie.

rMBP - MacBook Pro z retiną

Dzięki , szukając odkryłem co znaczą te skróty.

Kurtz
13-12-2015, 20:51
Jesteś niezdecydowany jak kobieta... Czego od nas oczekujesz? Spodziewałeś się, że każdy poleci Ci to samo i podejmiemy za Ciebie decyzję? Tak się nie da.

Zdecyduj się czego potrzebujesz... Albo kup sobie to jabłko o którym cały czas piszesz. Tylko żeby nie było, że nie ostrzegaliśmy.
Kup laptopa tylko jeżeli potrzebujesz mobilności, w innym przypadku to źle wydane pieniądze.

zoom2
13-12-2015, 20:56
kardamon,
Pan Walentynowicz nie mylił się jak cię portretował.

kardamon
13-12-2015, 21:21
kardamon,
Pan Walentynowicz nie mylił się jak cię portretował.
Nie masz lepszego zajęcia jak cały dzień bzdury wypisywać na forum ???
Nie jestem zainteresowany twoimi uszczypliwymi uwagami .
A o poradę poproszę tych co się znają na rzeczy .

Jesteś niezdecydowany jak kobieta... Czego od nas oczekujesz? Spodziewałeś się, że każdy poleci Ci to samo i podejmiemy za Ciebie decyzję? Tak się nie da.

Zdecyduj się czego potrzebujesz... Albo kup sobie to jabłko o którym cały czas piszesz. Tylko żeby nie było, że nie ostrzegaliśmy.
Kup laptopa tylko jeżeli potrzebujesz mobilności, w innym przypadku to źle wydane pieniądze.

Niezdecydowany ???
Pytam i chciałbym wybrać bardziej odpowiedni sprzęt.
Jak ktoś mnie pyta jaki aparat wybrać i ta osoba nie zna się na fotografii to nie udzielam mu odpowiedzi takiej jakiej tutaj znalazłem do tej pory .
Tak naprawdę więcej dowiedziałem się w media markecie . Najpierw dowiedziałem się po co pisze o laptopie później laptopa poleca mi się , napisałem wyraźnie do jakiej ceny a tu przykład z d.upy wzięty sorrki ale za takie porady to dziękuje i bo albo ktoś do końca się nie zna albo promuje akurat to co zakupił wcześniej takie przynajmniej odnoszę wrażenie.
Niestety na podstawowe pytania wydaje mi się nie uzyskałem odpowiedzi przynajmniej od osób najbardziej aktywnych na forum .

Kurtz
13-12-2015, 21:59
I uważasz, że to czego się dowiedziałeś w media markt to obiektywne informacje przekazane przez specjalistów? :D

Pytasz, a później kwestionujesz to co Ci ludzie odpowiadają...
Napisałem Ci - sensowny zestaw komputerowy złożony w sensownym sklepie + monitor w tym budżecie się zmieści. Nic innego sensownego, co by posłużyło przez kilka lat nie dasz rady kupić w tej kwocie, jeżeli chcesz mieć dobry monitor.

t0m3k
14-12-2015, 21:37
Taki zestaw: http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_grudzie n_2015?page=0,13 tylko zamiast 280X weź jakąś tańszą żeby tylko miała DisplayPort (albo nie bierz wcale, HD4600 daje radę), zamiast 2 x 4GB weź 2x8 GB RAM, powinno zostać 2200 na monitor.

advisor
14-12-2015, 22:58
t0m3k dobrze prawi tylko po co karta na początek skoro w Msi B85m-g43 ma displayport do tego 2x8 GB procesor i5 (4460 lub 4590 ja mam 4690) dysk najlepiej 250 GB (Crucial BX ) dysk 1 TB na dane w miarę dobry zasilacz i obudowa (ja mam Thermaltake 450 W plus bronze i Zalmana R1) ewentualnie chłodzenie do procesora do 100 zł

pioterkow
14-12-2015, 23:55
Jaki komputer dla fotografa amatora do kwoty 5000zł ?
Nie za bardzo znam się na sprzęcie komputerowym czy jest ktoś kto może doradzić jaki wybrać i na jakie parametry zwracać uwagę ?
Do czego ?
Obrabianie zdjęć , przeglądanie internetu , gry mnie nie interesują .
Może na początek zdefiniuj co dla Ciebie oznacza "obrabianie zdjęć"?
Czy obrabiasz np. tylko jpg-i na zasadzie prostych operacji czy planujesz wielowarstwowe obróbki np. w Photoshop?
Czy ta obróbka ma skończyć się plikiem 800x600px wrzuconym na pejsbuka czy np. planujesz robić wielkoformatowe wydruki swoich prac w profesjonalnej drukarni?
Bo tak naprawdę od tego zależy wybór sprzętu który potrzebujesz.
W budżecie który podałeś trudno jest kupić mocny sprzęt. Idealny jest np. MacBookPro z Retiną 15" z 16GB RAM i SSD 512 - ale to już bardzo przekracza Twój budżet.
Na MAcBook Air z 8GB RAM spokojnie wywoływałem RAW-y z Hassela H5D (to tak apropos wydajności).
Nie dajmy się zwariować - większość zadań typu amatorska obróbka zdjęć pociągnie każdy MacBook z 8GB RAM.
Ja bym Ci jednak polecał spojrzeć w kierunku MacBooka - w razie czego dokupisz sobie jakiegoś EIZO i masz fajny zestaw.
Większość znanych fotografów których miałem przyjemność poznać osobiście pracuje właśnie na tych gównia...ych, beznadziejnych, mało wydajnych i lansiarskich Mac-ach... ;)
Niestety w Polsce najważniejszym kryterium wyboru sprzętu jest cena... :(
Życzę udanego wyboru.

Nie masz lepszego zajęcia jak cały dzień bzdury wypisywać na forum ???
Nie jestem zainteresowany twoimi uszczypliwymi uwagami .
Tak naprawdę więcej dowiedziałem się w media markecie .
Niestety na podstawowe pytania wydaje mi się nie uzyskałem odpowiedzi przynajmniej od osób najbardziej aktywnych na forum .
Nie obrażaj się bo każdy z Kolegów napisał Ci swoje uwagi i rady nt. sprzętu który używa lub zna.
Jeśli uważasz że więcej się*dowiedziałeś w MediaMarkt to idź tam i wybierz to co doradzą Ci "fachowcy" z MM... :mrgreen:
Napewno będziesz zadowolony z ich profesjonalnego doradztwa...

Aeon88
15-12-2015, 00:27
Wszystkie opcje miałeś już podane. Masz 5000, jeśli wybierzesz stacjonarkę na monitor wydasz jakieś 2,5k więc zostanie 2,5k na sprzęt. Za to złożysz albo peceta, albo kupisz mini na i7 jeśli chcesz spróbować OSX. Jak chcesz laptopa to musisz kupić odrazu z dobrym ekranem, bo laptopy z dobrą mocą są droższe niż analogiczne pecety, i na eizo Cię nie będzie stać. Za 5000 kupisz używanego rMBP 15 z i7 i SSD, ewentualnie laptop z windowsem i dobrym ekranem IPS (hp elitebook/z-book, dell precision, lenowo W), oczywiście używane.

Teraz Ty musisz podjąć decyzję czy laptop czy stacjonarny + monitor, i czy windows czy osx. Nikt tej decyzji za Ciebie nie podejmie, więc jak nie potrafisz sam wybrać to rzuć monetą i po problemie. Podpowiem, że laptopa się wybiera jak się chce móc pracować w podróży, a peceta jak może stać w jednym miejscu ale za to będzie prawdopodobnie szybszy od lapka, tu już zależy co kupisz. Jedni pracują na osx i się w życiu nie przesiądą, inni na win i też osx nie chcą widzieć. Nie licz na to że wszyscy Ci podadzą jedno rozwiązanie.

Bądź facet, sam wybierz co Ci potrzeba.

wdhiz
15-12-2015, 01:50
A ile monitorów zewnętrznych podłączysz do laptopa? EGPU to chyba jeszcze przyszłość? Wygodna praca zaczyna się od dwóch monitorów 24-26 cali. Warto podłączyć trzeci mniejszy do poczty i pierdół.
Teraz pracuję na i5 2500K (3,3 GHz, niekręcony). Było 8GB RAM, jest 16, ale tylko dlatego, że pojawiła się praca typu "grafiki na całą ścianę". Czy nowsze i5tki albo i7ki polepszą w znaczący sposób jakość pracy ze zdjęciami? Myślę o zwykłym wołaniu rawów w C1Pro oraz robieniu skomplikowanych montaży na dużych plikach w PS. Odnoszę wrażenie, że procesory już parę lat temu osiągnęły wystarczającą wydajność do komfortowej obróbki rawów.
Aeon88 zapomniał jeszcze dodać pękające obudowy macbooków do listy wtop Appla. Piszę to jako applehejter i użytkownik MBP z niedziałającą kartą graficzną.

gALL
15-12-2015, 10:30
Aeon88 zapomniał jeszcze dodać pękające obudowy macbooków do listy wtop Appla. Piszę to jako applehejter i użytkownik MBP z niedziałającą kartą graficzną.

