PDA

Zobacz pełną wersję : Nieostrość przy minimalnej przysłonie, Nikkor 50mm/1.4G

kachnagrubachna
11-12-2015, 19:26
Witam wszystkich!

Zwracam się z prośbą o poradę/opinię bardziej doświadczonych użytkowników szkieł Nikkora, a szczególnie obiektywu 50mm/1.4G, bo to właśnie jego dotyczy problem. Podejrzewam, że wynika on głównie z mojej niekompetencji i niedoświadczenia w kwestii sprzętu, ale chciałabym się upewnić, że tak jest.
Skusiłam się na ten obiektyw jakiś czas temu. Zupełnie nowiutki zabrałam w plener i jak to fotograficzny amator, trzaskałam wszystkie zdjęcia na minimalnej przysłonie, bo tak strasznie się cieszyłam, ile to cacko łapie światła. Pamiętam, że jak zobaczyłam zdjęcia na komputerze byłam zdruzgotana - wszystkie nieostre, lekko rozmazane, dziwnie dynamiczne, choć robione ze stabilnej ręki lub wręcz statywu, jakby coś w nich uciekało. Nie chodzi o to, że obiektyw nie trafia w obiekt, tylko o całokształt w dziwny sposób rozmazany i poruszony. Pierwsze, co zrobiłam to oczywiście oddałam obiektyw do serwisu Nikona, no bo jak to, nowy obiektyw i coś z nim nie tak? Odesłali mi go bez żadnej adnotacji, więc uznałam, że zrobiłam z siebie idiotkę i pewnie to normalne. Zgłębiłam temat bardziej, dowiedziałam się, że zdjęcia na minimalnej przysłonie przy dużej ilości światła zdjęcia mogą wychodzić nieostre. Ta nieostrość jednak trochę mnie nurtuje i tu pytanie - czy to zjawisko rzeczywiście jest tak nasilone i nieostre (albo raczej rozmazane) zdjęcia przy takim otworze to norma czy jednak powinnam pomęczyć serwisantów trochę bardziej? Obiektyw współpracuje podobnie z Nikonem D5000 i Nikonem D71000.

Załączam przykładowe zdjęcia, mam nadzieję, że dobrze oddadzą problem. Jeśli nie do końca, proszę o wiadomość, a postaram się załączyć ich więcej. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady!

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/2rx729z-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/2rx729z.jpg)

madebyzosiek
11-12-2015, 19:34
Musisz dołączyć exifa, żeby się dało coś określić, jakie iso i czas?

tomek67
11-12-2015, 19:50
Bez EXIFa trudno ustalić czy zdjęcie nie jest poruszone.
Jeśli nie trzymasz stabilnie aparatu, to dobrze by używać migawki nawet na poziomie 1/200-1/250 sekundy.
Kolejna sprawa to zobacz czy aparat dokładnie ustawia ostrość.
To zdjęcie jest zbyt małe by to ocenić.
Ostrość podłoża powinna być w pobliżu owcy, a nie przed luz za nią.
A ostatnia sprawa to te obiektywy nie są zbyt ostre bez przymknięcia.

notdot
11-12-2015, 19:56
Generalnie kilka spraw może wpływać na nieostrość zdjęcia:
1) nieostry obiektyw, a i tak większość uzyskuje największą ostrość przy przymknięciu o kilka działek do powiedzmy f/5,6
2) zbyt długi czas migawki, a nam się wydaje, że się nie poruszamy
3) włączona stabilizacja przy używaniu statywu (akurat twój obiektyw chyba nie ma tej opcji)
4) back lub front focus obiektywu
5) błąd AF w body
6) błąd użytkownika, np. źle ustawione opcje AF

TOP67
11-12-2015, 21:13
Co rozumiesz pod pojęciem minimalna przysłona? Bo tutaj nie za bardzo widać małą GO. Wręcz przeciwnie, to mi wygląda na zdjęcie na bardzo mocno domkniętej przysłonie, dużej dyfrakcji, przy wysokim ISO i koszmarnej kompresji.

