PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D750 - Jak sprawdzić czy jest wadliwy ?

indepedente
12-12-2015, 19:42
Hej ! Tak jak w temacie !

Jutro wybieram się do sklepu Euro bo właśnie tam przyjdzie moj zamowiony Nikon D750 i chciałem się dowiedzieć, czy jest szansa na
sprawdzenie w sklepie czy to jest wadliwy model ? Wiem, że niektórzy piszą o jakiś kropkach, czarna to wadliwy a fioletowa jest ok.

Patrzyłem na roznych egzemplarzach itp i nic nie widze, możę ktoś coś wiecej na ten temat powiedzieć, bądź pokazać jakieś foto ?

prz3mo
12-12-2015, 19:47
Kropkami na kartonach się nie sugeruj, bo to nie ma już znaczenia. Obecnie w handlu na 99,% są egzemplarze już z nowych serii, bez wad.
Ale możesz dla pewności wpisać numer seryjny danej sztuki tutaj i zobaczyć czy jest OK -> http://advisory.nikonrepair.eu/Language_Select_D750.aspx

indepedente
12-12-2015, 19:58
Kropkami na kartonach się nie sugeruj, bo to nie ma już znaczenia. Obecnie w handlu na 99,% są egzemplarze już z nowych serii, bez wad.
Ale możesz dla pewności wpisać numer seryjny danej sztuki tutaj i zobaczyć czy jest OK -> http://advisory.nikonrepair.eu/Language_Select_D750.aspx

Tak, ale kto wie ile czasu leżał ten egzemplarz na magazynie ? Myślisz, że w sklepie pozwolą to sprawdzić ?

nikof5
12-12-2015, 20:05
Lepiej kup jak masz możliwość w sklepie Foto jest pewniej

prz3mo
12-12-2015, 20:10
Tak, ale kto wie ile czasu leżał ten egzemplarz na magazynie ? Myślisz, że w sklepie pozwolą to sprawdzić ?

Napisałem Ci wyżej, wklepujesz numer seryjny i Ci wyskakuje czy jest OK.

Lukasio
12-12-2015, 20:56
Albo live view i body w górę na lampę najlepiej na 20-50mm. Przy lewej gornej krawędzi jak Ci będzie lampa wychodzić poza kadr moze byc widoczna linia/odcięcie światła z flarą. Ale to trudno zobaczyć więc nawet jak ma tą wadę to jedyna szansa na milion ze Ci to w fotografowaniu wyjdzie. Ja na 12 tys zdjęć takze pod światło jeszcze przypadkowo jej nie uchwycilem. Ale wiadomo wolałbym abyś miał body bez wad. Trzymam kciuki.

indepedente
12-12-2015, 22:23
Albo live view i body w górę na lampę najlepiej na 20-50mm. Przy lewej gornej krawędzi jak Ci będzie lampa wychodzić poza kadr moze byc widoczna linia/odcięcie światła z flarą. Ale to trudno zobaczyć więc nawet jak ma tą wadę to jedyna szansa na milion ze Ci to w fotografowaniu wyjdzie. Ja na 12 tys zdjęć takze pod światło jeszcze przypadkowo jej nie uchwycilem. Ale wiadomo wolałbym abyś miał body bez wad. Trzymam kciuki.

Najwyżej spytam sie w sklepie czy moge sprawdzić na tamtej stronie internetowej

lukasz.antoniak
13-12-2015, 01:24
Sprawdzenie numeru seryjnego względem znanych usterek to dość łatwa i szybka sprawa. Zdecydowanie polecam link podany powyżej. Wydaje mi się, że sprzedawca i tak otworzy pudełko z aparatem aby podbić gwarancję, więc możesz wtedy spokojnie sprawdzić numer seryjny. 100% poprawności puszki nigdy nie sprawdzisz na miejscu w rozsądnym czasie. Pamiętam jak weryfikowałem bad pixel'e gdy kupowałem używane body. Zrobienie zdjęć testowych, zgranie na komputer i oglądanie zajmuje wbrew pozorom trochę czasu. Nie wspomnę już o kwestii AF. Cóż, w wątku odnośnie powtarzalności AF w D750 zostałem niemiło potraktowany. Aparat był w serwisie, nic nie zrobili. Po kolejnych 7000 zdjęć przejechałem się do studio5s w Warszawie. Pan Rafał po 15 minutach stwierdził, że mam racje i aparat jest wadliwy. AF nie jest powtarzalny, być może przez luzy na lustrze pomocniczym lub nawet drobny paproch na "czajniku" (mam nadzieję, że nic nie pomyliłem :)). Korpus odstawiłem ponownie na Łopuszańską. Pożyjemy, zobaczymy... Morał z tej historii jest tylko taki, że nigdy nie zweryfikujesz body w 100%. Ba, wielu sprzedawców nie życzy sobie abyś robił zdjęcia aparatem jeśli go na pewno nie kupisz. Poczytaj o "niezgodności towaru z umową" - taka ostatnia deska ratunku.

Sonicmind
18-12-2015, 01:41
Ale kupując w sklepie masz prawo sprawdzić sobie numery seryjne. Przecież wydasz na ten korpus kilka tysięcy złotych. Jeśli będą robić problemy ze sprawdzeniem, to zawsze można kupić gdzieś indziej. Dzisiaj to klient dyktuje warunki, a Twoje są jak najbardziej rozsądne.