Nie marudź a zainteresuj się programem darmowej naprawy MBP z lat 2011 do 2013. Termin darmowych napraw mija 27 lutego 2016.

https://www.apple.com/pl/support/macbookpro-videoissues/

KaarooL
15-12-2015, 10:44
A ile monitorów zewnętrznych podłączysz do laptopa? EGPU to chyba jeszcze przyszłość? Wygodna praca zaczyna się od dwóch monitorów 24-26 cali. Warto podłączyć trzeci mniejszy do poczty i pierdół.

Szkoda oczu na kilka sztuk - poczytaj co robi z Twoim wzrokiem stałe wpatrywanie się w bliskie plany... Z racji tego wolę jeden duży, porządny monitor.

witboy
15-12-2015, 12:12
ja obecnie przeszedlem na y50-70 z i7 i 8gb ramu dokupie tylko ssd 850evo 250 bo moja 120 juz troszke wolniejsza a cena 350 za dysk jest smieszna a ori 1tb wsadze w kieszen i bedzie backup, na sztywno rdzenie blokuje na 3.5 i jak do tej pory procek nie osiagal wiecej jak 85 st a robilem wsady z koncertow po 400 zdj do lightrooma i nawet na exporcie sie nie zajeknol, tak samo NIK wsadowo robie po 90 zdj chwile pomieli i jest super, co prawda z d700 ale po starym 3 letnim delu roznica to jak dzien a noc, no i ips naprawde wg mnie spoko

t0m3k
15-12-2015, 13:13
Ja też mam lapka z 2 gen i7 (4 rdzenie, 8 wątków) i PC z 4690k @4,5 i uważam, że intele od i5 2 gen dla PC i mocniejsze i7 dla laptopów (są też i7 dwurdzeniowe, słabsze niż pecetowe i3) dadzą spokojnie radę. Jednak jako główny komputer z ograniczoną kasą brałbym komputer stacjonarny.

Kurtz
15-12-2015, 13:37
Duże znaczenie ma to jaki materiał się obrabia. Obróbka zdjęć z D800/D810 będzie odpowiednio bardziej obciążająca niż obróbka zdjęć z D300s czy D700.

Szkoda oczu na kilka sztuk - poczytaj co robi z Twoim wzrokiem stałe wpatrywanie się w bliskie plany... Z racji tego wolę jeden duży, porządny monitor.
Nie zawsze da się pracować na jednym monitorze, nawet dużym. Czasem 2-3 monitory 1920x1200 to jest minimum do wygodnej pracy.

Jak polecacie sprzęt od Apple w tej cenie, to piszcie jasno, że chodzi o sprzęt używany, bez gwarancji. Nie uznałbym takiego sprzętu za przyszłościowy na kilka lat.

gALL
15-12-2015, 15:30
Jak polecacie sprzęt od Apple w tej cenie, to piszcie jasno, że chodzi o sprzęt używany, bez gwarancji. Nie uznałbym takiego sprzętu za przyszłościowy na kilka lat.

Alez mozna jeszcze kupic nowe i na gwarancji miniacze z 2012.

http://www.cclonline.com/product/99530/MD389B/A/Branded-Desktop-PCs/Apple-Mac-Mini-Desktop-PC/SYS2282/

http://www.cclonline.com/product/99529/MD388B/A/Branded-Desktop-PCs/Apple-Mac-Mini-Desktop-PC/SYS2281/

Kurtz
15-12-2015, 17:25
Alez mozna jeszcze kupic nowe i na gwarancji miniacze z 2012.

http://www.cclonline.com/product/99530/MD389B/A/Branded-Desktop-PCs/Apple-Mac-Mini-Desktop-PC/SYS2282/

http://www.cclonline.com/product/99529/MD388B/A/Branded-Desktop-PCs/Apple-Mac-Mini-Desktop-PC/SYS2281/

W takiej cenie jak w cytacie poniżej ? Wątpię. Poza tym, chętnie zobaczyłbym coś z Polski nie z UK.

więc zostanie 2,5k na sprzęt. Za to złożysz albo peceta, albo kupisz mini na i7 jeśli chcesz spróbować OSX.

Aeon88
15-12-2015, 17:49
Funt 6zł, wyda całą kase na miniacza i będzie nie wiem na czym te zdjęcia oglądał. Przy stacjonarce zostaje mu 2,5k na skrzynkę, więc tylko używki z 2012 na i7 wchodzą w grę, i tak baaaaaaaaaaardzo ciężko mu będzie je znaleźć w tej cenie w Polsce.

RobertMiernik
15-12-2015, 17:53
Oj przestańcie, kupi gość monitor za 1000-1100 i spokojnie mu wystarczy, już od razu najlepiej 4500 na monitor to sobie myszkę dokupi zamiast komputera ale monitor będzie cycuś.

1000 na monitor + 4000 na komputer to rozsądny kompromis między wydajnością a jakością. Nie dajmy się zwariować jeśli w tytule się znajduje słowo 'amatora'.

gALL
15-12-2015, 18:35
Oj przestańcie, kupi gość monitor za 1000-1100 i spokojnie mu wystarczy, już od razu najlepiej 4500 na monitor to sobie myszkę dokupi zamiast komputera ale monitor będzie cycuś.

1000 na monitor + 4000 na komputer to rozsądny kompromis między wydajnością a jakością. Nie dajmy się zwariować jeśli w tytule się znajduje słowo 'amatora'.

Alez nie, kazdy musi miec 27" 4k monitor od Neca albo Eizo, do tego maszyne conajmniej na i7 6 generacji z 6 jajami oraz jakies GPU typu GT 980. Bez tego ani rusz, nawet dla amatora.

RobertMiernik
15-12-2015, 19:13
otóż to ;)

Ukradzione z Kwejka, uwaga na niedelikatny język:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://taharii.pl/_pliki/InternetowiSpecjalisci.jpg)

zoom2
15-12-2015, 19:45
@Robert Miernik
BINGO

p.s nie umiem inaczej (oczywiście tyczy się tylko tego medium) wyrażać emocji.

pioterkow
15-12-2015, 22:53
otóż to ;)

Ukradzione z Kwejka, uwaga na niedelikatny język:
Cuuuuudo!!!
Podsumowanie wszelkich for internetowych. Dzięki Robert podarowałeś mi radość i humor na kilka dni :)
Wracając do pytania założyciela wątku - nie daj się zwariować - do AMATORSKIEJ obróbki zdjęć (jak napisałeś) naprawdę nie potrzebujesz najnowszych MacPro i EIZO.
Poluj na lekko używane kompy np. na ebay - tam ludzie sprzedają często kilkumiesięczne komputery bo kupili nowszy i lepszy i chcą się pozbyć "starego".
Warto czasem poszukać :)

Aeon88
16-12-2015, 00:38
Ale.... Skoro przeciętny komp da sobie radę z obróbką rawów przez amatora (a taki kupi za 2,5k), i skoro monitor cs230 to świetny sprzet na początek na którym można już w miarę polegać (a go na niego stać bo to drugie 2.5k) to po co kombinować, dodawać $$ do skrzynki a ujmować monitorowi, który jak kupi za tysiaka to będzie lekki paść.. Przy obróbce monitor jest najważniejszy, skoro go stac na optymalne rozwiązanie to nie ma sensu iść w innym kierunku.

Kurtz
16-12-2015, 01:38
Alez nie, kazdy musi miec 27" 4k monitor od Neca albo Eizo, do tego maszyne conajmniej na i7 6 generacji z 6 jajami oraz jakies GPU typu GT 980. Bez tego ani rusz, nawet dla amatora.

Ale nikt mu tego nie proponuje, więc nie wiem po co taka demagogia.

Patrząc po jego wypowiedziach w tym wątku, nie będzie nawet w stanie ocenić co kupił i czy to dobre, tylko pójdzie do media markt i się zapyta, czy dobry monitor kupił. Akurat CS230 to jest lepszy wybór niż EV2436 który można dostać "za tysiaka". Jest też sporo lepszy od Delli w podobnej cenie.

Poluj na lekko używane kompy np. na ebay - tam ludzie sprzedają często kilkumiesięczne komputery bo kupili nowszy i lepszy i chcą się pozbyć "starego".
Nówka sztuka panie! Normalnie igła i jeszcze ze 100 lat panu pohula! Niemiec płakał jak sprzedawał!
Pytanie tylko, czy ktoś chce kupować używany sprzęt i ryzykować.

Ale.... Skoro przeciętny komp da sobie radę z obróbką rawów przez amatora (a taki kupi za 2,5k)
Żeby nie było wątpliwości, 2.5K to taka bardzo niska średnia półka co najwyżej.

RobertMiernik
16-12-2015, 01:48
Dlatego zdecydowanie bardziej sensowne jest zainwestowanie w komputer niż monitor.
Kupić trzeba taki komputer, żeby edycja zdjęć nie była katorgą, monitor to sprawa drugorzędna, bo po pierwsze mam della za tysiaka i uważam, że nie potrzebuję nic innego i wydruki i kolory na monitorze widzę tak jak powinienem i nigdy z nim najmniejszego problemu nie miałem, po drugie zawsze lepiej zmienić monitor jeśli będzie trzeba niż cały komputer, po trzecie komputer w okolicach 2,5k to paść a nie komputer.

Panie autorze, jedyny rozsądny wybór to ten, który Ci zaproponowałem w poprzednim poście, jeśli nie chcesz wariować przy każdej posiadówce z większą niż 200 ilością zdjęć, to zainwestuj w komputer a nie w monitor. Uwierz mi, że ten dell za tysiaka w zupełności wystarczy, żeby prawidłowo i przyjemnie pracować ze zdjęciami.

kzkzg
16-12-2015, 02:03
To jakiego della za tysiaka polecasz?