Zelber
12-12-2015, 00:14
To jest książkowy przykład BF.

madebyzosiek
12-12-2015, 00:30
Mi to bardziej wygląda na książkowy przykład poruszonego zdjęcia ;-)

tomek67
12-12-2015, 07:39
1) nieostry obiektyw, a i tak większość uzyskuje największą ostrość przy przymknięciu o kilka działek do powiedzmy f/5,6

Bez przesady, już na 2.8 jest naprawdę ostry.
A nawet na 1.4 przy tak malutkimzdjęcia powinna być idealna ostrość.

kachnagrubachna
12-12-2015, 12:30
Dziękuję za odpowiedzi! Rzeczywiście wrzucenie zdjęcia w tym formacie było nieuważne, oryginalny plik z parametrami podeślę, jak tylko będę miała do niego dostęp. Wydaje mi się jednak, że nie jest to kwestia zbyt długiego czasu migawki, ustawień autofocusa czy przesadzonego ISO, staram się kontrolować te parametry, ale przekonamy się wkrótce. Body, przy użyciu którego wykonane było załączone zdjęcie (D5000) nie dawało tego efektu z innymi obiektywami, z nowym D7100 ten sam obiektyw działa podobnie. Na co dzień do D7100 podpinam Sigmę 17-50/2.8 i dogadują się bez problemu.
Załączam natomiast zdjęcia (zrobione obiektywem podpiętym do D7100), na których widoczny jest podobny efekt (a przynajmniej ja go dostrzegam), a w tej chwili mogę podać ich parametry:

http://postimg.org/image/yol4tbp0n/

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/do84kp-1.png
źródło (http://i63.tinypic.com/do84kp.png)

http://postimg.org/image/72yfwvi93/

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/2cypug7-1.png
źródło (http://i64.tinypic.com/2cypug7.png)

tomek67
12-12-2015, 13:04
na tym drugim zdjęciu pani w zielonej koszulce jest wyraźnie ostrzejsza jak osoba w centrum.
O ile ostrość była ustawiana na centrum to jest tzw. front focus.
W D7100 masz taką opcję jak mikroregulacja.
Pozwala ona skorygować tego typu błędy.
Spróbuj na początku np. dać tam +10

kachnagrubachna
12-12-2015, 13:14
Spróbuję!

Tutaj chciałabym też zaznaczyć, że nie do końca chodzi mi też o to, że obiektyw nie trafia w zamierzony obiekt (choć być może problem, z którym się zmagam z tego właśnie wynika, nie wiem), a raczej o ten dziwny efekt dynamicznego, rozmazanego obrazu (dotyczący zarówno obiektu, na który ustawiana jest ostrość i całego tła), jakby świat wirował. Zdaję sobie sprawę, że można to przypisać "poruszonemu" zdjęciu, ale jestem w stanie udowodnić, że obiektyw robi to także w sytuacji, gdy ustawiony jest zupełnie stabilnie (statyw/podłoże). Jak tylko będę mogła, dołączę także takie zdjęcie, w którym nie ma mowy o poruszeniu aparatu ręką, a efekt jest.

tomek67
12-12-2015, 13:29
Spróbuję!
Tutaj chciałabym też zaznaczyć, że nie do końca chodzi mi też o to, że obiektyw nie trafia w zamierzony obiekt (choć być może problem, z którym się zmagam z tego właśnie wynika, nie wiem), a raczej o ten dziwny efekt dynamicznego, rozmazanego obrazu (dotyczący zarówno obiektu, na który ustawiana jest ostrość i całego tła), jakby świat wirował.
Te dwa zdjęcia mają czasy na poziomie 1/3200s.
Nawet mi się nie udało w życiu poruszyć zdjęcia przy takim czasie i takiej ogniskowej.
Zacznij od regulacji AF na D7100 bo tylko on ma taką korektę.
Być może także nie podoba Ci się też rozmycie tła tego obiektywu.
Różne jasne obiektywy robią to w różny sposób.

karman
12-12-2015, 13:42
Te dwa zdjęcia mają czasy na poziomie 1/3200s.
Nawet mi się nie udało w życiu poruszyć zdjęcia przy takim czasie i takiej ogniskowej.
Zacznij od regulacji AF na D7100 bo tylko on ma taką korektę.
Być może także nie podoba Ci się też rozmycie tła tego obiektywu.
Różne jasne obiektywy robią to w różny sposób.

