Zobacz pełną wersję : Jaka lampa błyskowa do nikon d5100?
Obiektyw Nikkor 1.4G/f
Budżet dajmy na to max 900zł
Potrzebuje lampy do ślubów, wesel i imprez. Nigdy wcześniej nie używałam lampy.
zastanawiałam się nad nikon sb-500, nissan di700A, ale ostatecznie nie wiem co wybrać pomożesz mi? :)
Nikon sb910, Metz 58AF-2, Metz 52AF-1, YN 568EX, Nissin Di866Pro II (coś pominąłem?)
nikoniarz
12-12-2015, 14:47
Nikon sb910, Metz 58AF-2, Metz 52AF-1, YN 568EX, Nissin Di866Pro II (coś pominąłem?)
Raczej ciut za dużo :) SB-910 poza budżetem, nawet używana...
Wiem, że cena jest "nieco" wyższa (58af-2 też), ale sorki, "taki mamy klimat" ;)
Kierowałem się tym
Potrzebuje lampy do ślubów, wesel i imprez
Do zawodowej pracy najlepiej wybrać coś solidnego, w miarę trwałego, z działającym serwisem, stąd 910 na początku listy.
Nikon sb-910 cena mnie zniszczyła, może coś tańszego? :)
A co powiecie o Nissin Di866Pro II? I o Nikon SB-500? Ta ostatnia skusiła mnie dlatego że ma diodę, którą można używać do filmowania.
jarek_ns
12-12-2015, 19:21
Sb-500 nie ma co brać pod uwagę. Za słaba żeby odbić światło od wysokiego sufitu. Do twojego body zainteresował bym się Metz 52 af-1
madebyzosiek
12-12-2015, 22:07
Nikon sb-910 cena mnie zniszczyła, może coś tańszego? :)
A co powiecie o Nissin Di866Pro II? I o Nikon SB-500? Ta ostatnia skusiła mnie dlatego że ma diodę, którą można używać do filmowania.
Do ślubów się nie szuka najtaniej... Zarobi na siebie chyba co?
Rozważ SB700, używaną SB800 albo metza 52 af1, dużo osób go tu poleca.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
krzyss84
13-12-2015, 23:00
Witam,
Jako że nie chcę powielać tego samego tematu - podłączam się pod już założony. Sprzęt podobny - body D5100 + sigma 17-50
Szukam przyzwoitej lampy w cenie ok. 500-800zł. Jestem amatorem i chcę poprawić jakość zdjęć - absolutnie nie zarobkowo, chcę po prostu robić lepsze zdjęcia. Ważne dla mnie jest to, aby lampa nie była zbyt duża - kiedyś miałem pożyczoną bodajże SB-900 i miałem wrażenie ta lampa jest większa od mojego body z obiektywem :-) A tak na poważnie, to dość niewygodnie operowało się tym zestawem (brak gripa). Zależy mi na w miarę kompaktowej lampie o przyzwoitych parametrach. Czy SB 500/600 będzie dobrym wyborem?
Inne propozycje:
METZ 52 AF-1
NISSIN di700A
Yongnuo YN-565EX
Która z wyżej wymionionych lamp będzie najlepsza (stosunek jakość/wielkość/cena)
madebyzosiek
13-12-2015, 23:41
Ostatnia, fakt że używałem tylko z Canonem, ale pewnie wersja do Nikona jest tak samo dobra. Metz też zbiera tu na forum dużo dobrych opinii, ale nie miałem styczności, więc się nie wypowiadam. Nissin... Hmmm, moja pierwsza lampa Di622, bardzo nierówno błyskała działała dobrze tylko na dobrych akumulatorach i padła z nienacka, ale jaka cena taka jakość... Cztery lata nią błyskałem, obecnie używam SB910, SB700 i SB28 z analogiem, każdą mogę polecić :-)
METZ 52 AF-1
będzie najlepsza (stosunek jakość/cena)
a co do poręczności, musisz ocenić samodzielnie ;)
golfplayer
18-12-2015, 03:30
Na sabinkę 700 jest chyba jeszcze cash back 100 , i masz nówkę prawie w budżecie.
Wiem, że cena jest "nieco" wyższa (58af-2 też), ale sorki, "taki mamy klimat" ;)
Kierowałem się tym
Do zawodowej pracy najlepiej wybrać coś solidnego, w miarę trwałego, z działającym serwisem, stąd 910 na początku listy.
Mam dokładnie takie samo zdanie.
Jak do ślubów, to wybór się raczej ogranicza do SB-900/910 lub Metz 64 AF-1, że wskazania jem na Nikona.
A to przede wszystkim przez funkcjonalność i szybkość obsługi.
Mezt 52 do ślubów raczej odpada, bo tam będziesz chciał użyć jej w dzieci do doswietlenia i niestety bramkę w niej mocy (jest słabą przy autoFP).