Aeon88
16-12-2015, 02:46
Żeby nie było wątpliwości, 2.5K to taka bardzo niska średnia półka co najwyżej.

Hę?? Mam i5 3550 3.3GHz, 16GB ramu i R7870 2GB. Obrabiam z palcem w czterech literach na tym pliki z D800, składam projekty w Corelu (katalogi, ulotki itp). Ba, montuję na nim filmy ślubne w Premiere Pro, które obrabiam kolorystycznie, mają ponakładane różne efekty. Wszystko działa ok. Za 2.5k pierwszy z brzegu składak z allegro:

http://allegro.pl/komputer-do-gier-gamer-i5-4460-8gb-1tb-msi-gtx960-i5642316066.html

będzie szybszy od mojego. Serio potrzeba amatorowi coś szybszego? I jeszcze CS230 będzie mógł wziąć, bez dopłaty do swoich 5000zł które na całość chce przeznaczyć. Nic tylko siedzieć i obrabiać swoje amatorskie fotki.

PS. Żeby nie było hejtu - nie kupiłbym tego zestawu z allegro tylko złożył własny, bo np. zasilacz to faktycznie paść. Co nie zmienia faktu że można spokojnie za 2500zł złożyć kompa do amatorskiej pracy przy fotkach. Kupując używany, nawet roczny, można mieć sprzęt na mocnym i7 haswell lub nowszym. Podzespoły mają często 2-3 lata gwarancji, więc kota w worku nie kupi.

PS#2. O, a tu dell za 2.5k: http://allegro.pl/dell-t20-xeon-jak-i7-quad-4x3-6-4gb-1tb-w7pro-3nbd-i5846430168.html gwarancja 3 lata NBD, Xeon na pokładzie, ram może tanio dokupić bo to ddr3, sprzęt firmowy a nie "jakiś składak" :)

gALL
16-12-2015, 09:04
Za 5k mam 23" calowego Neca, do tego mini i7 2.6GHz, 16GB ram, 480GB SSD + 1TB HDD z drugiej ręki ale z gwarancją Apple do września 2016, zostało jeszcze na legalne Affinity, C1 mam w wersji 7, wszystko pod OS X 10.10.

Skonczcie te dywagacje, że 5000 to mały budżet na zabawki IT. Nie każdy zarabia na fotografii, nie każdy ma średnia krajową.

Kurtz
16-12-2015, 15:01
Dlatego zdecydowanie bardziej sensowne jest zainwestowanie w komputer niż monitor.
Tutaj wiele osób się nie zgodzi. Ja sam nie do końca jestem przekonany które podejście w takim przypadku jest bardziej słuszne. Obrabiałem kiedyś zdjęcia na U2412M i nawet drukowałem i byłem zadowolony z rezultatów. Teraz mam EV2436W ( czyli biurowy sprzęt ) i też jestem zadowolony. Czasem widzę ograniczenia monitora, szczególnie przy subtelnych przejściach tonalnych, czy np. kiedy miałem okazję porównać mój monitor z jakimś poprawnie skalibrowanym CG. Tylko, że dla mnie DTP nie jest krytycznym zastosowaniem komputera. Delle U2412M mamy w pracy i męczą mi oczy bardziej niż moje EV, stąd moje uprzedzenie.

Hę?? Mam i5 3550 3.3GHz, 16GB ramu i R7870 2GB. Obrabiam z palcem w czterech literach na tym pliki z D800, składam projekty w Corelu (katalogi, ulotki itp). Ba, montuję na nim filmy ślubne w Premiere Pro, które obrabiam kolorystycznie, mają ponakładane różne efekty. Wszystko działa ok. Za 2.5k pierwszy z brzegu składak z allegro:

http://allegro.pl/komputer-do-gier-gamer-i5-4460-8gb-1tb-msi-gtx960-i5642316066.html

będzie szybszy od mojego. Serio potrzeba amatorowi coś szybszego? I jeszcze CS230 będzie mógł wziąć, bez dopłaty do swoich 5000zł które na całość chce przeznaczyć. Nic tylko siedzieć i obrabiać swoje amatorskie fotki.

Nie chodzi tylko o szybkość komputera. Liczy się to jaka jest płyta główna, jaką ma sekcję zasilania, jaki chipset, jaki układ audio, jakie wyjścia etc., liczy się zasilacz, obudowa i masa innych rzeczy. Dobra płyta główna to 500+, nie 200-300PLN. Tańszy sprzęt często też ma większe problemy ze sterownikami czy firmware/ BIOS - ze wszystkimi tańszymi płytami głównymi prędzej czy później miałem jakieś problemy.

Co do tego della - dołóż do tego RAM do 8GB i SSD i wyjdzie Ci 3k+. Niemniej jednak, moim zdaniem to może być optymalny wybór, ze względu na gwarancję ( o ile faktycznie taka jest i jest to sprzęt sprzedawany przez autoryzowanego dealera ). Nie będzie najszybszy w tej cenie, ale 3 lata spokoju też mają znaczenie.

wdhiz
16-12-2015, 18:31
Hmm, 2,5 tys. (netto) kosztował mój składak i5 2500k, 8 GB RAM, Win7, rozbudowany później o SSD 256 GB. Porządna płyta, gotowa do ewentualnego postawienia Hamaca. Sprawdza się przy obróbce zdjęć (D80, Sony Nex) i przy całkiem sporych pracach graficznych (przy bardzo dużych jest trochę za wolny).
Odnoszę wrażenie, że 2,5-3 tys. zł jest od paru lat najniższą kwotą, za którą kupimy komputer pozwalający na dość wygodną i bezstresową pracę DTP/fotografia.

Trzy monitory i niszczenie wzroku.
Korzystam z 26" Neca WUXi, 24" HP LP2475 i 19" Samsunga. Do pracy używam wszystkie trzy, do "nie-pracy" HP i Samsunga. Faktycznie, ściana trzech wyświetlaczy nie jest zbyt przyjemna dla oczu.

KaarooL
16-12-2015, 21:04
Napiszę przewrotnie... że można się zmieścić i w 3,5k, z nowym kompem, małym UPS'em EVER i używanym EIZO serii EV na gwarancji.

Sensowny, budżetowy komp stacjonarny składany z części nowych wyjdzie ok. 2,5k jeśli ma być bez dramatu...

wdhiz:

Skoro masz tego świadomość, może warto byłoby zostawić najlepszy monitor i dokupić drugi taki sam...? Rozumiem że obecnie najlepszy oszczędzasz do pracy z kolorem a pozostałe jedziesz w innych zastosowaniach.

pioterkow
16-12-2015, 21:37
Nówka sztuka panie! Normalnie igła i jeszcze ze 100 lat panu pohula! Niemiec płakał jak sprzedawał!
Pytanie tylko, czy ktoś chce kupować używany sprzęt i ryzykować.
Nie rozumiem Twojej ironii... Co złego jest w zakupach sprzętu używanego na ebay?
Chyba troche jesteś skażony "polactwem" typu przekręcone liczniki i auta po zderzeniu z pociągiem zespawane z dwóch... ;)
Bardzo wielu moich znajomych sprzedaje na ebay sprzęt praktycznie nowy który jest jeszcze na gwarancji Apple tylko dlatego że kupiło najnowszy model.
Ja sam będę wystawiał niedługo w dobrej cenie MacBook Pro retina w max konfiguracji który ma jeszcze gwarancję - bo nie chce żeby leżał w domu i się kurzył.
I tak ma wiele osób.
Więc Twoja ironia o handlarzach szrotowozów z Niemiec jest troche nietrafiona... :)
Pozdrawiam. Piotrek

Kurtz
16-12-2015, 22:04
Bardzo wielu moich znajomych sprzedaje na ebay sprzęt praktycznie nowy który jest jeszcze na gwarancji Apple tylko dlatego że kupiło najnowszy model.
Ja sam będę wystawiał niedługo w dobrej cenie MacBook Pro retina w max konfiguracji który ma jeszcze gwarancję - bo nie chce żeby leżał w domu i się kurzył.
I tak ma wiele osób.
Więc Twoja ironia o handlarzach szrotowozów z Niemiec jest troche nietrafiona...

Czyli Ty i Twoi znajomi to wystarczająco reprezentatywna grupa, żeby stwierdzić, że nie mam racji ?
Ja też znam osoby które sprzedają bardzo dobry sprzęt na allegro czy w inny sposób. Wiem też, jakie są praktyki "przekręcania liczników" i jaki sprzęt się sprzedaje jako "nówka sztuka, prawie nieużywany, poleasingowy". Bardzo ciężko zweryfikować stan sprzętu który się kupuje - mało kto się zna na elektronice na tyle i nosi ze sobą oscyloskop. Większość sprzętu używanego na allegro jest jednak po gwarancji producenta, podobnie na ebay. I tak, na Ebayu też są nieuczciwi sprzedawcy, sprzedający sprzęt w kiepskim stanie.

pioterkow
16-12-2015, 22:20
Czyli Ty i Twoi znajomi to wystarczająco reprezentatywna grupa, żeby stwierdzić, że nie mam racji ?
Czy jak przyznam Ci rację to Twój humor się poprawi? Jeśli tak to: MASZ RACJĘ ;)
Wiadomo że myśleć trzeba przy każdych zakupach. Ale tak jak napisałem - wiele osób sprzedaje sprżęt jeszcze na gwarancji producenta bo im się znudził albo kupili lepszy.
Warto polować na takie okazję.