Nawet osoby z Alzheimerem robią ostre zdjęcia przy 1/3200s, więc rozmycie zdjęcia w wyniku drgań aparatu i obiektywu odpada.

Odpada nieprawidłowa stabilizacja obiektywu przy pracy ze statywem, ponieważ Sigma 50mm/1.4 Art nie posiada stabilizacji.

Front focus i back focus też to raczej nie jest, ale trzeba sprawdzić np. na FocCal (dostępny na forum do wydrukowania) albo kupić/wypożyczyć DataColor SpyderLensCal. Mam i mogę pożyczyć.

Przede wszystkim sprawdź, czy efekt występuje na innych ustawieniach przysłony. Jak słusznie zauważył przedmówca, to nie wygląda na f/1.4. Sam mam tę Sigmę i autofocus jest celny, a głębia ostrości mniejsza niż przy f/1.4, ale ja używam D610 (matryca FX).

kachnagrubachna
12-12-2015, 14:15
Momencik, bo chyba się pogubiliśmy:

Wszystkie zdjęcia, które umieszczam w wątku zrobione są Nikkorem AF-S 50 mm f/1.4G przy małych wartościach przysłony i to z tym obiektywem mam problem (ostatnie dwa zdjęcia akurat na 1.8, ale pierwsze, z tego co pamiętam, 1.4 - wkrótce uzupełnię parametry)
Inny obiektyw, którym fotografuję i który współpracuje bez zarzutu z moim body to Sigma 17-50/2.8, która stabilizację posiada, zgadza się?

Nie chcę wyjść na ignorantkę, ale obce mi są pojęcia takie jak FocCal czy DetaColor SpyderLensCal. Jak rozumiem, służy to do sprawdzenia, czy występuje efekt front lub back focus, ale jak sam wspomniałeś, wydaje się, że to nie problem. Niemniej jednak, jeśli to konieczne, na pewno zgłębię temat i postaram się to sprawdzić. Zrobię też jakiś porządny test w różnych warunkach z różnymi wartościami przysłony.

Czy możliwa jest np. niekompatybilność omawianego Nikkora z body? Teoretycznie powinny działać, ale może mam tu do czynienia z jakimś problemem ze stabilizacją?
Czy z moim rozeznaniem tematu (a więc dość amatorskim) jest sens próby rozwikłania tej zagadki samodzielnie czy powinnam jednak udać się do jakiegoś (a jeśli tak, ktoś poleca zaufane miejsca na Śląsku?) serwisu, który ogarnie sprawę?

tomek67
12-12-2015, 15:20
Czy możliwa jest np. niekompatybilność omawianego Nikkora z body? Teoretycznie powinny działać, ale może mam tu do czynienia z jakimś problemem ze stabilizacją?
Czy z moim rozeznaniem tematu (a więc dość amatorskim) jest sens próby rozwikłania tej zagadki samodzielnie czy powinnam jednak udać się do jakiegoś (a jeśli tak, ktoś poleca zaufane miejsca na Śląsku?) serwisu, który ogarnie sprawę?
Ja jestem przekonany, że masz front focus.
Możesz sprawdzić jakość samego obiektywu w następujący sposób.
Przełączasz aparat w live view i wtedy robisz zdjęcie czegoś co się nie porusza (bo takie ustawianie ostrości jest powolne).
Spróbuj zrobić ze 3 różne zdjęcia w ten sposób na przesłonach 1.4 potem 2.0 a na koniec 2.8
Jeśli będą one lepszej jakości niż dotychczasowe tzn. że Twoja lustrzanka nie ustawia dokładnie ostrości z tym obiektywem.
To jest baardzo typowe dla jasnych obiektywów 1.4-1.8
Po prostu trzeba skalibrować konkretny egzemplarz lustrzanki z konkretnym egzemplarzem obiektywu.
Można to robić za pomocą mikrokalibracji w D7100, w D5100 to niestety tylko serwis.
Ale on jest FATALNY.