Tak wiem, że.D5100 tego nie posiada, ale jeśli ktoś podaje takie zastosowanie lampy, to szybko zrozumie, że body trzeba będzie zmienić na coś szybszego w obsłudze, a to nowe już będzie miało.
krzyss84
21-12-2015, 23:30
Koledzy, tak jak pisałem wcześniej - moje focenie to pełna amatorka - narazie nie mam planów i perspektyw aby z tego żyć. Chcę po prostu robić ładne zdjęcia swoim dzieciom, na imprezie, weselu albo imieninach przysłowiowej cioci. Z lampy zamierzam korzystać w trybie TTL i zależy mi przede wszystkim na dobrej współpracy z moim body. Golfplayer podsunął SB-700 (jest na nią cashback 100 zł).
Przekopałem forum i wniosek nasunął się taki że z wszystkich wymienionych wyżej lamp, to praktycznie każda spełniłaby moje oczekiwania - jako że jednak że chcę zainwestować w sprzęt który jest sprawdzony i posłuży te parę lat, to wykluczyłem chińczyki (YN, Nissin, Meike) i na polu boju zostały dwie lampy:
Metz 52 AF-1 (836 zł)
SB-700 (1119 zł - 100 zł cashbacku = 1019 zł)
Różnica robi się w tym momencie minimalna, pytanie warto dopłacić do nikona?
Na plus Metza jest to że jest to mocniejsza lampa. Plusem Nikona jest oczywiście fakt, że to produkt systemowy. Wyposażenie podobne. Jednak przy zakupie obiektywu zdecydowałem się na nie-systemówkę (Sigma 17-50) i jestem z niego b. zadowolony. Czy coś przemawia aby wyskrobać dwie stówy więcej i wziąść nikona? Czy nie zawracać sobie d... i 200 zł odłożyć na jakąś stałkę? Body jak na moje potrzeby jest wystarczające, nie planuję go zmieniać.
madebyzosiek
21-12-2015, 23:40
SB 700 też będzie Chińczykiem ;-) A tak na poważnie, jeżeli nie będziesz żył z fotografii to metz będzie aż za dobry na Twoje potrzeby (piszę to jako użytkownik SB 910 i 700), ale rozważ jeszcze raz yongnuo, bo to bardzo dobry Chińczyk :-) I jeszcze tańszy. Pozdrawiam
krzyss84
22-12-2015, 00:33
Myślę.... i widzę że wiele osób je kupuje i jakoś nikt specjalnie nie narzeka.
Uważasz że ten model da radę?
http://allegro.pl/lampa-yongnuo-yn-565ex-lcd-ittl-fe-do-nikon-promo-i5205469160.html
Jedyne czego się obawiam, to czy na pewno będzie dobrze gadała ta lampa z ttl nikona? (zamierzam korzystać przedewszystkim z ttl-a).
madebyzosiek
22-12-2015, 06:59
Jak już chyba pisałem w tym wątku, używałem ją z Canonem na kotlecie i gadała bardzo dobrze, więc nie zakładam, żeby z Nikonem było inaczej :-)
Pioter_85's
29-12-2015, 22:56
Jaką lampę do nikona d5100 polecacie? (do 300-350zł)
Do ogólnego pstrykania.
YONGNUO YN-560III - czy to dobry wybór?
Nie. To lampa manualna i do "ogólnego pstrykania" to wymaga nie mało wprawy.
W takim budżecie nie ma specjalnie wyboru - masz Meike MK320 i chyba tyle.
nikoniarz
30-12-2015, 05:42
Albo YN468-II...
Albo YN468-II...
Hmm.... Od dawna nie ma jej dostępnej z racji na błędy w działaniu TTL.
Pioter_85's
02-01-2016, 17:30
Nie. To lampa manualna i do "ogólnego pstrykania" to wymaga nie mało wprawy.
Wszystkiego idzie się nauczyć. :)
Macie jakiś tutorial jak obsługiwać lampę manualną? Co w niej jest takiego wymagającego wprawy?
madebyzosiek
02-01-2016, 17:33
Wszystkiego idzie się nauczyć. :)
Macie jakiś tutorial jak obsługiwać lampę manualną? Co w niej jest takiego wymagającego wprawy?
Umiejętność doboru siły błysku w każdej sytuacji...
nikoniarz
02-01-2016, 17:35
To raczej kwestia egzemplarza niz modelu ;)
nikoniarz
02-01-2016, 17:35
To raczej kwestia egzemplarza niz modelu ;)
Pozwolę zadać sobie pytania, żeby nie powielać tematów. Jestem amatorem, posiadam D5100 + N35/1.8 + N18-105. Chciałbym dokupić lampę, by móc poprawić zdjęcia. Lampy chciałbym używać w pomieszczeniach, a w przyszłosci spróbować zdalnego błyskania - na początek portret (oczywiście po pewnych dodatkowych zakupach sprzętowych).
Zależy mi na w miarę kompaktowej lampie o przyzwoitych parametrach. Powyżej zaproponowano lampę Meike MK320, która wydaje mi się kuszącą ofertą, ze względu na rozmiary, zdalne wyzwalanie. W związku z tym mam następujące pytania. Czy ograniczony kąt obrotu palnika będzie przeszkadzał? Czy brak zooma jest istotny? Czy warto iść w tę lampę, czy lepiej wybrać coś innego?