Kurtz
16-12-2015, 22:27
Nie poprawi, bo i tak wiem, że mam rację ;)

Można wyrwać na allegro dobry sprzęt, ale można też bardzo źle trafić. Moim zdaniem ryzyko jest jednak spore i nie traktowałbym możliwości kupienia sprzętu jeszcze na gwarancji, w super stanie i jeszcze w niskiej cenie jako głównego rozwiązania problemu zakupu komputera - to jednak są okazje i nie trafiają się codziennie.

gALL
16-12-2015, 23:47
Kurtz: to nie jest miejsce na dywagacje jak kupować sprzęt z drugiej ręki. Jedna rada, nie spieszyć się. Pośpiech jest wymagany przy łapaniu pcheł.

Parę razy kupiłem okazyjne rzeczy na alle-drogo czy jebaju, jednak nie był to zakup w 30 sekund od pomysłu do realizacji. Poza tym doświadczenie liczy się, umiejętność dostrzegania szczegółów na zdjęciach i duża doza rezerwy do tego co opowiada sprzedawca. Swoje obecne zabawki IT mam z drugiej ręki z eBaya, większość odbierałem osobiście. Kilka kupiłem z premedytacja "po okazji", ponieważ grzebanie w bebechach traktuję jako hobby. Zdarzyły się też wtopy (padnięta płyta główna, zwalone SSD), ale jebaj dość silnie chroni interesy kupującego i łatwo było odzyskać pieniądze. Poza tym jest ryzyko, jest zabawa :D

Obecnie jedzie do nietestowane mini, w którym brak paru komponentów, kupione za cenę paru puszek piwa. Piwa nie pijam, więc mogę wydać na niegroźne hobby. Okaże się, że żyje super, będzie zabawa aby je odbudować. Będzie zwalone na maxa ... bad luck.

wdhiz
17-12-2015, 00:27
Skoro masz tego świadomość, może warto byłoby zostawić najlepszy monitor i dokupić drugi taki sam...? Rozumiem że obecnie najlepszy oszczędzasz do pracy z kolorem a pozostałe jedziesz w innych zastosowaniach.
Korciło mnie dokupienie Neca, ale drugi duży monitor miał być tylko na "okienka" programów. Przeważyła różnica w cenie - używane HP 500-600 zł, Nec 1500. I jestem zaskoczony (na plus) jakością HP. Występuje parę problemów ale dociągnąłem na oko kolor HP do kolorów Neca i jest całkiem przyjemnie. Przeglądam zdjęcia dobrych fotografów na obu monitorach i, choć lekko się różnią, na obu wyświetlają się, hmm, dobrze? ładnie?
Faktycznie, używanie HP oszczędza droższy monitor.

kardamon
17-12-2015, 20:52
Witam

Dziękuje wszystkim za informacje .
Zgadzam się w Wami co do ceny że do 5000zł niewiele można kupić i trzeba się ograniczać albo do komputera bądź monitora.
Dalej nie jestem zainteresowany sprzętem używanym i linkami stron np z UK .
Planuje zakup w Polsce.

Postanowiłem zwiększyć budżet do 6000zł ewentualnie jeśli będzie to mus mogę dołożyć troszkę więcej.

Zmieniłem decyzje odnośnie monitora i chciałbym wybrać ten model :
http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs240/

Szczerze mówiąc cały czas mam mętlik z wyborem PC czy Mac
tym bardziej gdybym chciał zakupić Mac mini z dyskiem SSD 256 GB i rozbudową pamięci do 16 GB z monitorem cena wychodzi ok . 8000zł to dużo choć przekonują mnie takie artykuły jak ten poniżej i podobne opinie osób które pracują na Macu i mają podobne zdanie.

http://tomaszpluszczyk.pl/mac-vs-pc-w-fotografii-i-retuszu/

gALL
17-12-2015, 21:27
Ale nowe mini to wtopa. Twój wybór, Twoje pieniądze. Skoro musisz mieć nowe, OK. Ale zostaw sobie też 1k PLN na soft, on nie jest za free.

rawkik30
17-12-2015, 23:21
Jaki komputer dla fotografa amatora ?
Do czego ?Obrabianie zdjęć , przeglądanie internetu , gry mnie nie interesują .

Zmieniłem decyzje odnośnie monitora i chciałbym wybrać ten model :
cs240
Dla amatora, czyli w sumie nie wiadomo nic... Amator amatorowi nierówny i wymagania oraz oczekiwania mogą się bardzo różnić.

A dlaczego monitor zmieniłeś? Czy ten nie będzie czasem za kiepski? Przecież można wybrać zdecydowanie lepszy nawet dla amatora :-)

No dobra. Teraz poważnie. W sumie, moim zdaniem przynajmniej, od tego by trzeba zacząć i wiedzieć, zanim w ogóle jakaś rada co do wyboru padnie. Żeby doradzić trafniej.

sRGB czy AdobeRGB? Wiesz co i dlaczego będzie Ci potrzebne? Jeśli nie wiesz, to pewnie aż nadto wystarczy sRGB. W "tłumaczeniu" - cs240 jest Ci zbędny (no tak, tak - wiem, że zawsze lepiej mieć "lepszy").

Co będziesz robić ze zdjęciami? Komu prezentować i w jakiej formie? Ewentualnie na jakim "cudzym" sprzęcie? Wydruki w ogólnodostępnych labach (te często nawet sRGB nie oferują) czy w szerszej przestrzeni w "lepszych drukarniach"? Wtedy jednak co najmniej ten cs240 potrzebny ;-) A monitor to w ogóle jeden czy może docelowo więcej?

A może planujesz zakup własnej drukarki? Jakiej? Lub już posiadasz? To też w nawiązaniu do wyboru monitora.

Obróbka? Czym? Jak duże RAWY? Czy w ogóle RAWY dla "amatora"? Jakie zaawansowanie w obróbce? Obróbka raczej pojedynczo czy seryjnie po np. -dziesiąt sztuk od razu?

Znasz odpowiedzi na powyższe pytania?

Widać, że chcesz mocno Apple - to go kup, bo po co masz narzekać później na siebie i innych, że masz Windowsa? Choć ten "niestabilny" Windows w wersji "7" sto u mnie jak skała od czasu pierwszej instalacji (ok. 4 lata temu) i nie mam z nim najmniejszych problemów. żPodobnie wcześniej z XP i jeszcze wcześniej tez... Ale przyznam, że opinie o 10 (sam tylko u kogoś sporadycznie korzystam - praktycznie nie znam systemu) na dziś mnie trochę zniechęcają - jeśli już być musiał wybierać, możliwe, że raczej na 8.1 bym się zdecydował...

kardamon
18-12-2015, 10:48
Dla amatora, czyli w sumie nie wiadomo nic... Amator amatorowi nierówny i wymagania oraz oczekiwania mogą się bardzo różnić.

Amator fotografujący pełną klatką 21 Mpix
Fotografuje tylko w Rawach głównie krajobraz , przyrodę i fotografia podróżnicza
Obrabiałem jak do tej pory zazwyczaj po jednym zdjęciu czasem po kilka nie pstrykam bez zastanowienia i nie robię ślubów i nie zarabiam na fotografii.

A dlaczego monitor zmieniłeś? Czy ten nie będzie czasem za kiepski? Przecież można wybrać zdecydowanie lepszy nawet dla amatora :-)

Co do monitora to tak mi doradzono na pewnym forum
"CS230 to najtańszy Color Edge bez pokrycia Adobe RGB. Zdecydowanie lepiej wziąć pod uwagę CS241 :) "
Jeśli wiesz o jakim innym modelu to proszę napisz .

No dobra. Teraz poważnie. W sumie, moim zdaniem przynajmniej, od tego by trzeba zacząć i wiedzieć, zanim w ogóle jakaś rada co do wyboru padnie. Żeby doradzić trafniej.

sRGB czy AdobeRGB? Wiesz co i dlaczego będzie Ci potrzebne? Jeśli nie wiesz, to pewnie aż nadto wystarczy sRGB. W "tłumaczeniu" - cs240 jest Ci zbędny (no tak, tak - wiem, że zawsze lepiej mieć "lepszy").

Używam sRGB , nie upieram się nad Eizo choć dużo osób właśnie poleca tej firmy monitory bądź Nec , może być zupełnie innej firmy .

Co będziesz robić ze zdjęciami? Komu prezentować i w jakiej formie? Ewentualnie na jakim "cudzym" sprzęcie? Wydruki w ogólnodostępnych labach (te często nawet sRGB nie oferują) czy w szerszej przestrzeni w "lepszych drukarniach"? Wtedy jednak co najmniej ten cs240 potrzebny ;-) A monitor to w ogóle jeden czy może docelowo więcej?

Zdjęcia od czasu do czasu prezentuje w formie wystawowej zazwyczaj w formacie 30x40 , pozostałe w mniejszym formacie , czasem zamieszczę coś w necie .
Monitor oczywiście tylko jeden.

A może planujesz zakup własnej drukarki? Jakiej? Lub już posiadasz? To też w nawiązaniu do wyboru monitora.