GonzoG
12-12-2015, 15:54
Jest jeszcze sprawa umiejętnego używania takich obiektywów.
Przy ustawionym AF-S czas między ustawieniem AF, a zrobieniem zdjęcia może być na tyle duży, że ruchomy obiekt już dawno będzie za płaszczyzną ostrości gdy będzie robione zdjęcie. Nawet nie ruchomy obiekt może wyjść nie ostro, bo poruszy się fotograf.

A jeśli chodzi o rozmycie, to tak niektóre obiektywy mają. Bokeh nie jest tylko mydlany, ale sprawia wrażenie czy to poruszenia, czy kręcenia, czy innych efektów.

kachnagrubachna
12-12-2015, 15:59
Ja jestem przekonany, że masz front focus.
Jeśli będą one lepszej jakości niż dotychczasowe tzn. że Twoja lustrzanka nie ustawia dokładnie ostrości z tym obiektywem.
To jest baardzo typowe dla jasnych obiektywów 1.4-1.8
Po prostu trzeba skalibrować konkretny egzemplarz lustrzanki z konkretnym egzemplarzem obiektywu.
Można to robić za pomocą mikrokalibracji w D7100.

Czy kalibracja lustrzanki pod obiektyw za pomocą mikrokalibracji w przypadku D7100 będzie w tym momencie odwracalna i możliwa do szybkiej korekcji przy przepinaniu obiektywów? Czy opcja mikrokalibracji to coś, co mogę ustawić sama empirycznie (kalibrując, robiąc zdjęcie i tak aż do uzyskania zadowalającego efektu) czy istnieją jakieś metody, które pozwolą mi na ocenę, jakie ustawienia powinnam zastosować, żeby było w porządku?

Ale on jest FATALNY. Dotyczy serwisu, jak mniemam? ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Jest jeszcze sprawa umiejętnego używania takich obiektywów.
Przy ustawionym AF-S czas między ustawieniem AF, a zrobieniem zdjęcia może być na tyle duży, że ruchomy obiekt już dawno będzie za płaszczyzną ostrości gdy będzie robione zdjęcie. Nawet nie ruchomy obiekt może wyjść nie ostro, bo poruszy się fotograf.
A jeśli chodzi o rozmycie, to tak niektóre obiektywy mają. Bokeh nie jest tylko mydlany, ale sprawia wrażenie czy to poruszenia, czy kręcenia, czy innych efektów.

Czyli generalnie wychodzi na to, że nie jest to wada samego obiektywu, a raczej nieumiejętnego wykorzystania obiektywu i dostosowania go do aparatu bądź ewentualnie rozminięcie się moich oczekiwań z rzeczywistą pracą obiektywu, zgadza się? Byłoby to dla mnie poniekąd pocieszające!

tomek67
12-12-2015, 18:41
Czy kalibracja lustrzanki pod obiektyw za pomocą mikrokalibracji w przypadku D7100 będzie w tym momencie odwracalna i możliwa do szybkiej korekcji przy przepinaniu obiektywów? Czy opcja mikrokalibracji to coś, co mogę ustawić sama empirycznie (kalibrując, robiąc zdjęcie i tak aż do uzyskania zadowalającego efektu) czy istnieją jakieś metody, które pozwolą mi na ocenę, jakie ustawienia powinnam zastosować, żeby było w porządku?

Jak najbardziej odwracalna to tylko ustawienie w menu aparatu.
Co więcej może być ustawiona tylko dla tego obiektywu, jak założysz inny to się wyłączy.
Metody na ustawienie/ ocenienie czy aparat ustawia ostrość jest dużo.
Osobiście lubię fotografować samochód z mojego okna w domu, stoi on na dość zniszczonym podłożu.
Pozwala ono ocenić jak się rozkłada ostrość.
Jeśli jest głównie przed samochodem to w mikroregulacji dodaję z 1-2 punkty.
Jak ostrość jest za daleko to odejmuję z 1-2 punkty.
W podobny sposób można próbować testy z osobą stojącą na trawie.
Ważne by wybrać tylko jeden punkt ostrości i tryb AF-S aby zwiększyć powtarzalność.