Co do lamp Nissin (di866) i Metz (50) to mam obydwie i z Nissina jestem o wiele bardziej Zadowolony. Metza musiałem już wysyłać do naprawy (problem ze stopką). Ponadto ma problemy z samoczynnym błyskaniem w trybie slave. Nissin i mocniejszy, i tańszy, i ma dodatkowy palnik (czasami się przydaje).
Zoom lampy to lepsze wykorzystanie światła (pada ono tylko w potrzebnym obszarze fotografowanej sceny). Palnik odwracany w dwóch płaszczyznach przydaje się bardzo często. Dla mnie istotne jest żeby lampa miała tryb HSS (robienie zdjęć w plenerze przy krótkich czasach naświetlania).
Pozwolę zadać sobie pytania, żeby nie powielać tematów. Jestem amatorem, posiadam D5100 + N35/1.8 + N18-105. Chciałbym dokupić lampę, by móc poprawić zdjęcia. Lampy chciałbym używać w pomieszczeniach, a w przyszłosci spróbować zdalnego błyskania - na początek portret (oczywiście po pewnych dodatkowych zakupach sprzętowych).
Zależy mi na w miarę kompaktowej lampie o przyzwoitych parametrach. Powyżej zaproponowano lampę Meike MK320, która wydaje mi się kuszącą ofertą, ze względu na rozmiary, zdalne wyzwalanie. W związku z tym mam następujące pytania. Czy ograniczony kąt obrotu palnika będzie przeszkadzał? Czy brak zooma jest istotny? Czy warto iść w tę lampę, czy lepiej wybrać coś innego?
Nie dostaniesz małej i mocnej lampy - to nie wykonalne, bo do mocnej trzeb dużego kondensatora i zasilania z odpowiednią wydajnością, aby nie trzeba było czekać po minucie między błyskami.
Tak więc musisz się zdecydować - albo mała, albo wystarczająco mocna.
Co do MK-320 - mocy ma wystarczająco aby używać do doświetlania domowych fotek. Do odbijania też może mocy starczy, ale do doświetlania portretów w plenerze zapomnij.
Rzeczywista moc tej lampy nawet nie zbliża się do LP=32m... wg. testów dostępnych w internecie wychodzi ok 22-24m. (2x słabsza od specyfikacji).
Brak zooma jest bardzo ważny - zoom pozwala na skupienie światła, a tym samym uzyskanie jego większej ilości przy krótszych ogniskowych niż kąt świecenia lampy, a w przypadku MK-320 jest to 24mm (16mm DX).
Poza tym zoom pozwala kreatywniej wykorzystać lampę.
Pioter_85's
07-01-2016, 23:01
a co możecie powiedzieć o Triopo TR-586 N ?
a co możecie powiedzieć o Triopo TR-586 N ?
Posiadam. Gabarytami identyczna jak SB-910 czyli trochę duża i ciężka. Ale za tą cenę bardzo daje radę, TTL działa przyzwoicie choć zazwyczaj trzeba lekkiej kompensacji na plus.
Bartek Ojdana
08-01-2016, 20:50
Witam.
Chcę zakupić jakąś używaną lampę do mojego nikona d5100. Dlatego używana, gdyż mam do przeznaczenia max 600zł, a zależy mi na tym, aby lampa była mocna i była "wyższej" klasy.
W oko wpadły mi dwa modele metz 58 af-1 i metz 52 af-1. Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega różnica pomiędzy tymi lampami?
Ewentualnie jestem otwarty na jakieś inne propozycje lamp.
Różnic jest sporo - przede wszystkim M58 to najwyższy model Metza, ale za to M52 jest ze 2 generacje nowsza.
mz nie warto pchać się w M58 AF-1, jeśli już, to AF-2, która jest poprawioną wersją.
Z używanych lamp do 600zł masz jeszcze SB-800.
myforroom
09-01-2016, 03:10
Najwyższy model Metza to 64 AF-1 digital
Bartek Ojdana
09-01-2016, 09:07
Tylko SB-800 ma mniejszą liczbę przewodnią, bo tylko 38. Patrząc na 52 albo 58 u metza to chyba spora różnica?
Czyli jesli model metz 58 AF-1 jest pierwszą wersją, tzn, że ma w sobie jakieś wady, które w AF-2 są usunięte, czy po prostu jest starszą generacją?
Tylko SB-800 ma mniejszą liczbę przewodnią, bo tylko 38.
Bzdura... Nie potrafisz czytać parametrów lamp. Nikon podaje dla 35mm, a Metz dla max. zooma.
SB-800 jest mocniejsza od M52.
Patrząc na 52 albo 58 u metza to chyba spora różnica?
Podzielił 58/52, następnie log przy podstawie sqrt(2) z wyniku i będziesz wiedzieć ile EV jest między nimi różnicy.
(Czy jakoś podobnie ten wzór wygląda).
Czyli jesli model metz 58 AF-1 jest pierwszą wersją, tzn, że ma w sobie jakieś wady, które w AF-2 są usunięte, czy po prostu jest starszą generacją?
Jest i starszą i z wadami