Nie planuje zakupu drukarki i nie posiadam

Obróbka? Czym? Jak duże RAWY? Czy w ogóle RAWY dla "amatora"? Jakie zaawansowanie w obróbce? Obróbka raczej pojedynczo czy seryjnie po np. -dziesiąt sztuk od razu?

Używam Lightroom i Google Nik Collection , zastanawiam się również nad Capture One.
Fotografuje tylko w Rawach , pojedynczo .Trudno mi samemu oceniać stopień zaawansowania , powiedzmy że jest średni.

Tak

Widać, że chcesz mocno Apple - to go kup, bo po co masz narzekać później na siebie i innych, że masz Windowsa? Choć ten "niestabilny" Windows w wersji "7" sto u mnie jak skała od czasu pierwszej instalacji (ok. 4 lata temu) i nie mam z nim najmniejszych problemów. żPodobnie wcześniej z XP i jeszcze wcześniej tez... Ale przyznam, że opinie o 10 (sam tylko u kogoś sporadycznie korzystam - praktycznie nie znam systemu) na dziś mnie trochę zniechęcają - jeśli już być musiał wybierać, możliwe, że raczej na 8.1 bym się zdecydował...

Planuje zmianę tylko dlatego że mój stary komputer stacjonarny PC ma już 6 lat może nawet 7 , główne problemy dotyczą pamięci a właściwie jej braku i problem z dokupieniem , niestety te które były dostępne w sklepie nie współpracowały.Dlatego obrabiam zdjęcia pojedynczo.
Monitor jest jeszcze starszy.
Nie upieram się przy Apple tylko od kilku osób zajmujących się fotografia i są to osoby wiarygodne polecają Apple .

Co wkurzało mnie czasem na Windowsie to kilka razy pojawiający się blue screen co ciekawe po aktualizacji do nowszego systemu np z Windows 8 na 8.1 problemu już nie było, pojawił się Windows 10 to również miałem na 8.1 blue screen , oddając do serwisu żadnego problemu nie znaleziono .
Dlatego mam dylemat dalej brnąć w Windows 10 który to system jest troszkę kontrowersyjny ze względu na szpiegowanie czy jak piszą i mówią Apple wtedy jak nie znam się na ciągłym szperaniu to lepiej dołożyć i zakupić Appla .
jedynie co robiłem w komputerze który mam obecnie to tylko defragmentacja , czyszczenie ccleanerem , oczyszczanie dysku.i usuwanie programów które mi nie były już potrzebne.

Przy zakupie komputera nie planował bym zbyt szybkiej wymiany na nowy model dlatego wolał bym dołożyć pamięci od razu więcej np 16 GB by nie było problemów jak w starym komputerze.
Nie maiłem dysku SSD , tylko dyski zewnętrze , teraz myślałem o nowym SSD 256 GB plus dyski zewnętrzne na zdjęcia , filmy , muzykę

DaroD300S
18-12-2015, 10:48
W tym roku to przerabiałem. Obróbka RAW z D700. PC sam składałem i tak:
i5 4690K, płyta asus, 16GB RAM SSD 128GB samsung na system Win 7, programy i biblioteki LR, HDD 2TB 7200 obr, grafika na pokładzie płyty głównej i Eizo cs230. Praca w LR i PS to czysta przyjemność. Kupowałem osobno podzespoły, oszczędność na tym zestawie ( podobny był na graficzne.pl) jakieś 500 pln. Nawet prosta kalibracja tylko programowa za pomocą oprogramowania Eizo daje dobre efekty. Teraz eizo dodaje do tego modelu już program do sprzętowej kalibracji ale trzeba dokupić kolorymetr zewnętrzny.

t0m3k
18-12-2015, 11:26

Trochę zbędne te pytania. Mówi że chce wydać 6k zł to zamiast biadolic mógłbyś podać kilka przykładów jak te pieniądze wydać.

Jak chcesz Maka to kup starszego używanego Maka Pro. Popytaj w wątku dla Makowców :)
Komfort pracy moim zdaniem ten sam tylko będziesz miał używany sprzęt.

CS240 to z tego co wynika z moich poszukiwań świetny monitor i jest wart każdej złotówki na niego wydanej.

Zastanów się jeszcze raz nad dylematem Mac czy PC, wcześniej masz zestaw odemnie jeżeli chodzi o PC.

Aeon88
18-12-2015, 13:50
Autor wątku wie co chce kupić, tylko potrzeba mu kogoś kto go pchnie w tą stronę. Więc, autorze, kup tego maca mini. Źle Ci było na win to po co się w to pchać. Kup stabilnego nowego maca na gwarancji będziesz miał spokój. Mini to najtańszy mac, więc i tak wyboru nie masz, bo nawet on przekroczy Twój budżet na sprzęt z monitorem. Do tego monitor jaki chcesz z wymienionych przez Ciebie, obydwa Eizo będą ok. Kup i daj znać jak już to zrobisz, żeby uciąć to bezsensowne doradzanie.

PS. Żeby nie było, to nie rady w tym przypadku są bez sensu.

gALL
18-12-2015, 14:45
Autor wątku wie co chce kupić, tylko potrzeba mu kogoś kto go pchnie w tą stronę. Więc, autorze, kup tego maca mini. Źle Ci było na win to po co się w to pchać. Kup stabilnego nowego maca na gwarancji będziesz miał spokój. Mini to najtańszy mac, więc i tak wyboru nie masz, bo nawet on przekroczy Twój budżet na sprzęt z monitorem. Do tego monitor jaki chcesz z wymienionych przez Ciebie, obydwa Eizo będą ok. Kup i daj znać jak już to zrobisz, żeby uciąć to bezsensowne doradzanie.

PS. Żeby nie było, to nie rady w tym przypadku są bez sensu.

Przeciez to spowoduje epopeje na temat jaki ten mini jest do 4 liter oraz, ze softu nie ma albo kosztuje krocie. :D

Na uzywanego MacaPro go nie stac, poniewaz on chce sprzet nowy z pudelka, z gwarancja a nie grzebac w starociach (fuj!).

t0m3k
18-12-2015, 18:27
404
if you know what i mean ;)

kardamon
20-12-2015, 19:46
Tutaj wiele osób się nie zgodzi. Ja sam nie do końca jestem przekonany które podejście w takim przypadku jest bardziej słuszne. Obrabiałem kiedyś zdjęcia na U2412M i nawet drukowałem i byłem zadowolony z rezultatów. Teraz mam EV2436W ( czyli biurowy sprzęt ) i też jestem zadowolony. Czasem widzę ograniczenia monitora, szczególnie przy subtelnych przejściach tonalnych, czy np. kiedy miałem okazję porównać mój monitor z jakimś poprawnie skalibrowanym CG. Tylko, że dla mnie DTP nie jest krytycznym zastosowaniem komputera. Delle U2412M mamy w pracy i męczą mi oczy bardziej niż moje EV, stąd moje uprzedzenie.

Nie chodzi tylko o szybkość komputera. Liczy się to jaka jest płyta główna, jaką ma sekcję zasilania, jaki chipset, jaki układ audio, jakie wyjścia etc., liczy się zasilacz, obudowa i masa innych rzeczy. Dobra płyta główna to 500+, nie 200-300PLN. Tańszy sprzęt często też ma większe problemy ze sterownikami czy firmware/ BIOS - ze wszystkimi tańszymi płytami głównymi prędzej czy później miałem jakieś problemy.

Co do tego della - dołóż do tego RAM do 8GB i SSD i wyjdzie Ci 3k+. Niemniej jednak, moim zdaniem to może być optymalny wybór, ze względu na gwarancję ( o ile faktycznie taka jest i jest to sprzęt sprzedawany przez autoryzowanego dealera ). Nie będzie najszybszy w tej cenie, ale 3 lata spokoju też mają znaczenie.

Teraz zbieram informacje na temat PC pracującego na Windowsie 10

Jaki procesor i5 ? jak przeglądałem jest kilka modeli wiec który wybrać ?

Jaką płytę główną mam kupić by współpracowała z nowym procesorem i Windowsem 10 ?

Jaka karta graficzna ?

Dysk SSD 256gb jakiej firmy wybrać ?
Podobnie z pamięcią czy istotne będzie jaka firma czy bardziej patrzeć na prędkość ? chciałbym kupić 16 GB DDR 3

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_grudzie n_2015?page=0,13

W powyższym zestawie poleconym przez t0m3k czy nie kłoci się płyta główna ?
Z tego co czytałem cóż z tego jak mam dużo ramu , dobry procesor jak dane zostaną spowolnione przez słabą płytę główną , wiec jaką wybrać i za ile ?

Myślę o wydaniu ok 3k na komputer i 3k na monitor lub 4k na komputer i tańszy monitor za ok 2k
którą opcje wybrać ?