Czyli generalnie wychodzi na to, że nie jest to wada samego obiektywu, a raczej nieumiejętnego wykorzystania obiektywu i dostosowania go do aparatu bądź ewentualnie rozminięcie się moich oczekiwań z rzeczywistą pracą obiektywu, zgadza się? Byłoby to dla mnie poniekąd pocieszające!
Raczej tak.
Jak kupuję jasny obiektyw do lustrzanki to zawsze zaczynam od sprawdzenia i regulacji, to jest naprawdę dość proste.
A daje to często naprawdę dużą poprawę jakości zdjęć.
Do takich obiektywów trzeba też nieco wprawy by trafiać z ostrością tam gdzie się chce.

Tibi7
12-12-2015, 19:24
Odnośnie mikroregulacji w body (D7100).

W menu znajduje się opcja, która pozwala na skorygowanie tej wady i zapamiętanie ustawień dla 20 obiektywów.

Co oznacza, że zmieniając obiektyw, body samo użyje uprzednio wprowadzone i zapamiętane poprawki mikroregulacji dla nowo podpiętego "szkła".

Warunkiem jest aby obiektyw miał procesor (elektronikę która mówi body z jakim obiektywem właśnie pracuję), czyli te AF-S.

Kiedy sobie skonfigurujesz body ze swoimi szkłami, w czasie eksploatacji nie powinno być konieczne zaglądanie do menu.

karman
12-12-2015, 19:56
Momencik, bo chyba się pogubiliśmy:

Wszystkie zdjęcia, które umieszczam w wątku zrobione są Nikkorem AF-S 50 mm f/1.4G przy małych wartościach przysłony i to z tym obiektywem mam problem (ostatnie dwa zdjęcia akurat na 1.8, ale pierwsze, z tego co pamiętam, 1.4 - wkrótce uzupełnię parametry)
Inny obiektyw, którym fotografuję i który współpracuje bez zarzutu z moim body to Sigma 17-50/2.8, która stabilizację posiada, zgadza się?

Nie chcę wyjść na ignorantkę, ale obce mi są pojęcia takie jak FocCal czy DetaColor SpyderLensCal. Jak rozumiem, służy to do sprawdzenia, czy występuje efekt front lub back focus, ale jak sam wspomniałeś, wydaje się, że to nie problem. Niemniej jednak, jeśli to konieczne, na pewno zgłębię temat i postaram się to sprawdzić. Zrobię też jakiś porządny test w różnych warunkach z różnymi wartościami przysłony.

Wybacz, tak wchodzi, gdy się czyta dwa wątki na raz. Moje wszystkie twierdzenia dotyczyły Nikkora 50/1.8, a nie Sigmy 50mm/1.4, chociaż do Sigmy też pasują (brak stabilizacji, przyzwoity focus).

FocCal to przyrząd do sprawdzania autofocusa w obiektywie/korpusie zaprojektowany przez jednego z użytkowników forum: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=191673. FocCal można samodzielnie pobrać, wydrukować i złożyć. Z kolei Spyder LensCal to plastikowo-metalowy przyrząd, który robi mniej więcej to samo: pozwala na sprawdzenie celności autofocusa, ale jest solidnie wykonany i kosztuje ok. 50 euro.