Aeon88
20-12-2015, 20:12
Procesory i5 różnią się głównie taktowaniem w Ghz czyli szybkością, i tym czy są z literką K czy bez, te z K można podkręcać (zwiększać jego taktowanie czyli szybkość), te bez nie. Kup najszybszy na jaki Cię będzie stać, jeśli chcesz podkręcac to z K, jesli nie to bez. Płyta główna dowolna dobrej firmy (asus, gigabyte) byle pasowała do procesora, jak procek jest na gniazdo 1150 to kupujesz płytę z gniazdem 1150 itd. Jeśli chcesz podkręcać procka przydałaby się płyta z chipsetem serii Z, ma z reguły mocniejszą sekcję zasilania co się przydaje przy podkręcaniu. Grafika dowolna tania byle obsłużyła CUDA/OpenCL a więc chyba każdy radeon/geforce wchodzi w grę. Do PS niczego wydajniejszego nie potrzeba, wywalanie na kartę 1000zł do obróbki zdjęć w PS to pomyłka, lepiej dołożyć do procesora i pamięci. Płyta nie będzie się gryzła, kłuciła, strzelała fochów, jeśli ją dobierzesz do procka tak żeby gniazdo pasowało.

SSD im szybszy tym lepszy, z dobrymi opiniami, dobrej firmy (intel, cruical, samsung itp). Poczytaj opinie, testów w sieci masa, nie musisz mieć wiedzy tajemnej żeby poszukać info w googlu. Jeśli na płycie będzie złącze M.2 to możesz zamiast ssd zwykłego kupić taki na złącze M.2, będzie szybszy, ale droższy. Jeśli nie to zwykły SSD na SATA3 załatwi sprawę.

Pamięci takie żeby z płytą dobrze gadały, jak już płytę wybierzesz to w instrukcji obsługi będziesz miał spis pamięci które zostały z tą płytą przetestowane przez producenta i nie powodują problemów. Instrukcję możesz zedrzeć z internetu przed zakupem płyty, wystarczy że wybierzesz jakiś model.

Płyta nie spowolni Ci danych, szybkość ogółu zależy od procka, pamięci, prędkości dysku na którym masz system, PSa, zdjęcia.

Rynek jest gigantyczny, jeśli chcesz gotowy zestaw dostać na forum to licz się z tym że każdy napisze co innego, i to często bardzo się różniącego od siebie, zgłupiejesz jeszcze bardziej od natłoku propozycji. Sam zdecyduj co kupić, to nie jest trudne. Wziąłbym dobrą obudowę, zasilacz dobrej marki który udźwignie całość, grafika najprostsza byle była, wybrałbym płytę ASUS/Gigabyte pod najnowsze i5, do tego proponowane przez producenta płyty pamięci 16GB, zwykły ssd samsunga na początek będzie wystarczający, np 850 evo 256gb, i na koniec za resztę kasy najszybszy procek na jaki by mnie było stać. Do tego Eizo, i zestaw gotowy.

kardamon
20-12-2015, 20:51
Procesory i5 różnią się głównie taktowaniem w Ghz czyli szybkością, i tym czy są z literką K czy bez, te z K można podkręcać (zwiększać jego taktowanie czyli szybkość), te bez nie. Kup najszybszy na jaki Cię będzie stać, jeśli chcesz podkręcac to z K, jesli nie to bez. Płyta główna dowolna dobrej firmy (asus, gigabyte) byle pasowała do procesora, jak procek jest na gniazdo 1150 to kupujesz płytę z gniazdem 1150 itd. Jeśli chcesz podkręcać procka przydałaby się płyta z chipsetem serii Z, ma z reguły mocniejszą sekcję zasilania co się przydaje przy podkręcaniu. Grafika dowolna tania byle obsłużyła CUDA/OpenCL a więc chyba każdy radeon/geforce wchodzi w grę. Do PS niczego wydajniejszego nie potrzeba, wywalanie na kartę 1000zł do obróbki zdjęć w PS to pomyłka, lepiej dołożyć do procesora i pamięci. Płyta nie będzie się gryzła, kłuciła, strzelała fochów, jeśli ją dobierzesz do procka tak żeby gniazdo pasowało.

SSD im szybszy tym lepszy, z dobrymi opiniami, dobrej firmy (intel, cruical, samsung itp). Poczytaj opinie, testów w sieci masa, nie musisz mieć wiedzy tajemnej żeby poszukać info w googlu. Jeśli na płycie będzie złącze M.2 to możesz zamiast ssd zwykłego kupić taki na złącze M.2, będzie szybszy, ale droższy. Jeśli nie to zwykły SSD na SATA3 załatwi sprawę.

Pamięci takie żeby z płytą dobrze gadały, jak już płytę wybierzesz to w instrukcji obsługi będziesz miał spis pamięci które zostały z tą płytą przetestowane przez producenta i nie powodują problemów. Instrukcję możesz zedrzeć z internetu przed zakupem płyty, wystarczy że wybierzesz jakiś model.

Płyta nie spowolni Ci danych, szybkość ogółu zależy od procka, pamięci, prędkości dysku na którym masz system, PSa, zdjęcia.

Rynek jest gigantyczny, jeśli chcesz gotowy zestaw dostać na forum to licz się z tym że każdy napisze co innego, i to często bardzo się różniącego od siebie, zgłupiejesz jeszcze bardziej od natłoku propozycji. Sam zdecyduj co kupić, to nie jest trudne. Wziąłbym dobrą obudowę, zasilacz dobrej marki który udźwignie całość, grafika najprostsza byle była, wybrałbym płytę ASUS/Gigabyte pod najnowsze i5, do tego proponowane przez producenta płyty pamięci 16GB, zwykły ssd samsunga na początek będzie wystarczający, np 850 evo 256gb, i na koniec za resztę kasy najszybszy procek na jaki by mnie było stać. Do tego Eizo, i zestaw gotowy.

Dzięki za informacje , zaraz poczytam o dysku SSD na złączu M.2.

Jeszcze jaki zasilacz i cicha obudowa , bo na starym kompie czasem brzęczy :)

Komputera sam oczywiście składać nie będę bo nie znam się na tym, zlecił bym złożenie w serwisie komputerowym albo szukał gotowego zestawu z ewentualną rozbudową .

GonzoG
20-12-2015, 21:33
Teraz zbieram informacje na temat PC pracującego na Windowsie 10

Widać, że dla Ciebie ważniejsze jest mieć nowe, a nie dobre...

Krzyżyk na drogę z W10....

"Srali muszki...."
Taki dysk będzie albo 3-4x dorższy, albo dokładnie tak samo szybki jak zwykły dysk SATA.
Plextor M6e (M.2 PCI-e) - 256GB za 950zł
Crucial BX200 240GB - 320zł...
950/320 = 2,97x... Plextor jest aż 1.42x szybszy w odczycie i potworne 1.18x szybszy w zapisie...

Znacznie taniej i znacznie szybciej będzie kupić 2 dyski SATA i połączyć je w RAID... W cenie "szybkiego" dyski M.2 można mieć ponad 2x szybszy i 3x większy dysk SATA.

rawkik30
20-12-2015, 21:46
Przy stałym założonym budżecie, wybór monitora determinuje rozkład kosztów. Musisz najpierw zdecydować czy AdobeRGB Ci potrzebne.
Procesor - i5-6600(K) - chyba optymalnie na dziś i wystarczy aż nadto przy pojedynczej obróbce. Chłodzenie boxowe bym pewnie zostawił - procek i tak będzie chwilowo tylko obciążany. Karta graficzna - brak. Zintegrowany układ da radę, ale przy wyborcze płyty głównej pamiętaj, aby miała złącze DP.

Kurtz
20-12-2015, 22:04
To nie jest do końca prawda. Często na różnych płytach głównych osiągniesz różne wyniki w benchmarkach i to dość powtarzalnie. Inna sprawa, że te różnice będą całkowicie pomijalne a i sposób testowania musi być dokładny, żeby to zauważyć.

Jeśli na płycie będzie złącze M.2 to możesz zamiast ssd zwykłego kupić taki na złącze M.2, będzie szybszy, ale droższy. Jeśli nie to zwykły SSD na SATA3 załatwi sprawę.
To zależy co po tym M.2 będzie lecieć. Jeżeli będzie to PCI-E, to będzie szybciej, ale dyski na PCI-E są poza zasięgiem tego zestawu. Ciężko też będzie o dobrą płytę z M.2 na PCI-E w tym przedziale cenowym.

Pomiń kartę graficzną - wybierz procesor z wbudowaną. Najwyżej kiedyś dołożysz dedykowaną, jak będziesz potrzebował więcej mocy.

Przykładowy zestaw na 1151:

Corsair CX430M [ 230 PLN ]
i5-6600 [ 980 PLN ]
( GA-Z170-HD3 [ 450 PLN ] + 2x8GB 1866MHz HyperX Savage CL9 [ 410 ]
lub
GA-Z170-D3H [ 570 PLN ] + 2x8GB G.SKILL 16GB 3200MHz Ripjaws 5 Black CL16 [ 580 ] )
Crucial MX200 250GB [ 410 PLN ]

+ Obudowa ( jako, że tutaj wiele zależy od tego co się komu podoba, to nie zasugeruję konkretnego modelu.. oprócz Define R5 ;) )
+ Ewentualne dyski na magazyn.
+ Windows 10 Pro 64bit OEM DVD ( jeżeli nie posiadasz ).

To taki minimalny zestaw. Powinieneś się zmieścić w budżecie 3-4k PLN. Ja swoje ceny brałem z X-KOM ( jako, że to podobno firma z Polskim kapitałem ;) ) i z tego co pamiętam oferują złożenie komputera i dostarczenie całego zestawu.
Jeżeli zostanie trochę kasy na upgrade, to można pomyśleć o procesorze z "K" ( i5-6600K ) czyli dodatkowe 220PLN. Później zawsze można dołożyć lepszy CPU i podkręcać, ale nie spodziewałbym się jakiś spektakularnych wyników.

@rawkik30
Ciężko będzie o sensowną płytę na Z170 i z DP która nie rozwala budżetu.

rawkik30
20-12-2015, 22:32
@Kurtz - GA-Z170-D3H - polecana przez Ciebie posiada DP (przynajmniej według opisu, który znalazłem). Zalecenia co do posiadania DP na płycie (przy braku zbędnej praktycznie karty graficznej), to po postach @Tom01 - gdzie "straszył", że HDMI sobie nie radzi. W sumie według tego co pisał, u mnie dzieje się rzecz niemożliwa - mam (z laptopa 4-letniego już) przez HDMI (brak DP) 2560x1440 i 60 Hz.

Aeon88
20-12-2015, 23:05
"Srali muszki...."
Taki dysk będzie albo 3-4x dorższy, albo dokładnie tak samo szybki jak zwykły dysk SATA.
950/320 = 2,97x... Plextor jest aż 1.42x szybszy w odczycie i potworne 1.18x szybszy w zapisie...

Znacznie taniej i znacznie szybciej będzie kupić 2 dyski SATA i połączyć je w RAID... W cenie "szybkiego" dyski M.2 można mieć ponad 2x szybszy i 3x większy dysk SATA.

Srali srali.. Czemu do porównania wziąłeś jakiegoś paścia plextora? Taki samsung 950 pro m.2 256gb kosztuje około 800zł a ma odczyt 2200MB/s i zapis 900. To 4x szybciej od ssd na sata przy odczycie i 2x szybciej przy zapisie. A co do sytuacji żeby dysk m.2 był tak szybki, a w zasadzie to tak wolny jak zwykły ssd na sata to nie brałem pod uwagę tego że kupi płytę ze slotem m.2 który komunikuje się nadal przez sata, tylko właśnie przez pci-e. Inaczej zakup m.2 byłby bez sensu. A pominąłem to bo to żadna tajemna wiedza i pierwszy lepszy artykuł o nowych m.2 zawiera takie info, a kolega obiecał poczytać różne takie know how. RAID z SSD fajna rzecz, to też jest jakieś wyjście, wcale nie głupie.

Inna sprawa, że te różnice będą całkowicie pomijalne a i sposób testowania musi być dokładny, żeby to zauważyć.

Właśnie dlatego mu napisałem że mu płyta nie spowolni systemu, testów laboratoryjnych nie będzie robił tylko obrabiał fotki w PS. Jest gigantyczna liczba wszystkich niuansów technicznych przy składaniu kompa, jak by tak wszystko tłumaczyć to by forum zabrakło. Jeśli mu nie to zrobi różnicy to nie chciałem mu po prostu dodatkowo mieszać we łbie.

GonzoG
21-12-2015, 08:09
Srali srali.. Czemu do porównania wziąłeś jakiegoś paścia plextora? Taki samsung 950 pro m.2 256gb kosztuje około 800zł a ma odczyt 2200MB/s i zapis 900. To 4x szybciej od ssd na sata przy odczycie i 2x szybciej przy zapisie.
Tylko że nie napislaes, że te dyski powinny mieć własne chłodzenie - tak, w testach przy obciążeniu osiągają 90st C bez niego, a to jest bardzo niezdrowe.

(...) że kupi płytę ze slotem m.2 który komunikuje się nadal przez sata, tylko właśnie przez pci-e. Inaczej zakup m.2 byłby bez sensu.
m.2 zawsze ma pci-e. Inaczej nie może się nazywać m.2.

A pominąłem to bo to żadna tajemna wiedza i pierwszy lepszy artykuł o nowych m.2 zawiera takie info, a kolega obiecał poczytać różne takie know how. No właśnie pominąłeś najważniejszą rzecz, przez co twoja wypowiedź stała się bzdurna.
Większość dysków m.2 nadal jest na SATA i mają dokładnie takie same prędkości jak 2.5" dyski.

RAID z SSD fajna rzecz, to też jest jakieś wyjście, wcale nie głupie.
dobre rozwiązanie jeszcze z jednego powodu - można na start kupić 1 dysk, a później kolejne dołożyć i zrobić RAID jak prędkość nie będzie wystarczała, choć wątpię aby tej prędkości brakło.
Mnie się jeszcze nie zdarzyło, aby SSD SATA w czymś spowalniał działanie komputera. Ba... Jeszcze się nie zdarzyło, aby przy normalnej pracy na komputerze (poza startem systemu i zamykaniem/hibernacją) była wykorzystana jego prędkość.

wilk325
21-12-2015, 13:09
"Srali muszki...."

a czemu taki wybrałeś M2?
Taniej masz Samsung 256GB PCIe 3.0 i wtedy masz 2150/1200 :)

Aeon88
21-12-2015, 14:23

[...]

Większość dysków m.2 nadal jest na SATA i mają dokładnie takie same prędkości jak 2.5" dyski.

Yyyy.. No to się zdecyduj, M.2 zawsze korzysta z magistrali PCI-e czy jednak większość korzysta z SATA? Sam się mieszasz :) Z tego co wiem to część dysków M.2 montowanych na płytach korzysta z transmisji SATA a część z PCI-E właśnie, więc Twoja pierwsza wypowiedź powyżej to bzdura. Dlatego są dyski M.2 o szybkości takiej jak zwykłe SSD (np Kingston M.2 2280 SATA) i są takie które są o niebo szybsze np Samsung 950 pro.

No i na koniec tylko jedną kwestię dodam, bo Gonzo się boi że nie doczytasz wszystkiego tak jak obiecałeś. Jak chcesz szybki dysk M.2 to patrz na płyty które mają slot M.2 ze standardem PCI-E 3.0 z prędkością x4. Nawet taka płytka za 400zł pod najnowsze i5 to ma: http://allegro.pl/plyta-gigabyte-ga-b150m-d3h-b150-4xddr4-s1151-uatx-i5746758373.html

Nawet jak nie chcesz teraz pakować się w M.2 tylko kupisz zwykły SSD to warto mieć to złącze na pokładzie na przyszłość, bo dyski M.2 dość szybko tanieją.

GonzoG
21-12-2015, 14:45
Yyyy.. No to się zdecyduj, M.2 zawsze korzysta z magistrali PCI-e czy jednak większość korzysta z SATA? Sam się mieszasz :) Z tego co wiem to część dysków M.2 montowanych na płytach korzysta z transmisji SATA a część z PCI-E właśnie, więc Twoja pierwsza wypowiedź powyżej to bzdura. Dlatego są dyski M.2 o szybkości takiej jak zwykłe SSD (np Kingston M.2 2280 SATA) i są takie które są o niebo szybsze np Samsung 950 pro.
Czytaj całość, a nie wyrwane z kontelstu zdanie... Szczególnie, że cytowalem tam Ciebie.

Aeon88
21-12-2015, 15:25
Dobrze, masz całość:

Moja wypowiedź:

Zamieszczone przez Aeon88
(...) że kupi płytę ze slotem m.2 który komunikuje się nadal przez sata, tylko właśnie przez pci-e. Inaczej zakup m.2 byłby bez sensu.

Twoja odpowiedź:

Moja kolejna wypowiedź:

A pominąłem to bo to żadna tajemna wiedza i pierwszy lepszy artykuł o nowych m.2 zawiera takie info, a kolega obiecał poczytać różne takie know how.

Twoja odpowiedź:

No właśnie pominąłeś najważniejszą rzecz, przez co twoja wypowiedź stała się bzdurna.

Dalej brzmi to jak brzmi. Pisałem, że nie brałem pod uwagę opcji żeby kupował płytę pod M.2 która skorzysta z SATA tylko że jak już kupi to taką która wykorzystuje magistralę PCI-E. Ty na to że M.2 zawsze korzysta z pcie, inaczej to nie m2. Następnie jak się tłumaczyłem z pominięcia faktu wykorzystania przez m.2 transferu przez sata/pcie to stwierdziłeś, że najważniejsze pominąłem, bo nadal większość dysków korzysta z SATA. No to co, wszystkie korzystają z PCIE bo inaczej to nie M.2, czy jednak większość korzysta z SATA?

Ja chyba lepiej rozumiem Twoje wypowiedzi, niż Ty sam.

gALL
21-12-2015, 17:16
Zapomniałeś dodać, że ten wspaniały samsung rozwinie skrzydła tylko przy PCIe x4. :)

Aeon88
21-12-2015, 19:10
Jak już pisałem nawet tanie płyty pod skylake mają już złącza M.2 PCI-E x4, jak kolega będzie wybierał to niech taką kupi i po problemie.

kardamon
22-12-2015, 19:22
To nie jest do końca prawda. Często na różnych płytach głównych osiągniesz różne wyniki w benchmarkach i to dość powtarzalnie. Inna sprawa, że te różnice będą całkowicie pomijalne a i sposób testowania musi być dokładny, żeby to zauważyć.

To zależy co po tym M.2 będzie lecieć. Jeżeli będzie to PCI-E, to będzie szybciej, ale dyski na PCI-E są poza zasięgiem tego zestawu. Ciężko też będzie o dobrą płytę z M.2 na PCI-E w tym przedziale cenowym.