Wind Mill
19-12-2015, 13:55
..Wydaje mi się jednak, że nie jest to kwestia zbyt długiego czasu migawki, ustawień autofocusa czy przesadzonego ISO, staram się kontrolować te parametry, ale przekonamy się wkrótce. ...Załączam natomiast zdjęcia (zrobione obiektywem podpiętym do D7100), na których widoczny jest podobny efekt (a przynajmniej ja go dostrzegam)...
Spróbuj zrobić podobne kadry na F=8...13 i pochwal się efektem. :)

lukmic0780
19-12-2015, 17:12
Te obiektywy takie sa po prostu.
Jak sie wczytasz w temat to moze 1 na 10 jest ostry.
Ja przerobilem dwa afs 50 1.4G. Byly beznadziejne..
Zmienilem na 50 afs 1.8G i 35 afs 1.8G. Te sa o niebo lepsze.
Co do 1.4G ci co maja pelna klatke to sa zadowoleni ci co maja dx nie zabardzo.
Zamieszczam link z zdjeciem gdzie poruwnalem te obiektywy 50 1.4 g mialem zrobiona mikro kalibracje -8. Dwa dni sie z nim bawilem na tablicy testowej. To sa wycinki z cetrum kadru gdzie ostrosc byla ustawiana:http://www.fotosik.pl/zdjecie/5fc9d850c12366c2
Za bledy przepraszam na telefonie mi mie podkresla bledow

Zdjecia oczywiscie na statywie przeslona dla wszystkich 1.8. Czyli 50 1.4 przymknieta powinna byc ostra

A tu cala trojka na F5.6
http://www.fotosik.pl/zdjecie/f789fb6a2efa6f0e

JK
19-12-2015, 18:27
Ja tylko szybko przypomnę, bo może wam się zapomniało :wink:, o GO dla tych obiektywów. Przy otwartej przysłonie i odległości jednego metra macie:

50/1.4 na FX - 27 mm
50/1.8 na FX - 34 mm
35/1.8 na FX - 55 mm

50/1.4 na DX - 15 mm
50/1.8 na DX - 19 mm
35/1.8 na DX - 31 mm

Dla dwa razy mniejszej odległości:

50/1.4 na FX - 6 mm
50/1.8 na FX - 8 mm
35/1.8 na FX - 17 mm

50/1.4 na DX - 4 mm
50/1.8 na DX - 5 mm
35/1.8 na DX - 10 mm

Jak widać to jest dość precyzyjna zabawa, która nie wybacza żadnych błędów, szczególnie dla matrycy DX. Może warto się zastanowić, czy te wasze "testy" mieszczą się w zakresie GO. I co się dzieje, jeśli się jednak nie mieszczą.

lukmic0780
19-12-2015, 19:00
Ja tylko szybko przypomnę, bo może wam się zapomniało :wink:, o GO dla tych obiektywów. Przy otwartej przysłonie i odległości jednego metra macie:

50/1.4 na FX - 27 mm
50/1.8 na FX - 34 mm
35/1.8 na FX - 55 mm

50/1.4 na DX - 15 mm
50/1.8 na DX - 19 mm
35/1.8 na DX - 31 mm

Dla dwa razy mniejszej odległości:

50/1.4 na FX - 6 mm
50/1.8 na FX - 8 mm
35/1.8 na FX - 17 mm

50/1.4 na DX - 4 mm
50/1.8 na DX - 5 mm
35/1.8 na DX - 10 mm

Jak widać to jest dość precyzyjna zabawa, która nie wybacza żadnych błędów, szczególnie dla matrycy DX. Może warto się zastanowić, czy te wasze "testy" mieszczą się w zakresie GO. I co się dzieje, jeśli się jednak nie mieszczą.

To ja poprosze to samo tylko dla przeslony 5.6.
Nizej masz zamieszczony niby test dla f5.6 tam glebia napewno niema 5mm. Na ktorym widac ze 1.8 jest ostrzejszy od
1.4. Wystarczy przejzec te forum co sie pise na temat tego obiektywu. Made in china. Niestety

JK
19-12-2015, 19:07
Poszukaj sobie hasła "kalkulator głębi ostrości". Poczytaj, sprawdź, może będziesz wiedział trochę więcej.

lukmic0780
19-12-2015, 19:16
3 cm dla 60cm f.5.6 i ogniskowa 50na dx. Przy skorygowanym af powino byc ok.
Niecale 200 m dla 20m. I f.5.6 50dx