Pomiń kartę graficzną - wybierz procesor z wbudowaną. Najwyżej kiedyś dołożysz dedykowaną, jak będziesz potrzebował więcej mocy.

Przykładowy zestaw na 1151:

Corsair CX430M [ 230 PLN ]
i5-6600 [ 980 PLN ]
( GA-Z170-HD3 [ 450 PLN ] + 2x8GB 1866MHz HyperX Savage CL9 [ 410 ]
lub
GA-Z170-D3H [ 570 PLN ] + 2x8GB G.SKILL 16GB 3200MHz Ripjaws 5 Black CL16 [ 580 ] )
Crucial MX200 250GB [ 410 PLN ]

+ Obudowa ( jako, że tutaj wiele zależy od tego co się komu podoba, to nie zasugeruję konkretnego modelu.. oprócz Define R5 ;) )
+ Ewentualne dyski na magazyn.
+ Windows 10 Pro 64bit OEM DVD ( jeżeli nie posiadasz ).

To taki minimalny zestaw. Powinieneś się zmieścić w budżecie 3-4k PLN. Ja swoje ceny brałem z X-KOM ( jako, że to podobno firma z Polskim kapitałem ;) ) i z tego co pamiętam oferują złożenie komputera i dostarczenie całego zestawu.
Jeżeli zostanie trochę kasy na upgrade, to można pomyśleć o procesorze z "K" ( i5-6600K ) czyli dodatkowe 220PLN. Później zawsze można dołożyć lepszy CPU i podkręcać, ale nie spodziewałbym się jakiś spektakularnych wyników.

@rawkik30
Ciężko będzie o sensowną płytę na Z170 i z DP która nie rozwala budżetu.

Jestem za zestawem jak polecił mi
Kurtz
Dzięki za pomoc :)

Zasilacz
http://www.x-kom.pl/p/121493-zasilacz-komputerowy-corsair-cx430m-430w-bronze-box.html

Teraz pytanie czy nie wymienić tego modelu na wyższy z uwagi na moc np 500W ?
Tutaj link z polecanymi zasilaczami
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/zasilacze-polecane.html

Procesor
http://www.x-kom.pl/p/250235-procesor-core-i5-1151-intel-i5-6600-330ghz-6mb-box.html

tylko jedno ale :) czy nie będę miał problemów

http://www.chip.pl/serwis/procesory/news/sprzet/chlodzenie/2015/12/intel-skylake-i-lepka-sprawa-chlodzenia

Płyta główna zestaw pierwszy :

http://www.x-kom.pl/p/253875-plyta-glowna-socket-1151-gigabyte-ga-z170-hd3-ddr3-z170-2xpci-e-ddr3.html#specification

Pamięć Ram DDR3
http://www.x-kom.pl/p/207575-pamiec-ddr3-kingston-8gb-1866mhz-hyperx-savage-cl9-2x4096.html

Ewentualnie zestaw drugi

http://www.x-kom.pl/p/253871-plyta-glowna-socket-1151-gigabyte-ga-z170-d3h-z170-2xpci-e-ddr4.html

Pamięć Ram DDR4
http://www.x-kom.pl/p/251187-pamiec-ddr4-gskill-8gb-3200mhz-ripjaws-5-black-cl16-2x4096.html

Dysk SSD

http://www.x-kom.pl/p/223511-dysk-ssd-crucial-250gb-25-sata-ssd-mx200-7mm.html

Obudowa
Define R5 jest ciekawym rozwiązaniem ale czy można coś tańszego , mniejszego i równie cichego ?
Co powiecie na coś takiego ???
http://www.x-kom.pl/p/206801-obudowa-micro-atx-btx-cooler-master-elite-130-czarna-usb-30.html

Dyski zewnętrze mam dwa i Windows 10 w starym PC więc zakup odpada .

Proszę o sugestie i ewentualne poprawki , zastanawiam się czy dopłacać i wybrać droższy model płyty głównej i ram DD4 ?

Kurtz
22-12-2015, 20:17
Zasilacz - moim zdaniem 430W wystarczy jeżeli nie włożysz do tego zestawu topowej karty graficznej, ani nie będziesz mocno podkręcał CPU. Jeżeli będziesz, to możesz zmienić na lepszy.

Co powiecie na coś takiego ???
http://www.x-kom.pl/p/206801-obudowa-micro-atx-btx-cooler-master-elite-130-czarna-usb-30.html

To obudowa micro ATX. Nie zmieści Ci się do niej ta płyta główna.

Nie opieraj się na benchmark.pl, bo to mocno sponsorowany portal komputronika ( i nie linkuj ich, niech nie zarabiają :P ). Są bardzo nierówni i bardzo często po prostu kiepscy merytorycznie.

kzkzg
22-12-2015, 20:49
teraz jest spora nowosc jesli chodzi o skylake http://www.purepc.pl/procesory/podkrecanie_intel_core_i56500_do_4500_mhz_to_napra wde_dziala
,zainteresuj sie moze plytami ktore juz to obsluguja jak masz ochote krecic.

e: po co takie pamieci w zestawie na 1151? wydatek niewspolmierny do wzrostu wydajnosci. lepiej do procka/chlodzenia dolozyc .

GonzoG
22-12-2015, 21:03
Dobrze, masz całość:

Moja wypowiedź:

Twoja odpowiedź:

Moja kolejna wypowiedź:

Twoja odpowiedź:

Dalej brzmi to jak brzmi. Pisałem, że nie brałem pod uwagę opcji żeby kupował płytę pod M.2 która skorzysta z SATA tylko że jak już kupi to taką która wykorzystuje magistralę PCI-E. Ty na to że M.2 zawsze korzysta z pcie, inaczej to nie m2. Następnie jak się tłumaczyłem z pominięcia faktu wykorzystania przez m.2 transferu przez sata/pcie to stwierdziłeś, że najważniejsze pominąłem, bo nadal większość dysków korzysta z SATA. No to co, wszystkie korzystają z PCIE bo inaczej to nie M.2, czy jednak większość korzysta z SATA?

Ja chyba lepiej rozumiem Twoje wypowiedzi, niż Ty sam.
Może rozumiesz swoją wypowiedź, ale najwyraźniej nie wiesz o czym piszesz.

Znajdź płytę z M.2 mającym tylko SATA.....

Kurtz
22-12-2015, 21:26
teraz jest spora nowosc jesli chodzi o skylake http://www.purepc.pl/procesory/podkr...ra wde_dziala
,zainteresuj sie moze plytami ktore juz to obsluguja jak masz ochote krecic.

Przeczytałeś artykuł i ten temat do końca? Takie podniesienie BCLK wymaga wyłączenia zintegrowanej GPU, a w tym systemie dedykowanej GPU nie ma.

Z linkowanego artykułu:

Druga sprawa jest bardziej tajemnicza - otóż wyniki w części programów wychodzą mocno zawyżone np.: AIDA dla Core i5-6500 4500 MHz podaje 58,000 punktów, podczas gdy Core i5-6600K 4500 MHz zgarnia zaledwie 41,000 punktów.
Autor nie odrobił lekcji - to zachowanie obserwowane było już dawno przy podkręcaniu przez pozdnoszenie BCLK.

Swoją drogą 1,328 to nie jest niskie napięcie, szczególnie dla 14nm.

Aeon88
22-12-2015, 22:06
Może rozumiesz swoją wypowiedź, ale najwyraźniej nie wiesz o czym piszesz.

Znajdź płytę z M.2 mającym tylko SATA.....

O matko.... Nie chodziło o to czy płyta mająca M.2 ma też złącze PCIE wlutowane na laminacie. Ludziu, dyski M.2 siedzące w złączu M.2 korzystają albo z magistrali SATA (jak wspomniany kingston) albo z magistrali PCIE (jak wspomniany samsung). Dodatkowo żeby uzyskały te 2GB/s muszą obsługiwać magistralę PCIE 3.0 z prędkością x4 (a starsze wykorzystują np x2 i mają 1GB/s odczyt), co oznacza ze takie właśnie złącze M.2 PCIE 3.0 x4 musi się też na płycie znaleźć. To nie oznacza że oprócz złącza M2 ma być na płycie obok PCIE, tylko że to konkretne złącze M.2 ma korzystać z magistrali PCIE przy transferze.

kardamon
23-12-2015, 10:36
Zasilacz - moim zdaniem 430W wystarczy jeżeli nie włożysz do tego zestawu topowej karty graficznej, ani nie będziesz mocno podkręcał CPU. Jeżeli będziesz, to możesz zmienić na lepszy.

To obudowa micro ATX. Nie zmieści Ci się do niej ta płyta główna.

Nie opieraj się na benchmark.pl, bo to mocno sponsorowany portal komputronika ( i nie linkuj ich, niech nie zarabiają :P ). Są bardzo nierówni i bardzo często po prostu kiepscy merytorycznie.

Ok :)

Teraz jak to ugryźć ?

Płyta główna zestaw pierwszy :

http://www.x-kom.pl/p/253875-plyta-g...#specification

Pamięć Ram DDR3
http://www.x-kom.pl/p/207575-pamiec-...l9-2x4096.html

Ewentualnie zestaw drugi

http://www.x-kom.pl/p/253871-plyta-g...ci-e-ddr4.html

Pamięć Ram DDR4
http://www.x-kom.pl/p/251187-pamiec-...16-2x4096.html

Jakaś podpowiedz czy warto dokładać do płyty i ramu ?